15 év után Pierce, 6 év után a Big3 nélkül

Kora délután az egyik "felemás" csapat, a Toronto Raptors került bemutatásra, most következzen a másik - a korábbi évekhez képest idén valószínűleg igen komoly zuhanást bemutató Boston Celtics, amely 1998 óta először fut neki úgy a szezonnak, hogy Paul Pierce nincs a keretben, 2007 óta pedig az első idényük lesz, amikor a Big3 egyetlen tagja sincs már ott az állományban.

Még a döntő ideje alatt is címlapot kapott a Celtics, hiszen már ekkor felmerültek különböző csereötletek, hogyan távozhat Bostonból csomagban a Doc Rivers, Kevin Garnett, Paul Pierce trió. Ez ugyan nem jött össze, ám végül mindhárman elhagyták a franchise-t - a vezetőedző a Clippers kispadjára ült le, míg Garnették Jason Terry-vel karöltve egy blockbuster csere keretein belül a Brooklyn Netshez kerültek Keith Bogansért, Gerald Wallace-ért, Kris Humphriesért, Marshon Brooksért és draftjogokért cserébe. Rivers helyét a Butler egyetemről érkező Brad Stevens vette át.

A nem garantált szerződéssel rendelkezők közül Shavlik Randolph-nak, Terrence Williamsnek és DJ White-nak is megköszönték a részvételt. Fab Melóról gyorsan lemondtak - elcserélték Memphisbe Donte Greene-ért cserébe, aztán a kiscsatárt el is küldték azonnal. A magasemberposztot ezt követően próbálták megoldani. A drafton Kelly Olynyket húzták ki, míg szabadügynökként csatlakozott az együtteshez a brazil Vitor Faverani. Szintén FA-ról húzták be a kissé foghíjas irányítóposztra Phil Pressey-t.

A gondok rögtön irányító poszton kezdődnek, a társak mozgatásához Rajon Rondón kívül ugyanis nem nagyon ért senki, messze Pressey számít a legjobb egyesnek a keretben mögötte. Avery Bradley-vel próbálkoztak ezen a poszton, az eredmény ugyanaz volt, mint pár éve, mikor a dobóhátvéd a ligába került - először a draft által be, majd az egyes poszton mutatott teljesítménye miatt majdnem ki. Courtney Lee szintén inkább hasznos a labda nélkül, catch-and-shoot dobóként, Jordan Crawfordnak pedig nincs annyi kosár IQ-ja, amennyi szükséges ahhoz, hogy játékmesterként számításba lehessen venni.

A kettes poszt jóval jobban mutat, főleg Lee és Bradley miatt, de amíg Rondo nem tér vissza, addig ennek a két embernek is komoly gondjai lesznek támadásban, tekintve hogy maguknak sem igazán tudják megcsinálni a dobóhelyzeteket, nem csak másokat nem tudnak irányítani. Crawford valószínűleg év elején még komolyabb perceket fog kapni, utána azért Rondo visszatérést követően kétséges, hogy a két poszt közül bármelyiken is játszatni fogják az alapvetően saját szórakoztatására játszó, eléggé önző hátvédet.

A Brooklynból érkező két kettes közül Marshon Brooksnak komoly lehetőség ez, hiszen míg a Netsnél nem nagyon kapott játékperceket védekezése miatt, addig a Celticsnél van idő arra, hogy az ő fejlesztésével foglalkozzanak, és azon kevés játékos közé tartozik ebben a keretben, akik képesek maguknak önállóan is helyzetet teremteni. Keith Bogans vaskos szerződéssel rendelkezik, védekezésre, tripladobásra használható is, de kétséges, hogy egy újjáépülni kivánó együttesben neki sok haszna lehet.

A hármas poszt is rendben van viszonylag. Gerald Wallace erős lejtmenetbe kezdett az utóbbi években, már elit védőnek sem nagyon lehet nevezni, támadásban pedig fénykorában is leginkább csak az energiáiból élt, most, hogy megkopóban van gyorsasága, gyakorlatilag talált pontokon kívül sok mindenre nem használható, de még mindig az egyik legbiztosabb pont ebben az állományban. Jeff Green is bevethető ezen a poszton, bár valószínűleg vele kezdő négyesként inkább számolnak a csapatnál, de ő lehet a keret egyik idei vezére Rondo mellett/helyett.

Erőcsatárban ott van Green mellett még Jared Sullinger is, aki minden bizonnyal sok lehetőséget fog kapni, és a legtöbb fantázia benne van a fiatalok közül. Ha egyéni pontszerzésről van szó, akkor a festékben ő az első és utolsó opció is a Celticsnél, hiszen Green inkább periméter-játékos, míg a többi négyes és ötös nem rendelkezik olyan technikai tudással, hogy a palánk alatt zavart tudjanak okozni az ellenfél védelmének. Brandon Bassnek túl sok helye nem lenne itt, főleg nem Green és Sullinger játékidejének kárára, de valószínűleg azért fog lehetőséget kapni a középtávolikkal operáló alulméretezett négyes.

Ötös poszton van talán a legnagyobb probléma. Humphries itt erős kényszermegoldásnak számít, hiszen pattanózása mellett nincs más erőssége, védekezésben sem jó, márpedig ő Sullingerrel, Bass-szel vagy Greennel párban átjáróházat jelent - ettől függetlenül valószínűleg nyomni fogják, hátha kaphatnak valamit februárban vaskos lejárójáért. Faveraniról egyelőre nem sokat tudunk, Olynyk pedig egy elég magas kosár-IQ-val rendelkező, a pályán jól látó center, de ő sem arról híres, hogy kifejezetten komoly veszélyt jelentene ezen kívül támadásban, védekezésben pedig pláne nem.

Nehéz összerakni, mire lehet képes majd ez a Boston, hiszen újonc vezetőedzőjük van. Stevens jó szakembernek számított NCAA szinten, de nem ő lenne az első, aki ilyen előélet után megbukik az NBA-ben. Annyi biztos, hogy a fiataloknak jó tanár lesz, de hogy a játékosok fejlesztésén kívül győztes taktikákat össze tud-e rakni a csapat számára, az kérdés. Ahogy az is, hogy akar-e egyáltalán nyerni a Celtics.

Addig ilyen dolgokkal nem nagyon kell törődniük, amíg Rondo maródi, a gólpasszgyáros egyes nélkül elég rosszul festett a csapatjáték az előszezonban is, és ennél jobb nem várható az alapszakaszban sem. Ha visszatér RR9, akkor kell feltennie a kérdést Danny Ainge-nek: "mit tehetek még, hogy ez a csapat gyengébb legyen?".

A Rondo, Bradley, Wallace, Green, Humphries kezdő egy-két használható cserével semmi esetre sem jó tankolásra, a PO-ra viszont vajmi kevés esélyük van, tekintve hogy év elején valószínűleg elszállnak majd, amíg Rondo nincs. Az egyik lehetőség, hogy az irányító Rose-módra kihagyja a teljes szezont, ezáltal lassabban, biztosabban tud felgyógyulni sérüléséből, és a tankolást sem veszélyezteti. A másik lehetőség a csere, de Ainge komoly dilemmába kerülhet, hogy feladja-e Rondót vagy Greent, miközben egyik sem túl idős, mind a kettőre lehetne még építeni a következő csapatban is.

Az év eleje komoly szenvedés lesz szerintem a Celtics-drukkereknek, mert új tréner ide vagy oda, a játékot és a csapatot irányítani képes kosaras nélkül ezt a sportágat játszani nem lehet. Utána aztán lehet majd izgulni, hogy Rondóval mi lesz. Talán azzal hozza a legjobb döntést Ainge, ha idén nem lép pályára a játékmester. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne próbálnának meg cserélni, mivel tele vannak rossz, nem lejáró szerződésekkel (Wallace, Bass, Lee), amiket ki kellene takarítaniuk, ha komoly építkezésbe akarnak kezdeni belátható időn belül (1-2 év).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus