A Dallas is elindult az 1/1 felé

Elkezdődött a 2017/18-as NBA alapszakasz, így végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük az idény során - ma a Dallas Mavericks kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBullsBucks
Northwest: ThunderTimberwolvesJazzBlazers
Pacific: WarriorsLakers, Clippers
Southeast: WizardsHawksHeatMagic
Southwest: RocketsSpursPelicans


A Mavericks off-szezonjáról ezen a linken már értekeztünk. Azóta annyi történt náluk, hogy PJ Doziert és Brandon Ashley-t elküldték, Gian Clavellnek pedig nem rendes, hanem csak two-way szerződést adtak.

Jelenlegi keret:
Smith - Matthews - Barnes - Nowitzki - Noel
Ferrell - Barea - Finney-Smith (TO) - Powell - Mejri
Harris (TO) - Curry - Kleber - McRoberts - Withey (TO)
Clavell (tw) - Motley (tw)

A Mavs problémáját egyetlen dolog okozza, a magasember-részleg, ahol minőségi, egészségügyi és mennyiségbeli gondjuk is van.

Dirk Nowitzki a borzalmas szezonkezdetét követően kezd felébredni, már majdnem 45%-kal triplázik, úgyhogy legalább floor spacingre használható, viszont védekezésben még annyira sem, mint eddig - négyes poszton sem tud lekövetni senkit lábon a periméteren, ötösben pedig óriási lyuk, mert a légvédelem hiánya mellett pattanózni sem pattanózik már. Nerlens Noel be is került a kezdőbe, mert őt pont arra szerezték, hogy a hátsó alakzatot stabilizálja, Noellel viszont az a gond, hogy ha csere, ha kezdő, 20 perces játékos - az eddigi kórlapja miatt nem nagyon lehet egyelőre többet rizikózni vele, Rick Carlisle-ék sem teszik, így viszont a meccsek több mint felén nincs a pályán.

Márpedig Noelnek kellene nagyjából a legtöbb percet átlagolnia a ligában, mert mögötte nem nagyon található senki. Dwight Powell játszik most sokat, aki nem is pattanózik rosszul, meg rossz keze sincs, de védekezni nem tud, Salah Mejrit pedig a játék többi elemében mutatott gyengesége miatt nem lehet a pályán tartani, plusz azért akkor nagy gondok vannak, ha egy nyugati gárdában ő az első számú cserecenter - Mejri egyébként nagyon kis minta alapján kiválóan pattanózik és védekezik, de nem véletlenül 8-12 perces játékos. Jeff Withey-vel ugyanez a helyzet - hiába jó védő, ha másban többet visz el, mint amennyit hátul hoz -, és Josh McRobertsről lehetne még szó, de neki továbbra is térdsérülése van, három év alatt húzott le összesen 81 mérkőzést, az is kérdés, hogy látjuk-e még valaha a pályán.

Annyira nincs palánk alatti védekezése a Mavsnek összességében azzal, hogy Nowitzki és Powell ebben a szegmensben nem érnek sokkal többet egy bójánál, Noel és Mejri pedig összesen kevesebb mint 30 percet bírnak a pályán maradni ilyen vagy olyan okból, hogy teljesen mindegy minden más a Dallasnál egyelőre - az, hogy esetleg milyen perimétervédekezést tudnának összetenni Wesley Matthews-zal és Harrison Barnesszal, hogy Dennis Smith Jr. mennyire dinamikus játékos labdával a kezében is, vagy hogy milyen gondokat okozhatnának a törpefelállásaikkal, a Ferrell-Barea-Harris trióval és később, felépülése után Seth Curry pályára küldésével.

Rick Carlisle mindig kihozza a kezei közé adott állományból a legtöbbet, jelenleg azonban egyszerűen nincs olyan palánk alatti kerete, amivel ebben a ligában bármilyen komolyabb eredményt el lehet érni. Ez két esetben változhat. Egyrészt akkor, ha Noelből az idő előrehaladtával 30, ne adj' Isten 35 perces játékos lesz, mert bírja a lába. Másrészt akkor, ha a támadójáték rovására Mejrit (vagy Withey-t) elkezdi többet használni. Ez azonban egyrészt azért veszett fejsze nyele, mert 1-7-tel kezdtek, sokat nem érnek vele ebben az idényben, ha Noel a szezon végére lesz teljes értékű NBA-kosaras - maximum a picket fogja lerontani. Másrészt a kifejezetten jó triplamutató többektől (Nowitzki, Ferrell, Barea, Matthews is 45%-ot hoznak) és Smith földöntúli sebessége és atletikussága ide vagy oda, egyelőre a támadójátékuk sem működik, mivel a két első számú emberük, Smith és Barnes egyelőre pocsék hatásfokkal dolgoznak - Mejrivel csak még gyengébbek lennének elöl is.

Tamádásban azért összeállhatnak, mert Smith nyilvánvalóan fog innen fejlődni, az ő javulása pedig azonnal szintugrást is hozhatna (ha ő hatékonyabb scorer lesz, jóval több helyet nyithat például Barnesnak és mindenki másnak is, mert őt 1-1 védő nagyon nehezen fogja megállítani), hátul viszont úgy tűnik, hogy nincs olyan forgatókönyv, amiben a Mavs akár csak egy elfogadható szintre juthat belátható időn belül. A szezon előtt talán a Memphist be tudtam volna rakni mögéjük, de most már azért világos, hogy alapvetően a Suns-Kings duóval fognak nagyot csatázni az utolsó helyért a főcsoportban - ebben a küzdelemben azért elég jól állnak jelenleg, a túloldalról pedig a Chicagót és az Atlantát kell nagyon figyelniük az "Eric, az angolna" emlékversenyben az 1/1-ért

Tipp: Nyugat 13-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus