Véget ért az NB I B felsőházi rájátszása!

A Bonyhád győzelmével és az MTK harmadik helyével, valamint a Debrecen bravúros egri sikerével érdekes és szoros meccseken dőltek el a honi másodosztály legértékesebb helyei, jöjjenek is a részletesebb beszámolók!

Bajnok a Bonyhád

Két mérkőzés után 1:1-re állt a bajnoki finálé, így a harmadik mérkőzés döntött az élvonalba feljutó csapatról. Remek hangulatú mérkőzésen, mintegy kétszáz hazai és száz vendégszurkoló előtt a MAFC kezdett jobban. Lakosa Zsolt kosaraival már három perc után megléptek a fővárosiak (2:11). Faragó Péter hárompontosa jelentett reményt a tolnaiaknak, de Vavra András center létére azonnal válaszolt is a triplavonalon túlról. A bonyhádiak nem találták a MAFC vegyes védekezésének ellenszerét, az első negyed után 15 ponttal vezettek a vendégek (9:24).

Zóna védekezésre váltott a Bonyhád, ennek ellenére MAFC-kosarakkal folytatódott a meccs (9:29). A húszpontos különbség skandálása nem lebénította a hazaiakat, hanem ébresztőt jelentet nekik. Zsinórban kilenc ponttal megindult a Bonyhád. Egy keresztbe futással a MAFC változtatott a zóna elleni játékán, és Gorzsás Krisztián pontjaival sikerült is tartani a tíz pont körüli előnyt a félidőre (24:36).

A nagyszünet után ambiciózusabb Bonyhád lépett pályára, míg a MAFC inkább nyugodt, türelmes játékra rendezkedett be. Egy 16:0-s hazai tarolás lett a vége (40:36). Nemcsak pontban, de lélektanilag is előnybe került a Bonyhád! Faragó Péter és Tömösváry Máté nagy formában voltak, már hét ponttal vezettek a hazaiak (48:41). Vavra András próbálta meg lefékezni a tolnai gyorsvonatot, újabb hárompontosával és büntetőivel újra szoros lett a mérkőzés az utolsó negyed előtt (52:49).

A Bonyád uralta a játékot, a MAFC futott az eredmény után. Lakosa Zsolt és Misek Levente góljaival igyekezett felzárkózni a MAFC, de amint lett volna esély az előzésre, Lukács Attila bevágott egy triplát a védőjéről. Klasszis teljesítmény a javából! Csapai Péter egy támadólepattanót egyből visszatömött a gyűrűbe, de Hegedűs Attila is megmutatta, hogy tud zsákolni (67:62). Három perc volt hátra, muszáj volt elkezdeni faultolni a MAFC-nak, hogy ne menjenek el fontos másodpercek bonyhádi támadással, és hátha megremegnek a hazai kezek. Nem remegtek meg. A kötélidegezetű Kovács Balázs egyszer hibázott, de akkor visszaszedte a saját lepattanóját.

Remek hangulatú mérkőzést hozott össze a két csapat, a bajnoki döntő igazi ünnepe volt a kosárlabdának, leszámítva egy-két bátor hazai szurkolót, akik tizenéves MAFC-szurkolóknak mutogatják a középső ujjukat (Édes istenem…). Rajtuk kívül mintegy háromszáz ember megmutatta, hogy hogyan kell szurkolni, és ők mind a tíz ujjukat megnyalhatják, olyan csemege volt a mérkőzés.

Döntőhöz méltó játékvezetés, kiváló egyéni teljesítmények mindkét oldalon, a taktikai csatát és ezzel a bajnokságot a Bonyhád nyerte.

Bonyhád - MAFC 78:64 (9:24, 15:12, 28:13, 26:15)

Bonyhád: Tömösváry (18 pont, 14 lepattanó, 8 kiharcolt fault), Lukács (17/9 pont), Faragó (16/12 pont), Hegedűs (9 pont, 12 lepaatanó).

MAFC: Vavra (18/6 pont, 9 lepattanó, 7 kiharcolt fault), Lakosa (18/3 pont).

 

Bronzérmes az MTK

Előnnyel érkezett a TF-pályára az MTK Törökbálint, talán kisebb volt a teher rajtuk, talán jól sikerült a ráhangolódás a meccsre, mindenesetre alaposan meglepték a hazaiakat. Spiriev Olviér gól jó plusz büntetőjével már a hatodik percre tetemes előnyben volt az MTK (2:13). A mezőnyemberek pontjaival próbált felzárkózni a TF, de Baross Kristóf extázisban ontotta a gólokat. Bíró Bence vette át a stafétabotot, tartották előnyüket a vendégek a második negyed elején (15:26). Marko Rakocsevics lépett pályára, repesztetett is egy tíz-nullát a TF (30:35). Wehner Zoltánt csak a szoros mérkőzés hozza lázba ahogy Törökbálinton, most is jókor potyogtatta a pontokat (37:47), de a félidő előtt a TF montenegrói légiósa még elsüllyesztett egy trojkát.

A gólszegény harmadik negyed közepén aztán Szobi Dániel zsákolásával egyenlített, majd egy hárompontossal már vezetett a TF (55:52). Nem tartott sokáig az öröm, a nagyöregek színre léptek. Egy-egy tripla Bódi Ferenctől és Wehner Zoltántól, vezetett az MTK az utolsó negyed előtt (57:60).

Felváltva estek a kosarak az utolsó etapban, de egy pillanatnyi kihagyás a védekezésben, és Bihari Máté góljaival már hétpontos előnyben az MTK (64:71). Sőt, jött a menetrendszerinti Wehner-hármas és már tíz van közte öt perccel a vége előtt. A következő négy percben azonban mindent kihajtott magából a TF. Katona Róbert vezérletével zsinórban kilenc pontot dobtak a hazaiak (76:77).

Bihari Máté gyorsan dobott egy ziccert, mielőtt még túlforrósodna a hangulat, majd egy kabdaszerzés után Wehner Zoltán dobhatott két büntetőt (76:81). Egy perc volt márcsak hátra, az MTK becserélte a juniorokat, így ünnepelte a bajnoki bronzérmet.

TF-Budapest – MTK Törökbálint 81:84 (15:24, 25:23, 17:13, 24:24)

TF: Debreceni (19 pont), Szobi (14 pont, 7 gólpassz), Katona (13/9 pont), Beák (11/6 pont), Mihalics (8 pont, 10 lepattanó).

MTK: Wehner (20/9 pont), Bihari (19 pont, 7 lepattanó, 9 kiharcolt fault), Baross (16 pont, 7 lepattanó), Bódi (11/9 pont).

 

Ötödik lett a DEAC

Nagyon kemény és ennek megfelelően alacsony pontszámú derbi végén jobban bírta erővel a hazai környezetben "csak" döntetlennel végző Debrecen, mely a 15-öt szóró Nagy Botond és a 14 egységig jutó Kovács Imre főszereplésével nyert, s ezzel az egyetemi csapat történelmének legjobb helyezését, az ötödiket gyűjtötte be Nagy Ágoston legénysége.

A hajdúságiak három helyet javítottak az alapszakaszban megszerzett pozíciójukhoz képest, az Eger pedig hiába volt még a döntőre is esélyes hetekkel a zárás előtt, végül be kellett érni a hatodik hellyel a szintén egyetemi alakulatnak.

EKF-Eger HÉSZ SE - DEAC 61 - 67 (félidőben 38-38)

Dobók: később!

 

Hetedik a Pápa

Tizenkétpontos előnnyel érkeztek a kecskeméti U23-asok Pápra, és két tripla után ez már tizennyolc volt. Keresztes Rafael és Horváth Attila eredt a fiatalok nyomába, át is vették a vezetést a hazaiak, majd a hatodik percre már jelentős előnyben is voltak (20:13). Kezdett magához térni a Kecskemét, de Kálmán László irányításával tartotta előnyét a veterán gárda (31:22). A második negyedben Rédei Bálint kosarával sikerült összesítésben is kiegyenlíteni, de Tóth Bence hárompontosaival újra közelebb került egymáshoz a két csapat (40:34). Ez után Kálmán László egyedül küzdött a fiatalokkal, és végül a félidőre a Pápa újra tíz ponttal vezetett, de összesítésben még a kecskemétiek voltak előnyben (54:44).

A nagyszünet után folytatódott a húzd meg-ereszd meg játék, és Horváth Kristóf hárompontosa kellett hozzá, hogy a Pápa összesítésben újra kiegyenlítsen (81:69). A szünet után ment tovább a húzavona, hol a Pápa, hol a Kecskemét volt előnyben, 11-13 pont között ingázott a különbség (90:79).

Ekkor tört meg Forray Gábor fiatal tantványainak ellenállása, Perger Bálint hárompontosával pedig 16:3-at szántottak a hazaiak (106:82). Percek voltak hátra, eldőlt a párharc, hiába Davorin Kunics és Jakab Péter hárompontosai, a vendégeknek már csak a tisztes helyt állásra futotta.

Pápa – Mercedes-Benz 108:93 (31:22, 23:22, 27:25, 27:24)

Pápa: Kálmán (30/6 pont, 8 kiharcolt fault, 17 gólpassz), Keresztes (22 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), Jarosevits (15 pont, 10 lepattanó), Horváth A. (13/6 pont), Henrik (10/6 pont).

Kecskemét: Tóth (21/9 pont, 6 kiharcolt fault, 10 gólpassz), Kuntics (19/15 pont, gólpassz), Jakab (17/12 pont), Kovács (16/12 pont).

Fotó: Temesvári Zsolt

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus