2016/17: Top10 erőcsatár

Idén is végignézzük, szerintünk kik lesznek posztonként a legjobb játékosok az NBA-ben a következő idényben.

10. Zach Randolph (Memphis Grizzlies)

Randolph sokat romlott az előző idényben, főleg a pattanózása és a hatékonysága zuhant az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest (15.3 pont, 51.9% TS, 7.8 pattanó). Amivel megelőzte Dirk Nowitzkit (és Kevin Love-ot), az az, hogy jobb védő náluk, plusz talán az utolsó komolyabb szerződéséért játszik - bőven elképzelhető, hogy nála még nem a veterán minimumos korszak következik, akkor pedig nagyon nem mindegy, hogy mit hoz kontraktusa utolsó évében.

9. Jabari Parker (Milwaukee Bucks)

Egyelőre visszafogott volt az ACL-szakadását követő idényben (14.1 pont, 53.5% TS, 5.2 pattanó), viszont kiugró éve lehet a mostani, ha nem is átlagokban, hanem hatékonyságban. A pattanózása nagyon nem fog szerintem az egekbe szökni, hiszen kiscsatár-erőcsatár átmenet, ráadásul a Milwaukee dugig van kitűnő pattanózókkal, viszont azzal, hogy Dellavedova kategóriákkal jobb stretch játékos, mint volt Michael-Carter Williams, azzal Giannis Antetokounmpo mellett az ő területe nőhet meg igazán - a görögnél rengeteget lesz a labda, de 1B vagy második opcióként Parker dolga is könnyebb lesz várhatóan. Kulcsfontosságú lenne nála, hogy megtanuljon rendesen triplázni, az más dimenziókat is kinyitna előtte - ha ez megtörténik, ennél sokkal előkelőbb helyet is elfoglalhat.

8. Kristaps Porzingis (New York Knicks)

Nála nagyon sokszor éreztem az indokolt dicséretek mellett indokolatlan hype-ot is tavaly (14.1 pont, 51.8% TS, 33.3% tripla, 7.3 pattanó, 1.9 blokk), és arra is hajlottam a nyár elején, hogy a másodéveseket elérő "sophomore slump" is hatással lesz játékára, viszont Joakim Noah érkezéséből borzasztóan sokat profitálhat. Jól blokkolt már tavaly is, de a csapatvédekezésről és annak irányításáról rengeteget tanulhat a franciától, hátul szerintem még jobb lesz, mint az előző idényben. A pontátlaga jó eséllyel stagnálni fog, Derrick Rose és Brandon Jennings érkezésével sokkal többet nem lesz a kezében labda, hogy finoman fogalmazzunk, viszont hatékonysága így is javulhat, ha a két irányítónak sikerül egy kicsit magára vonnia a védelem figyelmét, így tisztább helyzetei lehetnek. Ha így lesz, ha nem, hátul olyan produkciót várok tőle, amitől a Top8-at már most meg lehet neki adni.

7. Serge Ibaka (Orlando Magic)

Nagy idényt várok a spanyoltól, akinek kifejezetten gyenge szezonja volt a Thundernél, minden tekintetben visszaesett a korábbiakhoz képest (12.6 pont, 32.6% tripla, 53.3% TS, 6.8 pattanó, 1.9 blokk), viszont Orlandóban teljesen új környezetbe kerülhet. A Magicnél ő hozza a rutint, és bár támadásban nem lesz valószínűleg nagyobb szerepe, elég lenne tőle az is, ha tripláját a 2013/14-ben és 2014/15-ben látott 38% környékére hozná - egyébként is ez lenne a legfőbb feladata támadásban, egy stretch négyes nagyon kell ebbe a keretbe. Védekezésben lesz dolga bőven Nik Vucevic mellett, de ha nemcsak szöveg tőle, hogy frissebbnek érzi magát, hanem tényleg így is lesz, kulcsszerepe lehet a Magic esetleges PO-jában. Azért hajlok a jó idény felé, mert új szerződésért játszik - ha nem lenne elég motiváció neki az új csapat és a fiatal Orlando rájátszásba segítése, ez biztosan az lesz.

6. Derrick Favors (Utah Jazz)

Favors minimálisan több játékidő alatt lehozta majdnem ugyanazokat a statisztikákat, mint 2014/15-ben (16.4 pont, 55.1% TS, 8.1 pattanó, 1.5 blokk), beállt erre a szintre a következő évekre. Nem nagyon várható tőle már túl sok javulás, viszont visszaesés sem - a Jazz erősödött, de támadásban nem George Hill fogja eldobálni előle a labdákat, védekezésben pedig nagyon hasznos volt eddig is, várhatóan az lesz a továbbiakban is. Azért nem kerülhet feljebb, mert a hatodik évében sem nagyon tudta levetkőzni, hogy néha teljesen beleszürkül a mezőnybe, meccsekre el tud tűnni, ami a Jazz egyenlőségre épülő játékában talán nem annyira feltűnő, de ettől még tény. A másik dolog, amiért nem Top5 ezen a listán, hogy az előtte állóknak sokkal nagyobb a szerepük saját csapatukban.

5. LaMarcus Aldridge (San Antonio Spurs)

Ahogy azt várni lehetett, visszaesett némileg ponttermelése, hatékonysága viszont javult (18.0 pont, 56.5% TS), pattanózása is szinten maradt, csak a kevesebb játékideje miatt csökkent (8.5). A nagyobb gondja, hogy védekezésben továbbra sem jó, és most megkapta maga mellé Pau Gasolt, aki mellett még többet kellene melóznia hátul. Egy kicsit szerintem tovább csökkennek a pontjai a spanyol érkezésével, viszont ettől függetlenül a Top5-be befér nálam - annak viszont csak az aljára.

4. Paul Millsap (Atlanta Hawks)

Egészen parádés idényt hozott, miután támadásban a triplamutatóját leszámítva szinten tartotta magát (17.1 pont, 31.9% tripla, 55.6% TS, 3.3 gólpassz), pattanózása nagyon korrekt lett (9.1), védekezésben pedig már ligaelit, a legtöbb magasabb szintű statisztika alapján Top5 játékos volt az egész ligában. Nyerte a Defensive Win Shares kategóriát, a Defensive Box plus-minusban harmadik lett, de még a Defesive Real Plus-Minusban is ott volt a 12. helyen, a harmadik legjobb erőcsatárként - gyakorlatilag Draymond Greent leszámítva nem volt jobb védő nála ezen a poszton. Kevesebbet most sem várok tőle, miután Dwight Howarddal kapott maga mellé egy Horfordnál jobb védőt és jobb pattanózót, aki támadásban sem fog több labdát eldobni előle.

3. Blake Griffin (Los Angeles Clippers)

Griffin támadójátéka Anthony Davist leszámítva talán a legjobb a ligában, mivel nemcsak a pontokat szerzi, de lát is a pályán (21.4 pont, 54.1% TS, 4.9 gólpassz), a pattanózását is összeszedte, és DeAndre Jordan mellett az átlagával nincs gond (8.4). Emellett viszont a védekezése továbbra is olyan, amilyen, és egy elég felemás idényből érkezik, amiben összesen 35 mérkőzést játszott, hol sérülés, hol saját hibája miatt. Az ötödik helyről egy év alatt egyrészt pont ezért ugrott előre nálam a harmadik helyre: borzasztóan sokat kell most bizonyítania az ominózus kéztöréses eset miatt, semmilyen hülyeséget nem engedhet meg magának. A lejáró szerződése a másik ok, amiért kifejezetten nagy teljesítményt lehet nála prognosztizálni - játékosopciója van 2017/18-ra, de a növekvő sapka miatt kizárt, hogy lehívja ezt, ha csak nem lesz valami súlyos sérülése. Védekezésben egy jobb idénye volt összesen, arra nem nagyon lehet alapozni, támadásban viszont nagy szezon várható tőle. 

2. Draymond Green (Golden State Warriors)

Elöl is borzasztóan hasznos, a társak kiszolgálásában posztfüggetlenül ligaelit és hatékony pontszerző (14.0 pont, 38.8% tripla, 58.9% TS, 7.4 gólpassz), pattanózása tovább javult (9.5), ő viszont ezt a pozíciót egyértelműen a védekezésével érdemli ki - Kawhi Leonard mellett a liga legjobb és legfontosabb védőjátékosa, hiszen négyes és ötös poszton is bárkit meg tud tartani, a palánk alatt ugyanúgy tud védekezni, ahogy a periméteren is a kisemberekkel szemben, igazi Jolly Joker. Támadásban az ő szerepe is csökkenni fog Kevin Durant érkezésével, viszont egy dolog ennél zavaróbb vele kapcsolatban: rengeteg a balhéja. Nem tud magából visszavenni, bizonyos értelemben nem is kell, hiszen ezzel jutott el oda, ahova, de egy szint után kezd már problémát is okozni a dolog - egy döntőt bukott el a hülyeségén a Golden State, egy nyugati döntőt majdnem egy másikon, az off-szezonban pedig két "balhéja" is volt. Ettől függetlenül a liga bármelyik csapatában tudnák használni kezdőként - a sokoldalúsága miatt a hasznossága nem fog csökkenni Durant mellett sem.

1. Anthony Davis (New Orleans Pelicans)

Statisztikái megragadtak (24.3 pont, 10.3 pattanó), viszont egyre többet próbálkozik kintről - egyelőre 32.4%-kal dobálja a hármasokat, viszont emiatt azt sem lehet mondani, hogy stagnálna a játéka. Továbbra is kitűnő védő, bár 2.0 blokkra esett statisztikája. Bármennyire fiatal és sokoldalú is azonban, az előző idényben azért közel sem volt akkora a különbség közötte és a többiek között, mint amire lehetett várni - gyakorlatilag ez volt még a legegyértelműbb poszt egy éve, most azért fenntartásokkal kell kezelni Davist is. Az egy dolog, hogy Omer Asikkal nagyon nem találják az összhangot a pályán, a nagyobb gond az, hogy megint csak 61 mérkőzést játszott - a szezon 1/5-ét, 1/4-ét stabilan kihagyja, ez pedig komoly probléma egy franchise-playernél. Abban lehet bízni továbbra is, hogy nem krónikus problémája van egy valamivel, nem nagyon lehet azonban megmondani, hogy csak nincs mázlija vagy egész egyszerűen üveg az ember.


Akik lemaradtak

Dirk Nowitzki: Támadásban még mindig borzasztóan jó (18.3 pont, 36.8% tripla, 55.5% TS), és mivel játékstílusa miatt "lassú öregedés" várható tőle, így szerintem olyan hatalmas visszaesés nem is fog bekövetkezni nála elöl. Védekezésben sem, de az már azért, mert nem nagyon van hova esni - pocsék, lassú védő lett, pattanózása pedig jó ideje szintén nem az erőssége már (6.5). 

Kevin Love: Jó stretch négyes (16.0 pont, 36% tripla), még mindig jól szedi a pattanókat is (9.9), viszont olyan szinten hulladék védő, hogy nagyon sokszor több kárt csinál, mint hasznot - és ez akkor is igaz, ha a döntő hetedik meccsének utolsó játékában szépen ott maradt Steph Curry előtt. A gyűrű megnyerése talán valamit átkapcsol nála, nyugodtabb lehet, nem lesz akkora feszültség sem körülötte (folyamatosan ment a vita kint is, hogy kell-e cserélni vagy sem, ami így bajnokként már nem akkora téma), de nem látom, hogy nagy változások állnának be nála.

Chris Bosh: Alapvetően teljesen egyértelmű Top10 lenne, ha nem két vérrögből jönne vissza... Jönne, mert egyelőre az sem biztos, hogy játszik még valaha. Az egy dolog, hogy ő edz és játszani akar, ki ne akarna a helyében, de az egészségi állapota már más tészta. Jelenleg még véralvadásgátlót szed, és abban sincs egyetértés az orvosok között, hogy ezt meddig kell tennie. Elvileg amíg ezt szedi, addig nem léphet pályára, mert bármilyen kisebb sérülésbe is belehalhat, és hiába ajánlott neki egy orvos olyan véralvadásgátlót, ami elvileg 10-12 óra alatt kiürül a szervezetből, így a meccseken már nem lenne benne, ki az, aki erre alapozva engedni fogja játszani? Reálisan nézve utóbbi nem lehet opció nála, azt pedig egyelőre szakemberek sem tudják, hogy a normál véralvadásgátlót meddig kell szednie - szerintem nem fog játszani ebben az idényben, de ebben az esetben remélhetőleg nem lesz igazam.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus