NBI/B - Beharangozó: rajtol a finálé!

Pasaréten kezdődik a két nyert meccsig tartó döntő, melyben megismétlődik a Hepp-Kupa aranymérkőzése a Vasas és az OSE között. Folytatódnak a küzdelmek a helyosztóknál is, a bronzcsatában a két alapszakasz győztes, a Salgótarján és a Veszprém néz farkasszemet.

Döntő:

Vasas Akadémia – OSE Lions (szombat, 18:00)

Két meglepetés szereplő a fináléban, amely után nagy kérdés, hogy ki vállalja majd egyáltalán az élvonalbeli indulást, mivel a szezon előtt elsősorban a Salgótarján, a DEAC és a Veszprém bajnoki címétől és egyben feljutásától volt hangos a másodosztály. Mindenesetre nem lehet elvitatni egyik fél érdemeit sem az idáig vezető úton, két kiválóan összerakott gárdáról beszélünk, amely a támadó és védő oldalon is széles taktikai repertoárral rendelkezik, emellett a rotációjuk is talán a leghosszabb volt az egész mezőnyben. A pályaelőny semmit nem jelent ebben a párharcban, a Vasas ugyanúgy bukott már el meccset (és majdnem továbbjutást is) hazai pályáról indulva, míg az OSE pont az elődöntőben alapozta meg döntőbeli szereplését egy idegenbeli bravúrral. A Hepp-kupa visszavágója ugyanannyi eséllyel érhet véget két, mint három meccs alatt, egy dolog garantált, hogy mindegyik összecsapás szoros lesz és fantasztikus hangulatú.

 

Rájátszás a 3. helyért:

Konecranes-Salgótartjáni KSE – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (szombat, 18:00)

Két többre vágyott együttes csalódott csatája a bronzéremért. A legtöbben a döntő párosításának várták a két alapszakasz-első ütközetét, de még így is csemegének ígérkezik az A-csoportos múltú játékosok egész sorát felvonultató gárdák találkozása. Itt is két győzelemig mennek a felek, emiatt, no meg a veszprémiek talán nagyobb hullámvölgye miatt inkább a hazai pályán kezdő Salgótarján felé billen a mérleg nyelve, nem beszélve a mélyebb rotációs lehetőségeikről, ami a bakonyiak (egyik) veszte is volt az Oroszlány elleni elődöntőben. Ettől függetlenül három meccsig könnyen elmehet párharc, de a nógrádiak esélyesebbek az éremszerzésre.

 

Rájátszás az 5. helyért:

DEAC Kamilla Gyógyfürdő – Békési SzSK (kedd, 19:00)

Itt már csak kuparendszerben megy tovább a versengés, amely inkább a második meccsét otthon játszó gárdának kedvez. Az alapszakaszban megosztoztak a felek a győzelmeken, de nem a szokásos módon, Debrecenben a Békés tudott diadalmaskodni, míg a visszavágón a cívisvárosiak távozhattak győzelemmel Komáék csarnokából. Ennek tükrében nem mindennapi izgalmakra számíthatunk az ötödik helyért folyó küzdelemben, a hazai pálya talán most elég lesz a sikerre, a kérdés csak a különbség lesz mindkét esetben.

 

Rájátszás a 7. helyért:

MTK Törökbálint – Óbudai Kaszások 102-69 (29-21, 20-11, 27-23, 26-14)

A feldobástól kezdve kézben tartotta a mérkőzést az MTK együttese, 50% felett dobtak mezőnyből, és megközelítőleg majdnem minden második triplakísérletük a gyűrűben landolt (9/19), amiben elsősorban a 21 pontig, közte négy hárompontosig jutó Horváth Kristóf járt az élen, de az egykori harcostársai ellen pályára lépő Mészáros Bence sem maradt el mögötte (14/9). Rajtuk kívül Jakab (19 pont, 4 lepattanó, 4 szerzett labda, 4 gólpassz) és Bihari (19 pont, 7 lepattanó) is megoldhatatlan feladatot jelentett az óbudaiaknak, nem beszélve a dupla-duplázó Boinitzerről (15/6 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz). A túloldalon ezzel szemben csak Lakosa Ákos tudott végig kiegyensúlyozott teljesítménnyel előrukkolni (14/3 pont, 8 lepattanó), és rajta kívül csak a Szeleczky-Van deer Meer palánk alatti duó tudott tíz fölé jutni, ami kevés lesz a visszavágóra is, nem beszélve a 32 pontos hátrány ledolgozásáról. Következő meccs vasárnap.

 

Rájátszás a 9. helyért:

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (szombat, 18:00)

24 pont ledolgozása embertpróbáló, de nem lehetetlen feladat a Tiszaújváros számára, ám ha a közelmúltból (idei rájátszás) indulunk ki, akkor már baljósabb a kép a borsodiak számára, hiszen eddig egyetlen hazai meccsüket sem nyerték meg a keresztjáték során. Igaz, eddig nem is kellett hátrányból kivívniuk a párharc megnyerését, ám most már nincs hova tartalékolniuk, miután egy meccs van már csak hátra a szezonból. A Győr azonban rendkívül masszívnak tűnik a rájátszásban, eddig nem is igazán tudták megingatni, így ha szoros csatában alul is marad Tiszaújvárosban, a kilencedik helye nem lesz veszélyben.

 

Rájátszás a 11. helyért:

Metal-Work Bonyhádi KSE – Tehetséges Fiatalok-Budapest (péntek, 19:00)

Abszolút nem lefutott a párharc, annak ellenére, hogy a Bonyhád idegenben szerzett hat pontos fórt a visszavágóra, és az alapszakaszban mindkétszer legyőzte fővárosi riválisát. A TF van annyira szívós gárda, hogy nekimenjen a tolnaiaknak, abból pedig ki-ki meccs is lehet a végjátékban, ha bírják szuflával, így akár egy labdán is múlhat a jobb helyezés sorsa.

 

Rájátszás a 13. helyért:

MEAFC – Vásárhelyi Kosársuli (csütörtök, 18:00)

Legutóbb kiütéses sikerrel jutott túl a Baján a miskolci gárda, amire most is nagy szüksége lenne, mivel 33 pont mínuszból indulnak Tóth Gáborék. A Vásárhely azonban egységesebb és kiegyensúlyozottabb csapat jelenleg, mint bácskai kihívójuk, így a képlet szinte ugyanaz, mint a Tiszaújváros-Győr csatában, behúzhatja ugyan odahaza a MEAFC, de a csongrádiak már félig a zsebükben érezhetik a jobb pozíciót.

 

Rájátszás a 15. helyért:

Bajai Bácska FKE – Budapesti Honvéd SE 95-82 (29-20, 18-19, 26-15, 22-28)

Először fordulhat belátható különbséggel a visszavágóra a Honvéd együttese, ami különösen úgy számít bíztató eredménynek, hogy három kulcsjátékosuk, Máté Márk, Stefán Dávid és Kerpel-Fronius Gáspár sem állt Baján Puskás Artúr rendelkezésére. Mándittyal (31 pont, 11 lepattanó) és Katyanszkival (23 pont, 6 lepattanó, 5 szerzett labda) ugyan nem tudták tartani a lépést, sőt, Nagy Dániel (16/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is jó napot fogott ki hazai oldalon, de jó hajrával vissza tudták hozni a párharc megnyerésének reményeit a záró etapban. A vezéreiket vesztett fővárosiaknál ezúttal Szalay (16 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) és Pálházi (17/6 pont, 7 lepattanó, 4 szerzett labda) vitték a hátukon a csapatot, de derekasan küzdött a palánk alatt Sebők (8 pont, 12 lepattanó) is, míg Szollár Gergő és Kiss Ádám a ponttermésből vette ki a részét. Abszolút nyílt még a visszavágó, amelyre jövő kedden kerül sor a Dózsa György úton.

 

Rájátszás a 17-24. helyért:

PVSK-Kronosz Kiadó (18., 10-17) – KTE-Duna Aszfalt (20., 9-20) (csütörtök, 19:00)

Győzelme esetén lehetősége nyílik még az alsóház megnyerésére a pécsi együttesnek, ehhez csak az idegenben még nyeretlen Kecskemétet kell első lépésként két vállra fektetniük. Presztízs csata két fiatal gárda között, az U20-as bajnok csapatra építkező baranyaiak nagyobb esélyeivel.

SMAFC-NYME (19., 9-20) – EKF-Eger-KOK SE (17., 11-16) (péntek, 18:00)

A soproniak a makulátlan otthoni mérleg megtartása végett, míg az egriek az alsóházi bajnoki cím miatt nem vehetik félvállról a találkozót. Szoros csata várható, odahaza kellő önbizalommal lép fel eddig a SMAFC, így ha bár papíron egy kicsit tapasztalatlanabb is a keretük, a lelkesedésük elég lehet egy újabb hazai sikerhez.

MAFC II. (24., 5-24) – Alba Fehérvár-DKKA (23., 7-21) (szombat, 18:00)

Tét nélküli meccs a két sereghajtó között. Izgalomra akkor adott volna okot ez a derbi, ha a MAFC behúzza a legutóbbi soproni túráját, mert úgy a kiesésről is dönthetett volna az összecsapásuk. A sportban viszont sok értelme nincs a „ha”-val kezdődő mondatoknak, így marad a fiatalok csatája a végére.

PVSK-Kronosz Kiadó (18., 10-17) – EKF-Eger-KOK SE (17., 11-16) (kedd, 18:00)

Papíron mindkét gárdának jó esélye van sikerrel venni a hétvégi mérkőzéseit, így ez a találkozó akár az alsóház első helyéről is dönthet. Odahaza még az erősebb nyugati csapatoknak is beletört a bicskájuk a PVSK-ba, tele vannak tehetséges fiatal játékossal, akiket akár még kellően motiválhat is az apró részsiker a bajnokságban. Gyakorlatilag egy kétmérkőzéses döntőre kerül sor az alsóház hajrájában, mivel rögtön az utána következő hétvégén játsszák a visszavágót is.
 

Fotó, Slide: facebook.com - Mester Botond Photography

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus