Eloy Vargas az Alba új centere

bajnokokvarosa.hu tájékoztatása alapján a magyar bajnok és EuroCup-induló Alba Fehérvár új négyes-ötös posztos játékosa a Dominikai Köztársaságbeli Eloy Vargas. A 24 esztendős kosaras felemás egyetemi karriert tudhat maga mögött. A Florida Egyetemen kezdett 2008-ban, de egy év után átment az alsóbb kategóriás Miami Dade-re, hogy 2010-ben megint váltson, és utolsó két évét a Kentucky-ban húzza le. 

A felemásságot az adja, hogy a kitűnő nevű, legmagasabb szinten jegyzett egyetemeken Vargas három év alatt összesen 524 percet töltött a parketten - a Floridán nem csak kevés percet, de kevés meccset is játszott, a Kentucky-n legalább szinte az összes meccsen pályára került -, abszolút kiegészítőemberként számoltak vele a borzasztóan sok jó név között, így statisztikái is marginálisak voltak.

2010-11-ben átlag 7.7 perc alatt 1.5 pontot, 2 pattanót és 0.6 gólpasszt tett a közösbe, míg egy évre rá 6.1 percre csökkent meccsenkénti játékideje, így nem is meglepő, hogy csak 0.9 pontra, 1.7 pattanóra és 0.3 blokkra futotta tőle átlagban. Dobóstatisztikái nagyon gyengék voltak mind mezőnyből, mind a büntetővonalról, de olyan keveset játszott, hogy ebből sem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Bár túl nagy szerepe nem volt benne, de utolsó évében, 2012-ben bajnokságot is nyert a Kentucky-val egy kivételesen sok tehetséggel teletűzdelt csapat tagjaként.

Profi karrierje aztán nagyon szerencsétlenül indult. Már aláírt a spanyol másodosztályba, de 2012 nyarán még hazája bajnokságában játszott, amikor elszakadt bal térdében a meniscus - ez gyakorlatilag az a porc, ami tompítja a térdet érő rázkódásokat. Október legelején megműtötték, de felépülése 7 hónapot vett igénybe. Április elején tért vissza, alacsonyabb dominikai bajnokságokban játszott, de nem került le a kosárlabda térképéről, hiszen a New York Knicks idén nyáron meghívta a Las Vegas-i nyári ligás csapatába, ahol elég jó teljesítményt nyújtott. Bár hatékonysága itt sem volt a legjobb, de majdnem 16 perces mérkőzésenkénti játékidő alatt 5.6 pontot és 3.8 pattanót átlagolt.

Idén nyáron nem csak a Las Vegas-i Summer League volt fontos esemény a szempontjából, mivel ott volt a FIBA Americas tornán is - ez az amerikai kontinensbajnokság. A Dominikai Köztársaság végül negyedik helyen végzett, ezzel kivívta a jogot, ott lehet a jövő évi világbajnokságon. Mivel több hiányzója is volt válogatottjuknak, többek között a gárda legnagyobb sztárja, a pont a Vargas posztján bevethető Al Horford is, így elég sokat is játszott a fiatal magasember - 10 meccsen 17.6 percet átlagolt, ez idő alatt 7.2 pontot és 5.1 pattanót tett a közösbe fellépésenként. Az Argentína elleni, 19 ponttal megnyert nyitómeccshez például 8 ponttal és 11 pattanóval járult hozzá.

Egy három perces összefoglaló a FIBA Americas tornáról, kifejezetten Vargasra koncentrálva:

Itt pedig egy, a dominikai alsóbb bajnokságokból összevágott highlightja:

Érdekesség, hogy elképesztően sok kiemelkedő kosarassal, sztárral játszott egy csapatban. A Floridán csapattársa volt a tavalyi EuroCup MVP-je, a most nyáron a Memphis Grizzliest választó Nick Calathes, illetve az NBA egyik feltörekvő, hármas posztos csillaga, Chandler Parsons is. A Kentucky-n még nagyobb nevek jutottak neki. Az első évében ott volt a 2011-es draft harmadik választottja, Enes Kanter (Utah Jazz) vagy a szintén abban az évben nyolcadik helyen elvitt Brandon Knight (Detroit Pistons, most már Milwaukee Bucks).

Egy évvel később a 2012-es 1/1-es, Anthony Davis (New Orleans Hornets, most már Pelicans), illetve az 1/2-es, Michael Kidd-Gilchrist (Charlotte Bobcats) csapattársaként lett bajnok, de az NBA-ben játszik abból a keretből Terrence Jones (Houston Rockets, 1/18), Marquis Teague (Chicago Bulls, 1/29), Doron Lamb (Milwaukee Bucks, 2/42, most már Orlando Magic) és Darius Miller (New Orleans Hornets, most már Pelicans, 2/46) is. Azt semmiképp sem lehet tehát mondani, hogy olyan egyetemekre járt volna, ahova kutyaütőket is felvettek a csapatba, vagy ne figyeltek volna a tehetséggondozásra.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus