NBI/B: Döntő meccsek Salgótarjánban és Pasaréten

Salgótarjánon és Pasaréten a B csoport szeme, jönnek a mindent eldöntő harmadik összecsapások a negyeddöntőkben. A középmezőnyben alig maradt izgulnivaló a visszavágókra, míg az alsóházban a két utolsó, a Fehérvár és a MAFC csatája ígérkezik érdekesnek.

Rájátszás az 1-8. helyért:

Konecranes-Salgótarjáni KSE – MTK Törökbálint (szombat, 18:00)

A hazai pálya segíthet eldönteni a Salgótarjánnak a párharcot, mert bár közel sem nyújtják az alapszakaszt zsinórban 13 győzelemmel záró csoportelső benyomását, odahaza még nem hibázott idén a Czigler-legénység. A törökbálintiak számára viszont pont, hogy fekszik az idegenben, nagy téttel megvívott derbi, mivel a felsőházi rájátszásba jutást is távol az otthonuktól, Bonyhádon harcolták ki Szarvas Gábor fiai. Ponteső nem várható szombat délután, parázs csata és fojtogató védekezés annál inkább, esélyesebb házigazdákkal.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-1.

Vasas Akadémia – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (vasárnap, 19:30)

Itt akár egylabdás meccs is kerekedhet a negyeddöntőből, a két fél eddig sem kímélte egymást, sok újat már nem tudnak a másiknak mutatni, csak a pillanatnyi forma fog dönteni. Eddig idegenben lopta mind a két csapat a derbiket, ha a sorminta folytatódik, akkor a Vasas búcsúzhat bajnoki álmaitól, de jó hír számukra, hogy visszatér a gárdához az eltiltását letöltő Faragó Péter, igaz, a DEAC-nál is bevethető lesz az eddig sérüléssel bajlódó Pék Dávid. Egy pénzérme feldobásánál okosabb jóslatba nem bocsátkoznék, itt még a hazai pályát is nehéz a pasarétiek számlájára írni, az élet-halál csata viszont garantált.  

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-1.

 

Rájátszás a 9-16. helyért:

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Bajai Bácska FKE (péntek, 18:00)

A hazai pálya ellenére nem érezheti magát biztonságban a Tiszaújváros együttese, a négypontos hazai előny elismerésre méltó, de egy szoros derbi elég lehet a Bajának, hogy a végén vérszemet kapjanak a továbbjutás reményében. Sajnos azonban az eddigi eredmények nem kecsegtetnek sok jóval a bácskaiaknak, idegenben 2-9 a mérlegük, aminél csak az alsóházi csapatok futottak rosszabb alapszakaszt, míg a borsodiak ugyanezt a mutatót hozták odahaza csak éppen fordított számokkal (9-2). Négy pont és a hazai pálya már elég lehet a célba éréshez, Brunyánszky István alakulata egyértelmű esélyesként várja a visszavágót.

Az első mérkőzést a Tiszaújváros nyerte 89-93 arányban.

Tehetséges Fiatalok-Budapest – MEAFC (szombat, 18:30)

Szinte csak formalitás a visszavágó a TF és a MEAFC párharcánál, a Miskolcon megszerezett 14 ponttal könnyedén hazaérhet a fővárosi együttes, az idegenben meccset eddig csak a sereghajtó MAFC otthonában nyerő borsodiak ellen. Bár az MTK ellen beleszaladt már egyszer odahaza egy 20 pontos zakóba a TF gárdája, még egy ilyen kisiklás nem valószínű a Mehmedovics-tanítványoktól, pláne, hogy a nyugati nagyágyúk is csak párpontos sikerrel tudtak az utóbbi időben tőlük távozni. A legkönnyebb talán itt a helyzetünk, a sérülésekkel sújtott MEAFC-tól a szoros meccs is bravúr lenne.

Az első mérkőzést a TF nyerte 72-86 arányban.

Budapesti Honvéd SE – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (szombat, 18:30)

A 21 pontos győri siker után könnyebb visszavágóra számíthatnak Kovács Somék a Dózsa György úton, de árnyalja az odavágó képét, hogy három kulcsjátékosa nélkül és hányattatott körülmények között volt kénytelen lejátszani az első mérkőzést a Honvéd. Odahaza biztosan nem adják majd ilyen könnyen magukat Puskás Artúrék, egy győzelemre jók is lehetnek, de ha a rutinos győri játékosok hozzák magukat idegenben is, akkor az első meccsen szerzett előnnyel továbbléphetnek a következő körbe.

Az első mérkőzést a Győr nyerte 87-66 arányban.

Metal-Work Bonyhádi KSE – Vásárhelyi Kosársuli (szombat, 19:00)

A legnagyobb csata Bonyhádon várható, ahol a házigazda tolnaiaknak még reális esélyük van az első derbin összeszedett ötpontos hátrányuk ledolgozására. A kétszeres címvédő új célja a 9. hely megszerzése lehet, a kérdés a motiváción van, mennyire tudja feltüzelni magát az előző években bajnoki döntőig jutó csapat a középházi küzdelmekre. Szoros meccs lehet a visszavágóból is, de odahaza a nyugati topcsapatokat is el tudta kapni idén a Bonyhád, így a Vásárhely ellen is esélyesként lépnek pályára.

Az első mérkőzést a Vásárhely nyerte 72-67 arányban.

 

Rájátszás a 17-24. helyért:

Microsec-BUDAFOK (20., 7-17) – Concordia-Motax KC Pápa (22., 8-16) (péntek, 18:00)

Pár napon belül kétszer is találkozik a két együttes, amik közül a budafoki mérkőzés ígér több sanszot Károly Máté együttesének a győzelemre. Egy sikerrel már akár hátra is dőlhetnének az előző években a kiesés elől menekülő Drevenkáék, de a Pápa egyre jobb formát mutat, amire a pontlevonásuk miatt szükség is van, négy meccset nyertek zsinórban. Mind a két derbinek a Pápa fut neki esélyesként, jobb szerkezetű csapatuk van, a palánk alatt Keresztest eddig alig-alig tudták lelassítani, ami pedig az egyik gyenge pontja a budafokiaknak. Hazai pályán még belekergethetik egy rossz dobószázalékba Pusztáékat, de lehet, hogy az is kevés lesz a győzelemhez.

KTE-Duna Aszfalt (19., 7-17) – PVSK-Kronosz Kiadó (18., 7-16) (vasárnap, 16:00)

Az alsóház két élcsapatának is aranyat érne egy győzelem, miután a MAFC kezd egyre jobban elszállni a bennmaradásért folyó versenyfutásban. A kecskeméti fiatalok jól teljesítenek odahaza, egy U23-as csapatot (Fehérvár) már legyőztek a nyugati csoportból a rájátszás során, de a pécsiek nagyobb falatnak ígérkeznek, jobban összeszokott és mélyebb keretük van, ami akár egy idegenbeli sikert is jelenthet számukra vasárnap.

Alba Fehérvár-DKKA (23., 5-19) – MAFC II. (24., 3-20) (szerda, 15:00)

A két sereghajtó élet-halál harca, egy esetleges MAFC-győzelem még életben tartaná a fővárosiak bennmaradási álmait, de miután idegenben eddig esélytelen volt az együttes meccset nyerni, így még a szintén fiatal, ám jobb szerkezettel rendelkező fehérváriak ellen sincs túl sok sanszuk. Egy nagyobb arányú hazai diadal is benne van a mérkőzésben, hangolódva a két nappal később rajtoló U20-as országos döntőre.

Concordia-Motax KC Pápa (22., 8-16) – Microsec-BUDAFOK (20., 7-17) (szerda, 18:00)

Maximum az előző, budafoki meccs eredménye hozhatna más odds-okat, de hazai pályán a Pápa magabiztos sikerén kívül minden más meglepetés lenne.

Fotó: mtkbasket.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus