NBI/B: megtörte a jeget a Vásárhely, javított a Cegléd

A Piros-csoportban simán nyert a Vasas és a MAFC, hatpontos meccset hozott az Óbuda, a Zöld-csoportban Győrben győzött a Vásárhely, Békésen vérzett el a KTE, hozta a kötelezőt a MEAFC, a CKE pedig DMTK ellen gálázott. 

NBI/B. Piros-csoport, 17. forduló:

Vasas Akadémia - Salgótarjáni KSE 101-77

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Farkas Attila (31 pont, 9/14 tripla, 3 labdaszerzés, 32 VAL), Bagó Martin (22 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 32 VAL), Medve Máté (19 pont, 5/9 tripla, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 31 VAL). 

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Takács András (18 pont, 3/5 tripla, 5 lepattanó, 24 VAL), Molnár Dániel (18 pont, 5 gólpassz, 21 VAL), Dragasevic Veljko (20 pont, 3/7 tripla, 3 gólpassz, 14 VAL). 

A Vasas és Farkas Attila nem sokat kérdezett. Moravcsik Áron, Boros Márk és Bagó Martin személyében három alapember térhetett vissza, és bár az első percekben még akadozott a gépezet, utána fellépett a három triplát szóró Farkas, aki felpörgette a Vasast. Végül kilenc hármasig jutott a fővárosiak fiatalja, mellette Medve Máté öt távolit értékesített, Bagó Martin pedig közelebbről szedte szét a vendégek védekezését, így már a nagyszünetben 36 pont volt közte. A második félidőben alábbhagyott a koncentráció, amit Vangelis Ziagkos vezetőedző szóvá is tett, de összességében a piros-kékek gond nélkül hozták a kötelezőt, zsinórban negyedik sikerükkel már ott toporognak a dobogós helyek mögött. 

Nem a legszebb napokat élik a tarjániak. A vendégek hétközben a Hepp Kupában a MEAFC otthonában az első félidőben mindössze 12 pontot szereztek, most pedig 20 perc alatt 69 pontot kaptak, egyikkel sem lehet meccset nyerni - Charles Cooper sérülése mellett azzal is meg kellett küzdeniük, hogy többen lebetegedtek, és nem tudtak edzeni az elmúlt napokban. A tarjániak becsületére legyen mondva, hogy a második félidőben nagyon összekapták magukat, mindössze 32 pontot engedtek a Vasasnak, de a győzelemre nyilvánvalóan nem is gondolhattak. A következő fordulóban a listavezető Honvéd érkezik hozzájuk, ott sem lehetnek vérmes esélyeik, ráadásul az előttük álló Kaszások beindulni látszik, így mostanában nem nagyon fognak tudni elmozdulni a 12. pozícióból. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

MAFC - Bajai Bácska FKE 122-78

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Bordács Soma (17 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz, 36 VAL), Tóth Péter (23 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 30 VAL), Komma László (19 pont, 9/11 mezőnyből, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 36 VAL), Lakits András (16 pont, 3/5 tripla, 4 gólpassz, 21 VAL). 

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Jakab Péter (38 pont, 8/19 tripla, 7 lepattanó, 29 VAL), Pongó Martin (32 pont, 7/11 tripla, 4-4 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés, 30 VAL). 

Ismét foghíjas volt a Baja. A nyeretlen sereghajtó az előző fordulóban már szinte teljes kerettel tudott kiállni a PVSK ellen, majdnem nyerni is tudott, most viszont megint több hiányzója akadt a bácskaiaknak, ezt pedig az alapvetően szűk keret nem tudta menedzselni. Már az első félidőt 32 pontos hátrányban zárták a vendégek, és bár végül a Jakab Péter-Pongó Martin páros 70 pontot és 15 (!) triplát tett a közösbe, esélytelenül kaptak ki és továbbra is borzasztó nehéz helyzetben vannak Hosszú István fiai. 

A MAFC kieresztette a gőzt. A műegyetemisták hétközben nehezen emészthető hosszabbításos vereséget szenvedtek el a Hepp Kupában a Budafok otthonában, most viszont szinte teljes kerettel tudtak kiállni és nem kegyelmeztek a bajaiaknak. Folyamatosan nagy nyomást helyeztek az ellenfélre, kilenc játékosuk összesen 19 labdát szerzett, amikből könnyű pontok születtek, ráadásul 20 második esélyt is teremtettek maguknak, minden szinten dominálták Pongóékat. Végül hatan jutottak el kétszámjegyű ponttermésig, ráadásul több fiatal játékosuk is markáns perceket tölthetett a pályán, sikerükkel pedig lassan stabilizálják magukat a playoff-helyeken. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Óbudai Kaszások - Nagykőrösi Sólymok KE 90-84

Az Óbuda kiemelkedő teljesítményei: Czura Attila (19 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés, 34 VAL), Sedin Karavdic (20 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés, 29 VAL), Czirbus József (16 pont, 10 lepattanó, 23 VAL), Fekete Viktor (17 pont, 5/11 tripla, 5 gólpassz, 15 VAL). 

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Mácsai Károly (16 pont, 7 lepattanó, 2 labdaszerzés, 21 VAL), Fehér Péter (17 pont, 2 gólpassz, 17 VAL), Lakosa Ákos (11 pont, 3/8 tripla, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés, 14 VAL). 

Kisebb gödörbe került a Nagykőrös. A Sólymok nem kezdték jól 2022-t, négyből harmadik vereségüket szenvedték el, csak a Baját tudták legyőzni, kikaptak az előttük álló BKG-tól és NKA-tól is, most pedig a Kaszások is legyűrte őket - hozzá kell tenni, hogy ezúttal sérült csapatkapitányuk, Molnár Miklós rutinja nagyon hiányzott. A vendégek a második negyedben rogytak meg egy kicsit, itt kerültek tartósan 10 pont feletti hátrányba, ami a nagyszünet után már 22 egységnél is járt. Bár a végén igyekeztek visszajönni, a 15 eladott labda és a 8/29-es triplázás megakadályozta őket abban, hogy fordítani tudjanak. Az újabb vereség azt jelenti, hogy a korábbi playoff-helyen álló gárda már csak 10. 7-10-es mérleggel, legyőzőjük pedig felzárkózott mögéjük a tabellán. 

Elindult felfelé az Óbuda. A Kaszások szezon közben szervezték újra csapatukat, és az utóbbi időben egyre jobb a játékuk, most pedig a Sólymok ellen az volt a tét, hogy fel tudnak-e zárkózni a középmezőny aljához, vagy közelebb maradnak a kieső helyekhez. A triplákkal ők is hadilábon álltak, de a második negyedben sikerült kicsit megtörniük a vendégek támadójátékát, a második félidőben pedig rutinos spílereik segítségével sikerült visszaverniük a nagykőrösiek felzárkózási kísérleteit. A Czura-Fekete hátvédpár és a magasember Czirbus mellett mindenképp ki kell emelni a szezon közben érkezett Sedin Karavdic-ot, aki négy meccsén eddig 20 pontot, 7.5 lepattanót és 2.3 labdaszerzést jegyez és 23-as VAL-t átlagol, és most is rengetett tett azért, hogy az Óbuda meg tudja nyerni ezt a “hatpontos” összecsapást. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

NBI/B. Zöld-csoport, 17. forduló:

Agrofeed-Széchenyi Egyetem Győri KC - Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli 79-87

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Geiger Bálint (23 pont, 3/8 tripla, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés, 32 VAL), Berneczei László (14 pont, 6 lepattanó, 20 VAL), Lógár Bence (13 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés, 20 VAL). 

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Varga Ákos (22 pont, 16 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 40 VAL), Semin Burko (15 pont, 6/7 mezőnyből, 11 lepattanó, 26 VAL), Pavlovic Vuk (14 pont, 7/10 mezőnyből, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 20 VAL). 

Elsőzött a Vásárhely. A vendégek playoff határán billegő pozíciójában leginkább idegenbeli mérlegük a ludas, 0-8-cal álltak a meccs előtt, így aztán az ellenfél mellett egy komoly lelki gátat is sikerült legyőzniük a csongrádiaknak. Ebben a prímet Varga Ákos vitte, aki 2022-ben óriási formába lendült, a SMAFC ellen 35 VAL-t, az ELITE ellen 33 pontot és 46 VAL-t jegyzett, most pedig 22 pontos, 16 lepattanós dupla-duplával állt a sereg élére. Mellette a légiós magasember Semin Burko és Pavlovic Vuk is remekül játszott, ők pedig húzták a többieket. Három negyeden keresztül szoros volt az összecsapás, több hibát vétett mindkét oldal, de a Vásárhelynél mindig akadt valaki, aki továbblendítette a gárdát, jó példa erre a harmadik negyed legvégén beszórt Borbáth Balázs-tripla, illetve a negyedik negyed eleje, az itt bemutatott 8-0-s rohanásban tevékeny részt vállalt Vejinovic Sasa és Bálint Erik is. Itt sikerült megtörniük a győriek ellenállását - az újévben eddig négyből hármat nyertek, joggal bízhatnak abban, hogy hamarosan tartósan megkapaszkodnak a playoff-helyeken. 

Nem a Győr csinálta meg a kulcsjátékokat. A hazaiak az első negyedben jól védekeztek, 14 ponton tartották a Vásárhelyt, azonban már ekkor sem tudták kiaknázni ellenfelük hibáit, sokszor bosszantó könnyelműséggel rontották el a szituációkat, a Vásárhely pedig figyelt is a legfőbb fegyverüknek számító hármasokra. A gondokat tetézte, hogy lepattanózásban is jobbak voltak a vendégek, a harmadik-negyedik negyed fordulóján pedig a kritikus pillanatokban senki nem akadt, aki a győriek élére állt volna - a vereség azt jelenti, hogy a csapatok helyet cseréltek a tabellán, a hazaiak kicsúsztak a playoff-helyekről. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

ELITE Basket - MEAFC-Miskolc 61-84

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Láncos Krisztián (22 pont, 12 lepattanó, 3 blokk, 27 VAL), Tóth András (14 pont, 4/7 tripla, 15 VAL), Bodnár Balázs (2 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 16 VAL). 

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Tóth Bence (13 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés, 20 VAL), Ragályi Levente Gergely (7 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés, 19 VAL), Szögi Ádám (13 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó, 4 labdaszerzés, 19 VAL). 

Megint gondot okoztak a törökbálinti hiányzók. A hazaiak egész évadban a sérülésekkel, betegségekkel küzdenek, és bár úgy tűnt, hogy az utóbbi hetekben végre össze tudnak állni, most megint a régi nóta szólt: kulcsemberük, Somogyfoki Szabolcs és a rutinos Hegedűs Attila sem tudta vállalni a játékot, ráadásul menet közben újabb sérüléseket szedtek össze. Az első negyedben még összeszorított foggal mentek előre, 24 pontot dobtak a kiváló védelméről híres MEAFC-nak, de már ekkor kaptak 26 egységet, a második negyedben pedig egyik pillanatról a másikra elfogytak - félidőre 19 pont lett közte, a meccs érdemi része véget ért. A második félidőben nem adták fel, de a különbség tartásában az is benne volt, hogy a vendégek nem nagyon erőltették már az első sorukat - a törökbálintiak ezzel a vereséggel maradtak az utolsó helyen. 

A MEAFC könnyedén húzta be a kilencedik győzelmet. A miskolciak lassan hónapok óta kirobbanó formában menetelnek nem csak a bajnokságban, hanem a Hepp Kupában is, nagyon bő és mély kerettel dolgozhat dr. Váczi Péter - a hétközi kupagyőzelem után most is 11 játékos szerzett mezőnykosarat és kapott legalább 13 percet, de senki nem játszott 22-nél többet. Az első negyedben még kellemetlenkedett az ELITE, utána viszont előkapta nagyon hatékony védekezését a Miskolc, és tíz perc alatt gyakorlatilag eldöntötte a meccset, a folytatásban pedig már rutinból megoldották a vendégek, akiknél külön öröm, hogy Szögi Ádám kezdi visszanyerni a formáját. A MEAFC már átmenetileg fellépett a képzeletbeli dobogó második fokára, és lassan az idegenbeli mérlegük (4-5) is kezd “feljönni” a 8-0-s hazai mutatójukhoz, egyértelműen bejelentkeztek a feljutásra. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Ceglédi KE - Dunaharaszti MTK 99-55

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Csaba György (24 pont, 4/7 tripla, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés, 30 VAL), Herendic Dominik (14 pont, 13 gólpassz, 6 lepattanó, 5 labdaszerzés, 32 VAL), Mészáros Máté (18 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 24 VAL), Hajdu Márton (13 pont, 8 lepattanó, 2 labdaszerzés, 23 VAL), Berkics Máté (12 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz, 2 labdaszerzés, 20 VAL). 

A DMTK kiemelkedő teljesítményei: Jordan Santiago (19 pont, 3/8 tripla, 5 lepattanó, 7 labdaszerzés, 20 VAL). 

Üzenet értékűen javított a Cegléd. A listavezető legutóbb Győrben futott bele egy kellemetlen vereségbe, de gyorsan kiköszörülték a csorbát Tóth Tamás fiai - ráadásul két alapemberük, Csákvári Csaba és Tóth Zoltán nélkül. Az első negyedben nyolc, a másodikban kilenc pontot engedtek a DMTK-nak, a nagyszünetre közel 40 ponttal vezettek és tükörsima győzelemmel erősítették meg első helyüket. A hazaiaknál Csaba, Mészáros, Herendic, Berkics és Hajdu is remekelt, majdnem 50 százalékkal tripláztak, 45-22-re nyerték a lepattanózást és 33 gólpasszt osztottak szét egymás között, kiváló teljesítményt tettek le az asztalra - jövő héten a Vásárhely otthonában keményebb teszt következik. 

Elfáradt, elfogyott a DMTK. A szezont parádésan kezdő újonc az utóbbi hetekben alaposan visszaesett, több játékosa is kdőlt (most Joó Tamás és Haris Róbert hiányzott), Jordan Santiagót egy meccsre el is tiltották, ráadásul hét közben egy kőkemény Hepp Kupa-meccset is játszottak a TF otthonában, így alapvetően fáradtabbak is voltak a kettős terhelés miatt. Az első félidőben gyakorlatilag nem is voltak pályán, és bár a másodikat nagyjából egálra hozták a 19 pontig jutó Santiago vezetésével, öszességében esélytelenül kaptak ki - zsinórban harmadik vereségüknek köszönhetően visszacsúsztak a hetedik helyre, mögöttük pedig kezd feltorlódni a mezőny, ha nem vigyáznak, hamarosan kikerülnek a playoff-helyekről. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Békési SzSK - KTE-Duna Aszfalt U23 68-57

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Balog Gábor (19 pont, 9 lepattanó, 5-5 labdaszerzés és gólpassz, 30 VAL), Daniel Krstic (25 pont, 5/14 tripla, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 28 VAL), Cvijn Patrik (14 pont, 12 lepattanó, 3-3 gólpassz és labdaszerzés, 25 VAL). 

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Kiss Dávid (12 pont, 11 lepattanó, 2 labdaszerzés, 20 VAL), Tóth Barna (11 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés, 16 VAL). 

Nagy sorozatban a Békés. Zsinórban harmadik sikerüket aratták a viharsarkiak, a DMTK és a PSE után a KTE is vereséggel távozott Békésről. A mostani győzelmet az első negyedben alapozták meg Balog Vilmos fiai, a rutinos Daniel Krstic négy hármast szórt ebben a tíz percben, mellette Cvijin Patrik is remekül dobott, onnantól már “csak” az itt megszerzett 14 pontos előnyt kellett megőrizniük. Ebben Krstic és Cvijin mellett leginkább Balog Gábor segédkezett, aki elöl-hátul extrát nyújtott, így nyolc játékost forgatva is folyamatosan lépéselőnyben voltak a hazaiak. Igazán csak a negyedik negyedben tudott közelebb jönni a KTE, de itt a békésiek is jól védekeztek, az 57 kapott pont magáért beszél - immár a tabella 6. helyén állnak. 

Ez is a tanulás része. Legutóbb Kecskeméten a Bonyhád és a Tiszaújváros ellen győztek a KTE fiataljai, de idegenben mostanában komolyabb vereségeket gyűjtenek be - ahogyan Sztojan Ivkovics fogalmazott a meccs után, számukra a békésihez hasonló lelátói hangulat is a tanulási folyamat része, a fáradtság mellett ez is közrejátszhatott a gyengébb kezdésben. A második negyedtől már egyenrangú félként küzdöttek a kecskemétiek, de a Békés van annyival rutinosabb és jó formában lévő csapat, hogy ne engedje fordítani őket. A vendégek továbbra is ott vannak az 5. helyen, legközelebb hazai pályán a DEAC U23-as csapata “személyében” egy minden szempontból közvetlen rivális ellen javíthatnak. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus