17 (néhol nagyon) bátor tipp a 2015-16-os NBA-szezonra

Az NBA attól is szép, hogy valószínűtlen események történnek meg - mi is megtippelünk párat. Ha 3-4 megvalósul, már elégedettek lehetünk...

 

1. Lance Stephenson megváltja a kínai repülőjegyét

Amikor tavaly nyáron aláírta 3 éves, 27 milliós szerződését a Charlotte-tal, azt hittük, ez egy remek ár érte; azóta ez a vélekedés ligaszerte megváltozott. Ha sejtésem beigazolódik, a Clippersnél sem lesz elég labda neki, ami pedig lesz, azzal nem tud majd hatékonyan dolgozni - ha Kína talán kicsit erős is (még), de hamar egy Sixers-szerű purgatóriumban találhatja magát a jó Lance.

2. Ray Allen és/vagy Gerald Wallace még pályára fog lépni a ligában

Bár a triplakirályt tavaly sokan összeboronálták a Cavs-szel, végül mégsem tért vissza - elhamarkodni idén sem fogja a döntést, de ahogy alakul a szezon, esetleg kinézhet még magának egy bajnokesélyest, akit kinti bombáival hozzásegíthet céljához.

Wallace esete kissé nehezebb, mivel őt azért már nem várják tárt karokkal túl sok franchise-nál - fiatalabb játékosok mentoraként azonban még hasznos lehet, és sérülés esetén be is dobhatják esetenként - elvégre ha Metta World Peace-nek sikerült, neki miért ne?

3. Nagy nevek fognak kimenni a cserepiacra

Az alábbiak közül kettő csapatot fog váltani még a szezon során: DeMarcus Cousins, Carmelo Anthony, Al Jefferson, Joe Johnson, Derrick Rose, és ha rosszul megy a csapatnak, Chris Paul sem lesz érinthetetlen. Bónusz pick: Kevin Love.

4. Gerald Green lesz a legjobb 6. ember

Mivel Dwyane Wade szinte borítékolhatóan ki fog hagyni legalább 20 meccset, bőven lesz lehetősége a Heat rugólábú hátvédjének a villogásra. Az előszezonban is látszott, hogy beállását követően azonnali pontgyártásba tud kezdeni, ráadásul a floridaiak cseresora (Johnson, Winslow, McRoberts és Stoudemire lesznek várhatóan a társai a második ötösben) nem bővelkedik scorerekben - ideális a terep Green számára.

5. John Wall Top 3-ban lesz az MVP szavazásnál

A sorrend pedig Davis - Harden - Wall lesz, sőt, továbbmegyek: Westbrook és George is ott lesz az elején, Curry, Griffin, Durant és James viszont nem. A címvédőnél "voter fatigue" is be fog nyilván játszani, Duranttől nem kellenek űrszámok a Thunder sikeréhez, James pedig lepiheni az alapszakaszt, á'la Spurs. Griffin egy masszív Clippers vezére lehet, de talán kevesebb terhet kell idén cipelnie, mint a korábbi években, Westbrook pedig folytathatja tavalyi ámokfutását, ezúttal viszont már némileg hatékonyabban, hiszen KD-re is figyelniük kell majd a védőknek. Hardentől tudjuk, mi várható, Davis esetében pedig még mindig csak saccolni tudunk, ezért is olyan izgalmas játék ez. Wall lesz az idei sötét ló, aki szintet lépve keleti dobogóra vezeti a fővárosiakat.

6. Az Oklahoma City Thunder lesz a legjobban támadó csapat, de védekezésben nem lesznek Top 10-ben

Durant visszatérésével a támadásokkal nyilvánvalóan nem lesz gondja az OKC-nek, azonban több rotációemberük is erősen mínuszos védő. A sokat (és joggal) szapult Kanter mellett a vajkezű Morrow sem hátsó munkájáról híres, Waiters is inkább a dobásaira koncentrál, de Singler sem lesz benne az év védőötösében - lesz munkája Ibakának, Adamsnek és Andre Robersonnak.

7. DeAndre Jordant kiülteti a Dallas elleni idegenbeli meccseken Rivers

Valószínűleg az évtized füttykoncertjét kapná az AA Centerben a Clippers centere, ezért látok rá esélyt, hogy Rivers megkegyelmez neki, és hazaküldi valami kamusérüléssel. Ha mégsem, akkor garantáltan fog kapni pár erősebb "hack-a-Jordan"-t - pikáns mérkőzésekre van kilátás. Az első derbit mindjárt a szezon második játéknapján, október 29-én rendezik, ezúttal még Los Angelesben.

8. Nem Top 5-ös draftolt lesz az év újonca

Bocsánatot kérek a Towns, Russell, Okafor, Porzingis, Hezonja kvintettől, idén azonban nagy alakítást várok a hetedik Mudiay-től, de Stanley Johnson ROY díján sem lennék meglepődve. Az elsőévesek teljesítményét idén is nyomon követhetik a Kedves Olvasók heti rovatunkban!

9. A Jazz és a Bucks nem jut rájátszásba

Megállni azért természetesen nem fog a fejlődés, ahhoz túl fiatalok a keretek. Azonban hiába a kemény védelem, a mormonok támadójátéka túlságosan is Gordon Hayward köré fog épülni, akit meg mára rendesen lescoutolhattak az ellenfelek stábjai. Alec Burks visszatérése ugyan segíteni fog Hayward-nak, Hood is mutatott szép dolgokat, de idén már nem lesz meg náluk a meglepetés ereje, készülni fognak belőlük rendesen az ellenfelek A Suns surranópályán elcsípheti a nyugati 8. helyet, egyszerűen azért, mert több lábon állnak támadásban, és védőoldalon sem lesznek elveszettek.

A Milwaukee esetében Tóth kolléga már kifejezte aggodalmait MCW miatt, a frissen draftolt Rashad Vaughn nem éppen hiányposztra jött (scorer kisemberből 3 is csücsül a Bucks padján Mayo, Bayless és Vasquez személyében). Monroe érkezéséből akkor profitálhatnak, ha be is tudják neki játszani a labdát - ez a spacing hiánya miatt nem lesz olyan egyszerű feladat, mint elsőre hangzik, ráadásul Pachulia és Dudley személyében két jó passzolót veszítettek. Bár Antetokounmpo és Parker is gyakorolták a kinti dobásokat nyáron, ennek a pályán is meg kell mutatkoznia, ugyanis ha a ellenfelek kedvükre duplázhatják Monroe-t a festékben, vajmi kevés haszna lesz a centernek.

10. A Brooklyn lesz az utolsó előtti keleten

Brook Lopez vagy Joe Johnson ide vagy oda, szerintem még a Magic-Knicks duó is meg fogja előzni Prokhorov fiait (a Sixers azért nem, de szoros csata lesz). A keret lassú, nincs elég jó dobó, kezdő irányítójuk pedig az egyik leggyengébb kezdő 1-es a ligában. Még rosszabb, hogy a draftcetlikkel is hadilábon állnak, "hála" a két évvel ezelőtti Pierce-Garnett cserének.

11. A Heat lesz az idei Atlanta

Már olyan szempontból, hogy 3-4 játékosukat is beválasztják az All-Starra. Chris Bosh a pályán mutatott teljesítménye alapján akár még kezdő is lehet (ha tavaly Pau Gasolnak is sikerült, akkor nincs lehetetlen), Dwyane Wade-et könnyen beszavazhatják a kezdőbe, de ha elkerülik valamennyire a sérülések, akár a cseresorba is elviheti az edzői stáb – pláne, ha éppen akkor a Miami áll az élen, és Erik Spoelstra fog ülni a kispadon. Mellettük Goran Dragic-nak is kijárna már egy All-Star fellépés, évek óta nagyon magas szinten játszik – szerencsétlenségére eddig egy nyugati középcsapatban. Ha a Miami áll féltávnál Kelet első helyén, akkor akár egy Hassan Whiteside is bekerülhet a Top 12-be (pláne, hogy centerposzton – bár ilyen megkülönböztetés már évek ót nincs a szavazásnál – nagyon durván kiürült a Keleti Konferencia), vagy Gerald Green, ha a „6th Man of the Year” félszezont fut.

12. Kobe Bryant nem vonul vissza az évad végén

A Lakers legendáját most egy kisebb sérülés hátráltatja, de idén valószínűleg a perclimit jutalma egy végigjátszott szezon lesz. Ha nagyjából egészségesen ér véget az évad számára, nem lepődnénk meg, ha a nyáron ráhúzna még 1 vagy 2 évet. A fizetési sapka nagyon nagyot fog emelkedni a következő években, és a Lakersnek jelenleg mindössze 23 millió dollárnyi fizetése van 2016-17-re – de ebben már benne van Russell, Randle és Lou Williams szerződése is. Hibbert és Clarkson igényel majd új szerződést jövőre, de ez nagyjából 20 millió dollárból megoldható (ha Hibbertet egyáltalán megtartják). Így még mindig marad közel 45 millió dollárnyi hely a sapka alatt, abba pedig nem csak egy lehetséges új franchise player, de Kobe visszafogottabb, 14-15 millió dolláros fizuja is belefér – és akkor még a luxusadóról nem is beszéltünk, amivel soha nem volt gond Lakerlandben.

13. A Kings össze fog állni

Jelen pillanatban ember legyen a talpán, aki a sajtóban megjelentek alapján átlátja a Sacramentóban uralkodó állapotokat: edző, játékos, GM-elnök, tulajdonos, kisebb tulajdonos vitatkozik egymással felváltva, majd jönnek a nyilatkozatok, hogy lehet továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló. Bizonyítottan voltak-vannak problémák a franchise-nál, de mostanában már inkább a kutya és a lerágott csont esete érződik velük kapcsolatban – a médiában a botrányt mindig el lehet adni, és el is adják, ameddig csak lehet. Ha viszont csak a sportszakmai szempontokat nézzük, az utóbbi 10 év legjobb szerkezetű csapata jött létre a Kingsnél (minőségi magasemberek, gólpasszfosó irányító, extra kinti dobó érkeztek) - a drukkereknek pedig felcsillant a remény (új csapatszerkezet, új arcok, utolsó év a legendás Sleep Train Arenában), ők a csapat mögött fognak állni.

14. Rudy Gobert lesz az Év Védője

Anthony Davist tartják az első számú esélyesnek a díjra, azonban úgy gondolom, hogy idén sokkal nagyobb hangsúlyt fog kapni támadóoldalon, mint védekezésben. Tavaly is nagyon jó számokat hozott védőoldalon, mégsem lett az övé a díj, idén pedig kevesebbet fog villogni. Persze a hatékonysága meg fog maradni, és 2014-15-ben Kawhi Leonard is főként emiatt érdemelte ki a díjat - de idén Gobertnek nem kell a szezon első 2-3 hónapjában sorba állni Enes Kanter mögött a játékpercekért. Ha a francia kezdőcenterként egész évben olyan blokk-átlagot és védőmunkát mutat be, mint idén az All-Star Gálát követő két hónapban, akkor nem nagyon lehet elvenni tőle a díjat.

15. Dwight Howard helye kérdésessé válik Houstonban

Clint Capela hasonló helyzetben van, mint tavaly ilyenkor Rudy Gobert a Jazzben, annyi különbséggel, hogy a francia előtt lévő Enes Kanter egyszerűen nem volt kezdőszintű center – míg Howard még mindig extra védő ugyan, de egyre több baja van a hátával, a térdével és még ki tudja melyik testrészével. Tavaly is mindössze 41 meccsen játszhatott az alapszakaszban, 2006 óta először nem kapott meghívást az All-Star Gálára – ezért a közel 22 millió dollár meglehetősen vaskos fizetség. A GM, Daryl Morey attitűdjét senkinek nem kell bemutatni, szívfájdalom nélkül cserél el bárkit, és Howard is könnyen ajtón kívül találhatja magát, mivel Capela és Motiejunas nagyon szépen fejlődött az utóbbi időben. A center 2016 nyarán játékosopcióval rendelkezik a 2016-17-es évadra, de könnyen lehet, hogy nem hívja le, hanem figyelemmel a sérülékenységére, minél hamarabb akar kötni egy hosszútávú szerződést az új, magasabb összegű sapka alatt. Ha Morey úgy ítéli meg, hogy Howard már nem az igazi, akkor benne van, hogy nem ajánl neki új szerződést.

16. A Nuggets a playoffba fog jutni

Bár sokan egy kézlegyintéssel elintézik a Denvert, ne feledjük, hogy szépen csendben egy rettentő mély keretet raktak össze, rengeteg fiatal tehetséggel, ugyanakkor jónak tűnő idősebb mentorokkal is – ha a hozzáértő Mike Malone kezei alatt összeállnak, a hosszú keret segíthet a playoff elérésében Nyugaton. Az irányítóknál Mudiay és Nelson eddig nagyszerűen egészítik ki egymást, dobóhátvédben négy játékos vethető be (Foye, Harris, Barton, E. Green), kiscsatárban Gallinari, Chandler és a veterán Mike Miller áll a vártán. A legizgalmasabb mégis a magasember-szekció, ahol Kenneth Faried idén lubickolhat, mögötte Hickson és Darrell Arthur megoldja a csereperceket – centerben pedig egy európai különítmény villoghat. Tavaly az alig 20 éves Nurkic már elkezdte terrorizálni az ellenfelek nagyembereit, a francia Lauvergne (aki szintén még csak 25 éves) óriási európai tapasztalattal rendelkezik (és tavaly már az NBA-ben is villantott valamit) – ehhez jött hozzá az idén 20 éves szerb Nikola Jokics. A 211 centis Jokics egy ABA Liga MVP címmel a tarsolyában érkezik, elképesztően sokoldalú, kintről-bentről folyamatos veszély és Nurkic-hoz hasonlóan nem ijed meg senkitől - simán benne van egy All-Rookie első-második csapat. Ha mindenki a legjobbját nyújtja, könnyen meglepetést okozhatnak.

17. Damian Lillard vagy Carmelo Anthony lesz a gólkirály

Anthony egyszer már megmászta ezt a hegyet, és van is annyira badass, hogy mindent eldobáljon – ráadásul most elvileg jobb lesz a spacing is a New Yorkban, és ha Anthony-nak van helye, nem csak dob, de jól is dob. A Portland idén nem sok mindent ér el csapatszinten, arra viszont nagyon jó lehet a szezon, hogy Lillard kiélhesse magát a la Kobe Bryant 2004-2006. A korábbi évek gólkirályai közül Durant és Westbrook ki fogja oltani egymást ebből a szempontból, Wade már régen nem első opció, James pedig már régóta nem akar 29-30 pontos átlagot magának – márpedig ennyi kelleni fog idén.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus