Ünneprontó veszprémi vendégek Oroszlányban

Közel negyed százada vártak arra sokan Oroszlányban, hogy a bő két évtizede még az ország élcsapatai, legjobbjai között számon tartott férfi gárda újra visszakerüljön a másodosztályba. A tábor az NB II-ben is kitartott a csapat mellett, hiszen szinte élvonalbeli hangulatban játszhatott még a harmadik vonalban is a helyi együttes. A szurkolók azonban már szerették volna újra igazán minőségi ellenfelek ellen látni kedvenceiket. Nos, ebben az NB I B-s szezonnyitón nem is csalatkoztak, a Veszprém remek ellenfélnek, ugyanakkor meglehetősen udvariatlan vendégnek bizonyult.

A vendégek az utánpótlás meccset 73-47-re nyerték, majd a felnőtt összecsapás előtt a biztonságiak előbb kiküldtek mindenkit a teremből - amit azért akadtak, akik furcsálltak - majd rövid szemle után visszaengedték a drukkereket. A terem szövetségi bejárása után 300 nézőben maximalizálták a csarnokban a nézőszámot, amely mellett még NB I B-s meccset lehet rendezni. A találkozó előtt Beck Ferenc, a korábbi kitűnő center, a klub jelenlegi elnöke szurkolói ankétot tartott, amelyen beszámolt arról az érdeklődő drukkereknek: milyen körülmények között is lehet nézni, buzdítani a kedvenceket, azaz mit lehet, s mit nem, miért mivel büntetnek.

Régi oroszlányi kosaras "rókák", idősebb bányász szurkolók még emlékeztek a (h)ősidőkre, amikor állításuk szerint közel ezren zsúfolódtak be a ma már a 3 éve elhunyt legendás Krajnyik (Akác) András nevét viselő létesítménybe...

Nos, furcsa Akác az, amely mérkőzések idejére piros-feketébe borul. Most is ez történt, remek hangulat, óriási hangzavar várta a pályára lépő feleket. A lelátón ott ült Jugovics József is, aki 1964-ben még csupán két évre szerződött Oroszlányba - ott ragadt vagy fél évszázada, s még most, túl a hetvenen is edzősködik.

Farkas Attila rendezetlen védelem ellen a Veszprémnek szerzett vezetést, majd egy ügyes kombináció végén az oroszlányiak fiatalja, Burai Róbert, a helyi fiú egyenlített. Érdekes párharc volt Hajmásy Péter és Kámán Tamás "különmeccse", előbbi riválisához képest meglévő robbanékonyságát, mozgékonyságát, utóbbi pedig magassági fölényét próbálta kihasználni. Farkas triplájával 7-2-re megugrott a Veszprém, ám Hajmásy triplája egy 10-0-s hazai "henger" kezdetét jelentette. Ebbe szinte mindenki beletette a magáét, villant Kiss Kornél és Tanács Attila is hazai részről. A Körmendről érkező Farkas ellenállhatatlanul kezdett, szinte egymaga hozta vissza csapatát 13-12-re, az első 12 veszprémi pontból 10-et "magára vállalt". Vertetics Ádám is belelendült, jó dobóformája révén visszaszerezte a vezetést a vendégcsapat. Hazai oldalon a fiatal Burai tarthatatlan volt, támadásról támadásra nőtt az önbizalma, 10/3-ig jutott a remek nyitó szakaszban, amelynek végén 23-22-re a Veszprém vezetett.

Kámán és Farkas ült a második negyed elején, ám a veszprémi játék minősége ezt nem sínylette meg, hiszen Czakó Tamás remekül, "forró kézzel" szállt be a játékba. Hazai részről a közelmúltban elszenvedett bokasérülése miatt ezúttal a padon kezdő rutinos Kiss Károly villant kétszer. Különösen ügyes volt a Kiss K.-Kiss K. akció, s valóban így volt, ügyes pick and roll végén Kornél pontosan passzolt Károlynak, akinek már nem volt nehéz dolga. Hajmásy betörésből ért el bravúros kosarat, újra a hazaiaknál volt az előny. A félidő hajrájában Kiss és Tanács is 3-3 személyivel állt, le kellett ülniük. Visszatért viszont Kámán a veszprémieknél, s ekkorra időzített két triplát, miközben az oroszlányiaknál az addig helyenként meglévő csapatjátékot az egyénieskedés váltotta föl. Vagy valaki addig vezetgette a labdát, amíg úgy nem érezte, hogy dobhat, vagy egyetlen passz után "tüzeltek" a hazaiak - többnyire eredménytelenül. Félidőbe 49-44-re vezettek a vendégek.

Szünetben - nagyon szép gesztus volt - elbúcsúztatták az NB II-es osztályozón remekül játszó, s a harmadik vonal megnyerésében oroszlán(y)részt vállaló spanyol játékost, Mikael Alberdi Anastagastit. A szurkolók percekig éltették a hazájában munkát kapó, s Oroszlányból a napokban távozó fiatalembert, aki többek között egy, a társak által aláírt csapatképet kapott ajándékba Beck Ferenctől.

Szünet után nem tört meg a vendégcsapat lendülete, s erről az első félidőben végig a kispadon ülő Kováts Viktor gondoskodott két triplával. A hazaiaknál nem kezdett szünet után sem Kiss, sem Tanács - hamar vissza kellett jönniük, hogy végképp el ne ússzon a hajó, de a folytatásban 5 pontnál feljebb nem tudtak zárkózni a hazaiak. Amikor kicsit feljebb jöttek, Kámán rendre lehűtötte a kedélyeket egy-egy jól időzített találattal. A negyed hajárjában ráadásul Tanács megkapta a 4. hibáját, és mivel cseréje, Keller Vidor a hazai támadójátékhoz túl sokat nem tudott hozzátenni, igazi center nélkül játszott a negyed végén az OSE. A Veszprém 10 ponttal elhúzott.

A záró szakasz elején Burai triplájára azonnal hármassal felelt egy fiatal veszprémi, méghozzá Kelemen Bálint. Ez kissé megtörte a hazaiakaz, hamarosan 15 pontosra nőtt a különbség. A hatalmasat küzdő Tanács vezérletével még sikerült 10 ponton belülre kerülniük a vendéglátóknak, de 3 és fél perccel a vége előtt Farkasnak a támadóidő utolsó pillanatában dobott triplája megadta a kegyelemdöfést a hazai csapatnak. A végén újra Vertetics villogott, a felső zárásokból zavartalanul tempózgathatott a büntető környékéről. A vége 12 pontos vendég, azaz veszprémi siker. Az oroszlányi tábor vastapssal köszönte meg a küzdést a kedvenceknek.

Összegzésként írhatnánk, hogy az NB II és az NB I B közötti különbség döntött, de mivel a veszprémiek két vezére, Farkas és Kámán nemrég még az élvonalban pattogtatott, inkább mondjuk azt, hogy az NB I és az NB II, azaz az első és a harmadik vonal közötti különbség. Az oroszlányiak hozzászoktak ahhoz, hogy egyéni képességeik révén le tudják győzni ellenfelüket, gyorsabbak, képzettebbek, s védekezésben sem mindig kell 100 százalékig odatenni magukat. Nos, itt már egészen más a helyzet, az egy-egyek ritkán sikerültek, és ha védekezésben lemaradtak, könyörtelenül büntetett a Veszprém. Magyarán még fel kell venniük ennek a magasabb osztálynak a ritmusát, intenzitását. És sokkal inkább csapatként kell játszani.

A Veszprém szép és értékes győzelemmel kezdett, amitől elvben tartani lehetett, hogy az új vezérek nem igazán szoktak össze a hosszabb ideje Veszprémben játszókkal, abból semmi nem látszott, s ebben nyilván Petőfi Áron vezetőedzőnek is nagy érdemei vannak.

Számszakilag ami döntő volt: a cseresorok küzdelmét óriási fölénnyel, 39-14-re nyerte a Veszprém, amelyből 10 játékos is eredményes tudott lenni, szemben a hazaiakkal, ahonnan csupán heten találtak be, így hiába volt jobb a kezdőknél (68-55) az OSE, kikapott. A pattanózás 36-29-re, a gólpasszok tekintetében pedig 17-13-ra múlta felül a hazai riválist a vendég együttes.

OSE-Pannon Egyetem Veszprémi KK 82-94 (22-23, 22-26, 15-20, 23-25)

Ose: Tanács (22 pont, 6 lepttanó), Burai (19/6 pont, 7 kiharcolt fault), Hajmásy (14/6 pont), Kiss Kornél (13/3 pont, 6 gólpassz).

Veszprém: Farkas A. (21/9 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz), Kámán (18/6 pont, 6 lepattanó), Czakó (15 pont), Vertetics (11/3 pont).

Foto, Slide - oselions.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus