A draft lottery története, érdekességei

Éjszaka 02:00-tól megtartják az idei lotteryt, kiderül tehát az idei draft pontos húzási sorrendje - az esemény történetére tekintünk vissza.

1966 előtt simán a mérleg szerinti fordított sorrendben ment a húzás az ún. territorial pickek figyelembe vételével - a csapat a saját területén soron kívül lefoglalhatott egy játékost, ebben az esetben ugyan elveszítette első körös húzását, viszont nem kellett tartania attól, hogy más csapatok elviszik majd az adott fiatalt. 1966-ban változott a rendszer: a territorial pickek kikerültek a draftról, a két konferencia utolsó helyezettjei között pedig pénzfeldobás döntött arról, kié legyen az 1/1 - a vesztes kapta az 1/2-t, onnantól lefelé a mérleg számított ugyanúgy. Ennek a hátulütője az volt, hogy ha egy konferenciában több gyenge csapat is volt, akkor is csak a legrosszabbnak volt esélye az első húzásra, ráadásul a direkt bukást ez sem akadályozta meg, mindenki rosszabb akart lenni a másiknál, hogy legyen esélye az 1/1-re.

1985-ben indult el először a mai értelemben vett lottery-rendszer pont azért, hogy ezt kiküszöbölje, de sokkal egyszerűbb szabályok szerint, mint manapság: a PO-ba be nem jutó csapatoknak ugyanannyi esélyük volt az 1/1-re, és minden egyes helyezést sorsoltak, így teljesen kivették annak a jelentőségét, ki mennyire volt gyenge, nem érte meg a direkt bukás. Ez sem volt teljesen tökéletes, itt ugyanis felmerültek a csalás lehetőségei - lehűtött Knicks-boríték rögtön az első alkalommal -, ráadásul ha valaki tényleg gyenge csapattal rendelkezett, akkor hatalmasakat bukhatott a lottery által, ha visszasorsolták 4-5 helyeket. 1987-ben változott a szabály újra: innentől kezdve csak a Top3-at sorsolták a PO-ba be nem jutó együttesek közül - ez tehát már ugyanolyan volt, mint most, a legrosszabb mérleggel rendelkező minimum a negyedik helyen húzhatott, viszont az esélyek továbbra is egyenlőek maradtak.

1990-ben volt egy nagyobb váltás, ekkor kezdték el súlyozni a helyezéseket és vezették be a ping-pong labdákat, viszont még mindig egy egyszerűbb rendszerben, mint a mai: a legjobb mérleggel be nem jutó csapatnak 1, a második legjobbnak 2, a harmadiknak 3... a 11. legjobbnak, tehát a legrosszabb mérleggel rendelkezőnek pedig 11 labdája volt az 1/1-re. Az Orlando Magic volt az újabb váltás "kierőszakolója", miután megnyerték az 1992-es lottery után az 1993-asat is, 1.5% eséllyel.

1994-re jött meg az a váltás, ami gyakorlatilag a mostani rendszer. Ez annyiban változott, hogy 1995-ben kettő (Toronto, Vancouver), 2004-ben pedig egy (Charlotte) új franchise került a ligába, így finomítani kellett az esélyeket - a jelenlegi "esélytáblázatot" itt láthatjátok:

A metódus egyszerű: 14 ping-pong labdát raknak egy gépbe, amelyből négyet random sorsolnak. Mivel a sorrend nem számít (mindegy, hogy 1-2-3-4 vagy 4-3-2-1 a sorrend, a négy labda és a rajta lévő számok a lényeg), így 1001 fajta lehetőség van ((14*13*12*11)/4!), amelyből egy lehetőséget nem vesznek figyelembe (a 11-12-13-14-et), de ez soha nem is került elő eddig - ilyenkor egyébként új sorsolás lenne. Az 1000 lehetőségből a legrosszabb csapathoz társítanak 250-et, a második legrosszabbhoz 199-et, és így tovább a táblázat alapján.

Ami a statisztikákat illeti: a Los Angeles Clippers nyert legtöbbször lotteryt, számszerint ötször, de ebből kétszer le kellett passzolniuk a draftjogot (1986-ban Brad Daugherty ment a Clevelandbe, 2011-ben pedig szintén a Cavs lett az 1/1 tulajdonosa, akkor Kyrie Irvinget választották). Hogy mennyire nem minden ez a sorsolás, azt azért pont a Clippers mutatja, akik Danny Manninggel (1988) és Michael Olowokandival (1998) sem mentek sok mindenre, utóbbi minden idők egyik legnagyobb bustja. A Clippers mögött az Orlando Magic és a Cavs nyert 3-3 alkalommal - nagy mázli kell ahhoz is, hogy valaki a jó évben legyen szerencsés, hiszen a Clevelandnek 2003-ban LeBron Jamest, 2013-ban pedig Anthony Bennettet érte az első pick.

Az Orlando 1993-as, 1.5%-os nyerése a 11. helyről a legnagyobb mázli a lotteryk történetében, a mostani szabályrendszer szerint pedig 2008-ban a Chicago Bulls és 2014-ben a Cleveland nyert a legkisebb eséllyel, ők a 9. helyről 1.7%-ot realizáltak. Érdekesség, hogy a Bulls utoljára pont ekkor került a PO-mezőnyön kívülre, és akkor Derrick Rose-t húzták ki - most ennyi esélyük sincs, de a 1.5% nem sokkal kisebb sansz, mint volt akkor.

Azt érdemes még kiemelni, hogy a legrosszabb mérleg nem hozza eddig a statisztika elvárásait, bár egyelőre nagyon kicsi a minta is: 22 év alatt mindössze 3-szor nyert az a csapat, amelyik a legnagyobb eséllyel indult az 1/1-ért (tavaly a Minnesota Karl-Anthony Townsszal, 2004-ben az Orlando Dwight Howarddal, 2003-ban pedig a Cavs LeBron Jamesszel járt jól), pedig 25% az esélyük, elvileg minden negyedik évben jönnie kellene a papírformának. A legtöbbször a harmadik helyről nyertek lotteryt (ez most a Boston Celticsnek kedvezne), összesen 6-szor, de irgalmatlan szórás van a kihúzott emberek között - Tim Duncan (1997), Anthony Davis (2012) és Elton Brand (1999) mellett ide tartozik a már említett Olowokandi (1998), Bennett (2013) és Kwame Brown (2001) is.

Az idei lotteryre az alábbi cserék vonatkoznak:

- a Sixers kapja a Lakers pickjét, ha az kicsúszik a Top3-ból
- a Boston kapja a Brooklyn első körösét
- a Denver kicserélheti a saját első körösét a Knicksével, a Raptors kapja a kettő közül a gyengébbet, a Nuggets a jobbikat
- ha a Kings pickje a Sixersé elé kerül, a Philly kicserélheti azt
- ha a Kings első köröse 10-en kívülre csúszik, akkor a Bulls kapja meg
- a Wizards pickjét megkapja a Suns, ha az a Top9-en kívül lesz

Hajnalban tehát 02:00-tól, a Cleveland - Toronto keleti főcsoportdöntő előtt lottery!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus