A rekordok napja

Több rekord felállításáról is híres március 19-e, a Lakers, a Rochester Royals és a Bulls is csúcsot állított fel ezen a napon.

A sort 1950-ben kell kezdeni, amikor a Rochester Royals ezen a napon verte 97-66-ra a Baltimore Bulletset, ezzel zsinórban 15 győztes meccsel fejezte be az alapszakaszt - ez mind a mai napig fennálló rekord. Talán nem véletlen azonban, hogy a csapatok ritkán nyitnak nagy hajrákat a reguláris szezon végén. Ebben az idényben három csoport volt az NBA-ben, a Royals a Central divízió megosztott első helyén végzett 51-17-tel, ugyanolyan mérleggel, mint a Minneapolis Lakers. Nem volt még tie-breaker ekkor, így egy meccset játszottak a divízió első kiemeléséért, amelyet a Rochester elvesztett, majd a csoport elődöntőjében a 40-28-cal végző Fort Wayne Pistonstól 2-0-ra kikaptak, így rögtön kiestek a rájátszásból, rekordjuk tehát nem sokat ért.

Hat esztendővel később az említett Minneapolis Lakers került a középpontba: a St. Louis Hawks ellen vívta a George Mikan-féle együttes a nyugati divízió elődöntőjét, ennek a második meccsén diadalmaskodott a Lakers 133-75 arányban - ez mind a mai napig a legnagyobb arányú győzelem, ha csak a rájátszást nézzük. Ez a rekord sem ért azonban sokat. Érdekesség, hogy a két gárda vívott egy tie-breaker meccset a PO előtt, mert azonos mérleggel végeztek a divízió második és harmadik helyén. Ebben az idényben a két csoport első 3-3 csapata került a PO-ba - az elsők erőnyerők voltak az első körben -, így el kellett dönteni, ki kezdi hazai pályán a sorozatot. A mérkőzést a Lakers nyerte, ám a St. Louis az első meccset hazai pályán 116-115-re hozta, a harmadikat pedig idegenben ugyanilyen arányban, így a Minneapolis is kiesett már a rájátszás első körében, rekordfelállítás ide vagy oda.

1967. március 19-én a Lakers megint érintett volt egy csúcsban, ezúttal azonban csak mellékszereplőként, a Chicago Bulls ugyanis 122-109-re nyert az ekkor már Los Angeles-i gárda ellen. A Bulls ezzel 33. sikerét aratta a szezonban - a legtöbbet, amit valaha egy ligába abban az idényben beengedett, "expanziós" csapat elért. A Chicago vezetőedzője, Johnny "Red" Kerr ezzel meg is nyerte az Év Edzője díjat. A gárda bejutott a nyugati PO-ba, ahol erre az évre is volt változás: a második a negyedikkel, az első pedig a harmadikkal játszott. A Bulls így a St. Louis Hawksszal kezdett, és 3-0-s vereséget szenvedett, így a csúcs nekik sem ért komolyabb csapatsikert év végén - igaz, esetükben a rájátszás is óriási szó volt.

Öt esztendővel később, 1972-ben ezen a napon megint a Los Angeles Lakersé volt a főszerep, amikor a Golden State Warriorst fogadták a Forumban. Minden idők egyik legjobb csapata kiütéses, 162-99-es sikert aratott ellenfele fölött - ez akkor rekordnak számított, és egészen 1991. december 17-ig fenn is állt, amíg a Cleveland Cavaliers le nem győzte a Miami Heatet 148-80 arányban. Ez a mai napig az NBA történetének harmadik legnagyobb különbségű mérkőzése - 1998. február 2-án az Indiana Pacers 124-59-re verte a Portland TrailBlazerst. Bár ez az a csúcs, ami nem él már, a Lakers lehetett a legboldogabb az eddig felsorolt csapatok közül, hiszen az alapszakaszban mind a mai napig fennálló, 33 meccses rekord győzelmi sorozatot felállító gárda Jerry West és Wilt Chamberlain vezetésével az év végén bajnok lett.

Érdekességként meg lehet említeni, hogy a Golden State Warriors öt esztendővel később kozmetikázott kicsit, ugyanis minden idők harmadik legnagyobb arányú győzelmét aratták, amikor 150-91-re megverték az Indiana Pacerst 1977. március 19-én - ez a mai napig holtversenyben a hatodik legnagyobb arányú siker. Az 1975-ös bajnok Warriorsnek a második kör jelentette a megállót ebben a PO-ban, az akkor már Kareem Abdul-Jabbar-féle Lakers verte ki Rick Barryéket egy 4-3-as sorozatban - csak hogy itt is meg lehessen említeni az aranysárga-lilákat.

És ha már Kareem Abdul-Jabbar, akkor vele kapcsolatban is érdekes dátum március 19-e. Az 1968/69-es szezon után az első pickre a két divízió utolsó csapatainak volt esélye, ekkor még pénzfeldobás döntött az 1/1-ről. Walter Kennedy commish feldobta a pénzt, a 16-66-tal ligautolsó Phoenix Suns választhatott, fejet mondtak, írás lett, így a Milwaukee Bucksé lett az első választás joga. A Milwaukee Abdul-Jabbart választotta, míg a Suns Neal Walkot - előbbi minden idők egyik legjobb játékosa lett, akivel ráadásul a Bucks fennállása egyetlen bajnoki címét aratta, Walknak pedig ugyan volt egy 20/12-es szezonja, de 8 év után kikopott a ligából.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus