3 csere, amit hiába várunk a deadline-kor, pedig...

Csütörtökön itt az idei cserehatáridő, így az utolsó napok előtt ötleteljünk kicsit, milyen nagyobb cserék lehet(né)nek.

Elöljáróban annyit, hogy a sokat tárgyalt cseréket (pl. Horford Bostonba) nem nagyon elemezgettem, ezt megtették már a szakértők kint Amerikában.

 

A Timberwolves adja: Ricky Rubio, Nikola Pekovics, Zach LaVine, Top3 és 12-30 védett 2016-os első körös (MIN), Kevin Martin
A Timberwolves kapja: Jeff Teague, Joe Johnson

A Nets adja: Joe Johnson
A Nets kapja: Ricky Rubio, Nikola Pekovics

A Hawks adja: Jeff Teague
A Hawks kapja: Zach LaVine, Top3 és 12-30 védett 2016-os első körös (MIN), Kevin Martin

A Brooklyn Rubiónál nem szerezhet jobb irányítót a szabadügynökpiacról sem, (talán) a legrosszabb lehetőségekkel bíró franchise-nak tűnnek a következő 4-6 évre egy hozzánemértő, de azért mindenbe beleszóló tulajdonossal (Mike Conley-ra nincs esélyük, utána pedig már Brandon Jennings és Rajon Rondo lesznek a legjobb elérhető egyesek, utóbbira pont ezért jó eséllyel lesz piac), így viszont nincs hova tartalékolniuk a capspace-t. Mire meglesz a Nets első körös pickje (2019), addigra Pekovics és a spanyol is lejárnak, addig viszont legalább megoldják az irányítókérdést (a semmiért, mert Johnson nagyjából ennyit ér már számukra), plusz szereznek egy cserecentert. Rubio nagy piacon megmutathatja, hogy miért sírt anno a draft után a nagyobb reflektorfényért.

A Minnesota 27 millió dollárt spórol összesen a most következő off-szezonra úgy, hogy irányító poszton erősít (szerintem, mert Teague sokoldalúbb támadójátékos Rubiónál, ami, ha komolyan vehető csapatot akar összerakni a Timberwolves, elengedhetetlen, hiába jobb játékmester a szó szoros értelmét nézve a spanyol). Ehhez feladja LaVine-t, aki ennél a csapatnál soha lesz több egy cserejátékosnál (dobni nem tud, így Wigginsszel öngyilkos párost alkotnak 2-3-as poszton, az irányításhoz pedig nincs elég kosárIQ-ja és nem is lát a pályán), illetve egy jó első köröst, azzal a kikötéssel, hogy ha Simmonsra, Dunnra vagy Ingramre lenne lehetőség, akkor az mégse szálljon el - náluk gyengébb első körös teljesen fölösleges egy olyan csapatba, ami így is tele van tehetségekkel.

Nyáron nekivágnak az off-szezonnak egy Teague-Wiggins-Towns-Dieng kezdővel és egy Muhammad-Bjelica-Garnett(-Jones-Payne) paddal, 40.4 milliós fizetési listával, tehát több mint 50 millió dollárnyi capspace-szel. Megkínálják megint Batumot, aki 4 éve aláírt már egyszer a Timberwolveshoz, de akkor meccselte az ajánlatot a Portland. A francia most idősebb, a Minnesota még nincs kész, ezért talán készebb csapathoz akar menni, de hatalmas a potenciál a Timberwolvesban, kategóriákkal jobban néznek ki a lehetőségeket tekintve, mint négy éve. A padra az Afflalo, Courntey Lee duóból rámennek egyre (Batum maximuma után is van még nagyjából 25 millió dollárjuk), Dellavedovára vagy Chalmerse és Mahinmire vagy Tyler Zellerre.

Még Batum megkeresése előtt kirúgják Sam Mitchellt, a helyére Thibodeau vagy Blatt ül, így összeáll egy olyan keret, amelyben már nemcsak olyan játékosok láttak PO-ot, akik a mérkőzések felén, ott is csak 20 percre lépnek pályára (Garnett) vagy 3 pontért dolgoznak (Prince), hanem konkrétan a csapat hasznára tudnak lenni amellett, hogy Towns keze alá dolgoznak és Wiggins életét is megkönnyítik a kinti dobásaikkal, mégsem nyomják el a két ifjú tehetséget. Ha a Minnesota nem szerzi meg Teague-et (vagy más irányítót), akkor nem cseréli Rubiót, de akkor nem tudja Pekovicsot sem, akkor nem lesz capvágás a nyárra, akkor viszont nem nagyon lesz helyük a sapka alatt egyetlen jobb 3&D játékosra sem, ami pedig szintén elengedhetetlen lenne az előrelépéshez a tapasztaltabb játékosok mellett.

A Hawks Teague-ért ugyan benyel egy (valószínűleg) ugyanolyan hosszú szerződést, de ha mázlijuk van, Martin kilép a szerződéséből. Arra az esetre, ha még sincs, jön azért LaVine, aki borzasztóan nyers, de több dologban fejleszthető játékos (ha másként nem, cserealapként tökéletes), illetve egy olyan pick, amiről nekiállnak még alkudozni és leviszik Top1-re a védettséget - a Minnesota belemegy ebbe is, egyedül Simmonst nem lehet eldobni a mostani draftról. Megvan az elképzelt rebuild (egyik fele) és nem irányító jön, hanem Schröder potenciális hátvédtársa - tripladobó hármas kötelező a továbbiakban is.

 

A Bulls adja: Pau Gasol
A Bulls kapja: Dion Waiters, Cameron Payne, Mitch McGary, 56-60 védett 2016-os második körös (CHA)

A Thunder adja: Dion Waiters, Cameron Payne, Mitch McGary, 56-60 védett 2016-os második körös (CHA)
A Thunder kapja: Pau Gasol

A Chicago felnéz a pályára, a tabellára és a sérültlistára, majd megállapítja, hogy ez az idény már elúszott. Gasol a nyáron kilép a szerződéséből és majdnem mindegyik csapat hívni fogja tapasztalata és játékának minősége (17.0 pont, 10.9 pattanó) miatt, úgyhogy a Chicago ráeszmél arra, hogy esélyük nincs megtartani, veszik az irányt a jövő felé, amit az érkező Waiters Payne és McGary jelentenek. Payne ideális esetben másfél év múlva kezdő, de érkezésével nem kell minden nyáron félmegoldásokat keresni Hinrich vagy Brooks személyében, Moore-ral elviszik a Rose mögötti perceket, majd Rose 2017-es távozása (kop-kop-kop, alulról, bal kézzel) után Butler kezdő hátvédtársa. Gasol távozása és Noah sérülése miatt McGary Miroticcsal, Gibsonnal (?) és Portisszal ellátja a magasemberrotációt, Waiters pedig csak a fizetések miatt kell.

Gasolt a Bullsnak kötelező (lenne) elcserélni, viszont csak bajnokesélyes csapatokat érdekel a lejáró szerződése miatt, rent-a-player másoknak nem éri meg. Nincs olyan sok jó, de nem a toppon lévő együttes, amelynek center kéne, vagy olyan, amely a 7.7 millió dolláros szerződésű Gasolért tud bármit adni.

A Thundernél osztanak, szoroznak, majd úgy döntenek, hogy azért csak rá kellene menni a bajnoki címre, vagy legalábbis úgy kellene tenni, mintha próbálkoznának, mert jelenleg a Warriors-Spurs kettős ellen kevés eséllyel lépnének fel pályahátrányból. Payne harmadik számú irányító, McGary ötödik számú magasember - bármi is van bennük, a Gasol-Ibaka páros jelenlegi erejével nem érnek fel. A spanyol tandem elöl-hátul működőképes elegyet alkot - legalább egy fél kategóriát javulnak, de hogy pontosan mennyit, az a PO-ban eldől. A jövőjüket nem Payne és McGary megtartása/elvesztése határozza meg, hanem Durant és jövőre Westbrook döntései, kis segítség lenne meggyőzésükre, ha úgy tüntetné fel a vezetőség magát, mint aki próbálkozik. Gasol nyári maradására is van esély, a Thunder is ott volt a legesélyesebbek között rá másfél évvel ezelőtt, mikor végül Chicagóba igazolt.

 

A Bucks adja: Greg Monroe, Michael Carter-Williams
A Bucks kapja: Jrue Holiday, Kosta Koufos

A Pelicans adja: Ryan Anderson, Jrue Holiday
A Pelicans kapja: Greg Monroe, Ben McLemore

A Kings adja: Kosta Koufos, Ben McLemore
A Kings kapja: Ryan Anderson, Michael Carter-Williams

A Bucksnak két gondja van jelenleg: a védekezésük összeesett, amit nem lehet nem Monroe számlájára írni, miután az egyetlen változás tavalyhoz képest az, hogy Pachulia helyett ő van középen a palánk alatt, és amíg védekezésben ennyire pocsék a csapat, addig nem tudnak előrelépni eredményekben, bármilyen számokat is hoz elöl. Beismerik, hogy amit hozott a vámon, azt el is vitte a réven, koncepcióbeli probléma van Monroe-val, az "új Pachulia" pedig Koufos, aki hang nélkül végzi a dolgát hátul, ráadásul 7.7 milliót keres majd évente, az az új sapkával baráti. A másik probléma, hogy a kezdőötös kintről nem jelent elég veszélyt, ezt a problémát oldja meg némileg Jrue Holiday, aki ebben az idényben nem jó kintről (34%), de előtte karrierje teljes egészében 37-39%-os hárompontosdobó volt, Carter-Williamsszel összevetve összehasonlíthatlanul jobb a keze és jobb irányító is. MCW itt is megbukott, úgyhogy az ő feladása semmilyen lelki törést nem okoz John Hammondnak.

A Pelicans azt ismeri fel, hogy az idei évnek reszeltek: Tyreke Evans befejezte a szezont, Eric Gordon még nincs, 6.5 meccses hátrány a PO-vonallal szemben viszont van és még 3 csapat is köztük és a nyugati nyolcadik Jazz között. Ryan Anderson elküldése így evidens (ahogy Gasolnál felmerül a kérdés, úgy nála is: miért maradna, ha hívják majd sokkal jobb csapatok is capspace-szel?), és pick helyett rámennek egy kész játékosra: ez Monroe. Amennyire nem volt összességében hasznos a center a Bucksnál, annyira jó lehet itt Anthony Davis párjaként, de mivel nem biztos, hogy az is lesz, így megnyugtató tényező, hogy 2017 nyarán kiléphet és jó eséllyel ki is fog lépni szerződéséből, így nem borítja az arra a nyárra előkészített terveket - jelen állás szerint is csak akkor lesz normális mennyiségű sapka alatti helye a Pelicansnek (értsd: annyi, hogy Davis köré egy majdnem teljesen új csapatot fel tudnak húzni a mostani kupleráj helyett). McLemore új lehetőséget kap, jövőre Tyreke Evans párja a hátvédsorban, ha Gordon lelép.

A Kings a másik két csapattal ellentétben PO-kényszer alatt van a hírek szerint, ők ezért tennének meg mindent a Cousins mellé legalább támadásban tökéletesen illő Andersonért, aki sokat segít a pálya kinyitásában a centernek és Rondónak is. Védekezésben nem lesznek a toppon, de eddig sem voltak és Karl alatt nem is lesznek. Egyedül Koufost adják fel ezért (McLemore pocsékul játszik és menni is akar), akinek a helyét át tudja venni Willie Cauley-Stein rövidtávon is, hosszútávon pedig egészen biztosan. A Kings egyébként is rá akar mozdulni a hírek szerint Andersonra a nyáron, így megszerzik a Bird-jogait, tudnak neki ötéves szerződést is adni és sapka fölött is manőverezhetnek vele. MCW-vel megpróbálkozhatnak ők is, talán Karl rendszerében történik vele valami, ami eddig nem, de tölteléknek van a cserében csak, ha nem lesz jó, jövőre is csak 3 milliót keres, utána elküldhető.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus