A Love-csere értékelése

Tegnap hivatalos lett, hogy Kevin Love a Cleveland Cavaliersnél folytatja pályafutását - a Cavs, a Minnesota Timberwolves és a Philadelphia Sixers szemszögéből is elemezzük a cserét. Vajon nem fizetett-e túl sokat a Cleveland? Bajnokesélyesek-e egyből Jamesék? Kellett-e ilyen hamar lépnie a Phillynek Thaddeus Young esetében? Mit akar Younggal a Minnesota? Többek között ezekre a kérdésekre is megpróbálunk válaszolni most.

A Cleveland Cavaliersnek alapvetően nem sok mozgástere volt, méghozzá a hazatérő LeBron James miatt. James akarta Kevin Love-ot, márpedig a Cavsnél most minden úgy történik, ahogyan azt LeBron akarja. Alapvetően nincs is gond ezzel, meg a konkrét cserével sem, hiszen egyrészt Love jobb játékos, mint Andrew Wiggins - még legalább 2-3 évig biztosan -, sokkal nagyobb hatása van a játékra, mint Wigginsnek és Anthony Bennettnek együttvéve, másrészt nagyon jól illik támadásban a Cleveland rendszerébe, hiszen kintről és bentről is hatékony, és bár az igaz, hogy védekezésben gyenge, ezzel a Cavaliersnek csapatszinten egyébként is lett volna problémája akkor is, ha Wiggins marad. A kérdés inkább az, hogy kellett-e feltétlenül ennyit fizetni érte?

Brian Windhorst (ESPN) lehozta, majdnem a liga fele adott konkrét ajánlatot a Minnesota Timberwolvesnak az erőcsatárért. Onnantól kezdve, hogy mindenki tudta, az van, amit LeBron akar, nem nagyon volt a Cavs kezében semmi egy sokkal jobb tárgyalási pozíció megfogására. Itt talán lehetett volna valamivel jobb "színész" David Griffin GM, hiszen James hiába rendelkezik nagyon rövid szerződéssel, annak az esélye szerintem pontosan nulla, hogy ő még egyszer csapatot vált karrierje során - egy olyan PR közlemény után, amit a Sports Illustatednek adott visszatérése bejelentésekor, egyszerűen képtelenség lenne megmagyarázni, miért is menne el megint, még akkor is, ha nem úgy szerepel az együttes, ahogyan várják. Griffint azonban ezért nagyon hibáztatni nem lehet, nem LeBron az, akivel rizikózni kell, sokkal biztosabb és ésszerűbb a kedvében járni.

Wiggins szerintem alapvetően is a legjobb opciója lett volna a Minnesotának, tudva azt, hogy milyen csomagokat dobtak vissza - Warriors: Lee, Barnes, Green; Suns: Bledsoe; Bulls: Mirotic, McDermott, Gibson -, de Flip Saunders esetében azért nehéz eldönteni még most is, hogy mégis mit szeretne a csapatával, de erről kicsit később. Bennett és a Miami Heat 2015-ös első köröse deal-breaker nem lehetett a szempontjukból, nem ezeken a cserealapokon áll vagy bukik egy dupla-duplás, All-Star, vajkezű magasember megszerzése, de itt azért szerintem lehetett volna alakítani a cserén a cleveland szempontjából pozitívabban is, Wiggins már garantálta nekik Love-ot. Talán itt ütközött ki legjobban James irányítása: "most kell Love, nem holnap és nem a deadline-kor", így Bennettnek és a picknek is mennie kellett.

Abban biztos vagyok, hogy Love borzasztóan hatékony lesz a Cavsben. Még ha a számai talán vissza is esnek - pontszerzésben esélyesebb ez James és Kyrie Irving mellett -, sokkal hasznosabb játékos lesz támadásban, mint volt a Timberwolvesnál. Összességében jóval jobb százalékokat várok tőle mindenhonnan úgy, hogy az ellenfél most már nem rá készül elsősorban, mint az előző hat évben szinte mindig, hanem Jamesre és adott esetben még Irvingre is több figyelmet fordíthatnak. Ebben az esetben a kevesebb labda jóval lazább védelmet is eredményez majd Love-nak, így maximálisan ki lehet majd használni minden erősségét.

Hogy bajnokesélyes-e ettől a Cleveland, az már egy más kérdés, és szerintem a válasz egyértelműen "nem", méghozzá a védekezés miatt. Wigginsszel és Bennettel sem lehettek még gyűrűálmaik, Love-val rövidtávon jócskán léptek előre, de komoly gondjaik lesznek szerintem hátul. A külső posztokon csak James és Shawn Marion képesek átlagon felüli szintre ilyen szempontból, a többiek inkább hátrányt jelentenek, ez pedig óriási nyomást fog helyezni a festékben játszókra: sok könnyű betörés -> túlságosan sok besegítés -> sok fault vagy könnyű ziccer. A palánk alatt Tristan Thompson kifejezetten jó védekezésben, Anderson Varejaóval sincsenek gondok, de annyira egyikük sem jó, hogy az egyelőre átjáróháznak tűnő külső sor mögött, illetve Love mellett elég segítséget tudjanak adni. David Blatt kifejezetten jó szakembernek tűnt Európában, és egyáltalán nincs kizárva, hogy az NBA-ben is befuthat hasonló karriert, de világosan látszik, hogy komolyak a gondok, amikor azt kérdezik tőle, hogy mi lesz a festékben a védekezéssel, ő pedig Brandan Haywood felépülésében reménykedik.

A másik gond az egészségi állapottal lehet: sem Irving, sem Love, sem Varejao nem vasember. Irving esetében a legkisebb talán a probléma, mert bár normális cseréje egyelőre nincs, LeBron át tudja venni az irányítást sérülések esetén - mint ahogy sérülés nélkül is lesz ilyen feladata bőven Jamesnek. Love és Varejao viszont nagyon sok sérülést szedtek be az utóbbi években, mögöttük sincs senki, az ő szerepüket viszont nagyon át sem tudja venni senki, az ő kiesésük komoly probléma akár hosszabb, akár rövidebb időről beszélünk. Keletet ettől függetlenül megnyerhetik, hiszen amíg Derrick Rose egy szezont nem bír végig, addig vele biztosan számolni nem lehet, a Chicago Bullson kívül pedig nem nagyon látni, ki állíthatná meg őket a keleti konferenciából. Nyugatról azonban nem nagyon van olyan csapat, amelyikről azt látom, hogy ha átverekszi magát a másik konferencián, akkor a Cavs megállítaná őket a döntőben.

A csere egyik nagy nyertese Wiggins lehet, de a feltételes mód azért jelentősen indokolt. Az idei 1/1-es a Clevelandnél LeBron visszavonulásáig nem nagyon lehetett volna első opció, Irving miatt pedig sokáig második sem. Hiába edzhetett volna együtt a liga jelenlegi legjobb játékosával, láthatta volna, milyen munkamorál vezet oda, hogy valaki James szintjére jusson, jó ideig visszafogott szerepkörben, sokkal kisebb nyomás alatt kellett volna játszania, amit jelen esetben nem tartok pozitívumnak - teher alatt nő a pálma alapon -, a legfontosabb feladatokat pedig egészen biztosan nem rá bízták volna. Láttunk már olyat, hogy valaki ilyen szerepkörből is képes franchise-playerré előlépni - mint például Paul George az Indiana Pacersnél -, de a Timberwolvesnál ennél sokkal több lehetősége lesz mind időben, mind játékban.

A gondot számára a Minnesota szakmai stábja jelentheti. Flip Saunderst olyan sokra nem tartom - még ha a csere clevelandi részéből most ki is hozta a maximumot -, nem biztos, hogy az ő irányítása alatt fog a legjobban fejlődni Wiggins, Blatt eddigi híréből ítélve ezzel a Cavsnél nem lett volna gond. Lehet, hogy Wiggins a mélyvízben megfullad, de ha meg akar felelni az utóbbi 1-2 évben körülötte kialakult hype-nak, akkor fenn kell tudnia maradni a víz felszínén legalább újoncszerződése végéig - vagy amíg Saunders le nem váltja saját magát az edzői posztról. Bennett-tel ugyanez a helyzet: neki is minden lehetősége meglesz, hogy bizonyítsa, sokkal jobb játékos, mint amit tavaly mutatott, de a szakmai stáb kevésbé biztató összetétele az esetében ugyanúgy fordíthatja az összképet negatív irányba, mint Wigginsnél.

A Timberwolves harmadik szerzeménye Thaddeus Young, ez a lépés azonban már jóval több kérdést vet fel - Wiggins és Bennett megszerzése egyértelműen pozitívum, hiszen egy alapvetően újjáépülni kényszerülő csapatba a legutóbbi két draft 1/1-ese kitűnő kiindulópont. Az első mindjárt az: mit akar Saunders? Az a jelenlegi állomány alapján azért kijelenthető, hogy minimális esélye van a Minnesotának a PO-ba kerülésre nyugaton. Nem azért, mert rettenetesen gyenge a csapatuk, hanem mert egyértelműen van náluk legalább nyolc jobb alakulat nyugaton.

A másik kérdés az, mégis miért kellett Young az érte a Philadelphiához küldött első körös pick helyett? Young ugyanis 1+1 éves szerződéssel rendelkezik, nyáron kiléphet kontraktusából és leléphet ingyen. Közel sem biztos, hogy jó éve lesz, alapvetően szerintem egyáltalán nem jó fit Nikola Pekovic mellé, védekezésben ugyanolyan rossz páros lesznek, mint volt a Love-Pekovic duó, így normális festékvédekezés nélkül esélyük nincs PO-ra. Ha Gorgui Dieng mellé teszik be, az már papíron egy sokkal jobban kinéző kettős: a center hátul tud segíteni Youngnak, Young pedig elöl tud hatékony lenni, mint az első számú palánk alatti játékos. Hogy tudnak-e annyira jók lenni egymás mellett, hogy ez valami kisebb csoda folytán PO-ot érjen, az a szezon során kiderül, de alapvetően egy a lényeg: ha Young távozik a nyáron, az ő megszerzése nagy butaság volt a Minnesotának.

A Sixers két lejárót és egy első körös draftjogot kapott érte, ezzel szerintem jót húztak, maximálisan kihasználták a lehetőségeiket. A két lejáróból Alexey Shved szerintem Európa felé fogja venni az irányt nem sokára, míg Luc Richard Mbah a Moute maradhat hosszabb távon is, de mindketten csak a szerződésük miatt kellettek a cserébe. Mbah a Moute ugyan kameruni, ahogyan a Philly 1/3-on húzott újonca, Joel Embiid is, jóban is vannak, de mire a center felépül, a kiscsatárnak már nem lesz szerződése, nyáron pedig leigazolhatják, hogy ténylegesen mentora lehessen Embiidnek, de ezt megtehették volna akkor is, ha a Minnesotától lett volna szabadügynök.

Az első körös pick azonban a lényeg szempontjukból. A Miamiről túl sok biztosat nem lehet kijelenteni a következő idényben: valószínűleg PO-ba fognak kerülni, hacsak nem sújtja őket komoly sérüléshullám, de hogy a várható keleti top-favoritok, a Bulls és a Cavs mögött hanyadik helyen végeznek, és az hova lesz elég az összesített tabellán, azt megjósolni jelenleg képtelenség. Könnyen lehet, hogy egy 15-20. picket kapott így a Sixers. Talán nem hangzik olyan látványosan a dolog, mint mondjuk hangzott volna az, hogy Bennettet szerzik meg - erről is pletykáltak korábban -, de azt a szurkolók tavaly láthatták, hogy egy gyenge csapatban elért feltuningolt statisztika mennyit ér: Evan Turnert és Spencer Hawest is gyakorlatilag a semmiért sikerült elcserélni a deadline előtt. Young jobban teljesített náluk, talán egy fokkal több mindenre is használható, de többet is gomboltak le érte, szerintem a pick begyűjtésével maximálisan elégedettek lehetnek a drukkerek. Várniuk is fölösleges lett volna, hiszen a deadline előtt közel sem biztos, hogy egy ilyen draftjogot kaptak volna - tavaly sem mentek fel az árak februárban -, ezt most bezsákolták, így a biztos megvan.

Összességében úgy gondolom, hogy a Cavs előrelépett, de még mindig nem bajnokesélyesek, a Timberwolves a Clevelanddel kötött cserét tökéletesen oldotta meg, Young megszerzésével viszont hibáztak - nem látom, miért maradna náluk az erőcsatár hosszabb távon is, és túl sokat fizettek érte -, míg a Sixers kihozta a dologból, amit lehetett. A játékosok közül Young jobb helyzetbe került, de nem sokkal - neki azonban úgyis mindegy, jövőre oda megy, ahova akar -, Love sokkal jobb pozícióban lesz a Cavsnél, Wiggins és Bennett sorsa pedig Saunders és szakmai stábja tudásán múlik, játékidő és szerepkör tekintetében mindketten jobb helyre kerültek ezzel a tranzakcióval.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus