NBI/B: Rajtol a 2018/19-es szezon - felvezető

Hétvégén indul az új szezon a NBI/B Piros és Zöld csoportjában is, több, feljutásra vágyó és megerősödött együttessel a fedélzeten.

A tavaly sikerrel debütáló lebonyolítási rendszer az idei évadra sem változott, a felső 14 gárda az utóbbi évek egyik legkiegyensúlyozottabb bajnokságát hozta össze, igazi meglepetéssel a végén, az előzetesen feljutónak várt OSE-Veszprém duó ugyanis csak a bronzéremért mérkőzött egymással, a döntőt két fővárosi gárda, a Vasas Akadémia és a Tehetséges Fiatalok vívták, utóbbi sikerével. A Mehmedovics legények hosszas huzavona utána végül vállalták az A-csoportos indulást, így az élvonaltól az a MAFC búcsúzott, amely már évek óta táncolt a kiesés határán. A Piros csoport utolsó két helyén a Vásárhely, Győr páros végzett, így helyettük a veretlenül bajnokságot nyerő BKG-Príma SE, illetve a Budafok együttesei csatlakoztak a mezőnyhöz.

A Zöld csoportban még több átalakulás történt, és nem csak a játékos kereteket tekintve. A két feljutó (BKG, Budafok) helyett jött a két kieső (Vásárhely, Győr), az U23-as csapatok közül nem vállalta az indulást a MAFC II. (nekik nem is lehet az NBI/B-ben két csapatuk, és már van egy a Pirosban), a Falco és a Sopron, a Kaszások így végül maradt a másodosztályban, valamint újoncként érkezett a Kecskemét utánpótlás gárdája és az NB II ezüstérmese, az Újpest-MT.

A szezon menete – végre – nem változik a tavalyihoz képest, mindenki oda-visszavágót játszik a csoportján belüli ellenfeleivel, majd az első nyolc helyezett folytatja a küzdelmeket a felsőházi rájátszásban, az oda be nem kerülők pedig a kiesés ellen harcolnak tovább. A Piros csoport első – nem U23-as – együttese nyer jogot a 2019/20-as szezonban az NBI/A osztályában való indulásra, míg az utolsó két helyezett a Zöld csoportban folytatja szereplését. Utóbbinál a két döntőbe jutó csapat kerül fel a Piros jelzésű ”elitbe”, míg – a versenykiírás szerint – az utolsó, nem U23-as együttes búcsúzik a második vonaltól. Egyelőre nem tisztázott, hogy a Zöld csoport eggyel kevesebb indulója (13 csapat) miatt tényleg lesz-e kieső, vagy ilyen szempontból izgalommentes lesz a bajnokság hajrája.

A fiatal szabály sem változott az idei kiírásra, csak a korcsoport tolódott tovább, ezentúl is kötelező legalább egy, 1998. január 1-én vagy azután született játékost a pályán tartania minden együttesnek.

Lássuk hát, kik alkotják az idei versenykiírás résztvevőit, de, hogy jövőre még inkább számon kérhető legyen a felvezető a hóhéron, egy ”bátor” tippre is vállalkoztam az egyes csapatok végső pozícióját illetően!

 

Piros csoport

MAFC:

Érkezett: Eric Washington, Polgárdy Ádám (Sopron), Nagy Krisztián (Nyíregyháza), Garamvölgyi Ákos (ASE), Csapai Péter (Salgótarján), Hencsey Tamás (Körmend, vezetőedző)

Távozott: Amin Hot, Toney McCray, Nebojsa Dukics, Dusan Cvetkovics, Fodor Márton (visszavonult, sportigazgató lett a klubnál), Szanyi Róbert (MEAFC), Peringer Balázs (Alba Fehérvár), Siklós Olivér (Budafok - kölcsönbe), Nagy Gergő (Budafok), Bors Miklós (Sopron, másodedző), Garai Péter (vezetőedző)

Négy év után búcsúzott az első osztálytól a MAFC gárdája, habár többször is megmenekültek a kiesés elől, idén a feljutó Tehetséges Fiatalok csapata vállalta az indulást, így Garai Péter együttesének újra vissza kell küzdenie magát az élvonalba. A remény ezen a nyáron is élt, hogy meghosszabbodik az A-csoportos tagságuk, ennek megfelelően erősítettek a holtszezonban, hogy akár a bennmaradás, akár a feljutás reális célkitűzés legyen a kerettel. A kispadra érkezett Hencsey Tamás, az újonnan igazolt Garamvölgyi-Csapai-Nagy trió a palánk környékén fog rengeteg ellenfélnek álmatlan éjszakákat okozni, míg a fiatal soproni tehetség, Polgárdy Ádám és az új légiós, Eric Washignton a hátvédposzton viheti el sokáig a csapatot. Rendkívül bő a rotációs lehetősége az új trénernek, a tavaly az U23-as csapatban alapemberré váló Bordács-Katona duó a Piros csoportban is hasznos perceket kaphat, míg a rutint és az állandóságot a Misek-Lakosa-Lakits trió képviseli a fővárosi gárdánál. Fodor Márton jelenléte biztos, hogy hiányozni fog a pályáról – ő sportigazgatóként ténykedik tovább a klubnál -, rajta kívül csak fiatalok távoztak a nyáron, B-csoportos szinten még így is az egyik legmasszívabb kerettel gazdálkodhatnak. A felkészülésük során is jó százalékkal hozták a mérkőzéseiket, partiban lesznek a feljutásért.

Tipp: 1-3.

Vasas Akadémia:

Érkezett: Radics Gerzson, Gászner Flórián, Horváth Hunor, Kódor Tamás (mind saját utánpótlás), Horváth Balázs (másodedző)

Távozott: Völgyi Marcell (Veszprém), Bencsik Barnabás (Kaszások), Schiller Levente (Kaszások)

Fiatal távozók, fiatal érkezők a tavalyi szezon legnagyobb feltámadását és menetelését produkáló Vasas Akadémiánál, egyedül talán Völgyi Marcell Veszprémbe igazolása érinthette érzékenyen a pasarétieket. Idén is próbálnak a fiatalokra nagyobb hangsúlyt fektetni, többen kapnak lehetőséget a junior csapatból is, a már megszokott Katona-Moravcsik-Boros-Andrássy tengely pedig biztos pontnak tűnik egy hasonlóan jó szereplés megismétléséhez. Stabil gárda lehet most is a Vasas, ezúttal már a szezon elejétől kezdve Faragó Péter irányítja őket, több jelentkező van ugyan idén az érmes helyekre, de tavaly sem a vörös-kékeket vártuk a fináléba…

Tipp: 3-6.

OSE Lions:

Érkezett: Mohácsi Máté (ZTE), Hegedűs Gergely (Veszprém), Anda Dávid (Szolnok), Burai Róbert (Salgótarján), Joel Nshmiba (Alba), Valentino Karanfilovszki (Rátgéber Akadémia), Dragasevic Veljko (PVSK), Remy Abell (Helsinki Seagulls – finn), Sebastjan Krasovec (szlovén, vezetőedző)

Távozott: Madár András (Veszprém), Bödör Bence (visszavonult), Kovács Gábor (DEAC), Schuj Márton (Pécs), Thomas Ryan Spagnolo, Vavra András (Komarno, vezetőedző), Mócsai Milán (Honvéd, másodedző)

Nagy volt a játékosmozgás a már korábban is feljutásra ácsingózó oroszlányiaknál, alapemberek távoztak (Madár, Bödör, Kovács, Spagnolo) és a kispad is teljes vérfrissítésen esett át, Sebastjan Krasovec személyében szlovén szakember irányítja mostantól a munkát. Mohácsi Máté és Hegedűs Gergely a két legnagyobb nyári fogásuk, de az amerikai Remy Abelltől is sokat várhatunk. Rengeteg tehetséges fiatallal bővült a keretük, Dragasevic kifejezetten jó számokat hozott eddig a PVSK színeiben, Anda Dávid a palánk alatt lehet nagy segítségükre, csak úgy, mint a Fehérvárról érkező Joel Nshimba, de jött még a makedón utánpótlás válogatott Karanfilovszki is a Rátgéber Akadámiától hátvéd posztra. Burai fél év kihagyás után tér vissza, a maradókkal együtt (Kiss Kornél, Illés Máté, Sömenek Martin, Zsíros Péter) pedig ez is egy veretes és mély keret benyomását kelti, az edzőmeccseken is olajozottan működött a megújult OSE. Abszolút (az egyik) favorit idén is a tavalyi két kiírás bronzérmese, kérdés, meg tudják-e végre ugrani a döntőbe (és a feljutáshoz) szükséges lépcsőfokot, mert minden más (csarnok, szurkolótábor, anyagi háttér) adott lehet egy stabil A-csoportos szerepléshez.

Tipp: 1-3.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém:

Érkezett: Kovács Ádám (Szedeák), Kerkai Ákos (Tehetséges Fiatalok), Madár András (OSE), Szabó Péter (Vásárhely), Völgyi Marcell (Vasas Akadémia), Szűcs Péter (Alba Fehérvár)

Távozott: Simon László (visszavonult), Kovács Soma (BKG), Hegedűs Gergely (OSE)

A Simon-Kovács-Hegedűs tengely kiesése sok klubnak okozna álmatlan éjszakákat, ám a veszprémiek rutinos triójának távozása (visszavonulása) csak még ”agresszívabb” játékos politikához vezetett a bakonyiaknál, ugyanis talán a legbrutálisabb erősítésen – véleményem szerint – ők estek át. Elképesztően magas szerkezettel operálhat most is Mérész mester, ráadásul emellett roppant mozgékony csapata is lesz. A Körtélyesi, Pavlovic, Helmeczi, Schéda kvartetthez csatlakozott az élvonalból Kovács Ádám, az egyik legütőképesebb hátvédduónak ígérkezik a Salgótarján után újra összeálló Madár-Szabó páros, Kerkai a bajnok TF-től teszi át székhelyét, Völgyi pedig az ezüstérmes Vasas egyik tehetséges magasembereként érkezik, nem beszélve a fiatal poszton bevethető, fehérvári nevelésű Szűcs Péterről. Abszolút feljutásra alkalmas keret, kellő rutinnal, szerkezettel, kintről és bentről egyaránt ugyanolyan veszélyes játékosokkal, idén még az esetleges sérüléseket is ki tudják bekkelni ilyen hosszú paddal.

Tipp: 1-2.

Nyíregyháza Blue Sharks:

Érkezett: Bazsó Brúnó (Jászberény), Tóth Gergely (Sopron), Lekli József (Vasas, másodedző)

Távozott: Nagy Krisztián (MAFC), Srdan Stojanovic, Vida Zoltán (Újpest-MT)

Próbálnak a helyi kötődésű, illetve nevelésű játékosokra alapozni a nyírségieknél (mutatja ezt a nyíregyházi nevelésű Lekli József hazatérése is az edzői stábba), a csapat magja így egyben is maradt a holtszezonban. A távozó Nagy Krisztián rutinját az A-csoportos pedigrével rendelkező Bazsó-Tóth duó pótolhatja és várhatóan Stojanovic helyére is hamarosan igazolnak egy légióst a Kék Cápák.  Ha a fiatalok (Fazekas, Mokánszki, Sitku) beérnek, akkor Busék ismét egy jó szezont repeszthetnek, ráadásul ezúttal a palánk alatt is lesz rotációs lehetőségük, minden adott, hogy maguk mögött hagyják a csalódást keltő 2017/18-as szezont, amikor lecsúsztak a négybe jutásról.

Tipp: 3-6.

PVSK-Kronosz Kiadó:

Érkezett: Olasz Ádám (Salgótarján)

Távozott: Krnjajski Boris (Tehetséges Fiatalok), Dragasevic Veljko (OSE), Kővágó-Laska Márk (Baja)

Három alapember hagyta ott a szezon (egyik) meglepetéscsapatát, az U23-as fiatalokkal is a hatodik helyig jutó PVSK-t, és bár Olasz Ádám ígéretes ”fogásnak” tűnik, bravúr lenne a tavalyi szereplés megismétlése. A Demeter-Antóni duó most is sok gondot okozhat a tapasztaltabb csapatok védőinek, kérdés azonban, hogy mennyi lehetőséget kapnak az A-csoportban, miután az elmúlt évadban is sok meccset hagytak ki emiatt. Leírni nem szabad őket, az első pár forduló után tisztábban láthatjuk hol állnak az erősorrendben, odahaza biztosan most is nehéz lesz elvenni tőlük a győzelmet.

Tipp: 9-14.

MEAFC-Miskolc:

Érkezett: Tóth Bence (Honvéd), Tóth Viktor (Nagykőrös), Szanyi Róbert (MAFC), Brugós Olivér (Tiszaújváros), Drahos Gábor (vezetőedző)

Távozott: Drahos Gábor (visszavonult), Szögi Ádám, Patrik Cole, Timkó Norbert (Gödöllő, NB II), Máté Balázs (Eger), Walke Károly (vezetőedző)

A pályafutásuk során először együtt játszó Tóth fivérek vehetik át a vezetőedzővé avanzsált Drahos Gábor és a villámléptű Szögi Ádám szerepét a csapat motorjaiként hátvéd poszton, körülöttük pedig főként a fiatal egyetemistákra támaszkodhat a MEAFC ebben a szezonban. Mondhatnánk, hogy a palánk alatt lehetnek gondban, de ez már elkoptatott közhely velük kapcsolatban, a korábbi években is mindig megoldották ezt a problémájukat, főleg a sebességükre alapozva. Akadt néhány nagyobb arányú vereségük a felkészülés ideje alatt, de korai lenne elkönyvelni őket a mezőny második felébe, az viszont valószínűbbnek látszik, hogy az utolsó rájátszás helyekért lehetnek maximum versenyben.

Tipp: 7-12.

Nagykőrösi Sólymok KE:

Érkezett: Andó Levente (Szolnok), Kövecs Martin (PVSK), Tóth Márk (Bikák, NB II)

Távozott: Tóth Viktor (MEAFC), Dobos László (visszavonult)

„Soha ne mond, hogy soha” – akár ez is lehetett volna a mottója a nagykőrösi kis csapat varázslatos szárnyalásának a tavalyi szezonban, amikor is csak egy labdán múlt az elődöntőbe jutásuk a Veszprém otthonában. Ezúttal az akkori menetelésben főszerepet játszó Tóth Viktor, Dobos Laci páros nélkül, viszonylag ismeretlenebb érkezőkkel vág bele a ”lehetetlenbe” a Sólymok gárdája, azaz egyedüli, ténylegesen amatőr csapatként minél feljebb verekednie magát a bajnokság végére. A jó csapatszellem sokáig repítheti a Molnár-Lakosa páros fémjelezte gárdát, de kisebb csoda lenne, ha ismét a felsőházi rájátszásban találná magát az együttes.

Tipp: 9-14.

MTK Törökbálint:

Érkezett: Berneczei László (SMAFC), Vámos László (Kaszások)

Távozott: Boinitzer Dávid (Békés), Gonda Zsombor (Kecskemét), Mohay Péter, Szabó Tibor, Máriás Gergely (mind abbahagyta)

Sokan távoztak Törökbálintról a holt szezonban, az alapembernek számító Boinitzer, az ifjú tehetség Gonda Zsombor, a palánk alatt sok találkozón domináló Szabó Tibor és a sokáig sérüléssel küzdő Mohay Péter is búcsút intettek az MTK-nak. Jött helyettük a SMAFC és a Kaszások két (korábbi) vezéregyénisége, Berneczei László és Vámos László, a Bihari-Jakab-Nagy trióval kiegészülve pedig így legalább egy rutinosabb mag megmaradt Bódi Ferenc vezetőedző számára. A fiatalokat szépen építették be az elmúlt szezon második felében a nagy csapatba, rájuk idén még nagyobb szerep hárulhat, ha meglesz a bajnokság vége felé megtalált ritmus, akkor egy rájátszás helyet most is elcsíphetnek.

Tipp: 7-11.

Budapesti Honvéd:

Érkezett: Horváth Ákos (ZTE), Debreceni Dániel (Tehetséges Fiatalok), Szentirmai Ákos (junior), Forgács Jonatán (junior), Rozs Máté (junior), Mészáros Bálint (junior), Mócsai Milán (OSE, másodedző)

Távozott: Máté Márk (Újpest), Tóth Bence (MEAFC), Bea Gergely (Gödöllő – NB II)

Egyértelmű cél a nyolcba jutás a Honvédnál, mind tapasztalt játékosokból, mind fiatalokból bőven van merítési lehetősége Puskás Artúrnak, ráadásul két nagy halat is tudtak fogni a szezonkezdetre, az élvonalból 19 év után váltó Horváth Ákos, valamint a remek B csoportos ajánlólevéllel rendelkező Debreceni Dániel személyében. A hosszú kispad itt is elpuffogtatott üres frázisnak tűnhet, de a fővárosiak előszeretettel nyúlnak minél több emberükhöz egy-egy mérkőzésen, van is bőven opciójuk minden posztra. A tapasztalt rutinrókák mellett a fiatal tehetségekről is szólhat idén ez a Honvéd, a Martinez Ralf, Valerio Bodon Vincent duó az egész liga egyik üde színfoltja lehet, atletizmusban és látványos játékban mindenképp, de a még csak 19 esztendős Mucza Tamás is egyre inkább alapembere a gárdának. Ha összeáll a keret, akkor a rájátszás elérése abszolút reális számukra, ott pedig már csak a pillanatnyi formán múlhat, hogy hány kört tudnak menni.

Tipp: 4-7.

OMNIA Pub & Food Békés:

Érkezett: Boinitzer Dávid (MTK), Csabák Balázs (Tehetséges Fiatalok), Korcsmáros Csaba (Békéscsaba), Plavecz Adrián (Mezőberény), Vass Dominik (ZTE)

Távozott: Osiyemi Adebayo (Rátgéber Akadémia Pécs), Zrínyi Viktor

Boinitzerrel és Csabákkal jelentősen erősödött a békési csapat, a távozók közül se Adebayo, se Zrínyi nem tudott igazán huzamosabb ideig meghatározó tagja lenni az együttesnek, így a megmaradt Koma-Kertész-Krstic-Nagy maggal kiegészülve ütőképes gárda formálódott náluk a nyáron, ráadásul a ZTE-től érkező Vass Dominik a fiatal posztos gondjukat is megoldhatja. A keret a nevek alapján jól néz ki, de kiegyensúlyozottabb teljesítmény kell tőlük az idei szezonban, akkor lehet csak meg a nyolcba jutás, mivel a rajt előtt a tavalyinál is több csapat pályázik eséllyel a felsőházi rájátszásra.

Tipp: 7-10.

Knipl Kft. Bonyhádi KSE:

Érkezett: Nagy Bence (PEAC – NB II), Budai Sántha Attila (PVSK), Kis Milán (PEAC – NB II), Pupp Bence (ASE – kölcsönbe), Dorogi Gergő (ASE – kölcsönbe)

Távozott: Grebenár Péter, Bojan Lazic, Kovács Balázs (visszavonult), Dobos Ádám

A tolnaiak tavaly is nagyon küzdöttek a kiesés ellen, és jelen állás szerint ezúttal sem számíthatnak fényesebb diadalmenetre, bár ezt a feldobás előtt leírni, több mint vakmerő állítás. ”Nagy” nevet ugyanis nem sikerült Bonyhádra csábítaniuk, csupa ismeretlen fiatallal próbáltak erősíteni, akik persze még így is bőven letehetik a névjegyüket, ám ahogy korábban is írtam, jelentősen erősödött a mezőny (még tavalyhoz képest is), nehéz dolguk lesz, ha nem akarják megint a végére hagyni a bennmaradás kérdését. Tömösváry, Baki és a Somogyfoki fivérek maradtak, rájuk lehet építeni (bár Péter már nem számít fiatalnak a mostani szezontól), Jilling is el tudja vinni a hátán a csapatot irányítóposzton, kérdés meddig bírják a nagyobb tempót a gyorsabb kosárlabdát játszó, vagy hosszabb kispaddal rendelkező ellenfelekkel szemben.

Tipp: 10-14.

BKG-Príma SE:

Érkezett: Kovács Soma (Veszprém), Austin Thornton (Newcastle Hunters, ausztrál)

Távozott: Ruslan Khakonov, Debreceni Gergő, Szendrei József

Lényegében együtt maradt a tavaly veretlen Zöld csoportos bajnok, az egyik alappillérnek számító Khakonov ugyan ment, de Thornton személyében úgy tűnik megfelelő helyettest sikerült találniuk, ráadásul a Veszprémmel jó szezont futó Kovács Soma is őket választotta a nyáron. Az állandóság mindenképp az egyik fő fegyvere lesz Nagy Ágoston legénységének, amely már az előző szezon közben is megvillantotta oroszlánkörmeit azzal, hogy edzőmeccseken rendre Piros csoportos riválisai fölé tudott kerekedni. Annak ellenére, hogy újoncok, abszolút nyolcba várom a csapatot, rendkívül jól szervezettek, a fáradhatatlan Nagy fivérek remekül hajtják előre a gárdát, meglepetés lenne, ha nem érnék el a felsőházat.

Tipp: 4-7.

Budafok:

Érkezett: Puszta Dávid (Győr), Tóth Péter (DEAC), Siklós Olivér (MAFC), Nagy Gergő (MAFC), Körömi László (Falco)

Távozott: Wehner Zoltán (visszavonult – edzőként Honvéd), Steier Krisztián (Eger), Fekete József (Veresegyház, NB II)

Wehner Zoltán visszavonulásán ugyan bánkódhatnak a budafoki hívek, de összességében jól sikerültek a csoport másik újoncának az erősítései: jött az élvonalt is megjárt Puszta Dávid, plusz tehetséges fiatalok (Siklós, Nagy, Körömi, Tóth), akik a Zöld csoportban már korábban bizonyítani tudtak. A Tursics-Varga-Horváth-Lados tengely mellett így bizakodással várhatják az új kihívásokat, nem lesznek elveszettek a mezőnyben, a kiesés ellen sem valószínű, hogy kell harcolniuk, a rájátszás közelébe várom őket.

Tipp: 7-11.

 

1. forduló programja:

MTK Törökbálint – BUDAFOK (péntek, 17:00)

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém – Nagykőrösi Sólymok KE (péntek, 18:00)

Knipl Kft. Bonyhádi KSE – MEAFC-Miskolc (péntek, 19:00)

OMNIA Pub & Food Békés – MAFC (szombat, 17:00)

PVSK-Kronosz Kiadó – BKG-Príma SE (vasárnap, 19:00)

 

Zöld csoport

Vásárhelyi Kosársuli:

Érkezett: Czégel András (Budaörs), Kovács József (Szedeák), Perák Denis (Szombathely – NB II), Tóth Tamás (vezetőedző)

Távozott: Szabó Péter (Veszprém), Alexander Miletics, Horvát Martin, Kun Gergő, Utasi Gábor (vezetőedző)

Új vezetőedzővel és két meghatározó játékosa (Szabó, Miletics) nélkül vág neki a Piros csoportból kieső Vásárhely a szezonnak, ahol még így is feljutásra esélyes lehet a gárda. Az első meccsek persze majd tisztább képet adnak az erőviszonyokról, de az odahaza masszív csongrádiak rutinja jó pár idegenbeli sikert is hozhat nekik, amivel versenyben lehetnek a döntőbe jutásért.

Tipp: 2-5.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC:

Érkezett: Rátvay Tamás (SMAFC), Papp Balázs (két év kihagyás után visszatért), Horváth Gergő (Pápa), Kozma Tamás (vezetőedző)

Távozott: Nárai Bence (Salgótarján), Ruják Bence (Jászberény), Puszta Dávid (Budafok), Horváth Ádám (visszavonult), Csaplár-Nagy Ervin (vezetőedző, a vezetőségben dolgozik tovább)

Évről évre a ”fekete ló” jelzővel illettük a Győr gárdáját, mint a másodosztály egyik titkos esélyese egy nagy menetelésre, ám az ígéretes keret egyszer sem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. Idén (ismét) edzőváltás történt a kisalföldieknél, Kozma Tamás kapta meg a kispadot, elköszöntek a Nárai-Ruják-Puszta hármasfogattól, érkezett a Rátvay-Papp-Horváth trió, a vérfrissítés pedig terveik szerint elég lehet egy jó szerepléshez egy csoporttal lejjebb. Elsőre nehéz lenne egyből az esélyesek közé sorolni őket, de nagyon kiszámíthatatlan a mezőny, előzetesen több gárda is joggal pályázhat a feljutásra.

Tipp: 3-6.

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub:

Érkezett: Benőcs Dávid (egy év kihagyás után tér vissza), Bertha Bence (junior)

Távozott: Piukovics Bálint (Salgótarján), Kiss Balázs, Orosz Dominik, Endrész Tamás (visszavonult), Brugós Olivér (MEAFC), Szilasi Bence, Bakos Dániel

A tavalyi bravúros menetelés után (bronzérem a Zöld csoportban az esélyesebbnek vélt Salgótarján ellen pályahátrányból) némi ijedtségre volt oka a Tiszaújvárosnak, a rengeteg távozó miatt úgy tűnt szinte egy teljesen új csapatot kell felépítenie Szendrey Zsombornak. Egyelőre az edzőmeccsek sem az ő diadalmenetükről szóltak, de jó hír, hogy maradásra bírták első számú opciójukat, Denzel Jacksont, a visszavonulással szemező Pöstényit és visszatért hozzájuk Benőcs is. Hosszú a szezon, a feljutás most még nem tűnik reális elvárásnak, de a rájátszásra odaérhetnek, a tavalyi bronz azonban nem rájuk vár elsősorban.

Tipp: 5-10.

Salgótarjáni KSE:

Érkezett: Nárai Bence (Győr), Piukovics Bálint (Tiszaújváros), Kovács Martin (ZTE), Zábó Dániel (Tehetséges Fiatalok), Ivan Cubela (Horvátország),

Távozott: Olasz Ádám (PVSK), Burai Róbert (OSE), Jakab Péter (Baja), Drevenka Dávid (Gödöllő – NB II), Sonyák Béla (Pápa), Csapai Péter (MAFC), Darion Rackley

Idén sem aprózták el a nyári igazolásokat Salgótarjánban, gyakorlatilag a teljes tavalyi keretet lecserélték, a rivális Tiszaújvárostól csatlakozott a testvéréhez Pukovics Bálint, Nárai Bence pedig egy, a csapata eredményessége szempontjából csalódást keltő szezon után Győrből tette át székhelyét, Kovács Martin Zalaegerszegről, míg Zábó Dániel a több játéklehetőség reményében a bajnok Tehetséges Fiataloktól igazolt a nógrádiakhoz. Ivan Cubela lehet azonban a legnagyobb fogásuk, a rutinos horvát bedobó korábban játszott már Magyarországon, az élvonalban még a Dombóvár mezét is magár húzta, most a tarjániakat segítheti a minél jobb szereplésben, akik nem parádéztak a felkészülési meccseken, vékonyabbnak is tűnik a keret a tavalyinál, emiatt egyelőre szerényebb célokkal vághatnak neki a bajnokságnak.

Tipp: 5-9.

SMAFC:

Érkezett: Molnár József (vezetőedző)

Távozott: Rátvay Tamás (Győr), Rátvay Balázs (Tehetséges Fiatalok), Berneczei László (MTK), Rátvay Tamás (vezetőedző)

Nehéz pozitív jelzőket találni a soproniak játékos politikájára, gyakorlatilag csak gyengültek az elmúlt évadhoz képest, három meghatározó játékosuk is máshol folytatja a 2018/19-es szezonban és csupán egy edzőcsere rázta fel az állóvizet körülöttük. Jelen állás szerint kisebb bravúr lenne a tavalyi szereplés megismétlése, akár a kiesés is fenyegetheti őket, de ezen a szinten láttunk már bőven csodákat ”lesajnált” csapatoktól.

Tipp: 11-13.

Bajai Bácska FKE:

Érkezett: Jakab Péter (Salgótarján), Kővágó-Laska Márk (PVSK)

Távozott: Délity Bence (visszavonult)

Kicsit a Győr korábbi szerepéhez hasonlítható a Baja helyzete, roppant fantáziadús keret, de egyelőre a kiugró eredmény várat(ott) magára. A Pongó-Mándity-Vukicevic-Nagy tengelyhez jött még a másodosztályban remek szezonokat futó Jakab, Kővágó-Laska duó, amely már bőven ad merítési és variálási lehetőséget a bácskaiaknak. A mezőnyt vizsgálva egy kiegyensúlyozott gárdával simán odaérhetnek a dobogóra, de a döntő elérése sem elképzelhetetlen ezzel a kerettel.

Tipp: 1-3.

DEAC U23:

Érkezett: Kovács Gábor (OSE)

Távozott: Tóth Péter (Budafok)

Egy jó U23-as csapat esetében leginkább azon múlik majd a végső helyezés, hogy hányszor tudnak teljes kerettel kiállni a bajnokikon az A-csoportos elfoglaltságuk mellett. Ennek a DEAC-nak, az Oroszlányban remek évet futó Kovács Gáborral kiegészülve minden adottsága megvan az előrelépéshez, azaz minimum a felsőházi rájátszásba jutáshoz – ha mindenki hadrafogható náluk. Nyilván a debreceni fiataloknak a játéklehetőség az elsődleges szempont ebben a szezonban (is), nem az eredmény, de jó lenne látni egy teljes bajnokságot, ahol nem azon kell matekozni a bennmaradásért vagy a feljutásért küzdő csapatoknak, hogy az U23-as gárdák ellen idegenben és odahaza melyik meccs tűnik biztosan hozhatónak.

Tipp: 5-9.

EKE Eger KOK:

Érkezett: Máté Balázs (MEAFC), Steier Krisztián (Budafok)

Távozott: Csákvári Csaba (Cegléd – NB II)

Tavaly rengeteg sérülés sújtotta az egrieket, bízunk benne, hogy idén nem kell emiatt a kieséstől félniük, de még így is képesek voltak a fokozatos formajavulásra és előrelépésre. Csákvári távozása érzékeny veszteség lehet a hevesiek számára, de Máté Balázs személyében visszatért a klub egyik emblematikus játékosa, jött mellé a fiatal Steier Krisztián is, ha a tavlyi maggal sikerül szintet lépni, akkor a rájátszás sem elérhetetlen Váczi Péter fiainak.

Tipp: 6-10.

Concordia Motax KC Pápa:

Érkezett: Sonyák Béla (Salgótarján), Jakó Dániel (Honvéd), Grebenár Péter (Bonyhád), Márton László (Körmend), Murai Gábor (Körmend)

Távozott: Kálmán László (visszavonult), Horváth Gergő (Győr), Molnár István (vezetőedző)

Az örök rejtély. Cook maradt hírmondónak a bennmaradást kiharcoló együttesből, vele azért jó pár gárdának meg fog gyűlni a baja, míg a visszavonuló Kálmán helyett Sonyák veheti át a másik pontfelelős szerepét, továbbá jött még a jó nevű Grebenár, aki már Bonyhádon sem volt meghatározó játékos. Jakó Dani ambíciózus fiatal irányítóként érkezik a fővárosból, sok minden kisülhet ebből, de nagy menetelés – az előző évek tapasztalatai alapján – nem várható most sem a pápaiaktól.

Tipp: 8-13.

Alba Fehérvár:

Érkezett: Peringer Balázs (MAFC), Gyapjas Máté, Gyapjas Péter, Opauszki Balázs (mind Budaörsi DSE - NB II)

Távozott: Joel Nshimba (OSE), Brbaklic Aleksa (Jászberény), Szűcs Péter (Veszprém)

Akár ”ctrl+c, ctrl+v” is lehetne a DEAC-nál leírt felvezető, a fehérváriak teljes kerettel képesek lehetnének megszorongatni bárkit a mezőnyben, ám náluk is közbe fog szólni a nagycsapat programja, így marad az ingoványos középmezőny, vagy még inkább a tavalyihoz hasonló alsóház. Biztosan építeni fognak az U16-os és U18-as korosztályban bajnokságot nyerő játékosaikra, rengeteg tehetséggel rendelkeznek, meglátjuk a felnőtt mezőnyben mit tudnak kihozni magukból.

Tipp: 9-13.

Óbudai Kaszások:

Érkezett: Meleg Károly (Szedeák), Ondima Olivér (Szolnok), Farkas Dániel (Nyíregyháza), Jenei Gergő (Skócia), Molnár Levente (Tehetséges Fiatalok), Bencsik Barnabás (Vasas Akadémia), Schiller Levente (Vasas Akadémia), Takács András (Veszprém NB II), Saeed Armaghani (vezetőedző, Vasas Akadémia)

Távozott: Joe Prophet, Vámos László (MTK), Pintér Máté, Kutrovich Bence, Korompai Ákos, Szántó Dániel, Szóráth Gergely (mind Tehetséges Fiatalok), Kis Molnár Zoltán (Budaörsi DSE - NB II), Molnár László, Naményi Márk, Sebők Bence, Szőnyi Dániel, Nagy Bálint (vezetőedző)

13 távozó, 10 új érkező, itt szinte nem is érdemes elővenni a tavalyi szereplést, maximum annyit, hogy a Kaszások a kevesebb induló miatt megmenekültek a kieséstől, így új alapokra építhették a jövőjüket. Inkább ”újoncként” érdemes beszélni róluk, egyfajta mini Vasasként, amely a pasarétiek korábbi szakmai igazgatóját, Saed Armaghanit szerződtette a kispadra, és egy tucat, korábban többnyire a vörös-kékeknél pallérozódó faital játékost. Abszolút ígéretes a felhozatal, ambíciózus keretet sikerült összehozniuk, a rájátszás ebben a mezőnyben nem tűnhet merész vállalásnak még ennyi ismeretlennel sem, de ha össze is csiszolódnak, akkor akár előrébb is végezhetnek. 

Tipp: 5-8.

Újpest-MT:

Érkezett: Braun Bence, Vida Zoltán (Nyíregyháza), Takács Gergely (JKC - NB II), Varga Edgár (JKC - NB II), Dokmanovics Milán (Falco), Horváth Brúnó (Honvéd), Bocsárdi Gábor (Dunaharaszti - NB II), Máté Márk (Honvéd)

Távozott: Dejan Mladenovics utánpótlás edzőként marad a klubnál), Bojan Shormaz, Nagy Róbert, Jose Carlos Ramos

Tavaly egy újonc nyerte a bajnokságot (BKG), idén erre a végül a zöld asztalnál bebocsátását nyerő Újpestnek lehet a legnagyobb esélye, a rutinos Surmann fivérekkel a kormánykeréknél. Már az NB II-es versenykiírásban is ütőképes keretük volt a liláknak, amivel a másodosztályban sem a pofozógép szerepét fogják betölteni, a rivális Honvédtól érkező Máté Márkkal, valamint a fiatal Horváth Brúnóval pedig gyorsulhat a játékuk, amiben a Vida-Bocsárdi-Braun-Dokmanovics kvartett is segíthet. Nagy hullámzást nem várok tőlük, a karmesteri pálca elsőszámú képviselőjének, Surmann Péternek a csapataira nem jellemző az ingadozó teljesítmény, így a felsőházi rájátszás akár könnyedén meg is lehet nekik, ott pedig már kevesen múlhat a minél jobb helyezés elérése.

Tipp: 4-7.

KTE-Duna Aszfalt:

Érkezett: Gonda Zsombor (MTK), Plézer Gábor (ASE), Lukács Döme (Falco)

Távozott: Horváth Kristóf (ASE)

Nehéz okosat jósolni az újonc U23-as gárda kapcsán, nem tudjuk mit várhatunk tőlük, saját pályájukon azonban – hasonlóan a többi utánpótlás együtteshez – biztosan nehéz falatok lesznek mindenki számára. Három ígéretes fiatal csatlakozott a nyáron hozzájuk, nekik lesz bőven lehetőségük bizonyítani, de a sötétben tapogatózva egyelőre a mezőny végére várom őket.

Tipp: 9-13.

 

1. forduló programja:

Bajai Bácska FKE – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (péntek, 17:00)

Salgótarjáni KSE – Vásárhelyi Kosársuli (szombat, 18:00)

Alba Fehérvár – Óbudai Kaszások (vasárnap, 15:00)

DEAC U23 – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (vasárnap, 16:00)

KTE-Duna Aszfalt – SMAFC (vasárnap, 18:00)

 

Fotó (1., slide): facebook.com/honvedkosar
Fotó (2.): oselions.hu
Fotó (3.): vasarhelyikosarsuli.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus