Alapszakasz díjkiosztó - 2. rész

Június végén hirdetik ki az alapszakasz díjait, de már több mint három hete le kellett adni a szavazatokat, még a rájátszás kezdete előtt. Lássuk, kik nyerhetik az egyéni elismeréseket ebben az idényben - a második részben az Év Hatodik Embere, az Év Védője és az MVP trófeákat vizsgáljuk.

Év Hatodik Embere

Ez a díj azért az elmúlt évek során jól belőhető volt: nagyjából arról szól, hogy a cserék (legalább a meccsei felén nem kezdő) közül ki érte el a legnagyobb pontátlagot, ezért mi is ez alapján ítéltük most oda a trófeát.

Két ember elég erősen kiemelkedik az idei versenyből, a két houstoni, Eric Gordon (16.2 pont, 55.7% TS), illetve Lou Williams (17.5 pont, 59.3% TS), az lényegében biztos, hogy kettejük között fog eldőlni ez a cím. Nálunk Williams lett a befutó, miután ebben a versenyben majdnem semmi más nem számított az elmúlt években, legutóbb Jamal Crawford már nagyon röfögve nyerte a trófeát - Williams egy nagyon gyenge Lakersben húzta le a szezon nagy részét, viszont borzasztóan jó hatékonysággal dolgozott, aztán pedig egészen jól teljesített új állományhelyén is, pedig a Rocketsnél sokkal nagyobb a konkurencia, ha a scoringról és a dobásokról van szó. Ettől függetlenül szerintem Gordon nyeri majd a díjat, mert jóval többet volt reflektorfényben, hiszen ő egész idényben vitte a hátán a houstoni padot - ezért is lesz megérdemelt, ha övé lesz az elismerés.

A harmadik helyre aztán rengetegen odaérhetnek, kezdve Enes Kantertől (14.3 pont, 59.9% TS, 6.3 pattanó) Zach Randolph-on (14.1 pont, 49% TS, 8.2 pattanó) át a két denveriig, Will Bartonig (13.7 pont, 54.6% TS, 4.3 pattanó, 3.4 gólpassz) és Wilson Chandlerig (15.7 pont, 54.5% TS, 6.5 pattanó), de itt meg lehet említeni még rengeteg mindenkit, a Miami Heattől Tyler Johnsont és James Johnsont, az Atlantától Tim Hardaway Jr.-t (14.5 pont, 56.8% TS), aztán Sean Kilpatricket, Dario Saricot, Jordan Clarksont (14.7 pont, 52.6% TS), Austin Riverst, Jamal Crawfordot vagy Greg Monroe-t is, de igazából nekik szerintem nincs reális esélyük Gordonékat elkapni. Chandlert beválasztottuk pontátlag alapján, de Kanter és Randolph szerintem esélyesebbek a szavazáson a dobogóra.

Kezdő5.hu díjak:

1. Lou Williams (Houston Rockets)
2. Eric Gordon (Houston Rockets)
3. Wilson Chandler (Denver Nuggets)

Tipp a tényleges végeredményre:

1. Eric Gordon (Houston Rockets)
2. Lou Williams (Houston Rockets)
3. Enes Kanter (Oklahoma City Thunder)


Év Védője

Ez azért egy összetettebb díj, mert általában a legjobb védő csapatokból választanak a szavazók, és mivel a védekezést nem lehet csak számokkal mérni, így szoktak érdekességek lenni, de az előzetes várakozások alapján itt is két favorit van: a kétszeres második Draymond Green, illetve a Utah oszlopa, Rudy Gobert

A Warriors lett a második védekezésben (104.0 kapott pont 100 támadásonként), a Jazz pedig a harmadik (105.3 kapott pont 100 támadásonként), de Defensive Real Plus-Minusban a francia toronymagasan a liga legjobbja lett (+6.14), 6.5 ponttal kapott többet a Utah 100 támadásonként, ha nem volt a pályán, és teljesen egyértelműen ő volt a liga legjobb rim protectora idén - megnyerte a blokklistát (2.6), emellett 2 méteren belül 12.5%-kal dobtak róla rosszabbul az ellenfelek, mint egyébként, összesen pedig 4.9%-ot vett le Gobert átlagban azoknak a dobóteljesítményéből, akiket éppen fogott, legyen szó a pálya bármely pontjáról. Green lett a második DRPM-ben (+5.01), 100 támadásra vetítve 5 ponttal kaptak kevesebbet vele a pályán, és összességében majdnem ugyanolyan hatékonysággal védte az általa fogott embereket a pálya összes pontján, ahogy Gobert, de összességében 6.2%-ot "szedett le róluk", ebben jobb is volt, mint a francia. Greennél meg kell említeni, hogy a blokklistán elért 12. helye (1.4) mellett megnyerte a labdaszerzés kategóriát (2.0). Mindkét csapat meghalna valószínűleg védekezésben, ha nem lenne adott Green és Gobert, úgyhogy ez nem perdöntő.

Számok alapján a francia bőven nyerhetné és nyerheti is a voksolást, és meg is érdemelné nagyon. Nálunk azzal nyert Green, hogy a Warriors a végére jobb védő csapat lett a Jazznél, és ő nemcsak statisztikákban kiemelkedő, de egészen elképesztő vezér vokálisan és egyébként is - ebben és abban jobb Gobert-nél, hogy egy elváltásnál ő ugyanolyan rémálom egy kisemberen a periméteren, mint a palánk alatt egy magasember ellen, Gobert-nél azért nem mindig ez a helyzet. A rendes szavazásban pedig szerintem szerepet fog játszani, hogy Green jobban előtérben van, illetve hogy kétszer is második volt az elmúlt két évben Kawhi Leonard mögött - alapvetően egyébként most is simán elképzelhető, hogy ez lesz a vége, csak Gobert előzi meg.

A többiek első helye szeritem meglepetés lenne idén, ide értve Kawhi Leonardot is, akiről hiába tudja mindenki, hogy milyen védő, a statisztikák egyáltalán nem szerették idén - se az ON/OFF, se a DRPM, se az ellenfelek róla hozott dobószázalékai. Ez a díj azonban kicsit "megszokás" kérdése is, ezért leírni nem lehet - ő az egyetlen reális veszély Gobert-ékre, mivel a San Antonio Spurs volt a legjobb védőcsapat (103.4 DRtg), és ez sokat szokott számítani, ezt és Leonard hírnevét figyelembe véve még akár triplázhat is. Andre Roberson lett nálunk a harmadik, akinek a csapat védekezésben hozott 10. helye a gyengéje (107.5 DRtg), viszont a legjobbakat fogta általában, és a pálya összes pontján 3-6%-kal dobtak róla rosszabbul az ellenfelei, mint egyébként, 4.6 ponttal kaptak többet 100 támadásonként, ha nem volt a pályán, DRPM-ben pedig a harmadik legjobb kiscsatár lett (+2.65). A Bucks mindenese, Giannis Antetokounmpo ebben például elmaradt tőle (+1.86), de a görög a ketteseket, főleg 3 méteren belül rettenetesen jól hatástalanította, majdnem Gobert-Green szinten (3 méteren belül 9.9%, 2 méteren belül 11.4%), összességében pedig 4.9%-kal rontotta az általa fogott emberek dobószázalékát. Giannis Greenhez hasonlóan Top12-ben végzett blokkokban (1.9, 6.) és szerzett labdákban (1.6, 12.) is.

Mellettük meg lehet említeni az általában itt azért meghatározó centereket, a liga ötödik védekezéssel bíró Miami középjátékosát, a pattanókategóriát (14.1) megnyerő Hassan Whiteside-ot, a Clipperstől DeAndre Jordant (bár ezúttal Doc Riversék csapatvédekezése nem volt olyan szintű, hogy komoly esélyes legyen) vagy a védekezésben liganegyedik Hawkstól Paul Millsapet, de előbbi öt esélyesebbnek tűnik a Top3-ra.

Kezdő5.hu díjak:

1. Draymond Green (Golden State Warriors)
2. Rudy Gobert (Utah Jazz)
3. Andre Roberson (Oklahoma City Thunder)

Tipp a tényleges végeredményre:

1. Draymond Green (Golden State Warriors)
2. Rudy Gobert (Utah Jazz)
3. Kawhi Leonard (San Antonio Spurs)


MVP

Ez az a díj, amit talán a legnehezebb megfogni, mert konkrétan semmi köze nincs ahhoz, hogy MVP, azaz a legértékesebb játékos.

Ha a legértékesebb szót nézzük, akkor nálam a sorrend LeBron James - Russell Westbrook - Isaiah Thomas lenne, mert hiába jó csapat a Cleveland Cavaliers papíron, LeBron nélkül nem nyertek még meccset, mióta 2014 nyarán visszatért a franchise-hoz, és ebben az idényben, főleg a második felében már akkor is gondjaik voltak, ha 5 percre leült pihenni. Ez kicsit Tyronn Lue és Kyrie Irving hibája is volt ("a maradékkal" is azért tudni kellene jó eredményeket szállítani), meg benne volt az is, hogy kísérleteztek, új embereket kellett beépíteni, de ha értékesség, akkor ez a legelső szempont - egyébként 17.0 ponttal voltak gyengébbek 100 támadásra vetítve, ha nem volt a pályán. Emiatt a szempont miatt lenne második Westbrook, akinek az ON/OFF statisztikája +12.5 volt (ennyivel voltak jobbak 100 támadásra vetítve, ha a pályán volt, mint ha nem). Thomas pedig a Boston egyetlen igazi vezére volt támadásban, Al Horford érkezése és a védekezése ide vagy oda.

Ez a díj azonban világ életében két dologról szólt. Egyrészt arról, hogy legyél Top csapatban, lehetőleg konferencia Top2-ben vagy liga Top4-ben, másrészt legyenek (a csapatodból) kiemelkedő statisztikáid vagy/és impacted vagy/és marketinged. Ha tetszik, ha nem, ezek alapján ítélték oda ezt a trófeát. Ha volt a ligaelsőben kiemelkedő ember (Derrick Rose, 2011), akkor ő nyert, de ilyen most nincs. A Golden State-nél Kevin Durant kiváló számokat hozott, de a csapata egy kisebb hullámvölgy után jobban játszott a kiesését követően, mint vele együtt, *piff*, oda az MVP díj, Curry pedig a szezon első felében engedte Durantet játszani, teljesen egyértelmű, hogy nem fogja megkapni harmadjára is az elismerést.

Az előbb leírt kritériumok alapján a sorrend nálunk James Harden - LeBron James - Kawhi Leonard lett, hiába volt év közben más is köztük. Harden 29.1 pontot hozott 11.2 gólpasszal (ligaelső) és 8.1 pattanóval, ráadásul 61.3%-os TS-e volt - csapata szempontjából lényegtelen volt, hogy mezőnydobásokból vagy büntetőkből szerezte-e pontjait, hatékonyan hozta, csak ez számít. A védekezése idén megint nem volt éppen a toppon (nagyon finoman fogalmaztunk), de MVP díjnál ezt szintén nem szokták olyan véresen komolyan venni, Rose vagy Steve Nash esetében se figyelték olyan szigorúan. Az igaz, hogy csak konferencia harmadik csapatban játszott, de összességében is ligaharmadik volt a Rockets, mivel megelőzték az összes keleti gárdát. James a keleti második Clevelandben 26.4 pontot produkált 8.7 gólpasszal, 8.6 pattanóval és 61.9%-os TS-sel. Védekezésben azért más szint, mint Harden, kicsit hatékonyabb is, de boxscore statisztikákban elmarad tőle, ráadásul a csapatával is a Houston mögött végzett. Leonard pedig a ligamásodik Spursben hozott 25.5 pontot 61.1%-os TS-sel, 5.8 pattanóval és 3.8 gólpasszal. Ezek azok a számok és helyezések, amikkel az elmúlt évek alapján ott lehet lenni.

Ha valaki beleszólhat nálunk a Top3-ba, az Isaiah Thomas, aki a végül keleti első helyet szerző Boston messze legjobbja volt 28.2 ponttal, 62.5%-os TS-sel és 5.9 gólpasszal. Leonardot még akár le is nyomhatná, de hiába nem számít sokat a védekezés egy MVP díjnál, azért azt nem tudtuk nem figyelembe venni, hogy a negyedik negyedek királya a pálya ezen részén konkrétan a liga legrosszabbja volt az alapszakasz során, Leonard meg az egyik legjobb, van köztük vagy 445 játékos csak az NBA-ben. Thomas egyébként valószínűleg betonbiztos Top5-ös a Boston keleti első helye miatt, a négy nagy mögött jó eséllyel őt hozzák majd be az ötödik pozícióra.

Russell Westbrook (31.6 pont, ezzel pontkirály, 55.4% TS, 10.7 pattanó, 10.4 gólpassz) egy nagyon érdekes kérdés, főleg azért, mert az eddig kiszivárgott szavazatok alapján jó eséllyel övé lesz végül a díj, nálunk ettől függetlenül nem. Westbrook teljesen egyértelműen a tripla-dupla rekordoknak és átlagnak köszönheti majd a trófeát, de ennél komolyabb lufit szerintem ritkán látni, méghozzá egy dolog miatt: semmivel nem kisebb teljesítmény 9.9 pattanót átlagolni, mint 10.0-t. Illetve egészen pontosan 0.1-del, de nem ég és föld a differencia, márpedig az amerikai média tálalásában úgy nézett ki a szezon, hogy van valaki, aki tripla-duplát átlagol, a többiek meg nem.

Harden és Westbrook pattanózása között 2.6 a távolság, és azt a szezon során többször is leírtam, hogy hátvédek pattanózásánál sok semmitmondóbb statisztikát nem nagyon tudok elképzelni. Harden 8.1-e ugyanolyan túlzott, mint Westbrook 10.7-e, de a két játékos közötti marketing itt válik el, hiszen az egyik tripla-dupla, a másik nem - nem mellesleg a ligában legkevésbé Westbrook zavarta a dobásokat a periméteren, nem kis mértékben azért, mert már elindult pattanózni, annak meg nem biztos, hogy volt nettó haszna. Közben Harden generálta a legtöbb pontot a liga történetében a pontjaival és a gólpasszaival, és jelentősen hatékonyabb pontszerző is volt, ezek pedig jóval fajsúlyosabb dolgok, ha két "irányítóról" beszélünk.

Egy valamit nem olvastam Westbrookkal kapcsolatban gyakorlatilag sehol: 47 győzelem. Ennyit ért el a Thunder, ami szerintem óriási dolog - én nem titkoltan PO-on kívülre, illetve a vonal környékére vártam az OKC-t, mert a keretüket nem tartottam elég jónak - túlságosan egyoldalas, vagy jó védők vannak, vagy jó támadók, de two-way játékosokból borzasztóan kevés. Ehhez képest gyakorlatilag tükörsimán hozták a szintet, és ebben az első számú "ludas" Westbrook volt, akinek volt elég energiája arra, hogy 82 (81) meccsen keresztül végig pörögjön, minden egyes mérkőzésen 100%-ot adjon ki magából, amire nagyon kevesen lettek volna képesek mind mentálisan, mind fizikailag - függetlenül attól, hogy néha többször is bevehette volna a játékba a társakat, rajta kívül nem volt egyetlen komolyan vehető helyzetkreálójuk sem, Oladipo sem az, csak egy keleti nem PO-os gárdánál.

Ha nem nézem a korábbi éveket, hogy ki és mi alapján kapta az MVP-t, akkor teljesen nyugodt szívvel lehet neki is odaadni a díjat, mert a 47 győzelem az nem egy tripla-dupla-féle marketing dolog, hanem egy kézzel fogható, komoly eredmény. A baj az, hogy nyilván ezzel nem lehetne eladni az első helyét, mert akkor 2006-ban Kobe Bryant is kaphatta volna a trófeát, vagy például 2015-ben Hardennek kellett volna nyernie Curryvel szemben...

Kezdő5.hu díjak:

1. James Harden (Houston Rockets)
2. LeBron James (Cleveland Cavaliers)
3. Kawhi Leonard (San Antonio Spurs)

Tipp a tényleges végeredményre:

1. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)
2. James Harden (Houston Rockets)
3. Kawhi Leonard (San Antonio Spurs)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus