A csere, amire a Lakers mondana nemet (?)

Kobe Bryant elcserélhetetlen? Nagyjából, bár van egy sztár, akit ha felajánl a csapata, a Lakers mondana nemet: Derrick Rose.

Alapvetően is érlelődött bennem egy csere, mert mint Bulls-drukker, Derrick Rose kezd idegesíteni. A sérüléseiről nem tehet, nagyon imádom a hozzáállását, azt a nyugodtságot, ami árad(t) belőle, hogy nem akar minden olyan dologba beleszólni, amihez nincs köze, de egy ideje már nem játékosnak, hanem csapatnak szurkolok, a Chicagónak pedig szerintem nem feltételnül hasznos az a légkör, amit a Rose körüli állandó bizonytalanság teremt. Tom Thibodeau, Joakim Noah, Taj Gibson, mindenki lenyilatkozta, mennyire fontos Rose ennek a Bullsnak, de felteszem a kérdést: tehetnek mást?

Aztán meghallgattam Bazskáék legutóbbi három podcastjét, amelyben több olyan dolgot is említettek, amivel kapcsolatban hasonló a véleményem a SportTV két kommentátorával. A két vezérszál ebben az esetben Kobe Bryant és a Los Angeles Lakers idei teljesítménye, az ő cserélhetetlensége, illetve az a kijelentés volt, hogy Derrick Rose-ra nem lehet már alapozni, de ez a Bulls nélküle is esélyes a keleti konferencia megnyerésére. A kettőt összekapcsolva született meg bennem a gondolat: Kobe ugyan cserélhetetlen, mégis van egy olyan lehetőség, amelyre a Lakers mondana nemet, ez pedig Rose és Bryant egy az egyben való kicserélése.

Hogy mire lehet képes a Chicago Rose nélkül, azt egyelőre csak találgathatjuk. Annyi biztos, hogy Nikola Mirotic és Doug McDermott, a két újonc vaskos perceket kapott azonnal, Pau Gasol leigazolása telitalálat volt, a spanyol magasember elöl és hátul is nagyon él ebben a rendszerben, Aaron Brooks képes folytatni a John Lucas III által megkezdett, Nate Robinson és DJ Augustin által folytatatott hagyományokat a pontszerző egyes szerepkörében, Jimmy Butler pedig úgy játszik egyelőre, hogy kérdés nélkül maximum szerződést fog kapni a nyáron.

Nem meggyőző a Bulls egyelőre, mert főleg pattanózásban elmaradnak a saját maguk által a korábbi években felállított mércétől, de a támadójátékuk a fénykorát idéző Gasollal és az előző idényhez képest szinteket javuló Butlerrel sokoldalú Rose nélkül is, sokkal jobb, mint az előző két évben. Ami még fontosabb: kevésbé egysíkú, sokkal nehezebben védhető, mint az a játék, amit még az MVP Rose-zal játszott az együttes. Ebben a szegmensben Rose-zal sem lépnek előre jelentősen, a támadásokkal semmilyen gond nincs jelenleg, az összeszokással ez pedig csak még jobb lehet. A probléma ott kezdődik, hogy ettől függetlenül mégis Rose-ra akarják építeni a támadójáték jelentős részét, sokkal többet, mint az a csapat többi tagja miatt indokolt lenne.

Ahogy Bazska, úgy én sem tudok bízni már Rose-ban, a fenti gondolat miatt viszont egyelőre nincs más választásom, vagy összedrótozzák a szezon nagyobbik részére, vagy elvesztegetünk egy komoly esélyt a végső győzelemre, de jelenleg hol játszik, hol nem, ez pedig komoly károkat okozhat hosszútávon.

Most éppen nem a térdével volt probléma, de kisebb sérülései mindig is lesznek, egyszerűen azért, mert az a játék - a betörésekre, gyűrű közeli befejezésekre alapuló kosárlabda -, amit ő játszik, sérülésveszélyes, nagyon igénybe veszi a szervezetet, volt már gond a hátával is, ugyanezen indok miatt. A csapat éppen emiatt két állapot között ingadozik folyamatosan: pár meccs erejéig csiszolgatják a Rose-zal használható rotációt - amelyben sokkal kisebb szerepe van pl. Brooksnak és Hinrich-nak is -, játékot, majd sérülés esetén fordulnak a B-tervhez. Lendületet, ritmust egyik felállás sem kap amiatt, hogy Rose hol a sérültlistán van, hol a pályán.

Nem egészséges most sem, ez is világosan látszik, olyan kórlappal, ami nála van, borzasztóan kicsi az esély, hogy megbízható 70-75 meccses játékos lesz az alapszakaszban, és korábbi önmaga a rájátszásban. Ma hajnalban tért vissza, de egy labdaszerzés közben rosszul ért földet, már fájlalta a lábát. Képtelenség ilyen körülmények között dolgozni, egy csapat nem készülhet úgy, hogy játékának alapja bármelyik betörés után esélyes a szezon befejezésére - persze ez általánosság, bárkivel előfordulhat, de a kinti kommentátorok is folyamatosan arról beszélnek: eljön-e az idő valaha, amikor nem szisszen fel mindenki egy Rose-betörés vagy egy egyszerű talajfogás közben.

Megoldás lenne, ha megtanulna stabilan kintről dobni és emellett védekezni, de ezt a játékost (jelenleg) Klay Thompsonnak hívják, nem Derrick Rose-nak. A dobása továbbra sem stabil, erőből ugrik minden tempójába, és dől jobbra, balra, előre, hátra, csak éppen függőlegesen nem ugrik fel egyszer sem - egy-egy kicsúszott meccstől függetlenül nem sok jót vetít ez előre.

A megbízhatóságával ellentétes fizetése: idén 18.9, jövőre 20.1, 2016/17-ben pedig 21.3 millió dollárt keres úgy, hogy fogalmad nincs, mennyit tud játszani, úgy kellene rá építeni a játékot, hogy az utóbbi három évben alig játszott 50 meccset. A pénz nem az én pénztárcámban van, nem nekem kell kifizetni ezt az összeget, szurkolóként pedig még tetszik is, hogy a magasabb szintű statisztika, az Analytics korában valahol favorizálnak helyi "hősöket", szintén szurkolóként azonban csak addig nem zavar ennek túlzott mértéke, amíg a józan ész határait nem lépi át a lojalitás egy játékos irányába, és nem issza meg a levét a csapat egésze emiatt.

A Bulls tulajdonosa az a Jerry Reinsdorf, aki nem arról híres, hogy szórná a pénzt, az ellenkezőjéről már annál inkább. A fizetések és a zsugorisága miatt egy Ömer Asik már ingyen távozott, és bár Taj Gibson fejlődésével a probléma meg lett oldva, a tényen még mindig nem változtat, hogy a török center a semmiért cserébe hagyta el Chicagót. Jövő nyáron Butlernek, 2016-ban pedig Noah-nak kell majd új szerződést adni. Bár még sok minden történik addig, enélkül a két ember nélkül is 49.6 millió dollár a Bulls fizetési listája azon a nyáron, fel lehet készülni nyugodtan a luxusadóra, nőjön bármennyit a sapka idő közben. Itt pedig már mindjárt nem mindegy, hogy a sapka jelentős részét lefoglaló Rose-ra lehet-e számítani vagy sem.

A másik oldalon ott van az a Kobe Bryant, akit kifejezetten nem kedvelek. Ha valakinek voltak olyan nyilatkozatai, aminél nyugodtan meg sem kellett volna szólalnia, akkor az ő (például: az ő ellenfelei nem ebben a ligában játszanak már - ez látszódik is a jelenlegi eredményeken -, illetve egyetemre fölösleges menni, hiszen őt is középiskolából draftolták és milyen jó lett). Ahogy Bazskáék említették: nem tudsz olyan játékost mondani, aki jobb lett mellette. Sokkal nagyobb a hype körülötte, mint azt bármilyen statisztika alapján alá lehetne támasztani csak azért, mert egyrészt a Lakersben játszik, másrészt Michael Jordan-szerű mozgása van.

Az új fizetését én nem varrnám (teljesen) az ő nyakába: Jim Bussék voltak a gondok fő okozói, nyilvánvaló volt, hogy ha letesznek elé 25 millió dollárt egy olyan súlyos sérülés után, ami neki volt, megköszöni szépen és aláfirkantja a papírt. Azt viszont neki is tudni kellett, hogy ezzel gyakorlatilag nullára redukálta annak az esélyét, hogy köré normális keretet hozzanak össze a Lakersnél, olyan szinten bénította meg az elkölthető pénz mennyiségét ő és Steve Nash. Egy dolog viszont van, amit a pénznél is jobban szeret Bryant szerintem, mégpedig a siker, a győzni akarása az egyetlen dolog a mozdulatai mellett, amelyben tényleg megközelíti Jordant. Vagy nem mérte fel jól a terepet ezzel az új kontraktussal, vagy bízott a csodában, vagy már előre megvolt a terve, hova szeretné magát cseréltetni.

Állítólag Bryantet nem akarja mozdítani a Lakers, ő sem kér cserét, de ebben én személy szerint egy PR-szövegnél többet nem látok. 4 meccsel a szezon kezdetét követően még akkor is nagy butaság ezt nekiszögezni bármelyik oldalnak is, ha amúgy a kérdés nem rossz - illetve nem lesz az... nagyjából két hónap múlva. Kobe óriási marketingértékkel rendelkezik, a Buss-családot prominens bérletesek hivogatták tavaly, hogy megtartják-e a sztárt. Ennek azonban szerintem egyetlen oka volt, amit így lehet leírni: "élőben láthatjuk-e, amikor lehagyja Michaelt?". Pontosan addig lesz Kobe közönségvonzó, amíg ezt meg nem teszi, ez pedig már nem várat magára túl sokáig.

Utána? Meccsenként 1-2 gyönyörű zsákolás - erre való az nba.com. Vereségek - ehhez pedig a Lakers-drukkerek nem szoktak hozzá, 4-40-es mérlegnél nem fognak sorban állni a filmsztárok és énekesek, Bryant ide vagy oda. Vagy talán azért kimennek majd az emberek, mert már alig láthatják? De ez a szezon nem az utolsó lesz neki, "akkor ráérünk jövőre". És a következő sem biztos, hogy az lesz, hiszen Bryant már lenyilatkozta, olyan fizikai formában érzi magát, hogy nyitva hagyja a kaput a folytatásra. Amennyiben bejelenti előre az utolsó évét, az persze egy egész éves dzsembori lesz minden stadionban, de ez nem történt meg, és szinte kizártnak tartom, hogy a nyár folyamán meg fogja tenni.

Jövőre lehet sokkal jobb ez a Lakers, hiszen lejár majdnem mindenki, igazolhatnak egy vagy akár két komolyabb szabadügynököt is, várhatóan leesik nekik egy Top5 újonc és visszatér Randle is. Ez nyugaton még mindig kevés a rájátszáshoz, viszont érdekelheti az embereket - de már nem Kobe miatt, hanem a jövőért.

Mit csinál(na) a Lakers, ha felajánlja neki a Bulls Rose-t? Szerintem nemet mond, de nem a marketingérték miatt. Rose sokkal fiatalabb, egészségesen nagyon jó, de teljesen labilis egészségi állapottal, extrém sérülésveszéllyel, és ami a legfontosabb szerintem: hároméves szerződéssel. Az aranysárga-lilák kimondva kimondatlanul 2016 nyarára készülnek, amikor Nick Youngon, Randle-ön, a Lakers-picken és a Houston Rockets első körös draftjogán húzott játékosokon kívül nem lesz náluk senki (ha nem igazolnak jövőre hosszabb szerződéssel senkit), sapka függően ez bőven jelenthet 70-75 millió dolláros helyet a plafon alatt három (de legalább kettő) ígéretes fiatallal. Ezzel be lehet kopogtatni a liga összes sztárjához, kezdve a sort Kevin Duranttel, mert az Oklahoma City Thunder sztárja kívánságlistát állíthat fel "kit még!" címmel.

Hogy meg lehet-e ugyanezt tenni Rose-zal a fedélzeten? Természetesen, de a Lakersnek kockáztatnia kellene ebben az esetben. Azt idén nyáron látták, huszonmilliódolláros "ballasztok" nem férnek el egy keretben, nem fognak a megnövekedő sapka mellett sem, mert a szabadügynökök annyit látnak majd, nincs vagy kevesebb lehetőség van az erősítésre - ez már nem az a liga, ahol ilyen "hibák" beleférnek. Bryantnél a ballaszt erős jelző, de azt látta mindenki, hogy az ő és Nash által lefoglalt 32 millió dollár gyakorlatilag egy bajnokesélyes csapat szempontjából a "semmire" menne el, további erősítések, illetve azok lehetősége híján pedig mindenki fogta magát, és beintett.

Kupchakék gondolkodhatnak úgy, hogy Rose fizetése, illetve sérülése esetén a 21 milliós holtteher is belefér, hiszen Randle és a Top5 Lakers pick így is komoly "kiegészítő" sereg lehet az éppen ide vágyódó aktuális sztárnak, de nem biztos, hogy ekkora helyet (nagyjából a várható cap negyede, vagy még ennél is nagyobb szelet) megkockáztatnak, főleg azok után, hogy az utóbbi években a sérülésekkel nem álltak túl jól, Rose esetében pedig ez végzetes lenne.

Hogy a Bulls oldalról nézve miért lehetne ez üzlet? Bryant nagyjából 5 millióval többet keres, mint Rose, de még vele sem érnék el a luxusadó szintjét, több millió dollárral alatta lennének. Butler hosszabbítása után már sokkal nagyobb kérdés, hogy mennyit nyom a latba ez a plusz kiadás, itt nagyon sokat számít, mennyit nő a sapka a következő idényre annak érdekében, hogy az új TV-szerződés indulásakor ne hirtelen emelkedjen meg. Bryant "szerződésben észlelhető" lényege viszont az lenne, hogy 2016 nyarán lejár, így Noah simán beférne akár a luxusadó, de talán még a sapka alá is, márpedig ez a jelen állapotok szerint egyáltalán nem mondható el ennyire biztosan.

Bryant soha életében nem játszott ilyen rendszerben, mint amit a Bulls játszik. A Triangle merőben más, ott ő volt A sztár, Mike Brownt és Mike D'Antonit pedig inkább hagyjuk - előbbi a Princetonnal, utóbbi pedig a run&gunnal volt halálra ítélve már az első labdaleütés előtt. Hogy képes-e egy ilyen, mindenkit tűzben tartó, illetve legalább erre törekvő rendszerbe beilleszkedni? Fogalmam sincs. A Lakersnél mutatott meccsenkénti 35 dobásai alapján nem nagyon lehet megítélni. Hogy korábban milyen játékos volt, abból sem hiszem, hogy sok következtetést lehetne levonni.

Talán(!) felfogta, hogy az egyetlen esélye a hatodik gyűrűre az, ha nem egyedül megy neki a világnak - ha fel is fogta sem derülhet ki a mostani Lakersben, ott talán jobb is, ha nem passzol senkinek. Hogy az egykori elit védő most már inkább hátrány hátul? Ez nyilvánvaló, de Hinrich és Butler között, Gibson, Noah és Gasol előtt ennek talán nem lenne akkora jelentősége, Kobe-hoz hasonlóan gyengén védekező játékosok is elfértek már Thibodeau rotációjában - ráadásul a kevesebb támadásbeli feladat miatt több energiája maradhatna a saját térfélre is.

Arra, amit Rose csinál - védelemmegbontás, pontszerzés - Bryant használható jelenleg is, a szerepét egy-az-egyben tudná átvenni - itt adódik persze a kérdés, képes lenne-e csapatban gondolkodni. Hogy Achilles-ín sérülése után mennyire tud pályán maradni, az sem teljesen világos, de nála legalább az esély megvan, hogy egész évben lehet keresni a pontos szerepét, míg Rose pont a "hol van, hol nincs" tulajdonság miatt fogja vissza leginkább a csapat fejlődését, játékának tökéletesítését.

Nincs más lehetőségem azonban, csak abban reménykedni, hogy Rose rámcáfol, egészségesen viszi végig a szezont, majd tevékeny részese, húzóembere lesz a bajnokcsapatnak. Hogy miért? Mert ebből a cseréből nem lesz semmi, egyik oldal sem fogja megtenni az első lépést.

A Bulls nem fogja felajánlani a helyi "gyereket", a szurkolók haragja elsöpörné őket, főleg ha nem jön be Kobe a pályán - szerződésként még ekkor is jobb lenne, mint Rose. Szeretik a csapattársak az irányítót, de talán ez lenne a kisebb probléma az ideiglenes imidzsrombolásban, hiszen ha Noah-val tárgyalóasztalhoz kellene ülni majd, és azt tudja mondani a vezetőség, hogy "itt van, fiam, 20 millió dollár évente, mindez azért, mert már beférünk a sapka alá", valószínűleg kevésbé lenne haragos például a francia.

A Los Angeles egy tapodtat sem fog mozdulni, pedig lehet, hogy nekik nem ártana. Kobe no-trade-je (bármilyen cserét megvétózhat, amiben benne van) szerintem ebben az esetben nem lenne akadály, mert ugyan egy újabb Jordan-párhuzamba kerülne a Bullsban - amiből jól soha nem fog kijönni -, de más ténylegesen bajnokesélyes csapat egyrészt a kezét nem mozdítja meg érte, másrészt a Lakers megkeresére azonnal lecsapnák a telefont, mert vagy nem fér be nekik, vagy nem akarnak érte semmit adni, nemhogy még nagyjából 20 millió dollárnyi értéket is.

Így Bryant számára maradt Jordan megelőzése a pontlistán, illetve minden idők legrosszabb mérlegének elkerülése (ehhez sok sikert a jelenlegi állománnyal és edzővel). A népharag-effektus náluk is könnyedén előkerülhet, de esetükben Rose egészségi állapota az, ami talán a nem felé viszi az irányt, túl nagy a bukás lehetősége még akkor is, ha "csak" capspace-t áldoznak fel egy potenciális sztárért.

Magam sem tudom, Formanék helyében belemennék-e, a pro és kontra dolgok nem egyértelműen vezetnek sikerre. Megnyugvásomhoz azonban vagy egy bajnoki cím kell a jelenlegi kerettel, vagy az, hogy a Butler-Noah kettős anyagi indokokból ne távozzon. Előbbi esetét Bryant sem oldaná meg, utóbbinál viszont valami megszakadna bennem, ha elmenne, azért pedig a vezetőség mellett Rose szerződését okolnám leginkább.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus