A Celtics lett-e kelet első számú csapata?

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - a nyáron sztárokat szerző Boston Celtics a következő a terítéken.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicks
Central: CavaliersBulls
Northwest: Thunder
Pacific: Warriors, Lakers


A Celtics off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már, és azt követően jött még csak az a csere, amelyben megszerezték Kyrie Irvinget többek között Isaiah Thomasért, Jae Crowderért és Ante Zizicért.

Jelenlegi keret:
Irving - Hayward - Brown - Horford - Baynes
Rozier - Smart - Morris - Tatum - Theis
Larkin - Nader - Ojeleye - Yabusele - Holmes (TO)
White (TO) - Dixon (TO) 
Bird (tw) - Allen (tw)

Magas és alacsony szerkezetben is látni fogjuk őket bőven - Brad Stevens nem szívbajos abból a szempontból, hogy a 82 meccses alapszakasz nagy részét felhasználja arra, hogy kipróbálja az összes lehetséges felállást, amivel majd esetleg a PO-ban próbálkozni akar, és azokat is, amikkel talán még nem is idén, csak később. Azt nem tudni egyelőre, hogy az Al Horford, Aron Baynes párossal indulnak-e neki a kezdőben, vagy esetleg a smallballt erőltetik Horforddal ötös poszton és több wing játékossal, de mindkét felállásnak meglesznek az előnyei.

Baynes a palánk alatti védekezésben és a pattanózásban segíthet, ami kulcs lesz a Boston eredményessége szempontjából majd a későbbiekben is, tekintve hogy főleg előbbiben agyonverte őket a Cavs tavaly az egymás elleni párharcban. Az más kérdés, hogy Horford a jól dobó négyesek ellen hogyan fog majd tudni védekezni, de a festék mindenféleképpen jobban fog kinézni a hagyományos szerkezetben, mint akkor, ha Horford lesz középen. Nem mellesleg a magasabb felállás esélyt ad Daniel Theisnek is a rotációba kerülésre - ha Baynes csak második számú C alapvetően Horford mögött, akkor Theis játékideje erősen kérdéses harmadik számú ötösként, míg ha Baynes kezd, mögötte a német megkaphatja a várhatóan elég vaskos csereperceket. Azt sem szabad ugyanis elfelejteni, hogy az ausztrál például most is sérült, és egyébként is 10-15 perces játékos volt világ életében, így még ha kezdő lesz, akkor is sokat játszik a cseréje, és sokat lesz fent az alacsonyabb felállás is.

Az alacsony szerkezettel egészen brutális támadó ötösöket tud a pályára küldeni a Celtics, de azzal várhatóan alapvetően sem lesz probléma. Tavaly a védekezés és a védőpattanózás mellett egy gondja volt a Bostonnak, az pedig az volt, hogy Isaiah Thomas mellett másra nem igazán kellett figyelni első számú helyzetkreálóként. Ez teljesen megváltozott Irving megszerzésével, Gordon Hayward leigazolásával és Jayson Tatum ledraftolásával.

Vannak azért kérdőjelek itt, például hogy Tatum az egészen parádés pontszerzői képességeiből első évében mit mutat majd, vagy hogy Irving most majd tényleg bizonyítja-e, amit már lenyilatkozott ő és Danny Ainge is, hogy tud hosszútávon is irányító lenni, nem egy scorer. Hayward azonban nem sok kockázatot tartalmaz, a Celticsnek van olyan mélysége, hogy Tatum teljesítménye ne legyen perdöntő akkor sem, ha esetleg lassabban indulna a karrierje (és jelen állás szerint nem úgy tűnik, hogy nagyon be fog sülni újoncként), Stevens rendszerébe pedig nem is feltétlenül kell pass-first irányító (Thomas se volt az), úgyhogy Irvingnek sem kell teljesen átalakulnia, csak egy kicsit kell hajlandóbbnak lennie passzjátékra, mert a Cavsszel ellentétben itt nem egy ember körül fog forogni minden, ez egy teljesen másik rendszer.

Az szerintem borítékolható, hogy a Boston a liga egyik legjobb támadócsapata lesz az Irving-Hayward páros miatt, mert Tatum mellett ott van még mellettük a támadásban sok mindenre (post up, tripla, mások helyzetbe hozása) használható Horford, aki most így visszakerül a 3-4. opcióba, az neki sokkal jobban fekszik, a villámgyors és az európai elitben bizonyító Shane Larkin, a szárnyait már tavaly is bontogató Terry Rozier, és az energy guy szerepe miatt kifjezetten sok hustle játékot ponttal befejező Theis is. Ha Stevenst is hozzáveszem, akkor ebből csak úgy nem lehet hatékony támadójáték, ha mindkét nyáron szerzett sztárjuk kihullik sérülés miatt (és Stevens a maradékból még így is meg tudja oldani ideig-óráig, hogy elfogadható szinten maradjanak), egyébként csak az egyikükkel is legalább olyan jól állnak, mint tavaly, amikor Thomas volt egyértelműen az első számú emberük.

A kérdés inkább az, hogy mi lesz védekezésben, és főleg a periméteren, mert Crowder és Avery Bradley is távoztak, a rotációban használt játékosokat figyelembe a három legjobb védőjükből kettő. Marcus Smart maradt, és legkésőbb a Cleveland elleni potenciális főcsoportdöntőben óriási szerep hárul majd rá, Hayward ebben a szegmensben is alulértékelt, Irving pedig nem jó védő, de Thomasnál egészen biztosan jobb lesz. Ez viszont még olyan túl nagy előrelépést nem nagyon vetít előre, márpedig a tavalyi főcsoportdöntőből kiindulva hátul is fejlődni kellene, mert az még kevés lesz, ha elöl megteszik ezt. Thomas távozásával nem lesz egy teljesen egyértelműen támadható pontjuk, ami egy hatalmas könnyebbség Stevensnek, de Irving sem fog leradírozni senkit a pályáról, Hayward pedig minden erénye ellenére gyengébb hátul, mint Crowder, és ennek LeBron James ellen kulcsjelentősége lehet még (ebben nem igazán fog tudni Brown és Morris sem segíteni, Tatum védekezéséről pedig nem sokat tudunk ezen a szinten). Stevenstől nem egyszer láttunk már négyhátvédes felállást tavaly, így előkerülhet esetleg egy Irving-Rozier-Smart-Hayward négyes is, de ennek az eredményessége (főleg a PO-ban, főleg a Cavs ellen) még erősen kérdéses.

Összességében nézve annyi tűnik biztosnak, hogy támadásban ez egy jobb Celtics lesz, mint a tavalyi, ami már egyébként is a liga 8. legjobbja volt - egyszerűen sokkal több lábon állnak, Irvingnek pedig itt sem nagyon kell két PO-párharcnál többet megnyomni, ahogy a Cavsnél tette. A kérdés az, hogy Baynes mennyit tud vállalni, hiszen 16 percnél többet soha sehol nem átlagolt még, és abban a várhatóan elég komoly játékidőben, amikor nem lesz a pályán, akkor a rájátszás legfontosabb részeiben hogyan oldják meg a védekezést és a pattanózást - a Theis/Horford dilemma mellett az is a jövő zenéje még, hogy Bradley és Crowder nélkül, a várhatóan több lehetőséget kapó Smarttal, Rozierrel, illetve Haywarddal mi lesz velük a periméteren.

Azt nem nagyon tartom kérdésnek, hogy az alapszakaszban kelet legelejében végeznek, ahogy arra is topfavoritok ezzel a kerettel, hogy ott legyenek a főcsoportdöntőben, de hogy ott mihez kezdenek LeBronékkal, azt egyelőre nem látni. Igaz, jelen pillanatban még nem is kell, hiszen bőven van még idő, mire eljutunk odáig, történhetnek sérülések, a Clevelandnél is vannak kérdőjelek, és mindkét gárdát össze kell még rakni.

Tipp: Kelet 1-2.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus