Változások, célok az MTK Törökbálintnál

Az MTK Törökbálint felnőtt és U20-as csapata is már egy hónapja megkezdte az alapozást a következő szezonra. Milyen változások történtek a keretben, hogyan zajlik a felkészülés, mik a célok - az mtkbasket.com erről beszélgetett Spiriev Attilával, a sportszervezet ügyvezető igazgatójával.

Az mtkbasket.com interjúja:

A felnőtt csapat az NB-I/B 7. helyén zárta az előző szezont, míg az U20-as együttes bejutott az Országos Döntőbe, ahol a 4. helyezést szerezte meg. Elégedett az elért eredményekkel?

- Összességében természetesen igen - mondta Spiriev Attila. Felnőtt gárdánk egy kiváló szellemiségű, nagyszerű közösségként élte meg a sikeres és a kevésbé sikeres időszakokat egyaránt, és ez számunkra nagyon fontos. A mezőny, azaz 1-2-3-as posztokon csupa fiatal játékosunk volt a keretben, mégis elsősorban nekik köszönhető, hogy sorozatban ötödször bejutottunk a felsőházi rájátszásba, ami az egész NB-I/B-s mezőnyben egyedülálló. Ott a Keleti csoportot megnyerő Salgótarján elleni párharcban 2-1 arányban alulmaradtunk, és utána egy kicsit szétestünk, de a hetedik helyezést így is megszereztük. Furcsa, de igaz, ezzel a mienk volt a legeredményesebb magyar férfi kosárlabda csapat, amelyikben egyetlen mérkőzésen sem szerepelt légiós. U20-as együttesünk óriási sikert ért el, hiszen immár másodszor bekerült az országos döntőbe, és az ott elért negyedik helyezésre nagyon büszkék vagyunk.

Hogyan alakult a felnőtt együttes kerete, sok volt a változás?

- Nem. Én az állandóság híve vagyok, csak akkor változtatunk, ha szükséges. Természetesen az élet szinte mindig úgy alakul, hogy azért teljesen nem maradnak a dolgok változatlanul, így van ez most nálunk is. Kezdjük a hajó kormányosával: Szarvas Gábor továbbra is élvezi a bizalmamat, és ő is szívesen irányítja tovább az MTK Törökbálint együttesét, így ő maradt a vezetőedző. Az is változatlan, hogy Bódi Ferenc lesz a segítője. Mindketten játszottak is nálunk, és elkötelezettek csapataink fejlesztése iránt.

- A játékosaink közül a sportszervezetünk történetében összesítésben legtöbbször pályára lépett játékosunk, az irányító Spiriev Olivér a következő szezont kihagyja. Most fog államvizsgázni a jogi egyetemen, és mellette gőzerővel edzősködik. Úgy ítélte meg, hogy három lovat nem tudna egyszerre az általa kívánt színvonalon megülni, és döntését tiszteletben tartom. A nálunk két és fél szezont eltöltő Biró Bence befejezte kosaras pályafutását, és nem lesz a keret tagja az előző évadban nálunk játszó center, Trepák Zoltán sem.

- A többiek maradtak, így Baross Kristóf, Bihari Máté, Boinitzer Dávid, Horváth Kristóf, Jakab Péter, Mészáros Bence, Szabó Tibor és Szántó András is az MTK Törökbálint sikereiért küzd tovább. A közvetlen utánpótlásunkat adó ELITE Basket Törökbálintból számos fiatal játékosunk került a felnőtt keretbe. A 18 éves Máriás Gergely már a 2014/2015-ös évadban is játszott a felnőtt együttesben, a múlt szezonban viszont az U18-as és az U20-as igen intenzív terhelése miatt óvatosak voltunk vele. A most kezdődő bajnokságban viszont már tagja lehet az aktív rotációnak is. Rajta kívül Bagi Donát, Bognár Mátyás, Dobos Márk, Nagy Adrián és Takács-Varga Bendegúz is a felnőtt kerethez tartozik, de nem kizárt, hogy további fiatalok is belekóstolhatnak a felnőtt bajnokságba.

- "Kívülről" egy új sportoló érkezett, Mohay Péter személyében. A 3-as, 4-es poszton bevethető, 22 éves  játékos az elősző szezonban a Tiszaújvárost erősítette, azt megelőzően több évig Debrecenben kosárlabdázott és egy idényt a Vasasnál is eltöltött.

Öregnek éppen nem mondható a játékosállomány...

- Tényleg nem. Három magasposztú játékosunkon (Baross, Bihari, Szabó) kívül a 23 éves Jakab Péter a legidősebb a keretben, míg a többség 20 év alatti. Viszont sokan közülük már évek óta a felnőtt bajnokságban pallérozódnak, és a korosztályos válogatottakban is gyűjthettek tapasztalatot.  Nem mondom, hogy nincs rizikó abban, hogy ezt az utat választottuk, de szerintem ennek van igazán értelme.

Milyen célokat tűztek ki a következő idényre vonatkozóan?

- Sok fiatal ide vagy oda, a felnőtt csapatot a nyugati csoport első négy helyezettje között szeretnénk az alapszakasz végén látni, azaz sorozatban a hatodik évben is a felsőházi rájátszásba szeretnénk jutni. Van egy "minimálterv" is, ez az, hogy a bajnokság végén, ami után két csoportra bontják az NB-I/B-t, az erősebbek között szerepelhessünk jövőre is. Ehhez a 24 csapat közül az első 14-ben kell végezni. De persze az első cél, azaz a nyugati legjobb négybe kerülés, amiben igazán gondolkozunk.

- Az U20-as csapatunkkal a nyugati csoportban az első két hely valamelyikén szeretnénk zárni a bajnokságot, ami az Országos Döntőbe jutást jelentené. Egymás után a harmadik évben is az országos nyolcas döntőben szeretnénk látni fiataljainkat.

Mit tudni az ellenfelekről?

- Évről-évre erősödik az NB-I/B színvonala. Ennek leginkább az az oka, hogy a magyar játékosok nagy része egyszerűen kiszorul az NB-I/A csoportból, ahol a legtöbb csapatnál 4, de inkább 5 légióst foglalkoztatnak. Számos A-csoportos tapasztalattal rendelkező rutinos kosarassal találkozhatunk ellenfeleink nagyobb részénél, és sajnos már az NB-I/B-ben is meglehetősen elterjedt a külföldi játékos alkalmazása. Igaz, ebben az osztályban csak egy külföldi szerepeltetésére van jelenleg mód. Az előző idényben a nyugati csoport erősebbnek, mélyebbnek bizonyult, most kiegyenlítettebbnek tűnik a mezőny. Keleten az egyértelműen a feljutást megcélzó Debrecen, az NB-I/A-ból most kiesett Nyíregyháza, a rutinos kosarasokat soraiban tudó Békés, a legutóbbi bronzérmes Salgótarján mellett még 3-4 gárda pályázik a felsőházi rájátszásba. Nálunk, a nyugati csoportban a tavaly ezüstérmes Oroszlány számít favoritnak (a tavalyi erős, rutinos keretüket tovább bővítették, és még egy amerikai irányítót is igazoltak), és a Veszprém is tele van ex-A-csoportos játékosokkal, sőt volt válogatottjaik is vannak. Utánuk (mellettük) nagy lesz a tülekedés a legjobb négybe jutásért, sokan pályázunk a felsőházi rájátszásba, így rajtunk kívül a Győr, a KC Pápa, a TF-Budapest, a kétszeres aranyérmes Bonyhád és a Baja is úgy vág neki a szezonnak, hogy a legjobb négyet célozza meg. És a csoport többi tagja sem könnyű ellenfél. 

Hol tart a felkészülés, mikor kezdődik a bajnokság?

- Augusztus 1-jén kezdődött az alapozás, de sportolóink többsége a nyarat sem tétlenkedéssel töltötte. Kemény kondicionális felkészülésben részesültek játékosaink, úgy látom, hogy jók az alapok. Már néhány felkészülési mérkőzésen is kipróbáltuk magunkat. A Veszprém ellen néhány ponttal győztünk Törökbálinton - igaz a volt válogatott Kámán Tamás nem lépett náluk pályára. Utána közel 20 ponttal nyertünk a Tiszaújváros ellen, majd - még mindig hazai pályán - egy szoros meccsen kikaptunk a Debrecentől. Részt vettünk a Bp. Honvéd által szervezett Gyurasits István Emléktornán, amit megnyertünk (képünkön - a szerk.). Az első napon a Győrt négy ponttal vertük, majd a döntőben a Veszprém ellen - kiváló játékkal - győzött csapatunk. Bár Kámán ezúttal sem játszott, az egyik favoritnak számító Veszprém elleni győzelem azt mutatja, hogy jó úton halad a felkészülés. A torna megnyeréséhez ezúton is gratulálok! Utána Tiszaújvárosban léptünk pályára, ezúttal három ponttal kikaptunk. A bajnokság szeptember közepén kezdődik, addig még szeptember első négy napján részt veszünk a TF-Budapest által szervezett Budapesti SZEZ-ON tornán, amelyen öt mérkőzés vár a fiúkra, és még Debrecenben is lesz egy felkészülési meccs.

- Úgyhogy bőven elég mérkőzés áll Szarvas Gábor rendelkezésére, hogy felmérje a játékosokat, a csapatot, és a szezon kezdetére kialakítsa a rotációt, a taktikát. Szükség is lesz rá, mert az első fordulóban az egyik nyugati favoritot, a Veszprémet fogadjuk Törökbálinton, utána pedig a szintén a legjobb négy közé törekvő Győr ellen játszunk idegenben. Természetesen a pontos menetrend, a most zajló egyeztetések lezárta után, megtalálható lesz a honlapunkon.

- Remélem szurkolóink is készülnek és várják már a bajnokság kezdetét, hiszen az ő segítségük elengedhetetlen a sikeres szerepléshez!
 

Forrás, Foto, Slide - mtkbasket.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus