20 bátor tipp a 2016/17-es NBA-szezonra - az értékelés

A tavalyi diadalmenetet látva úgy tippeltünk, mintha nem lenne holnap - eddig reménykedtünk is benne, hogy nem érkezik el a mai nap

A tegnap éjjel megrendezett díjkiosztó gálával hivatalosan is lezárult az NBA 2016/17-es évada. 

A szezon előtt - az előző idényhez hasonlóan - tippeltünk pár merészet. 2015/16-ban 17-ből hármat találtunk el, ez azonban nem szegte kedvünket, 20-ra növeltük a "jóslatok" számát.

Mivel tavaly ősszel írt cikkünkre rengeteg olvasói vélemény is érkezett, a poszt második felében azokra is reflektálunk. (Mottónk: Let's Flame Together!)

A tippek elkövetői: 1-7: Hegedűs Róbert, 8-10: Adorján István, 11-20: Lipóczki Balázs.

Lássuk, hogyan teljesítettünk!

 

1. Russell Westbrook NEM lesz pontkirály

Helyben vagyunk - Westbrook tükörsimán, 31.6 pontos átlaggal lett pontkirály (három év alatt másodszor), a második James Harden "csak" 29.1-re volt jó. A "mindent rádob 35%-kal" még majdnem talált is Hegedűs úrtól, 42.5%-os mezőnymutatót hozott össze RussWest.

Bejött ez a bátor tipp? NEM

 
2. A Lakers áprilisban még a rájátszásért fog küzdeni

Mivel április elsején, a Clippers elleni vereség után 21-55-ös mérleggel állt a Lakers a nyugati konferencia valagában, ezért kijelenthető: a Kobe visszavonulása után érzett eufória nem mutatkozott meg győzelmekben. 26-56-tal zártak végül Luke Walton fiai, vagyis utolsó 6 meccsükből ötöt megnyertek, beelőzték a Sunst, elkerülve ezzel a konferencia utolsó helyét. A "mehet a 76ershez a jó kis 13. pick" második pick lett végül, így nem ment a Sixershez.

Bejött ez a bátor homer tipp? NEM


3. Anthony Davis után újabb 1/1-es kerül New Orleansba

A Pelicans év közben húzott egy blockbuster cserét, Boogie Cousins került a csapathoz Buddy Hield-ért, a 2017-es első körösért és néhány felnőttmagazinért - nem volt tehát meg a Pellies első körös draftjoga, így értelemszerűen nem húzhatott 1/1-est (bár ha Davist Bostonba cserélik... Hmmm...). 

Bár szívesen elnéztem volna, ahogy Cousins kitapossa Draymond Green belét nehéz matchup-nak bizonyul a Warriors ellen az első körben, de erre nem került sor, annyit azért nem javult a gárda, 34-48-cal végeztek a 10. helyen nyugaton. A pick is a 10. helyre lett jó, de végül nem is a Kings húzott vele - a Blazers Zach Collinst választotta ki a cetlivel.

Bejött ez a bátor tipp? NEM  

  
4. Zach Randolph lesz a 6th Man of The Year

Bár az alapszakasz javát valóban hatodik emberként húzta le Z-Bo (73 meccsből csak öt alkalommal volt kezdő), az év végi szavazáson csak ketten rakták be első helyre, összesítésben pedig negyedik lett Eric Gordon, Andre Iguodala, valamint Lou Williams mögött. 14.1 pontja mellé 8.2 pattanót is lekapott, nem zárt tehát rossz évet, ez most ennyire volt elég.

Bejött ez a bátor tipp? NEM

 
5. Gregg Popovich a szezon végén bejelentkezik Ádámért

Bár a szezonnak már vége van, de a jövő évi keretek még nyilvánvalóan sehol nem alakultak ki, így egyelőre ezt a részt nyitva hagyjuk, és reménykedünk, hogy "Gino" szögre akasztja, és/vagy Jonathon Simmonst kitömi valamelyik kétségbeesett csapat. Egyelőre azonban a válasz NEM.


6. Mindkét floridai csapatnak lesz még matematikai esélye a PO-ra április elsején

Ez akár egy epikus Dupla-NEM is lehetett volna, de a Miami kétarcú szezonja (11-30-as kezdés után 30-11-es hajrá) miatt ők versenyben maradtak a PO-ért, bár végül lecsúsztak róla. A Magic esetében ilyesmiről nem beszélhetünk, 27-50-nel álltak április elsején, végül 29-53-mal zártak, csak a Nets-Sixers duót sikerült megelőzniük.

Bejött ez a bátor tipp? NEM


7. A Jazz még májusban is versenyben lesz

A jól erősítő Mormonok 51-31-es mérleggel simán jutottak PO-ba, és túl is élték az első kört - ez kellett ahhoz, hogy még májusban is versenyben legyenek. A Golden State simán átlépett rajtuk, de ez nem von le semmit sem az ő, sem a mi érdemeinkből - megvan az első találatunk!

Bejött ez a bátor tipp? BE BIZONY

 
8. Steph Curry NEM éri el sem a 2000 pontot, SEM a 300 bedobott triplát az alapszakaszban

Kiválóan ki lett centizve a jóslat első része, Curry ugyanis egyetlen (!) ponttal maradt a kétezres határ alatt, 1999 egységgel zárt. A második rész már nem talált, 324 trojkát hintett be a hátvéd, így sajnos itt sem termett számunkra babér.

Bejött ez a bátor tipp? Félig, de összességében sajnos NEM


9. LeBron nincs túl mindenen - MVP lesz

Egy első helyes szavazatot kapott James a média képviselőitől (a miénket, én képviseltem az oldalt a voksoláson), ez kis híján elegendő lett - még 50-re lett volna szüksége, és övé is az MVP cím. 

Bejött ez a bátor tipp? NEM


10. Dirk Nowitzki megelőzi Wilt Chamberlaint

54 meccset bírt mindössze a német legenda, így esélye sem volt behozni Chamberlaint az örökranglistán - 1929 pont kellett volna neki ehhez, de csak 769 jött össze. Egy szezont még biztosan lehúz Dirk, más célja nem is igen lehet, mint befogni a legendás centert.

Bejött ez a bátor tipp? NEM


11. A Pacers ér be a második helyre keleten

Ez már az én saját "szakértői" tippem volt, és természetesen annak rendje és módja szerint mellé is ment jócskán. Egy január végi-február eleji 7 meccses győzemi szériától eltekintve végig 50% közelében mozgott a Pacers, végül 42-40-es mérleggel zártak, ami még keleten sem elegendő a második helyre - hetedikek lettek végül George-ék. A "remek uptempo kosárlabda várható" részért külön elnézést kérek, itt Nate McMillan nyert - a liga 18. csapata volt az Indy, ha a tempót nézzük.

Bejött ez a bátor jóslat? NEM


12. Dwyane Wade remek cserejátékos lesz

Tippem szerint valamikor az All-Star gála környékén kellett volna úgy döntenie Hoiberg edzőnek, hogy szétválasztja a "Three Alphas"-t, de - mint azt valószínűleg sejti a Kedves Olvasó - nem tette ezt meg (pontosabban nem Wade-et tette ki a kezdőből), 60 meccséből csak egyszer jött a padról D-Wade. Más kérdés, hogy akár meg is léphette volna a padoztatást Hoiberg, hiszen eléggé színtelen-szagtalan produkciót láthattunk a Bikáktól ebben az évben, de ettől még a konklúzió ugyanaz:

Bejött ez a bátor jóslat? NEM


13. Besül a Clippers, Rivers robbantja a magot

A Clips persze idén is besült, de nem az alapszakaszban - ott még megcsípték a negyedik helyet, hogy aztán az első körben kiessenek a Utah Jazz ellenében. Ez a tipp akár még be is jöhet utólag, annyi módosítással, hogy nem Rivers robbantja a magot, hanem a játékosok maguk - Chris Paul, J.J. Redick és Blake Griffin is szabadügynökök ugyanis. 

Ebben a részben volt két "Jóslat a jóslatban alert" is, nevezetesen az, hogy James Harden 5 eladott labdát fog átlagolni, illetve az, hogy DeAndre Jordan gyengébben büntetőzik, mint Bricky Rubio mezőnyözik. Örömmel jelentem, hogy a Szakáll simán megugrotta az ötös szintet, 5.7 turnoverrel zárt, DeAndre azonban esetében kiválónak mondható 48% fölötti büntetőzést hozott össze, szemben Rubio 40.2%-os mezőnyével - ez utóbbi egyébként karriercsúcs a spanyol játékmesternél... 

Bejött ez a bátor jóslat? NEM, csak egy alert a kettőből


14. Naná, hogy nem (idei) Top 5-ös draftolt viszi el az Év Újoncát!

Ha csak szigorúan a címet nézem, akkor ez bizony Bingo - ha a cím alá írt részletezést (Hield lesz a legjobb újonc a ‘16-os draftosztályból, de nem ő nyeri a díjat, hanem Embiid), akkor megint bukás. Malcolm Brogdon vitte haza végül a trófeát, annak ellenére, hogy az első körben senkinek sem kellett - nem csak mi nyúlunk legalább mellé... Természetesen magunk felé hajlik a kezünk, így...

Bejött ez a bátor jóslat? IGEN!


15. Kay Felder beválik Clevelandben

A Cavs csereirányító posztja megoldódott? 42 meccsen átlag 9.2 perc, 4 pont, 1.4 gólpassz, 39.2%-os mezőny... 

Bejött ez a bátor jóslat? NEM


16. Harmadéves berobbanók, lerobbanók

A harmadik év komoly vízválasztó szokott lenni az NBA játékosok esetében, írtam tavaly - nos, nézzük az akkor nevesített játékosokat, hogyan teljesítettek! Bogarak, vagy szélvédők? 

Andrew Wiggins jó szezont zárt egyénileg, több 40 pont feletti meccsel. Újoncként sokan lockdown-védő potenciált láttak bele, ehhez képest inkább egy scorer képe sejlik fel - olyannyira, hogy fivethirtyeight cikke alapján ő lett a ligában a "Least Defensive Player". Ezzel együtt is szélvédő természetesen.  

Jabari Parker megítélése már vegyesebb szerintem - ő is scorer, sőt gyakorlatilag csak az, de csapata teljesítményén nem érződött, amikor sérülés miatt újabb szezont fejezett be idő előtt. Bogárnak nem mondanám, de nálam nem plexi szélvédő, pedig egy 1/2-esnek illene annak lennie. 

Aaron Gordont szélvédőnek írtam, de valamiért folyamatosan ékeznek az újabbnál újabb emberek a posztjára (Ibaka, most Isaac), ezért kezdek hajlani a bogár felé. Fantasyben próbáltam még év elején megszerezni, és örülök, hogy nem tettem... B O G Á R.

Jusuf Nurkicot szintén szélvédőként jelöltem, és maradt is az, pláne, miután Portlandbe cserélték. 

Elfrid Paytont bogárként jelöltem, és annak ellenére is tartom ezt, hogy néhány dologban (mezőnyszázalék, büntető) sikerült javulnia előző szezonjához képest. Volt honnan javulni, és annyira jelentős előrelépést azért nem tapasztalhattunk - a csapat is gyenge volt, és Payton is. Bogár. 

Noah Vonleh sem sokat tudott a "Nem vagyok bogár" aktájához hozzátenni, 17 perc alatt 4.4 pont és 5.2 pattanó került a neve mellé Portlandben. Bogár.

Rodney Hood plexi szélvédőből sima szélvédővé lényegült - megint megsérült, ráadásul a Jazz kettes posztos játékost draftolt. Szedd össze, Rodney!

Zach LaVine szélvédő volt, és közel 19 pontos átlagával az is maradt, a sérülése ellenére is. Echte scorer, a védekezés nem érdekli, de pontszerzőként nem rossz, magának is kreál szép számmal. A Bullsnál sok lehetősége lesz, szilárdíthatja pozícióját.

Nik Stauskas Phillyben sem váltotta meg a világot, azt a világot, amelyet ő egy bogár szemén át lát. Doug McDermott-ról is lemondott a Bulls, és a Thundernél sem róla szóltak a hírek - bár hittem, hogy szélvédő lehet, de bogárként végezte.

Marcus Smart hasznos kiegészítője volt a keleti első Bostonnak, bár a dobást továbbra sem kellene erőltetnie - szintén említi a fivethirtyeight, mint elrettentő példát. Nem bogár, de nekem nem kéne a srác.

Kyle Anderson once a bogár, always a bogár.

Bejöttek ezek a bátor jóslatok? Részben IGEN, részben NEM


17. Jeremy Lin lesz a legtöbbet fejlődött játékos

36 mérkőzésen lépett mindössze pályára Lin, és bár azokon nem volt rossz, ennyi játszott meccsel esélye sem lehetett a díjra, egyetlen árva szavazatot sem kapott. Én 19.1 pontot, 8.2 gólpasszt, 3.8 lepattanót és 52.4%-os TS-t tippeltem neki, ezekből lett 14.5 pont, 5.1 gólpassz, 3.8 lepattanó (BAAAANG!!!), és 56.6%-os TS.
 
Bejött ez a bátor jóslat? NEM


18. Ha nem is nagy, de nevek mennek ki a cserepiacra

Az első bekezdésben felsoroltakból (Kenneth Faried, Rudy Gay, Goran Dragic, Tyson és Wilson Chandler, Nikola Vucevic, Ricky Rubio) senki nem váltott csapatot, a másodikból is csak Nerlens Noel. DeMarcus Cousinst viszont jó érzékkel nem írtam be, nehogy véletlen kettőre növeljem találataim számát.

Bejöttek ezek a bátor jóslatok? Egy kivétellel NEM

 

19. Folytatódik az edzőkeringő

Talán az egyik leginkább epic miss, ugyanis egyetlen árva edzőt sem menesztettek a szezon során. Fred Hoiberg valóban nem bírt az egókkal, de Earl Watson alatt azért fejlődtek a fiatalok. Point Giannis olyannyira nem vált be, hogy megkapta a Legtöbbet Fejlődött játékos díját. Stotts és Hornacek nem zárt jó évet, de megmenekültek a kirúgástól, a Washingtont viszont valóban Scott Brooks vitte be a rájátszásba. 

Bejött ez a bátor jóslat? TELJES MÉRTÉKBEN NEM


20. Kínai repjegyek

Anthony Bennett Kína helyett Törökországban kötött ki, úgyhogy közelít, de a többieket itt sem találtam el - OJ Mayo, Caron Butler, Lance Stephenson (Kína? Kezdő lehet jövőre a Pacersnél!), P.J. Hairston, Nik Stauskas, Chase Budinger és Ty Lawson volt a lista, de például lehagytam Josh Smith-t, aki a leginkább ide kívánkozott - na majd jövőre...

Bejöttek ezek a bátor jóslatok? NEM


És most nézzük az olvasói hozzászólásokat, ezekből a tippekből szemezgetünk:


Attila Bajomi-Nagy: 

"A Lakers 30-38 állásnál Kobe bejelenti a visszatérését, és 30-52 után lenyilatkozza, hogy ebben a keretben ennyi volt :)"

A 38. vereségénél még csak 19 győzelemnél járt a Lakers, végül összesen sem lett meg nekik a 30 W, amire természetesen nem is felejtettem el emlékeztetni Bajomi-Nagy urat. :)

Bejött ez a bátor jóslat? NEM


Napfi: 

"Westy nem lesz pontkirály: lehet, hogy nem, de ha igen, a Thunderen az sem nagyon segít."

Bejött ez a "bátor" jóslat? IGEN

'D Green nagyobb tahó lesz, mint eddig bármikor (pedig eddig sem volt kicsi), csapata látni fogja a kárát.'

Green tahó volt, bár idén nem atomozta le Steven Adams tojásait. De csapata nem látta kárát, simán lett bajnok a Cupcake State. 

Bejött ez a bátor jóslat? NEM

"Bulls fekete ló, ahol Wade működni fog, de a csapat nem. A nagy Pat Riley meg azóta is veri a fejét a falba, avagy elkezdte írni a "Hogyan qrjuk el, de nagyon" c. könyvét. Annyiból respekt, hogy legalább bevallotta, hogy ő cseszte el. A Heat is mehet a levesbe, pedig emlékezhetünk, mekkorát meccseltek a Raptorsszal a tavalyi PO-ban. Raptors ott lesz, Heat nem."

Wade tényleg nem ment rossz szezont, a csapatról mindez nem mondható el. A Raptors persze bejutott, a Heat épphogy nem. Riley mondjuk szerintem annyira nem sajnálja, hogy Wade lelépett, de ennek ellenére...

Bejött ez a bátor jóslat? Kis jóindulattal: IGEN

"Clippersnek már nagyon kellene valamit domborítania, ilyen kerettel. Ha most, sem, akkor tényleg el kell zavarni a bandát, bár Pierce elég öreg, asszem utolsó idénye."

Bejött ez a bátor jóslat? NEM


Ricsi:

"Sokat eltaláltok ebből ;)"

Bejött ez a bátor jóslat? NEM


Picur:

"Szerintem McDermott egyertelmüen szelvedö, megpedig golyoallo :)"

Bejött ez a bátor jóslat? NEM


Turkoglu:

"Na majd figyeljétek Wade milyen 40%-os triplát virít majd... :-)"

Jó lett az 31%-nak is, csirkesz*rból nem lesz Chicken McNuggets :)

Bejött ez a bátor jóslat? NEM

 

Értékelés:

Azt hittük, a tavalyi 3/17-nél nincs lejjebb, de sikerült megfejelnünk egy 2.5/20-szal - de lezártuk a múltat, és már a következő meccsre készülünk. Ősszel visszatérünk, a cél 5 (!!!)/25 lesz! 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus