A 2000-es évek elejének mélységében a Bulls

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - mai első csapatunk a Chicago Bulls.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: Sixers, Nets
Central: Cavaliers
Northwest: Thunder
 

A Bulls off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már. Azóta annyi történt, hogy Quincy Pondexter megszerzésén kívül megtartották Nikola Miroticot - ő az egyetlen valamirevaló igazolásuk az edzőtáborba meghívottakon kívül. Ez azonban a lényegen nem változtat, a Chicagót teljesen szétbombázták, és új alapokra akarják helyezni - ezt a rebuildet támogatta az is, hogy kivásárolták Dwyane Wade-et.

Jelenlegi keret:
Dunn - LaVine - Zipser - Mirotic - Lopez
Grant - Valentine - Holiday - Markkanen - Portis
Payne - Eddie (TO) - Pondexter - Nwaba (TO) - Felicio
Koenig (TO) - Stone (TO)
Arcidiacono (tw) - Blakeney (tw)

Alapvetően a Bulls valószínűleg Kris Dunn betöréseire fog építeni, az általa megbontott védelmeket dobhatja szét a Paul Zipser, Nikola Mirotic, Lauri Markkanen, Justin Holiday, Zach LaVine ötös (már amennyiben fejlődnek vagy legalább kihozzák magukból azt, amit gondolnak róluk), második szándékból, a némileg szétzilált védelmet bonthatja Denzel Valentine, Mirotic, Markkanen vagy LaVine, a 2-2-k utáni leválásokból pedig Robin Lopez, Bobby Portis vagy akár Markkanen is eredményes lehet. Ez így szépen hangzik elsőre, van azonban vele (legalább) két gond.

Az egyik az, hogy ez a rendszer Kris Dunnra épül, aki az első szezonjában komoly csalódást okozott, és semmit nem bizonyított - a GM-ek szezon előtti kérdőívén őt tippelte majdnem a fél liga az Év Újonca címre, ehhez képest sokszor pályát is alig látott, ami csak részben volt köszönhető annak, hogy Tom Thibodeau volt az edzője. Dobni abszolút nem tud, ami nagyban csökkenti a lehetőségeit, mert behúzódnak róla a védők, így meg hiába atletikus, nehezen teremtett helyzetet magának, és a palánk alatti befejezései, döntéshozásai is gyengék voltak első évében. Ebben persze fejlődhet, kezdtek már gyengén a ligában későbbi nagy sztárok, és Thibodeau rendszere nem kedvez a fejlődést igénylő fiatal játékosoknak (itt egészen biztosan sokkal több lehetősége, játékideje és nagyobb feladatköre lesz), de ha kicsit sem tanul meg dobni, az alapproblémái folyamatosan meglesznek.

A másik probléma az ezzel, hogy ha Dunn nem válik be (legalábbis az első évében), akkor nincs, aki átvegye a helyét, első szándékból nem nagyon tudja megverni az emberét senki. Az 1/7-en húzott Lauri Markkanen minden bizonnyal kapni fog lehetőséget, nem véletlenül adták érte oda Jimmy Butlert, de az Európa-bajnoki villogásai ellenére neki az első évében még több nehéz meccse lesz, mint parádéja, az egy ilyen csapatban borítékolható - nem mellesleg a keret jelenlegi legjobb játékosa az ő posztján játszik, egymás mellett pedig inkább öngyilkos, mint gyilkos párosnak tűnnek papíron...

Mirotic nagy lehetősége jött el, neki ugyanis a legnagyobb gondja az volt, hogy sima shooterként használták, míg korábban Európában és a spanyol válogatottban bizonyította, hogy ennél sokkal többet tud támadásban. Dunn mellett alapvetően is neki lesznek vezér feladatai, 1B vagy második opcióként pedig még kifejezetten jó is lehetne (mind egyénileg, ezzel feltornászva a csereértékét, mind a csapat szempontjából), de első emberként azért nagyon más lehet a helyzete, mikor a védelem leginkább rá és az ő megállítására koncentrál. Az se csal sok mosolyt a Bulls-drukkerek arcára, hogy Mirotic és Markkanen is echte négyesnek tűnnek jelenleg, a spanyol-montenegrói komolyabb szerepe esetén a keret (egyik) legnagyobb tehetségét kell kicsit jegelni...

Jerian Grant nem elég irányító ahhoz, hogy az egész csapat ritmusát megadja a betöréseivel, LaVine pedig abszolút nem játékmester, maximum magának fog helyzetet kreálni. Valentine a Michigan State-en irányított eleget, de megfelelő atletikus képességek hiányában neki egyértelműen kell egy ember, aki nála jóval jobban tud védelmet bontani, a többieknek pedig semmi közül nincs ahhoz, hogy megcsinálják akár csak maguknak is a dobóhelyzeteket, nemhogy másoknak - a hírek szerint Cameron Payne-ről két edzés után megmondták, hogy nem NBA szint, ez az álmoskönyvek szerint nem jó előjel...

Védekezésben is lehetnek gondok, főleg ha a támadójáték nem megy - egy ennyire fiatal csapatnál nem igazán lehet elit visszarendeződést várni, nem is fog ez idén megtörténni. Mirotic nem kifejezetten a hátramenetéről híres, Lopez pedig annyira nem jó védő, hogy az ő feladatait is el tudja látni - ráadásul ha a spanyol rosszul rotál (ezzel is vannak gondjai), akkor nem is lehet vele mit csinálni. Nagyobb gond, hogy a padon Markkanen erősen kérdőjeles ilyen szempontból, Portis pedig eddig finoman szólva sem szakadt meg tavaly, ha arról volt szó, hogy hátul tegye oda magát - itt azonkívül, hogy a keret nagy része kicserélődött, és Fred Hoibergnek sok új embert kell beépíteni a rendszerbe, az egyéni játékosfejlesztőknek is lesz dolga bőven, legalább olyan fontos feladatuk lesz, mint a vezetőedzőnek.

Zipser teljesen elfogadható védő és Holiday is az, Grant tud hasznos lenni, Dunn-nak pedig minden adottsága megvan ahhoz, hogy elit legyen a posztján - ha valahol voltak jobb meccsei első szezonjában, akkor az védekezésben volt. Adott viszont közöttük az a LaVine, aki alig több egy kerülgetendő bójánál - és az ACL-szakadása előtt volt ez jellemző rá, a sérülése után valószínűleg nem lesz jobb hátul... Valentine-nak a fizikális adottságai miatt nem fekszik ez, úgyhogy mind a palánk alatt, mind a periméteren lehetnek méretes lyukak - itt LaVine és Valentine mellett főleg Portis az, akitől teljes pálfordulás kell, mert egy center a mai NBA-ben védekezésben nem lazsálhat, Cristiano Felicio emiatt kerülhet be majd az aktív rotációba.

A védekezésben és támadásban meglévő problémák/kérdőjelek mellett ott van továbbra is Hoiberg, akiről igazán megalapozott véleményt továbbra se nagyon lehet majd mondani. Eleinte Butlerrel nem jött ki (ilyen gondja viszont most biztosan nem lesz, egyetlen sztárja vagy igazán kiemelkedő játékosa sincs a csapatnak), aztán összeraktak neki egy pocsék spacinggel rendelkező keretet, most meg leszedálták a teljes állományt, így aztán nem nagyon lehet megítélni, hogy egy ilyen fiatal, de (még) rengeteg hibával rendelkező kerethez ő egyáltalán megfelelő edző-e.

Hogy gyenge lesz a Bulls, az borítékolható, de egyrészt az most nem akkora probléma - az utolsó év jön, amikor még a régi lotteryvel sorsolják majd a drafthelyeket -, másrészt teljesen lényegtelen, hogy 15 győzelmet hoz ez a csapat, és úgy lesz utolsó, vagy mondjuk 3-5-8 meccsel többet - ha ezzel helyezést buknak a lotteryn és a drafton, akkor egyértelműen káros is. Keleten talán csak az Atlanta az a csapat, amely hasonlóan pocsék kilátásokkal vág neki a szezonnak, de amíg a Hawksnál azért Dennis Schröderre épül a játék, ami egy vállalható forgatókönyvnek tűnik (nincs túl sok jó játékosuk, de a német betöréseiből és kiosztásaiból az atlantai keret néhanapján meg fog tudni élni), ráadásul az egészet Mike Budenholzer irányítja, addig itt egyelőre csak sejteni lehet, hogy mit szeretne a klub, azt viszont még megtippelni sem nagyon, hogy ebből mi fog kijönni. Egy semmit nem bizonyító másodévesre épül majdnem minden reményük, miközben a keret 2-3 embert leszámítva borzasztóan kevés tapasztalattal rendelkezik, igazi mentoruk pedig nincs Rajon Rondo távozását követően.

Ha úgy hozzák le az idényt, hogy Markkanen és Dunn idény közben (is) fejlődött, és esetleg Miroticot és Lopezt sikerül elcserélniük, akkor a lehetőségeikből kihozták a legtöbbet (és azt, amit egy ilyen radikális rebuildet választó együttes kihozhat). Ha azonban a fiatalok semerre nem haladnak, esetleg nem is látnak annyi pályát mások miatt, mint amennyit kellene nekik, akkor egyrészt a szezon teljes kuka, másrészt fölösleges volt rebuildbe kezdeni, annak ugyanis csak akkor van eredménye, ha a tehetségeket kinevelik. A drafthely úgyis a lotteryn dől el, amire nincs közvetlen befolyása egyik gárdának sem, maximum 25%-ra növelhetik az esélyüket az 1/1-re (ezt mondjuk meg is kell tenniük ilyen kilátások mellett), de ha esetleg meg is szerzik az 1/1-et, a helyzet ugyanaz marad az ott húzott játékossal is: ki kell tudni nevelni, különben nem ér semmit.

Tipp: Kelet 14-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus