A Warriors-Cavs döntő elé - beszédes statisztikák

Steph Curry a triplavonal ura - LeBron James agresszivitása  - Draymond Green hatékonysága - egymás elleni számok

 

A regnáló MVP és az utóbbi évek vitathatatlanul legjobb játékosa, azaz Steph Curry és LeBron James – leginkább erre a két emberre lehet felfűzni a párharcot. Nézzük meg a vezérek statisztikáit a playoffból:

Ők ketten voltak a legtöbbet használt játékosok a rájátszásban, Curry 31,1-es, James 36,4-es „használtsági mutatóval” (USG%) dolgozott. A legnagyobb különbség köztük a hatékonyság, ugyanis amíg az irányító 61,5 TS%-kal szerezte pontjait, a korábban pont a hatékonyságáról ismert kiscsatárnál ez a szám 49,2% - ez szoros összefüggésben lehet azzal, hogy Curry majdnem a kosarai felét, James pedig csak a negyedét szerezte gólpassz után. Száz labdabirtoklásra vetítve ugyanannyi eladott labdával, gólpasszal és mezőnykísérletre jutó büntetőkísérlettel dolgoztak, eltérő stílusuk és pozíciójuk ellenére a számaikban sok a hasonlóság.

Folytassuk csapatstatisztikával: sokan gondolják úgy, hogy a tripladobásnak kiemelt szerepe lesz ebben a döntőben, a Warriors dobásainak 35,8%, a Cavs dobásainak 35,6%-a érkezik kívülről, ami a playoffban kiemelkedő adatnak számít. Ha triplák, akkor persze kiemelendő Steph Curry, 28-cal több hármast süllyesztett el a rájátszás során, mint bárki más – egészen elképesztő adat, de a bal sarokból 12/13 (!) triplát emelt be. A Warriors egyébként nagyon gyorsan játszik, erre jó példa az, hogy ők adják el átlagosan a legtöbb labdát a playoffban, ugyanakkor több mint húsz pontot szereznek meccsenként leindításból.

A Cleveland támadóhatékonysága és védőhatékonysága is 1. a rájátszásban, Jamesék az egyetlen csapat, amely 30% alatt tudta tartani ellenfeleit a triplavonalon túlról – a fent említett faktorhoz ez is egy érdekes adalék. Az ohiói együttes a rájátszás legjobb támadópattanózó csapata, az ellenfél gyűrűjéről lecsorgó labdák 28,5%-át kaparintják meg, köszönhetően az ezen a téren legjobb Tristan Thompsonnak és a vonatkozó listán harmadik Mozgovnak – utóbbiról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ha már Cavs, három szintén érdekes adat: száz labdabirtoklásra vetítve 111,5 pontot szerez a csapat, amikor JR Smith a pályán van, csupán 92,9 pontot enged, amikor Mozgov a pályán van és 13,8 ponttal dobja túl ellenfelét, amikor Shumpert a pályán van – ezek mind a legszűkebb elit számai.

Jamesnél álljunk meg pár adat erejéig: a négyszeres MVP 140-szer maradt egy-egyben a védőjével, ami toronymagasan a legtöbb, viszont csak 32,5%-kal tüzelt ezekből a helyzetekből. Az, hogy mennyire szenved a tempóival és a tripláival, nagyon szembeötlő, íme mindez a számok nyelvén: a pull-up triplákat 11%-kal, a pull-up középtávolikat pedig 21,6%-kal értékesítette. A kiscsatár 14,7 betörést hajt végre meccsenként, ezzel első a rájátszásban, de van még egy talán ennél is impresszívebb adat: a lehetséges lepattanói közül 78,9%-ot megkaparint, ezzel pedig szintén vezeti a mezőnyt. Még mindig LeBron: a már említett 36,4%-os használtsága karriercsúcs számára. Ha kicsit jobban belemélyedünk, azt is látjuk, hogy az első körben (Love-val és egészséges Irvinggel) ez a szám csak 31,8 volt, a Bulls ellen már 38,1%, a Hawks ellen pedig 39,1% - sőt, a negyedik negyedekben még ennél is brutálisabb, 43,4%.

Ugyan James tempói jelenleg az óceánba se esnének be, Kyrie Irvinget nem érdemes üresen hagyni: a sérülése miatt lelassuló irányító 50%-kal dobja az üres középtávolikat és 61%-kal az üres triplákat, így rá mindenképpen komoly figyelem kell még mindig.

Többször megemlítjük Draymond Greent, mint a finálé egyik lehetséges kulcsfiguráját – a small-ball erőcsatár teljesítménye bizony számokkal is remekül mérhető. A Warriors használja a playoff-csapatok közül a legkevesebb zárást a labdás ember számára, de ezek 36%-át Green követi el, aki így 228 alkalommal segítette a labdát vezető Steph Curry-t – bődületes adat, ráadásul ezekből 1,2 pontot profitált átlagosan a gárda. Persze Green teljesítménye nem ettől briliáns, sokkal inkább attól, hogy száz labdabirtoklásra vetítve 13 ponttal dobja túl ellenfelét a GSW, amikor ő a pályán van, amikor viszont nincs, 8,5 ponttal alulmarad. Ez a különbség még úgy is a legmagasabb a rájátszásban, hogy a konf. döntőben ugyanezen adatok szerint jobb volt a Warriors nélküle, mint vele. Mivel sokszor jelent szerkezeti fölényt a Golden State számára, így talán annyira nem meglepő az adat, miszerint az ő tempódobásai 92%-ban üres helyzetekből érkeznek – az már viszont inkább érdekes, hogy ezeket így is csupán 26%-kal értékesíti.

Szintén érdekes a két csapat egymás elleni statisztikája, hiszen a Cavs számainál mindig oda kell tenni, hogy a Celtics, az impotens Bulls és a szétesett Hawks ellen produkálták ezeket. Nos, idén kétszer találkoztak a felek, 1-1 az állás, de az első találkozón sem James, sem Shumpert nem játszott, a jelenlegi Cleveland-kezdőötös pedig a második mérkőzésen is csak egyetlen percet volt parketten együtt. Ami rögtön szembetűnik: a Warriors 67 gólpasszt osztott szét a két találkozó során, a Cavs mindössze 28-at, ráadásul a második összecsapáson csupán 2,56 passzt (!) hajtott végre az ohiói gárda labdabirtoklásonként. Érdekes adat, miszerint a Cavs dobásainak 32%-a érkezik a gyűrű alól minden más csapat ellen, a két GSW elleni találkozón ez csak 26% volt, Boguttal a pályán pedig csak 19%. Ez a faktor Irvingnél jelentkezett a leginkább, aki 3/16-os mezőnymutatót szenvedett össze a festékből, ellenben Draymond Green 9/9-cel tüzelt innen. Egy utolsó adat: száz labdabirtoklásra vetítve csupán nyolcvan pontot szerzett a Cavs akkor, amikor az oaklandi gárdánál Livingston és Iguodala egyszerre volt fent a pályán.

Miután átrágtuk magunkat a számokon és megpróbáljuk feldolgozni, értelmezni őket, megint csak ugyanoda lyukadunk ki: kezdődjön már…

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus