30 éves a lottery

Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1985. május 12-én tartották az első lottery-húzást - most visszanézzük, mi volt előtte és azóta a ligában.

A liga kezdetétől 1965-ig az ún. territorial pickekkel lehetett játszani - a liga szerette volna népszerűsíteni magát, ezért próbálták a csapatokat olyan helyzetbe hozni, hogy a helyi egyetemi sztárok a "környéken" maradhassanak. Ezzel a territorial draftjoggal soron kívül választhatott egy csapat 50 mérföldes körzeten belül - igaz, ha ezt megtette, akkor első körös pickjét elvesztette -, a többiek pedig a mérleg alapján fordított sorrendben húztak.

Összesen három olyan év volt, mikor nem használtak fel ilyen picket, de egy évben a legtöbb három territorial draftválasztás volt - ez kétszer fordult elő. A 23 kiválasztott játékos közül 11 Hall of Famer lett, köztük volt például a Boston Celtics legendája, Tom Heinsohn, minden idők egyik legdominánsabb játékosa, Wilt Chamberlain, vagy a liga történetének egyik legsokoldalúbb játékosa, Oscar Robertson is. A teljes listát ezen a linken megtaláljátok!

1966-ban váltott a liga a pénzfeldobásos módszerre. Ekkor a két főcsoport leggyengébb csapatai egyszerű "fej vagy írás" módszerrel döntötték el, ki legyen az első, ki a második - tehát az alapszakaszban elért mutatótól függetlenül ugyanolyan esélyük volt -, és az utánuk következő csapatok az eddig is megszokott, mérleg szerinti fordított sorrendben választottak.

Az egyik, ha nem a leghíresebb pénzfeldobás 1979-ben volt, amikor a Chicago Bulls fejet választott, írás lett, így a New Orleans Jazzhez került az 1/1. Ők azonban leigazolták a Los Angeles Lakers játékosát, Gail Goodrich-ot, ezért pedig akkor még kompenzációt kellett fizetni. Három draftjogot adtak cserébe, köztük ezt a picket is, amellyel a Lakers kiválasztotta Magic Johnsont, a többi pedig történelem már.

A rendszer komoly gondja az volt, hogy az 1/1-ért csak úgy mehetett valaki, ha főcsoportja leggyengébb csapata volt, hiszen ez a két együttes vett részt a pénzfeldobáson, így viszont a mostaninál is komolyabb tankolás folyt a minék gyengébb mérleg érdekében. 1983-ban a Houston Rockets az 1/1-gyel kiválasztotta Ralph Sampsont, majd még egy évet gyengélkedtek azért, hogy 1984-ben is legyen esélyük az első pickre, amit meg is szereztek, ezzel választották ki Hakeem Olajuwont. Mint ismert, David Stern ekkor vette át a commish szerepkört, és azonnal változtatott is.

1985-ben került bevezetésre először a lottery, de a maihoz képest jelentősen eltérő változatban, hiszen a PO-ba be nem jutó együttesek egy-egy borítékkal kerültek egy "lottósorolsó" gömbbe, amit megforgattak, aztán Stern kihúzta a teljes sorrendet. Az első ilyen eseményre 1985. május 12-én került sor:

Az első lotteryt a New York Knicks nyerte, kisebb botrányt okozva. Egyesek szerint megjelölték a borítékukat, be volt törve és hasonló összeesküvés-elméletek láttak napvilágot, de a lényeg nem változotatott a dolog: Patrick Ewing az 1985-ös draft 1/1-esével a Knickshez került és lett később a franchise legendája.

A rendszer a tankolást teljesen eliminálta a ligából, hiszen ha valaki nem jutott rájátszásba, teljesen mindegy volt, hogy hanyadik helyen végzett, ám az esélyegyenlőségnek és a liga körforgásának nem tett jót, hiszen a leggyengébb csapatok nem feltétlenül tudtak még a draftról sem erősíteni, ha nem volt szerencséjük a lotteryn. 1987-ben éppen ezért annyit változottak a rendszeren, hogy csak a Top3-at sorsolták már ki, így a leggyengébb mérleggel végző együttes legrosszabb esetben is a negyedik helyen húzhatott - 1989-ig volt érvényben ez a rendszer.

1990-ben változott újfent a lottery, ekkor ugyanis elkezdték súlyozni a csapatokat, igaz, még messze nem a mai szinten. Akkor a leggyengébb mérleggel rendelkező 11 labdát kapott 66-ból, a második leggyengébb 10-et, és így tovább. Továbbra is a legjobb hármat sorsolták csak, de miután 1993-ban az Orlando Magic 1 labdával is megnyerte a lotteryt és ezzel Chris Webbert (vagyis Penny Hardawayt), újra váltottak.

A Magic egyébként a Houstonhoz hasonlóan egymás után kétszer is 1/1-gyel választott a szerencsének köszönhetően, hiszen 1992-ben Shaquille O'Neal lett az övék. A pénzfeldobás bevezetése óta ezt a "bravúrt" mindössze a Cleveland Cavaliers mondhatja el magáról ezen a két csapaton kívül, ők az elmúlt két drafton, 2013-ban (Anthony Bennett) és 2014-ben (Andrew Wiggins) voltak a legelőkelőbb pick gazdái, ráadásul náluk volt a 2011-es 1/1-es (Kyrie Irving) is.

1994 óta 25% esélye van a legrosszabb mérleggel végző együttesnek arra, hogy övé legyen a legelső választás joga, a mögötte lévő csapatok sanszai viszont folyamatosan változtak még. Jelenleg hátulról a második helyezett 19.9%-kal, a harmadik 15.6%-kal, míg a negyedik 11.9%-kal indul az 1/1-ért. A százalékokat, illetve azt, hogy melyik csapatnak melyik helyezésre számszerűen mekkora esélye van, ezen a linken megtaláljátok!

A metódus a szokásos lesz egy hét múlva, május 19-én is. Kisorsolnak három csapatot, majd a többieket elkezdik kihirdetni visszafelé:

Oklahoma City Thunder
Phoenix Suns
Utah Jazz
Indiana Pacers
Miami Heat
Charlotte Hornets
Detroit Pistons
Denver Nuggets
Sacramento Kings
Orlando Magic
Los Angeles Lakers
Philadelphia 76ers
New York Knicks
Minnesota Timberwolves

Amennyiben valamelyik együttes hiányozni fog a sorrend kihirdetése közben, akkor az azt jelenti, hogy az a csapat bekerült a legjobb 3 közé.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus