NBI/B - Beharangozó: kezdődnek az elődöntők

Közeledünk a finishez a másodosztályban, négy csapat maradt még állva a bajnoki címért folyó versenyfutásban. A Veszprém nyugati riválisával, az Oroszlánnyal néz szembe, míg a Keletet uraló Salgótarján a Hepp-kupa győztes Vasassal küzd a döntőbe jutásért.

Elődöntők:

HOYA-Pannpon Egyetem Veszprém- OSE Lions (péntek, 17:00)

1-1-re áll jelenleg a Nyugati csoport két ászának idei párharca, az oroszlányiak vették el a Veszprém veretlenségét a szezon elején, míg a Bakonyban Kámánék diadalmaskodtak egy szoros mérkőzésen. Jól ismerheti egymást a két fél, de nagy taktikai csata várható, elsősorban védőoldalon, nem számíthatunk pontzáporos összecsapásokra. A Kámán-Körtélyesi-Vertetics tengely magabiztosan hozta le eddig a szezont, hullámvölgyük alig akadt, ha mégis, akkor a kiegészítő emberek remekül segítették a húzóemberek munkáját, Takács András szerepe nagyot nőtt az idei kiírásban, és Simon László is hozta a rutint a padról beszállva. A nagy előnyük a kiváló csapatvédekezésük lehet és a már említett trió kiegyensúlyozott játéka, a hátrányuk viszont a szűkebb rotációs lehetőség az OSE-vel szemben. Vujovic, Wehner, Kiss, Tanács, Sonyák, Gorzsás, Bocsárdi, Burai, Ughy. Veretes névsor, ráadásul Vavra András szépen össze is csiszolta a rutinos keretet, hátul szépen összeálltak a szezon derekára, ami eddig egy Hepp-kupa ezüstöt ért az együttesnek és fanatikus szurkolótáborának. Könnyen elmehet a párharc három mérkőzésig, ahol már kulcskérdés lehet a fizikai állapot és a frissesség, ami nem a Veszprém malmára hajtja a vizet a rövidebb kispad miatt, viszont Kámánt és Körtélyesit megfogni eddig szinte senkinek sem sikerült a bajnokságban, így akár még ezt is kibekkelheti a nyugati csoportgyőztes.

Konecranes-Salgótarjáni KSE – Vasas Akadémia (szombat, 18:00)

Nem leírva a Törökbálintot természetesen, de az első mérvadó erőpróbája előtt áll a salgótarjáni együttes, hiszen a Hepp-kupában nem tudtak a négyes döntőig menetelni, míg a Keleti csoportban a két fő riválisnak tartott DEAC és Békés szezonja nem úgy alakult, ahogy azt szerették volna, elmaradtak a várt jó eredmények. A négy között is három nyugati csapat található, ami jól tükrözi számszerűleg is, hogy mennyivel erősebb volt idén az a csoport. A Vasas nagy előnye egyértelműen ez lehet, jóval több kiélezett csatát kellett megvívnia szeptember óta, ráadásul mindezt pozitív mérleggel tették, és közben a szinte teljesen új keretük is megtalálta megfelelő kémiát a fiatal tehetségek és a rutinos játékosok között. Elől-hátul olajozottnak tűnik Sárosi Bulcsú együttese, minden poszton legalább két embert tudnak bevetni úgy, hogy nem esik vissza a csapat teljesítménye, az előző körben még Faragó Peti hiányát/gyengélkedését is könnyen elbírta a gárda. Csak hogy a Salgótarján áll a másik oldalon, amely 14-es győzelmi széria után szenvedett először vereséget a rájátszásban, ráadásul odahaza még senki nem tudta őket megleckéztetni, ez pedig a pályaelőny birtokában döntő faktor is lehet. Bár kiválóan összerakott védelmeket találunk ebben a párharcban is, mégis ezen az ágon nagyobb eséllyel futhatunk bele egy pontgazdagabb mérkőzésbe, Madárék és Surmannék is képesek nagy tempót diktálni, tele vannak jó kinti lövővel és a palánk alatt is hatékony magasemberekkel. Színvonalas három mérkőzésre és csak az utolsó pillanatokban eldőlő derbikre készülhetünk, a nagy kérdés, hogy be tudja-e venni a B-csoport csapatai közül először a nógrádi oroszlánbarlangot a Vasas gárdája?

 

Rájátszás az 5-8. helyért:

DEAC Kamilla Gyógyfürdő – MTK Törökbálint (szombat, 18:00)

A két fél közül a debreceniek lehetnek csalódottabbak, ők egyértelműen bajnoki álmokat dédelgettek ebben a szezonban, és a kezükben is volt a továbbjutás a negyeddöntő második, hazai mérkőzésén, de nem tudtak élni a lehetőséggel dr. Nagy Ágoston tanítványai. Az MTK ezzel szemben a hazai bravúrt leszámítva viszonylag simán pottyant ki a Salgótarjánnal szemben, így nekik az ötödik hely megszerzése is óriási fegyvertény lenne, pláne hogy a keret nagyja fiatalnak számít még, egy jó szereplés pedig plusz motivációt adhat Szarvas Gáboréknak a következő bajnoki évre. Itt is két győzelemig mennek a csapatok, de a pályaelőny nem biztos, hogy elég lesz az odahaza többször is botló DEAC-nak. Ha azonban sikerült összeszedniük magukat a negyeddöntős búcsút követően, akkor akár 2-0-val is hozhatják a párharcot a hajdúságiak, ellenkező esetben viszont a lelkes törökbálintiak meg fogják ragadni a kínálkozó lehetőséget és három meccsen továbbmehetnek.

Békési SzSK – Óbudai Kaszások (szombat, 18:00)

Habár a Békés pályaelőnyből kezdhette az OSE elleni negyeddöntőjét, papíron kisebb esélyük volt a továbblépésre, így a Kaszások ellen már nem beszélhetünk egy csalódott csapat fellépéséről. Az óbudaiak számára már az is hatalmas bravúrnak számít, hogy a gyengébb szezonkezdet ellenére végül odaértek a felsőházi rájátszásra, így nekik minden párharc ajándék mostantól, az ötödik hely megcsípése pedig minden várakozást felülmúlna. Az alapszakasz végén közel jártak Békésen a sikerhez, de végül Komáék be tudták húzni a szoros derbit, így 2-0-s mérleggel állnak jelenleg a házigazdák fővárosi riválisukkal szemben. A palánk alatti rotáció kérdéses továbbra is a Kaszásoknál, ha a maródi Szeleczky, Kováts duóból csak az egyik bevethető lesz a párharc során, akkor van esélyük a továbblépésre, ellenkező esetben a Koma-Kovács páros túl nagy szabadságot kapna a gyűrű közelében.

 

Rájátszás a 9-12. helyért:

Tehetséges Fiatalok-Budapest – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (szombat, 18:30)

Kisebb hullámvölgye után úgy tűnik, a TF visszatalált a győzelmi ösvényre, a MEAFC-on imponáló magabiztossággal léptek tovább, míg a Tiszaújvárosnak hosszabbítás kellett, hogy odahaza kivívja ugyanezt a végsőkig küzdő Baja ellen. Bár a centerposzt lett majdnem a borsodiak végzete (Mándity 39 pontot rámolt be onnan) most mégis ott lehetnek előnyben a palánk alatt szintén nem túl acélos fővárosiakkal szemben. Mezőnyben kiegyenlítettebb küzdelemre számíthatunk, ott a rutin billentheti a TF felé a mérleg nyelvét, viszont Osnachék ellen már kevésbé esélyesek a festék környékén. Legutóbb a hazai pálya okozta majdnem a Tiszaújváros vesztét, éppen ezért a megingásért inkább Beákék továbblépésre látok nagyobb esélyt.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC – Metal-Work Bonyhádi KSE (vasárnap, 18:00)

Ez a két csapat akár a legjobb négy között is megmérkőzhetne egymással, a Bonyhád közel is járt a felsőházhoz, míg a Győr kerete túlságosan későn állt össze ahhoz, hogy a tudásának megfelelő eredményt hozza ki a szezonból. Kint és benn is B-csoportos szinten egyaránt rutinos játékosok sorakoznak mind a két oldalon, a hazai pálya eldönthet mindent. Magabiztosak mindketten odahaza, a Győrnek lehetnek még megingásai, a tolnaiak kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtanak, emiatt a kétszeres címvédő a párharc esélyese.

 

Rájátszás a 13-16. helyért:

Bajai Bácska FKE – MEAFC (péntek, 18:00)

Mind a két oldalon egy-egy játékos szereplése a meghatározó, de míg a bajaiaknál Mándity futószalagon szállítja a jobbnál jobb meccseket, addig a miskolciak vezére, Drahos Gábor sérüléssel küzdött a TF elleni párharcban. Ha a borsodiak irányítója nem tud csapata rendelkezésére állni, akkor borítékolható a bácskaiak továbblépése, esetleg egy otthoni sikerre lehetnek jók Tóth Gáborék, többre idén még nem.

Vásárhelyi Kosársuli – Budapesti Honvéd SE (péntek,18:30)

Az alapszakaszt 2-0-val hozta le a Honvéd együttese vásárhelyi riválisával szemben, de a Győr ellen ismét gödörbe került Puskás Artúr legénysége. A tavalyi 9. hely megismétlésétől így messze kerültek a fővárosiak, de ez a párharc nyerhető a számukra, hiába van jobb formában jelenleg a csongrádi alakulat. A korosztályos döntők miatt nem tudott teljes csapat kiállni a Honvéd, ezúttal más lesz a helyzet, de a keretváltoztatásokon átesett Vásárhely szépen magára talált a szezon második felében, noha a várt eredmények még elmaradtak. Kiegyenlített párharc kerekedhet belőle, csak a visszavágó fog dönteni a továbbjutásról.

 

Rájátszás a 17-24. helyért:

Concordia Motax KC Pápa (20., 10-16) – MAFC II. (24., 3-21) (péntek, 17:45)

Az alsóházban még nem talált legyőzőre a Pápa együttese, igaz, reálisan nézve a gárda keretét, nem is itt lenne a helyük Puszta Dávidéknak. Előreláthatólag a MAFC sem jelent majd akadályt a számukra hazai környezetben, habár a fővárosiak az utolsó szalmaszálakba kapaszkodnak, az előttük álló két idegenbeli meccsből egyet hozniuk kellene, hogy ne legyen reménytelen a helyzetük a bajnokság hajrájára. Amennyiben nyer a Pápa, úgy már csak abban az esetben kell izgulnia a bennmaradásért, ha a MAFC minden hátralévő meccsét megnyeri, Szanatiék pedig egyet sem.

Alba Fehérvár-DKKA (23., 6-19)– Microsec-BUDAFOK (21., 7-19) (szombat, 15:00)

A Budafoknál ugyanaz a képlet, mint a Pápánál, győzelem estén szinte biztos a bennmaradás, ellenben a Fehérvárnak még van miért izgulnia a hátralévő fordulókban, hiába van három meccses előnye a sereghajtó MAFC-cal szemben. Teljes kerettel a házigazdák a mérkőzés esélyesei, de a rutintalanság sok hibát szülhet, amit Drevenkáék ki is fognak használni. Szoros meccsre számíthatunk, de ha minden fehérvári fiatal bevethető, akkor nem fog tudni megfelelő védőket állítani rájuk Károly Máté vezetőedző.

KTE-Duna Aszfalt (19., 7-18) – SMAFC-NYME (22., 6-19) (vasárnap, 17:00)

Az otthoni jó szereplésben bízhat a Kecskemét alakulata, bár legutóbb botlottak a Péccsel szemben, a SMAFC könnyebb feladatnak ígérkezik ismerős környezetben. A soproniaknak is nagyon kellene a győzelem, ők sem szeretnék sokáig nyitva hagyni a bennmaradás kérdését, és lényegében a veszélyzónában lévő együttesek közül mindenkit megmentene egy-egy siker.

PVSK-Kronosz Kiadó (18., 8-16) - MAFC II. (24., 3-21) (szerda, 18:00)

Ha Pécsen sem tud győzni, akkor gyakorlatilag megpecsételődik a MAFC II. sorsa, mert bár matematikai esélyük még marad akkor is, reálisan nézve a bravúr kategóriánál is nagyobb tett lenne a kiesés elkerülése. Az U20-as bajnok csapatra építő házigazdák még a legjobb nyugati csapatokat is megizzasztották saját pályájukon, emiatt a mostani derbi nem ígérkezik nagy csatának.

SMAFC-NYME (22., 6-19) – KTE-Duna Aszfalt (19., 7-18) (szerda, 18:00)

Négy nap alatt le is tudja az oda-visszavágót a két gárda, ha testvériesen megosztoznak a győzelmeken, akkor fel is lélegezhetnek a hajrá előtt. Erre jó esély is kínálkozik, a SMAFC fiatal gárdája roppant szimpatikusan küzdötte végig eddig a szezont, odahaza ők sem adták könnyen magukat, csak a győzelmek maradtak el, de a Kecskemét ellen javíthatnak ezen a mérlegen.

 

Fotó, Slide: veszpremkosar.hu (foto24.hu)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus