Oroszlányi feljutás és örömünnep Sopronban

Repülőrajtot vett az Oroszlány Sopronban a férfi NB II négyes döntőjének záró mérkőzésén a lámpalázasan kezdő békésiek ellen. Az első negyedet követően több mint 20 ponttal vezető OSE ellen később ugyan feljöttek a szívósan küzdő békésiek, de az OSE győzelme és ezzel NB II-es bajnoki cím egy pillanatig sem forgott veszélyben. A szenzációs hangulatú összecsapás után a hálók a gyűrűkről le-, a pezsgős üvegek oroszlányi részről előkerültek, s kezdődhetett az oroszlányi örömünnep.

Oroszlány-Békés 80-75 (33-12, 14-21, 13-20, 20-22)

Ld: Anastagasti 17/9, Ughy 16/3,  Kiss 13, Magyari 12/12, Hajmásy 11/3  ill. Zsíros 15/9, Szoljevics 14/6, Kiss G. 12/3, Csorba 10.

Ahogy kell, az utolsó meccsre maradt a döntés, a Békésnek 11 ponttal, vagy annál nagyobb különbséggel kell nyernie az NB II megnyeréséhez s a feljutáshoz. Ennél kisebb különbségű viharsarki diadal vagy oroszlányi siker esetén az OSE a bajnok és a feljutó.

Szédületes hangulatban és hangzavarban kezdődött a csata, Szoljevics triplájára Magyari felelt hármassal, majd Hajmásy szerzett labdát s szemfüles kosarat. A békésiek a triplákat erőltették kevés sikerrel, az Oroszlányból 3 és fél perc elteltével már 4 játékos is beköszönt, 3 és fél perc elteltével 11-5-nél időt kértek a szerb centerüket, Risimicset továbbra is nélkülöző békésiek. Hajmásy dobott triplát, majd cukkolni próbálta az őt őrizni próbáló Szoljevicet - technikait kapott. Görcsösen, idegesen játszottak a viharsarkiak, az OSE viszont felszabadultan parádézott. Kiss és Magyari villanásaival 21-6-ra vezettek a 7. percben. Zónára állt át a Békés, Kiss és Magyari köszönte, mindketten beemeltek egy-egy triplát. Ez utóbbi negyedik távoli találata után kerek 20 pontra nőtt az Oroszlány előnye, s a negyed végén nyerőnek tűnő 21-gyel vezetett az OSE.

A második negyed elején átcsapott ámokfutásba a meccs, a békésiek a tiszta ajtó-ablak ziccereket is kihagyták, az Oroszlány pedig ekkor 1 vagy 0 passzos "akciókat" vezetett, azonnal lőtték a triplákat az OSE játékosai - ekkor többnyire mellé. Zsíros hármasa jelenthetett volna némi reménysugarat a Békésnek, Ughy azonnal felelt rá hármassal, tartotta 20 pont körüli előnyét az Oroszlány. Éledezett a Békés, elsietett pár akciót az Oroszlány, Zsíros vezérletével a 10 pontos határ közelébe kerültek a viharsarkiak. E kissé kritikus pillanatban lendített nagyot az OSE elakadni látszó szekerén a spanyol Anastagasti szerencsésnek tűnő palánkos triplájával, majd rossz büntetője után a pattanó szemfüles visszaszerzését követő kosarával. Szünetben 14 ponttal vezettek az oroszlányiak, de korántsem tűnt lefutottnak a meccs.

Bere, a békési center tőle nem igazán megszokott módon, indításból volt eredményes a második félidő elején. Érezhetően gödörbe került a meccs elején oly magabiztos Oroszlány, Tanács kapott technikait, Szoljevics vagy 9 méteres triplájával pedig 7 pontra jött föl a második 20 percet 7-0-lal indító Békés. Kovács Nándor időkérése után Farkas szerzett labdát, de a békési bedobó a gyűrűre húzta a labdát, nem bele. A közel 4 perces oroszlányi kosárcsendet Hajmásy törte meg, sőt, a bónusz büntetőt is értékesítette. Szikrázó spanyol-szerb párharc folyt a pályán Anastagasti és Szoljevics részvételével, amelyből többnyire ez utóbbi került ki győztesen, 5 pontra hozta fel csapatát. Kiss szerzett támadó pattanó után kosarat, majd Anastagasti dobott triplát, új erőre kapott az OSE, 10 pont fölé nőtt előnye, Csorba és Kiss azonban 7-re felhozta a Békést. Érdekesen alakult a negyed vége, Szoljevics 4. hibája után Hajmásy bedobott 3 büntetőt, majd a labdát nagy ívben visszarúgó Tanács kapott technikait - amivel kipontozódott - , s Csorba révén a záró szakasz előtt megint 7-re jött vissza a Békés.

Ennek elején több mint 2 percig nem esett kosár. A rutinos Kiss villant kétszer is oroszlányi részről, majd Anastagasti szépen végigjátszott támadás végén dobott triplájával ismét 10 pont fölé nőtt az OSE előnye. Zsíros triplája lett volna a jel egy huszáros békési hajrára, ám nem sokkal később, 3 perccel a vége előtt Szoljevics kipontozódott, Ughy biztos kézzel értékesítette a büntetőket. Ezzel eldőlt, az utolsó 3 percben oroszlányi részről már a cserék játszottak, a két szurkolótábor pedig egymást éltette. A Békés még minden mindegy alapon bedobott triplákkal feljött 5 pontra, de ennél többre nem futotta a remekül küzdő viharsarkiaktól.

A négyes döntő végeredménye:
Bajnok: Oroszlányi SE Lions
2. Casino Soproni Tigrisek
3. Békési SzSK
4. DEAC

 

Fotok, Slide - Makovi Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus