52 év után lekerül az átok Clevelandről?

Egy hónap múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Cleveland Cavalierst elemezzük.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers


A Cavaliers off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta sem tudtak még megegyezni Tristan Thompsonnal, de a szezont valószínűleg így is Clevelandben kezdi az erőcsatár - vagy QO-ért vagy egy 5 éves, 80 milliós szerződését, amit a csapat ajánl, a játékos pedig egyelőre nem fogad el. Ezen kívül viszont JR Smith-szel és Sasha Kaunnal aláírtak, plusz egyéves, nem garantált szerződéseket osztottak ki Austin Daye-nek, Jared Cunninghamnek és DJ Stephensnek.


Jelenlegi keret:
Irving - Shumpert - James - Love - Mozgov
Williams - Smith - Jones - Thompson(?) - Varejao
Dellavedova - Harris - Jefferson - Daye (nem garantált) - Kaun
Cunningham (ng) - Stephens (ng)


Bár Thompson szerződése még a levegőben lóg, összességében azért kifejezetten jó nyarat zártak, hiszen amellett, hogy minden fontos játékosukat megtartották, Kaunnal igazoltak egy szerintem jó biztosítéknak számító 5. számú magasembert, Mo Williams személyében pedig lesz még egy ember, aki képes magának megcsinálni a helyzeteket - ebben buktak el, miután Kyrie Irving és Kevin Love kidőlt a rájátszás folyamán.

Az előző szezon második felében brutálisan hatékonyak voltak, már akkor is igazi bajnokesélyesként lehetett velük számolni, Love is kezdett beilleszkedni, Irving és LeBron James játékát pedig sikerült úgy összecsiszolni, hogy mindketten a leghatékonyabb énjüket tudták hozni. Ezzel kapcsolatban szerintem nem sok kérdés lesz most sem, szinte alig változott és inkább csak bővült az aktív rotáció, ami viszont kérdőjel lesz, náluk különösen, az az egészségi állapot.

Nyilvánvalóan minden csapatnál le lehet írni, hogy ha a legjobbak közül kidől 1-2 ember, akkor merőben más elvárásaik lehetnek az idény hátralévő részére, de a Cavs különösen veszélyeztett ebből a szempontból. Irvingnek minden évben volt több kisebb-nagyobb sérülése, most pedig egy súlyos térdtörésből érkezik majd december környékén. Love ugyanez, csak még több korábbi bajjal, neki pedig a válla "szakadt le" Kelly Olynyknek köszönhetően. Mindketten kulcsszereplők a csapatban, mert LeBron mellett a gárda legjobb scorerei, láttuk, mi van, ha nekik is megy - 33-9-es második félszezon - és azt is, mi van, ha nincsenek - döntőbe jutottak, de Jamest túl kellett hajszolni és egyszerűen nem volt elég pont bennük.

Kettejükön kívül Anderson Varejao is nagyon messze van a vasembertől, volt, hogy vérrögöket találtak a tüdejében, legutóbb pedig Achilles-szakadása volt. Krónikus sérülése egyikőjüknek sincs, emiatt nem kell izgulni - nem Dwyane Wade egyikőjük sem, hogy elfogyott a térdük pl. -, de főleg a sérülések időzítése lesz fontos náluk, a PO-ra Love-nak és Irvingnek egészségesnek kell lennie.

Thompsonnal sem tudni, hogy mi lesz, akkor főleg nem, ha QO-ért kell játszania. Itt a játékos és a csapat viszonya szerintem erősen megromolhat, ráadásul ha nem tudják lekötni hosszútávra, el fogja hagyni jövő nyáron az együttest, így még az is elképzelhető, hogy elcserélik a deadline előtt, hogy kapjanak érte valamit. Az is benne van persze, hogy megtartják - főleg mivel túl sokat egy lejáró szerződésű, nyáron elveszíthető emberért senki nem ad -, hogy minél jobb esélyeik legyenek a bajnoki címre, de nagy kérdés, hogy ebből milyen teljesítmény jön majd ki.

Az előző idényben az edzői poszton is voltak megkérdőjelezhető húzásaik, hiszen David Blatten majdnem elment a Chicago Bulls elleni sorozat - emlékezetes a negyedik meccs végjátékában bemutatott hibás időkérése, amit a játékvezetők "nem vettek észre", illetve hogy utána LeBron egyszerűen nem vette figyelembe, mit kért tőle az utolsó játéknál, inkább fogta és megnyerte a meccset -, de ahogy a hibák is Blatt teljesítményének részei voltak, úgy az is, hogy sikerült olyan játékot összeraknia, amellyel az alapszakasz második felében kis túlzással átgázoltak a mezőnyön, valamint két kulcsember nélkül is komoly küzdelemre kényszerítették a Warriorst. Ha Blatt tanult a hibáiból - ezek simán kiküszöbölhető hibák voltak ugyanis, nem felfogásbeli problémái vannak -, akkor a kispadon szerintem semmi gond nem lesz akkor sem, ha még a fináléba jutás ellenére is kérdés volt, menesztik-e vagy sem. 

Összességében nézve azért a Cavs jól belőhető, egyértelműen bajnokesélyes csapat, méghozzá az egyik, ha nem a legnagyobb. A játékuk már kialakult az előző szezonban, túl sok személyi változás pedig nem történt a nyár folyamán. Love és Irving azonban olyan kérdőjelek a sérülékenységük miatt, amivel egyáltalán nem lehet előre biztosan számolni. Továbbra is LeBron a legjobb játékosuk, de ezen a két emberen több múlik, Jamestől ugyanis tudjuk, mit fogunk kapni. Emellett papíron a Love, Tyimofej Mozgov, Thompson, Varejao négyes bombaerős, nagyon jól rotálható, de három ponton is kérdőjeles - ha valamin elúszhatnak, akkor az a két sztár mellett ez a részleg.

A Cleveland a keleti alapszakasz legnagyobb esélyese még úgy is, hogy Irving a szezon elején biztosan nem lesz - egész egyszerűen az előző idényben már bizonyítottak. Nem gondolnám, hogy meg fognak szakadni, de 55-60 győzelmet szerintem simán összehoznak. Az más kérdés, hogy szerintem ez kevésbé érdekli őket - úgy gondolom, pályahátrányból is bárkit meg tudnak verni egy négy nyert meccsig tartó sorozatban, a nyugati csapatok közül is -, sokkal fontosabb lesz számukra, hogy valahogyan megpróbáljanak mindenkit összedrótozni a rájátszásra, hogy ne fogyjanak el újra a siker kapujában.

1964-ben nyert utoljára clevelandi franchise bajnoki címet a major sportokban, azóta átok ül a városon - van rá esély, nem is kevés, hogy jövő nyáron ez az átok megtörik, ahhoz azonban muszáj lesz LeBronnak több segítséget kapnia, ez a plusz pedig nem Williams, hanem egy egészséges Love és Irving lehet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus