A Cavs újabb besült terve vagy van még visszaút?

39 mérkőzést követően a nyáron nagy várakozásokkal összerakott Cavaliers 19-20-as mérleggel áll. Van még számukra visszaút?

Túlzás nélkül állítható, hogy nyáron, illetve a szezonkezdet előtt a Cleveland Cavaliers volt az NBA középpontjában. LeBron James kisebb, vagy talán nem is olyan kis meglepetésre visszatért volt csapatához, majd jött a Kevin Love-csere, és összeállt az újabb Big3, amelyet a fogadóirodák azonnal a bajnoki cím legnagyobb esélyesének tartottak. Vajon mi siklott ennyire félre a kezdeti várakozásokhoz képest?

Alapvetésként kezelték sokan, hogy Kyrie Irving lehet Dwyane Wade megfelelője a 2010-ben összeállt Miami Heatből, sőt, mivel kintről jobban dob, mint Wade, ezért még jobban is illik majd LeBron mellé. Ez utóbbi megállapítás igaz lehet, középtávolról "kifelé" haladva Irving sokkal veszélyesebb scorer, mint a Heat ikonja, viszont a játék többi elemében egyértelműen elmarad az akkori Wade-től - aki egyébként 2010/11-ben még 76 meccset bírt, a PO-ban plusz még 21-et, tehát még azt sem lehetett mondani, hogy sérülékenyebb volt.

Irving gyakorlatilag SG-vé lényegült át, pedig pályafutása korai szakaszában nem volt ennyire csőlátású pontszerző. Kis túlzással az egy-egyei után akkor játsza meg a társakat, ha kicsúszik a kezéből a labda, és jóval kevesebbet törődik a csapattagok bevonásával, mint az évek óta dobóhátvédnek "csúfolt" Russell Westbrook. Wade jóval hatékonyabb scorer volt (TS: 55.3% - 58.1%), és ugyan kevesebb gólpasszt osztott ki (5.2 - 4.6), de ezt nála előre lehetett is tudni, hiszen vérbeli dobóhátvédről van szó. Védőoldalon nem lehet egy lapon említeni a két játékost, és ennek, valamint a támadásbeli egysíkúságnak is nagyon negatív hatása van az összképre.

A másik alapgondolat az volt, hogy Kevin Love kiválóan fog illeni kettejük mellé, hiszen Chris Bosh-ból egy középtávoli tempózót kellett csinálnia a Miaminek anno, hogy hatékonyan tudja segíteni Jamest és Wade-t, ki tudja nekik nyitni a festéket, és mivel Love alapvetően jobb kezű, így tökéletes lesz majd Irvingék mellé. Ráadásul Love az egész liga legjobb lepattanózói közé tartozott teljes karrierje során, és az egykori Heat egyik legnagyobb gyengeségét, a pattanók begyűjtését ő egyedül meg tudja oldani - Tristan Thompson és Anderson Varejao segítségével meg pláne.

Love-nál is van azonban gond az eredetileg gondoltakhoz képest. Egyrészt nem nagyon érzi jól magát a harmadik opció szerepkörében, ez világosan látszik. Nagyon nem segít neki, hogy Irving nem igazán passzol, pedig az irányító a betörései után képes lenne megjátszani az erőcsatárt, mégsem teszi, így Love nagyon sokszor üres helyzetekben sem kap labdát, ez pedig láthatóan idegesíti. Idén gyengébben is dob kintről (34.6%), mint a kéztöréses évét leszámítva bármikor 2010 óta. Másrészt karrierje messze leggyengébb számait hozza pattanózásban (17.1 TRB%) - főleg a támadópattanóknál (6.9 ORB%) -, hiába szed most is meccsenként 10.2-et összesen.

Harmadrészt - és ez talán a legnagyobb gond - védekezése olyan, amilyenre lehetett számítani, vagy talán még azt is alulmúlja, ami nagyon "komoly" teljesítmény. Mára oda jutottunk, hogy pályán tarthatatlan a negyedik negyedekben vagy szoros végjátékokban. Sem pozíciós, sem pick-and-roll, sem besegítő védekezése nem üti meg a ligaátlag alját sem. Az nem az ő hibája, hogy nem szereztek mellé eddig egy igaz védekezőspecialistát, de ha a támadóoldalon csökkent a szerepe, akkor az energiáit nyugodtan fordíthatná a védekezésre is - ehelyet annyit sem csinál, mint eddig. Bosh-t ugyan semmiképp sem sorolnánk a ligaelit védők közé összességében, de pick-and-roll levédésében ott van, és ennyi a Heatnél elég is volt az üdvösséghez.

Az ugyanis szerintem tévúton jár, aki a Miamiével hasonlítja össze a mostani szituációt. Ott 9-8-nál volt utoljára ilyen helyzet, mint most a Cavsnél, arra az állásra futottak egy 21-1-et a következő 22 mérkőzésen, így a 39 meccses határt 30-9-cel várták már. A dolog kulcsa pedig nem a támadójáték volt, amit egész évben, sőt, még a következő idényben is csiszolgattak, hanem az az ún. "swarm defense", amihez kellett egy még ereje teljében lévő Wade, egy Mario Chalmers, egy négy évvel fiatalabb LeBron, egy Udonis Haslem és egy, a p&r védekezésben jó Bosh. Ezzel az ötössel akkor is tudtak "virítani", amikor a támadás nem ment, teljesen megfojtották az ellenfelet az atletikus, a labdás emberre állandó nyomást helyező felállással, ehhez pedig még csak hasonlót sem tud produkálni a Cavs, igaz, sok esélyük az adott állománnyal nem is volt erre. A jelenlegi 19-20 még James 8 meccses kihagyásával együtt is jóval gyengébb mutató, mint amit a Miami hozott anno, ráadásul játékban a két társaság meg sem közelíti egymást.

David Griffin szerintem megtette év közben, amit lehetett. Megszerezte Timofej Mozgovot Kevin Love mellé, aki ugyan nem a liga legjobb védője, idén nem is játszott kirobbanó formában, de pozíciós védőként legalább megállja a helyét, a festékben pedig egy olyan ember, aki mellett a betörő játékosok sem teszik fel kedvük szerint a ziccereket. Dion Waiterst egy idősebb változatra cserélték, de Iman Shumpert személyében kaptak egy, a kettes poszton az átlagnál jobb, atletikusabb védőt, ami nagy hiány volt náluk, és aki Irvingnek legalább ezen az oldalon segíthet. Egy Waitersbe és egy első körös draftjogba került mindez, úgyhogy még csak azt sem lehet mondani, hogy a jövőt feláldozták volna. Az Irving-Shumpert-James-Love-Mozgov kezdő a Smith-Miller-Marion-Thompson paddal ránézésre teljesen rendben van.

Innentől kezdve a munka érdemi része már a szakmai stábé... kellene, hogy legyen. De adódik a kérdés: az öltözőn belül ki irányít? LeBron vagy David Blatt vezetőedző? A ma hajnali "meglökést" én inkább hagynám, teljesen szubjektív, ki hogyan ítéli meg azt, hogy James nem akarta, hogy Blatt vitázzon a bíróval, és úgy rakta arrébb, ahogy. Az viszont egy edző fölöttiséget mutat, hogy az idény elejétől kezdve látszik, le is nyilatkozta LeBron: néhány meccsen direkt a háttérbevonul, hadd hibázzanak Irvingék - még akkor Waiters is a csapatnál volt -, tanulják meg, hogy egyedül, egyéni játékkal nem nyerhetnek. Még ha igaza is van - mert igaza van -, ez nem egy játékos feladata, azt pedig kizárt dolognak tartom, hogy Blatt direkt kérte meg: "hozzál már nehéz helyzetbe, lécci, veszítsünk el meccseket, hogy Irvingéknek felnyíljon a szeme, köszi".

Szerintem a Cavs előrelépéséhez két dolog szükséges. Ebből az egyik az, hogy James egyértelműen állástfoglaljon: vagy tiszteli Blattet, és ő az edző, ő dirigál, az ő utasításait követi a többiekkel együtt vagy nem. Egyelőre a nyilatkozatai és a pályán mutatott teljesítménye nekem nincsenek szinkronban. Blatt nem egy rossz edző, de ha nem csinálja mindenki azt, amit mond - ez Európában alapvetés volt -, akkor nem lesz sikeres, ez teljesen nyilvánvaló - akkor sem biztos, hogy az lesz, de így esély sincs rá. A szezon előtt nagy kérdés volt, hogy képes-e ekkora egókat menedzselni, és eddig úgy tűnik, hogy "nem" a válasz - ha a játékosok nem kapnak észbe nagyon rövid időn belül, ez a szezon el is úszott.

Az is érdekes kérdés, hogy ha nem Blatt, akkor ki ülhet le a kispadra, és túl sok nevet nem lehet emlegetni velük kapcsolatban. Mike D'Antonit talán a vicc kedvéért írjuk fel, George Karl kosárlabdája nem a PO-ra hivatott, ez a Denvernél nagyszerűen bebizonyosodott, Mark Jackson pedig maga egy olyan ego, egy olyan vezér, aki szerintem LeBronnal egy csapatban nem fér meg. Egy igazi "hittérítő", akit a játékosai követnek a tűzbe is, de a már kétszeres bajnok James nem ez a figura, ha pedig ő nem, akkor megint ott lenne Jackson, ahol most Blatt. A segédedző, Tyronn Lue merülhet még fel, de neki semmilyen főedzői tapasztalata nincs a ligában - és Blatt-tel ellentétben máshol sem -, és azért nem egy Golden State-t kapna a kezei alá.

A másik dolgon, ami az ohióiak előrelépéséhez kellene, nem Jamesnek, hanem a másik két sztárnak kell változtatni - el kell kezdeni olyan dolgokat csinálni a pályán, amire a csapatnak ténylegesen szüksége van, és ami egyébként nem lenne elvárhatatlan egyikőjüktől sem.

Love-nak el kell kezdenie védekezni és pattanózni, mert a pontszerzésben itt nem fog és nem is kell annyit nyújtania, mint Minnesotában, hátul viszont óriási szükség lenne arra, hogy legalább pályán lehessen tartani. Mivel jelen állapotában a szoros végjátékokban nem tudják játszatni, így Blatt vagy small-ballra tér át, vagy marad neki Thompson és Mozgov duója. Nem egy nagy variációs lehetőség, és egy 16 milliós játékos, akit még csak véletlenül sem lehet a negyedik negyed utolsó két percében pályára küldeni, többet árt összességében, mint használ. Borzasztóan sok kritika éri egyébként, de ezt fel kell tudnia dolgozni, az teljesen egyértelmű volt, hogy míg kis túlzással a kutyát nem érdekelte, mit csinál Minnesotában, addig LeBron csapattársaként reflektorfényben lesz minden mozdulata.

Irvingnek pedig fel kell ismernie, hogy kevés, ha scorerként működik. Akkor is kevés, ha LeBron sokszor irányít, hiszen ettől még ő is kereshetné a társakat a betörései, védelemmegbontásai után, márpedig ezt jelenleg nem vagy nagyon kevésszer teszi meg. Amíg ezen nem változtat, addig a támadójáték leginkább egy-egyekre és hero-ballra fog alapulni, ezzel pedig hosszútávon nem lehet nyerni. Jóval folyékonyabb támadójátékra is képes lenne ez a Cavs állománya alapján, és Waiters - most pedig JR Smith - jelenléte ellenére ebben ludas Irving is. Pedig a Miamivel ellentétben itt elöl kellene úgy teljesíteni, hogy ne essenek össze, amíg összeáll a védekezés, de jelenleg nem jó a Cavs támadásban sem.

Hogy nyáron kellett-e a Love-csere, az szerintem továbbra is teljesen szubjektív véleménye mindenkinek. Love ismert hiányosságai mellett nem szereztek mellé jól védekező centert, ez nem az erőcsatár hibája. Wiggins kettes poszton, a James-Irving duó "mögött" egészen biztosan nem tartana ott, ahol most - és majd 1-2-3 év múlva fog - Minnesotában, hiszen Love sincs eléggé bevonva a támadásokba, védekezésben pedig sem ő, sem Anthony Bennett nem javítana kategóriát a mostani állapotokhoz képest.

Azzal a cserével és az elmúlt hetek húzásaival viszont papíron egy olyan állomány jött létre, amelynek legalább küzdenie kellene a keleti trónért és a bajnoki címért. Hogy ezt nem teszik, az szerintem nagyban hozzáállás kérdése és fejben dől el - ettől függetlenül közel sem biztos, hogy ez egy olyan dolog, amelyet meg is tudnak majd oldani, nem csak ebben a szezonban, hanem akár a következőben. Három hónapjuk van összeszedni magukat, különben óriási égés lesz számukra ez az idény, a lesajnált keleten ugyanis legalább 3 csapat sokkal jobban áll náluk - még ha a Toronto a legutóbbi periódusban nagyon megállni látszik is.

Lehet még egy szezonjuk, de az is teljesen egyértelművé vált, hogy ez a Cavs sem azért jött létre, hogy majd valamikor a jövőben bajnokok legyenek, azonnal akarják a sikert. Erre ebben az idényben kevés esélyük van már szerintem, de akárhogyan is történik, a fejlődés, az eredmények útjára kell állniuk nagyon hamar, akár lesz belőle idén gyűrű, akár nem, mert nyáron Love és James is szabadügynök lehet, előbbi esetleges távozásával pedig nem lenne már kérdés, megérte-e Wiggins elpasszolása.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus