A spóroló, az ingyen javuló és a rizikózó

Ma hajnalban háromcsapatos csere történt, amelyben a Cavs "ingyen" javult, a Knicks spórolt, a Thunder azonban kockázatot vállalt.

Amint arról a délelőtti hírekben beszámoltunk, a Cleveland Cavaliers, a New York Knicks és az Oklahoma City Thunder háromcsapatos cserét húzott meg. De vajon melyik csapatot mi motiválhatott?

A New York Knicks indokai a legegyszerűbbek szerintem, hiszen Phil Jacksonék egy valamit akartak: spórolni. Bár Iman Shumpertről a nyáron még első körös pickkel kapcsolatban beszélgettek, JR Smith hosszabbítása megkötése óta negatív csereértékkel bír, így nem akkora csoda, hogy a negyedik évében járó dobóhátvédért nem tudtak normális draftjogot kapni, "csak" annyit, hogy el tudták vele passzolni JR szerződését.

Smith jövőre 6.4 millió dolláros játékosopcióval rendelkezik, és bár nőni fog a fizetési sapka, utóbbi másfél évben nyújtott játékával biztos volt, hogy le fogja ezt hívni, ha a Knicksben marad, mert ennek maximum töredékét kaphatta volna a piacon. Shumpert nyáron korlátozott szabadügynök lesz, ha megadják neki a 3.7 milliós QO-t (minősítő ajánlat). A Cavs esetében ez valószínűleg meg fog történni, ők nem nagyon tudnak költeni a nyáron a kivételeken felül, ezért minden értéküket megpróbálják majd magukhoz láncolni, de ha a Knicksnél maradt volna, már közel sem biztos, hogy egyáltalán ezt a QO-t megkapta volna, így pedig oda mehetett volna, ahova akar.

Jackson ezt a patthelyzetet akarta elkerülni, mert vagy ad QO-t Shumpertnek, ami csökkenti a nyári költési lehetőségeket, vagy elengedi, de akkor nem kapnak érte semmit. Így vele együtt eltávolította Smith-t, ezzel pedig lényegében 10.1 millió - de legalább 6.4 millió - dollárt spórolt, ennyivel több költőpénze lesz a New Yorknak a szabadügynökpiacon.

Bár most pocsékul áll a Knicks, azt azért nem árt figyelembe venni, hogy az off-szezonba mindössze 32.3 millió dollárnyi garantált szerződéssel mennek bele jelen állás szerint (Carmelo Anthony 22.9 millió, Jose Calderon 7.4 millió, Tim Hardaway 1.3 millió, Cleanthony Early 845k). Ehhez várhatóan jön egy Top5 újonc a draftról, a Knicks jelen állás szerint ugyanis maximum a Philadelphia Sixersnél jobb csapat, és ez sem biztos közel sem. Ha Carmelo kihagyja az idény teljes hátralévő részét, akkor eséllyel pályáznak a legrosszabb mérlegre, akkor pedig a lotterytől függetlenül is biztos a Top4-es választásuk, ha csak a Sixerst előzik, akkor pedig a Top5. Az előkelő helyen húzott újonc ugyan vesz majd el a sapka alatti helyből, de ez a plusz 10 millió dollár nagyon sokat érhet még a szabadügynököknél, hogy ne csak 1-2, hanem szerencsés esetben akár 2-3 nagyobb nevű játékost is be tudjanak húzni Melo mellé.

Érkezett még Lou Amundson és Alex Kirk, de a hírek szerint ők ugyanúgy szabadlistán végzik majd, ahogy Samuel Dalembert - az idei év a Knicks számára mindegy, hosszútávon meg semmilyen segítséget nem adnának a csapatnak. A 2019-es második körös a Clevelandtől még jól jöhet, de azért túl sokat ebbe sem szabad látni, ahogy az alapvetően hasznos, de egy magát komolyan vevő csapatban maximum 13-15. embernek számító Lance Thomas érkezésébe sem. A lényeg egyértelműen JR Smith szerződésének eltüntetése volt, amit sikeresen meg is csináltak.

 

A Cleveland Cavaliers járt szerintem a legjobban, bár ez a megállapításom egy valamiből adódik: Dion Waiterst nem tartom sokra. Egy nem rossz védő, aki képes lenne egy kicsit irányítani is, mégsem teszi soha. Öli a csapatjátékot és ezzel a morált is, nagyon rossz a dobáskiválasztása, sokszor tekeredik a labdára, így hiába tehetséges támadó, összességében nincs hasznára csapatának, sőt. Nagyjából ugyanazt tudja, mint Smith, akit viszont legalább már láttunk jól is játszani - anno a legjobb hatodik embernek választották -, úgyhogy szerintem Waiters szerepét, ne adj' Isten a mentalitását egy-az-egyben tudja majd hozni.

Smith ugyan már 29 éves, Waiters pedig még csak 23 - bőven van tehát lehetősége változtatni hozzáállásán és játékán -, de a win-now módba kapcsoló Cavsnek nem volt ideje kivárni, míg Waiters megembereli magát, jó ideje nem kívánatos személy már.

Waitersen kívül azonban semmit nem adott fel a Cavs gyakorlatilag. Lou Amundson hasznos srác, energikus, de sem elöl, sem hátul nem kiemelkedő, amit csinál, abszolút pótolható a szabadügynökpiacról, Alex Kirk pedig jóformán pályára sem került eddig. Egy második körös távozott még a Knickshez - ez a három "cserealap" gyakorlatilag 0 értékkel bír. Érkezett azonban még egy első körös az Oklahoma Citytől, illetve Iman Shumpert is, emiatt úgy gondolom, hogy a Cleveland nagy nyertese ennek a cserének, David Griffin nagyot húzott. Arról már a Knicksnél értekeztünk: hogy Smith és Shumpert várható fizetése több lesz, mint Waitersé, nem sokat számít, a Cavs nélkülük sem tudna költeni a piacon.

Az OKC első köröse idén Top18 védett, de ha jobban belegondolunk, ez kifejezetten jó a Cavsnek. Amennyiben a Thunder rájátszásba kerül - és ugyan most nincsenek ezen a helyen, óriási meglepetés lenne, ha nem sikerülne ledolgozni addigra hátrányukat a Phoenix Sunsszal szemben -, akkor ez a pick elég jó eséllyel megy is Clevelandbe, hiszen a Top14 a PO-ba be nem kerülő csapatok húzása, nyugaton pedig csak úgy tud majd bekerülni a Thunder, ha az utolsó három keleti bejutót (jelen állás szerint a Heat, a Nets és a Bucks) megelőzi mérleg szerint - ha e három csapaton kívül még egyet megelőznek a PO-osok közül, akkor a draftjog már idén a Clevelandé. Ha nem, akkor jövőre és 2017-ben is Top15-ös védettség van rajta, ami kelet-nyugat erőviszonyát ismerve annyi kérdést vetne csak fel, hogy ott lesz-e a PO-ban az Oklahoma.

Shumpert személyében jött egy, ha nem is elit, de elég jó és aktív védő, aki a triplavonalon kívül sem teljesen elveszett - igaz, a legkevésbé sem kiegyensúlyozott kinti dobó. Egészen biztosan jobb megoldás lesz kettes posztos védőként, mint Matthew Dellavedova, vagy az erre a posztra már lassú Shawn Marion, úgyhogy itt előrelépett a Cavs - a külső sorban 1-gyel több használható védőjük van.

Hogy ezzel bajnokesélyesek lettek-e? Még mindig nem gondolnám, de Griffin sem gondolja így, a hírek szerint még mindig szeretnék megszerezni Timofej Mozgovot - az alapproblémát, a belső védekezés szinte teljes hiányát tehát egyelőre még nem oldották meg. Ettől függetlenül nekik ez a csere csak nyereség lehet. Mondom ezt akkor is, ha Waiterst hirtelen megszállja a Szentlélek és hasznosan tud majd játszani - az ugyanis látszott, hogy ez itt soha nem következett volna be, LeBron James már akkor se passzolt neki, ha üresen volt. Shumpert és a 1st megszerzése a semmiért komoly fegyvertény, utóbbi pick például nem keveset segíthet a hőn áhított, védekezésben járatos center megszerzésében - sokkal többet érhet Waitersnél.

 

A Thunder szerintem irreálisan nagy kockázatot vállalt. Nyilván nem Lance Thomas elvesztése az érvágás, de szerintem fölöslegesen áldoztak be egy ilyen védettségű első körös picket egy olyan játékosért, akiért egy Mozgovot, de még egy Kosta Koufost se lehet kapni jelenleg.

A gondolatmenet világos: James Harden és Kevin Martin utódját keresik, kettes posztra akartak egy padról beszálló scorert. Anthony Morrow-t tudják hármas poszton is játszatni, és úgy tűnik, hogy Jeremy Lamb megbukott Oklahomában, vele nem számolnak ilyen szinten már. A gondom az, hogy Waiters a Clevelandben mutatott játéka alapján csapatjátékra teljesen alkalmatlan, Russell Westbrook és Reggie Jackson mellé szerintem kifejezetten rosszul illik emiatt. Közel sincs olyan kinti dobó Waiters, mint akár Harden, akár Martin - idén 25.6%-kal dobja a triplát, tavaly is "csak" 36.8%-kal értékesítette őket -, mint scorer pedig egyértelműen gyengébb náluk, egészen pocsék hatásfokkal dolgozott mindhárom eddigi idényében - a tavalyi 50.8%-os TS-e volt a legmagasabb, idén 46.8% ugyanez a mutatója, és még előbbi is az "inkább hagyjuk" kategória.

Durant már lenyilatkozta, hogy azt szeretnék, ha Waiters úgy érezné, kell a csapatba, mert az előző években nem így nézett ki a pályán. Ebben lehet igazság, hatékonysága pedig már attól is javulhat, hogy sokkal jobb csapatban lesz, mint az elmúlt két év, vagy akár ennek az idénynek a Clevelandje. Jobb társakkal kevesebb lesz rajta a nyomás, kisebb lesz a védelmek által felé irányuló figyelem, ezek mind segíthetik játékát.

Segíthették volna azonban a Cavsnél is többek között LeBron James, Kyrie Irving és Kevin Love mellett, ebből mégsem látszódott semmi. Még görcsösebben meg akarta mutatni, hogy neki jár a 8-10-12 rádobás meccsenként, tökéletesen mindegy, hogy három sokkal jobb támadójátékos van mellette, vagy hogy éppen adott napon az Atlanti-óceán partjáról sem talál be a vízbe. Még több nem éppen okos vállalása volt - 3-1-es lefutásnál majdnem emberről rádobni a hármast azért nem sok észre vall -, így értéke szerintem nem volt túl magas. Ezért sem érthető számomra, miért áldozott be érte egy ilyen picket Sam Presti - attól függetlenül sem, hogy túl sok fiatalra nincs szüksége az Oklahomának már, nem tudnak nekik elég játékidőt biztosítani a fejlődésre.

Még egy magyarázat lehetséges: Reggie Jackson távozását készítik elő, az irányító ugyanis a nyáron korlátozott szabadügynök lesz, és kétséges, hogy a Thunder megtartja-e, ha valaki évi 10 millió dollár környékén, vagy e szint fölött ajánl majd neki. Ebben az esetben szerintem valamivel jobb megoldás lehet Waiters, mert tipikusan az a játékos, aki egyedüli scorerként jobb, mint még egy "ballhoggal" az oldalán - másrészt Jacksonnal ellentétben ő fix 5.1 millió dollárt keres még jövőre, csak utána lesz RFA. Ebben az idényben azonban nagyon érdekes lesz látni, hogyan férnek meg egymás mellett, plusz még Westbrookkal és a mindannyiuknál jobb Duranttel. Őszintén szólva meglepődnék, ha az "újkori Josh Smith-szel" előrébb lépne jelentősen az OKC.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus