Zöld-csoport: Miskolcon nyert a Cegléd, a DEAC legyűrte az Újpestet

A CKE gyakorlatilag megnyerte az alapszakaszt, érdekes módon az Újpest edzője volt elégedettebb a DEAC elleni vereség után. Megerősítette playoff-helyét a KTE és a Békés, a DMTK és a Győr viszont közelebb került az üldözőkhöz. Menetel a Tiszaújváros, győzött a Bonyhád, egyre nagyobb gondban az ELITE. 

NBI/B. Zöld-csoport, 20. forduló:

KTE-Duna Aszfalt U23 – Pénzügyőr SE 80-78

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Tóth Barna (17 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 27 VAL), Kiss Dávid (14 pont, 6/6 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 eladott labda, 19 VAL), Kucsera Dániel (6 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 4 gólpassz, 4 blokk, 18 VAL). 

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Kiss Lajos Tibor (17 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 31 VAL), Szekeres Ábel (9 pont, 4-4 lepattanó és labdaszerzés, 3 gólpassz, 21 VAL), Horváth Csanád (19 pont, 3 gólpassz, 17 VAL). 

Érződött a fáradtság. A KTE fiataljai egyszerre több bajnokságban is érdekeltek, a sorozatterhelés pedig mostanra kezd kiütközni. A tabella alsó régióiban tanyázó Pénzügyőr ellen jól kezdtek, az első negyedben nyolcpontos előnyt szedtek össze, de aztán jött egy hullámvölgy, a nagyszünetben már egál állt az eredményjelzőn. A harmadik negyedben ismét úgy tűnt, hogy megtörik a vendégeket, de a záró játékrészben megint csak kapaszkodniuk kellett, 68-68-nál rezgett a léc. Végül azonban nem esett le, a center Kiss Dávid két remek labdával találta meg Velkey Gézát, majd Botka Botond duplája és Ivkovics Milán 2+1-es játéka a hazaiak javára billentette a mérleg nyelvét. Ivkovics Sztojan szerint a playoffba jutás biztosnak tekinthető, ezért most pihentetni fognak néhány kulcsjátékost. 

Közel volt a győzelem. Az utolsó előtti helyen álló PSE kiválóan helyt állt a kecskeméti fiatalokkal szemben, többször is visszajöttek a meccsbe, a dupla-duplázó Kiss és a különösen a negyedik negyed elején villanó Horváth Csanád vezetésével végig ott voltak a KTE nyomában. Az utolsó percekben azonban nem tudták megállítani a hazaiakat, 79-72 után pedig hiába érkezett két hármas Koflanovics Kristóftól, nem maradt idejük az esetleges fordításra – Dr. Bagi Melinda szerint ebben az is közrejátszott, hogy a meccs végén a megállító faultokat nem megfelelően kezelték a játékvezetők. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

MEAFC-Miskolc – Ceglédi KE 84-94

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Cseh György (18 pont, 8/10 mezőnyből, 9 lepattanó, 29 VAL), Kozák Márton (12 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 23 VAL), Tóth Bence (10 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 17 VAL). 

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Tóth Zoltán (20 pont, 3/6 tripla, 6 kiharcolt fault, 21 VAL), Herendic Dominik (15 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó, 22 VAL), Mészáros Máté (20 pont, 4/6 tripla, 2 labdaszerzés, 19 VAL), Csákvári Csaba (9 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 2 labdaszerzés, 19 VAL), Pinnyei Márton (7 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 18 VAL), Kovács Bálint (8 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 16 VAL). 

A Cegléd gyakorlatilag megnyerte az alapszakaszt. A vendégek hullámzó játékot mutattak az utóbbi időben, a Miskolc elleni rangadóra viszont nagyon összekapták magukat, és listavezetőhöz méltó játékkal uralták a mérkőzést. Az első negyed közepén megindítottak egy rohamot, ahol átvették a kezdeményezést, az itt megszerzett előnyt pedig folyamatosan tartották is. Az első félidőben főként Tóth Zoltán és Mészáros Máté villant, majd a fordulás után csatlakozott hozzájuk Csákvári Csaba és Csaba György is, de egyébként szinte mindenki hozzá tudott tenni a meccshez. A végjátékban 76-86 után inogtak meg, itt a MEAFC visszajött három egységre, de Kovács Bálint, Csákvári és Herendic Dominik higgadt maradt, 8/8 büntetőt küldött a helyére, ezzel pedig a CKE hat fordulóval a vége előtt három meccsel vezeti a tabellát. 

Itt a kis hibák sem férnek bele. A mérkőzés előtt az első és második helyen állt a két gárda, a miskolciak pedig jól nyitották a meccset, az első percekben remekül pörögtek mindkét oldalon. A játékrész közepén viszont mindenhol sok hibát vétettek, ez a kis megingás pedig végül a győzelmükbe került. A hátralévő időben hiába próbáltak meg mindent támadásban, a 8/25-ös triplázás miatt nem igazán tudtak megindulni, védelmüket pedig a sok lábon álló CKE rendre megbüntette. A végén az addig is jól játszó Kozák Márton és Cseh György mellé felnőtt Orliczki Mátyás is, de átfordítani nem sikerült a meccset, a ceglédiek hibátlanul oldották meg az utolsó másfél percet. A vereség azt jelenti, hogy a MEAFC a 3-4. helyre csúszott vissza az Újpest társaságában, és most már hátrafelé is nézelődnie kell, mert a KTE és a Békés is lőtávolba került. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 84-77

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Bán Tibor (24 pont, 4/10 tripla, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 9 kiharcolt fault, 37 VAL), Drahos Gábor (14 pont, 6 lepattanó, 2 labdaszerzés, 6 kiharcolt fault, 22 VAL), Gerőcs Bálint (14 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 21 VAL), Jordan Madrid-Andrews (15 pont, 7 kiharcolt fault, 3-3 lepattanó és gólpassz, 16 VAL). 

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Berneczei László (14 pont, 11 lepattanó, 22 VAL), Lógár Bence (17 pont, 4 lepattanó, 2 labdaszerzés, 22 VAL), Kámán Bálint (15 pont, 3/7 tripla, 5-5 lepattanó és gólpassz, 19 VAL). 

Menetel a Tiszaújváros. A téli szünet környékén átformált borsodiak nagyon megindultak az utóbbi hetekben, most zsinórban harmadik sikerüket aratták, amivel egyrészt leszakadtak a kiesés ellen küzdő PSE-ELITE duóról, másrészt „beakasztották a karabinert” a playoffért hajtó középmezőnybe is. Az utolsó rájátszás-helyet birtokló Győrtől ráadásul el is vettek egy győzelmet, amivel sűrítették is ezt a csoportosulást. Nem volt egyszerű menet, mert a Győr idén jó pár skalpot gyűjtött, az első negyedben igencsak kapaszkodniuk kellett, hogy ne kerüljenek nagy hátrányba, de egyrészt támaszkodhattak csapatszinten kiváló lepattanózásukra (44-29-re nyerték ezt a különversenyt), másrészt 30 büntetőt harcoltak ki, egy az egyben Bán Tibort és Drahos Gábort nem nagyon tudták megállítani a győriek. A negyedik negyedre egállal fordultak a csapatok, négy perccel a vége előtt még csak 70-69-ra vezetett a Tiszaújváros, itt viszont az említett duó fellépett, csapatuk utolsó 14 pontját szerezve betolták csapatukat a célba. 

A rutin győzött a végén. A fiatal győri csapat remekül kezdte a meccset, és bár a Tiszaújváros hamar felzárkózott, a vendégek nem omlottak össze, folyamatosan egál környékén tartották magukat, időnként pedig vezettek is. Öten értek el náluk legalább 11 pontot, 13 labdát szereztek, ugyanakkor a lepattanózás mellett az egyik fő erősségüknek számító triplák nagyon nem ültek, a 9/35-ös mutatóval az a csoda, hogy ennyire sokáig egál környékén maradtak. A végén hiányzott náluk egy rutinos vezér, aki úgy vette volna a nyakába a támadójátékot, mint a túloldal hátvédjei, itt több rossz döntést hoztak, mint jót, ami végül megpecsételte a sorsukat. Tragédia természetesen nem történt, így is meccselőnnyel állnak a 8. helyen, de innentől figyelniük kell: a következő hetekben fogadják a Békést, mennek a DEAC-hoz és a DMTK-hoz, ha bekerülnek egy vereségspirálba, akkor kicsúszhatnak a playoff-helyekről. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Békési SzSK – ELITE Basket 105-40

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Balog Gábor (18 pont, 3/5 tripla, 8 gólpassz, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 31 VAL), Cvijin Patrik (15 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 22 VAL), Nikola Solevic (9 pont, 6 lepattanó, 5 labdaszerzés, 7 gólpassz, 18 VAL), Vass Dominik (18 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 21 VAL), Csorba Szabolcs (14 pont, 7 lepattanó, 18 VAL). 

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Szabó Imre Balázs (8 pont, 5 lepattanó, 10 VAL. 

A feldobás előtt eldőlt. A sok egészségügyi gonddal küzdő ELITE feladta a békési kiruccanást, csak az U20-as csapatával érkezett, a fiatalok pedig természetesen nem tudták megszorítani a hatodik helyen álló Békést. Az első negyedben még tartották magukat a fiatal fővárosiak, utána viszont fokozatosan húzott el a hazai csapat, akik szintén törekedtek arra, hogy főként a fiatalokat játszassák. Daniel Krstic nem is lépett pályára az összecsapáson, a Békés pedig sikerével megerősítette pozícióját a tabellán – legközelebb Győrben más mérkőzés vár rájuk. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia – Dunaharaszti MTK 80-76

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Schöll Richárd (15 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 3 blokk, 28 VAL), Csátaljay Barna (10 pont, 5 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 3 labdaszerzés, 19 VAL), Vicente Vercher (15 pont, 3/6 tripla, 5 gólpassz, 18 VAL). 

A DMTK kiemelkedő teljesítményei: Jordan Santiago (26 pont, 3/7 tripla, 10 lepattanó, 9 labdaszerzés, 9 gólpassz, 12 eladott labda, 39 VAL), Dr. Franczva Ádám (18 pont, 8 lepattanó, 3 blokk, 23 VAL), Bocsárdi Gábor (10 pont, 8 lepattanó, 2 labdaszerzés, 17 VAL). 

Nem süllyedt el a soproni hajó a nagy hullámzásban. A kiesőzónától lassan, de biztosan távolodó SMAFC több, az A-csoportba „feljátszó” spílere nélkül, de alapvetően erős összeállításban futott neki a meccsnek, és az első negyed bizonytalankodásai után a másodikban megtalálta a hármasait, ekkor öten találtak be a triplavonalon túlról, ez az extra pedig a nagyszünetre 14 pontos előnyt eredményezett. Fordulás után megint gödörbe került a soproni támadójáték, a DMTK a harmadik negyedben felzárkózott, majd a negyedikben többször is 1-2 pont volt a különbség, majd 73-74-nél vezettek is a vendégek. Itt aztán előbb Vercher, majd Hajnal hármasai berúgta a soproni motort, a végjátékban pedig időnként a szerencse is melléjük állt – hozzá kell tenni, hogy Fortuna kegyeiért alaposan megdolgozott a SMAFC, hiszen a 14/28 triplát nem a szél fújta össze, emellett 24 labdaeladásba kényszerítették ellenfelüket. 

Végül nem bírta el a hiányzókat a DMTK. A Debreceni-testvérek mellett Kiss Kornél és Joó Tamás sem lehetett ott Sopronban, mindössze nyolc játékossal érkeztek a vendégek. Érdekes módon a lepattanózásban ez nem okozott gondot, 40-29-rehozták ezt a mutatót, ugyanakkor a támadójátékuk sokszor volt nyögvenyelős, rengeteg labdát adtak el, Jordan Santiago kivételével nagyon nem találták a triplákat. Ugyanakkor Franczva és Bocsárdi révén a palánkok közelében eredményesnek bizonyultak, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a második félidőben fordítani tudjanak és egylabdás meccset csináljanak. A végén viszont hiányzott az a pár perc, amit a szűk rotáció miatt a húzóemberek nem a padon töltöttek – 79-76-nál egy támadáson belül Fekete, Haris és Santiago is triplát rontott, majd az amerikai légiós hiába csente el kilencedszer is a labdát, újabb triplakísérlete szintén kimaradt, az idő pedig elfogyott. Ughy Albert így sem volt elégedetlen, mert játékban sikerült előlépniük – legközelebb az Újpest ellen viszont mindenkire szükség lesz. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Atomerőmű KSE Bonyhád – Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli 76-69

A Bonyhád kiemelkedő teljesítményei: Szalai Milán (20 pont, 3/6 tripla, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 32 VAL), Tömösváry Máté (15 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 23 VAL), Pajor Dávid (17 pont, 7 lepattanó, 5 labdaszerzés, 9 kiharcolt fault, 3 gólpassz, 22 VAL). 

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Pavlovic Vuk (23 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 35 VAL), Varga Ákos (21 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 28 VAL). 

Lassan visszatalál az útra a Bonyhád. A rengeteg sérült és beteg játékos miatt az utóbbi hetekben zuhanórepülésbe fogott a tolnai alakulat, azonban a játékosok szépen lassan visszatérnek, most már egy ütőképesnek tűnő társaság állhatott fel a közvetlen rivális Vásárhely ellen. A meccs után Morgen Frigyes el is mondta, hogy hatalmas előrelépés, hogy már nem 5-6, hanem nyolc játékost tudott forgatni, így nem kellett negyven perceket pályán tölteni. A bővebb rotáció elsősorban védekezésben éreztette hatását, az első félidőben 30, három negyed után 45 ponton tudták tartani ellenfelüket, ezzel alapozták meg győzelmüket. Támadásban Szalai, Pajor, Tömösváry és Orgona vitte a prímet, bennük folyamatosan volt annyi pont, amennyivel kellő távolságban tarthatták a Kosársulit. A harmadik negyed elején akadt egy kisebb hullámvölgy, itt 39-39-re kiegyenlítettek a vendégek, de itt Szalai vezetésével 8-0-t futott a Bonyhád, majd a negyedik negyed elején is többször vissza tudták verni a csongrádiak próbálkozásait, végül 60-59-nél Tömösváry duplája és Szalai két hármasa zárta le a lényegi kérdéseket. A Bonyhád győzelmével kilencedik helyen áll, még beérheti a nyolcadik Győrt – bár legközelebb Miskolcon nem ők lesznek az esélyesek, még teljes csapattal sem…

Elúszóban a playoff. Sorozatban harmadik vereségét szenvedte el a Vásárhely, ezek közül a Cegléd ellen nem volt esélyük, ugyanakkor a MEAFC ellen győztes meccset dobtak el, most pedig közvetlen riválistól kaptak ki. Ez a két utóbbi könnyen a rájátszásukba kerülhet, mert két mérkőzésre kerültek a Győrtől, a következő fordulókban pedig a Tiszaújváros, Békés és DEAC következik, egyik sem tűnik sétagaloppnak. A Bonyhád ellen Pavlovic Vuk és Varga Ákos extra teljesítménye mögött óriási szakadék tátongott, Varga Zalán 2/13-as, a fiatal Bálint-Borbáth duó 0/7-es triplázása mellett az már nem fért bele, hogy a center Semin Burko faultgondok miatt csak 24 percet tölthetett a pályán. A palánkok alatt hiába voltak eredményesek, a 20%-os hármasmutató és a 6/10 büntető miatt egyszer sem tudták huzamosabb ideig átvenni a kezdeményezést – csapatszinten össze kell rakniuk magukat, mert innentől bravúrokra lesz szükség céljaik eléréséhez. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

DEAC U23 – Újpest MT 73-65

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Gáspár Mátyás (9 pont, 13 lepattanó, 4 blokk, 4 gólpassz, 29 VAL), Ságodi Róbert (15 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 20 VAL), Kovács Ákos (17 pont, 8 lepattanó, 14 VAL), Balázsi Soma (13 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 16 VAL), Neuwirth Bence (13 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 15 VAL). 

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Antóni Csanád (29 pont, 4/9 tripla, 3 lepattanó, 3 labdaszerzés, 30 VAL), Varga Dániel (15 pont, 6 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 20 VAL). 

Nem volt teljesen elégedett a DEAC mestere. Andjelko Mandics örült csapata győzelmének, de annak már kevésbé, hogy a foghíjasan érkező riválist nem verték meg jobban, így ugyanis az egymás elleni eredmények az Újpestnek kedveznek, ami még fontos lehet a kiemeléseknél. Főként az első negyeddel lehettek problémái a rutinos szakvezetőnek, itt mindössze 14 pontot szerzett csapata, és bár a nagyszünetre átvették a játék irányítását, a későbbiekben sem tudták igazán megsorozni ellenfelüket. Zsinórban ötödik sikerük azonban nem forgott veszélyben, mivel a lepattanózást agyonnyerték (54-28), 24 támadópattanójuk rengeteg, így a borzalmas, 3/20-as triplázást is gond nélkül kompenzálni tudták. Az Újpest legyőzésével és a MEAFC vereségével immár egyedül állnak a második helyen, most pedig hazai pályán fogadják az ELITE-et és a Győrt, itt megerősíthetik ezt a pozíciót. 

A vesztes fél együtt tudott élni a meccs alakulásával. Surmann Gábor vezetőedző a mérkőzés előtt mondta el a klub Facebook-oldalának, hogy elköszönnek Puszta Dávidtól, Steve Rosemondtól és Kelemen Balázstól, helyettük Pongó Martin, a védőspecialista Széphelyi Tamás, illetve az amerikai 3-4-es átmenet Zoran Talley érkezik. A régiek már nem, az újak még nem léphettek pályára, de Antóni Csanád és Varga Dániel vezetésével az Újpest végig nagyon stabilan játszott, a palánk alatti hátrányukat remek periméter-védekezéssel pótolták, így elkerülték a kiütést, sőt végig lőtávolban voltak a DEAC mögött. A vendégek mestere elégedett volt csonka csapata hozzáállásával, és már nagyon várja az új játékosokat – legközelebb a DMTK ellen lépnek pályára, várhatóan teljes kerettel. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus