19 év után az első Spurs-szezon Duncan nélkül

A nyáron a visszavonuló Tim Duncannel szegényedő, de a helyére Pau Gasolt leigazoló Spurs újra a bajnoki címre törne - az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő szezonra.

Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunderJazzTimberwolvesNuggets
Pacific: KingsWarriorsLakersClippers, Suns

 

A San Antonio off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már - azóta leigazolták még Joel Anthonyt és Nicolas Laprovittolát, mindkettejüket nem garantált szerződéssel.

Tony Parker összeszedi-e még egyszer magát?

Támadójátékban jó eséllyel előre fog lépni a Spurs, Pau Gasol ugyanis sokkal hasznosabb kosaras elöl annál a Tim Duncannél, akit tavaly láttunk - hiányozhat a klub előző 19 évének ikonja, de amit az utóbbi időben, főleg az All-Star gála után hozott, azt tudja öltönyben, a kispadról vagy amögül is. A két kosaras dobáshatékonysága például úgy egyezett meg, hogy Duncannek a jól összerakott San Antonióban kellett kevesebbett vállalni, míg a spanyolnak a szépen lassan teljesen széteső Bullsban kellett erőlködnie. A jelenlegi Gasol gyakorlatilag a játék minden elemében jobb annál a Duncannél, akit tavaly láthattunk, és elvileg tökéletesen illik is a rendszerbe - kiváló passzoló, de emellett az egyik, ha nem a legképzettebb magasember az egész ligában. Hogy LaMarcus Aldridge hogyan dolgozza majd fel, hogy kevesebb dobása lesz várhatóan, az még kérdés, de Popovich rendszerében azért mindenki elégedett maradhat, ez megoldható.

Gasol egy újabb "első" opció a csapatban, ami mélyíti a lehetőségeket, Duncanre ezt már nem lehetett rábízni az előző szezonban, és a spanyol azért sokkal többször bizonyított nehéz, kiélezett helyzetekben, mint mondjuk LMA - Aldridge-től tökéletes az az 56.5%-os TS, amit hozott az előző idényben, szépen dobálgatta a középtávoli tempóit ebben a rendszerben is, de ha fontos meccsek végén pont kell, akkor sokkal jobb opció Gasol és Leonard párosa, mint Aldridge és Leonard duója. Az újonnan érkező center Kawhi pozícióját minden bizonnyal nem veszélyezteti - Leonard a következő lépcsőfokot is szépen meglépte, jó vezér tudott lenni, amikor kellett, egy-egyekből is pontokat szerezett, 21 pont fölé tornászta átlagát 61.6%-os TS-sel és 44.3%-os triplával. Ha nem fejlődik semmit, amit nála sose lehet kijelenteni, akkor is több mint elég az, amit csinál. Vannak azonban kérdőjeles pontok ebben a támadójátékban még úgy is, hogy az előző alapszakaszban Duncannel is liga negyedikek voltak.

Az egyik ilyen kérdés Danny Green triplája, ami nem maradhat 33.2%-on - a spacingben így is segített, mert senki nem akart róla lehúzódni, ismerik, tudják, hogy tud dobni, de a vállalásait pocsék százalékban értékesítette. Az azért luxus, ha egy helyzetet üresre játszanak, ő meg a végén tiszta helyzetekből tud ilyen százalékkal vállalni - nyáron megműtötték a szemét, talán emiatt is volt ennyire gyenge tavaly.

A másik kérdés Tony Parker, aki tavaly nagyon sokszor volt rettenetesen erőtlen, hiába hozott teljesen vállalható számokat (11.9 pont, 54.6% TS, 5.3 gólpassz, 1.8 eladott labda). Idén nyáron sem pihent az olimpia miatt, ami nem túl sok jót vetít előre, és neki a fizikai állapota rendbeszedésén kívül nagyon kellene valaki, akivel az elzárás-leválást úgy tudja játszani, ahogyan Tiago Splitterrel anno - tavaly ez is hiányzott neki nagyon amellett, hogy ha valami baja van, az rendesen meglátszik már a sebességén és a pontosságán. Ha scorer lesz, ha a társak kiszolgálása lesz a feladata (ahogy ezt már Popovich megmondta), a 2-2-khöz kell neki egy magas, aki normális picket ad, hogy aztán ő már tudjon érvényesülni akár így, akár úgy.

A padon ott van Parker mögött Patty Mills, aki valószínűleg többet fog játszani, mint eddig (az talán nem reális, hogy átvegye a kezdő szerepet, de adott esetben még ez is előfordulhat), illetve Manu Ginobili is, akinél pedig az a kérdés, hogy mennyi szufla maradt még benne. Az argentin legenda az alapszakaszt valószínűleg lefürdi, annál is inkább, mert idén már nem lehet elodázni Jonathon Simmons rotációba pakolását (nem feltétlenül a támadójáték, hanem a védekezés miatt). Davis Bertans személyében megvan az új, fiatal Matt Bonner, akinek ez a szerep nagyon feküdhet, túl nagy figyelmet eleinte biztos nem fog kapni, de nagyon jó keze van, sokat segíthet a pálya széthúzásában, és adott esetben cserenégyesként is használhatják emiatt. David Lee hasonló rendszerben játszott már a Golden State Warriorsnél, neki talán emiatt nem lesz gondja, és legalább a padról van egy scorer a palánk alatt is - már amennyiben egykori formáját vissza tudja nyerni.

Ez potenciálisan egy jobb csapat, ha az előrejátékot nézzük, ráadásul ha Bertanst az újonc státusza, Lee-t meg a PO-okban és a sérülése óta mutatott játéka miatt nem is vesszük olyan komolyan számításba, Gasol azért nemcsak az alapszakaszban tud villogni, bizonyított nem egyszer, nem kétszer a rájátszásban is, tavalyi és nyári játéka alapján pedig nem nagyon akar öregedni. Kell is szerintem, hogy jobb legyen a támadójáték, mert...

Miben reménykednek védekezésben, ha már előretekintünk a PO-ra?

... a védekezéssel lehetnek és lesznek is gondok, na nem az alapszakaszban, hanem a rájátszásban. Tavaly az alapszakaszban 100 támadásonként 99 pontot kaptak, amivel messze ligaelsők voltak, brutálisan megverték ebben az összes többi csapatot, és gyakorlatilag nem volt olyan szegmens, amiben gyengék lettek volna, a PO azonban más tészta, és ahol lehetett utazni a hibáikra, ott ezeket ki is használták már. Atletikus képességekben nemhogy sokat nem léptek előre, de gyakorlatilag semmit (pedig a Thunder nem sok mindenben volt jobb náluk papíron ezt az egy szegmenst leszámítva, de egy évvel korábban a Clippers Griffinnel és Jordannel is ugyanebben verte meg őket), ez pedig például egy esetleges Golden State elleni nyugati döntőben komoly problémákat okozhat, amennyiben eljut odáig a két együttes.

Gasol nagyon jó volt a számok alapján az előző idényben, de a palánk alá be kell betonozni, ott tud hatékony lenni, ha már mozogni kell, akkor már egyáltalán nem az, Aldridge-dzsal ketten párban pedig főleg nem tűnnek túl jó matchupnak, főleg ha a Warriors Death Lineupját nézzük - se Greennel, se Duranttel nem tudnak kimozogni normálisan a triplavonalig. Ugyanilyen gond lesz Parker, amit ugye tavaly a Thunder elleni zakó miatt nem láttunk, de őt se sok mindenkin lehet bújtatni a Golden State ellen, így hiába ligaelit a Green-Leonard duó, és hiába hoztak az előző idényben is egészen brutális mutatót, ez egy több ponton támadható hátsó alakzat. Patty Mills is csak félig-meddig megoldás, ezért kellene mindenképpen Simmons, mert neki az atletikus képességei megvannak ahhoz, hogy vállalható védő legyen a PO-ban is, és emellett elöl sem emberhátrány - ezért várom azt többek között, hogy neki nagyobb feladatai lesznek.

Ha csak az alapszakaszt nézzük, jó eséllyel megint ligaelit védelmük lesz, Popovich megoldja szinte bárkivel ezt, de a rájátszásra előretekintve ilyen szempontból Lee is csak a rosterhelyet foglalja, semmi mást, ami Westhez képest óriási visszalépés lesz, a Golden State-hez igazoló erőcsatár ugyanis kifejezetten jó volt hátul tavaly. Dedmonnak kulcsszerepe lehet, ő sokkal fizikálisabb és atletikusabb játékos, mint Diaw, és így csereként hasznosabb is lesz hátul - más kérdés, hogy támadásban semmi köze nincs a franciához, de Diaw-t elöl tudja pótolni a csapat, maximum egy fokkal kevesebb lesz a labdajáratás. Dedmon azonban még önmagában nem fogja megoldani azokat a matchup-gondokat, amik a rájátszásban előjöhetnek.

Jó esetben Gasol hozza ugyanazt, amit Chicagóban, amivel nemcsak egy jó scorert nyer a Spurs, de egy kiváló csapatjátékost, és ha szükség van rá, akkor Leonard mellé egy bizonyított vezért is a szoros végjátékokra. A csapat ugyanazt játssza, mint eddig, csak a festékből többet szervezik a játékot Gasol játékintelligenciája miatt, ami megkönnyíti Parker életét is támadásban, hiába nincsenek jobb pick-and-roll lehetőségek. Greennek a szemműtéte segít a dobásán, Leonard az előző szezonban látottakat hozza, Ginobili pedig az alapszakaszban pihen, így a rájátszásban körönként egy meccset el tud még dönteni saját csapata javára. Popovich valami csoda folytán az egyéni képességek ellenére nemcsak az alapszakaszra, hanem a PO-ra is összerak egy betonvédelmet.

A legrosszabb esetben lesz egy kisebb feszültség abból, hogy Aldridge már csak harmadik számú ember, mert Gasol egyértelmű vezérré válik a palánk alatt, miután sokoldalúbb, képzettebb játékos, mint a tavaly nyáron ideiGasoló erőcsatár. Parker jottányit nem javul a nyári olimpia okozta fáradtság miatt, folyamatosan kisebb sérülései vannak, amivel nem sok mindenre használható, Ginobili pedig vagy lesérül az alapszakaszban a kevesebb játékideje alatt is, vagy hiába pihen a PO-ra, már ott is non-faktor. A védekezés rendben lesz az alapszakaszban is, de a rájátszásra ugyanazok a hibák maradnak, mint az előző szezonban, több könnyen támadható ponttal a palánk alatt és a periméteren is.

Reálisan nézve a San Antonio támadásban idén jobb lesz Gasollal a fedélzeten, viszont akármi lesz az alapszakaszban, a PO-ban a legnagyobb ellenfél ellen nagyon nehezen tudnak olyan ötöst a pályára küldeni, ami hátul is állja a sarat az alacsony szerkezet ellen. Ez persze még a jövő zenéje, egyelőre az alapszakaszt vizsgáljuk, amiben nem sok gondjuk lehet a nyugati Top3-ba kerüléssel.

Tipp: Nyugat 2.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus