Állandóság Memphisben, de mire elég a grit&grind stílus?

Két hét múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Memphis Grizzliest vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves, TrailBlazers, Nuggets, Jazz, Thunder
Southeast: Heat, Wizards, Hornets, Hawks, Magic
Southwest: Spurs, Rockets, Mavericks


A Grizzlies off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta öt edzőtábor-meghívót osztottak ki, Yakhouba Diawara, Sampson Carter, Alex Stepheson és Ryan Hollins mellett nem garantált szerződést kapott tőlük a tavaly a Szolnoki Olaj KK-nál játszó Lazeric Jones is.


Jelenlegi keret:
Conley - Lee - Barnes - Randolph - Gasol
Udrih - Allen - Carter - Jeff Green - Wright
Smith - Adams - Ja. Green (nem garantált) -  Martin - Stokes
Jones (ng) - Diawara (ng) - Stepheson (ng) - Carter (ng) - Hollins (ng)


A Memphis talán a legkiegyensúlyozottabb csapat az egész ligában abból a szempontból, minimális változtatásokkal húzták le az egész nyarat, hiszen Matt Barnes érkezett kiscsatárnak, a Sacramento Kingshez távozó Kosta Koufost pedig Brandan Wright váltotta, de ez sem lényeges cserének nem minősül, sem az eddigi játékot nem fogja megborítani. A Grizzlies továbbra is a betonkemény védekezésére és a palánk alatt Gasolékra fog építeni.

Egy kisebb kérdés lehet, hogy Jeff Green vagy Barnes kezd-e, de azért ez nem oszt, nem szoroz szerintem a lényeg szempontjából. Barnes ha formában van, szerintem jobban illik a kezdőbe, mert jobb védő és amikor megy neki, jobb triplázó is Greennél. Az ex-bostoni gyakorlatilag Rudy Gay gyengébb kiadása, mert nem olyan jó védő (nem is rossz, de ebben például Barnes egészen biztosan jobb), nem is triplázik jól, de Gay-jel ellentétben még kiegyensúlyozatlan is, egy-egy jobb meccse után is teljesen el tud tűnni. Az ő megszerzése egyébként szerintem pont ezért hiba volt a Memphis részéről, de ez még az előző szezon hibája - előre nem tudnak vele lépni, mert hármas poszton öli a Memphisnél egyébként sem annyira jó spacinget, négyesben pedig nem segíti, hiába tudná ugyanis megverni lábon ellenfelét, ha a védők nem mennek ki rá.

A Mike Conley - Courtney Lee - Tony Allen trió működött tavaly, de ez még csak egy alacsonyabb perimétersor. Barnes érkezésével talán megléphetik már a small-ballt is, mert egy olyan játékos érkezett, aki tud triplát dobni, így adott esetben tényleges taktikai előnyt jelenthet négyes poszton (Greennel ellentétben), de abban biztos vagyok, hogy a Grizzlies kezdeményezni nem fogja ezt a felállást, maximum alkalmazkodni fognak, ha arra lesz mindenképpen szükség - és ezt is szerintem legfeljebb a PO-ban fogják meglépni, az alapszakaszban a Marc Gasol, Zach Randolph párost fogják nyomni.

Mivel a játék alapja továbbra is ők ketten, illetve Conley lesznek, természetesen meg kell említenünk velük kapcsolatban a sérüléseket - az irányító arca a legrosszabbkor, a rájátszás elején tört el az előző idényben, Randolph ilyen szempontból rendben van, az utóbbi három idényben maximum 11 meccset hagyott ki, Gasolnál viszont láttuk, mit jelent a kiválása, 2013/14-ben az idény első felében volt maródi, és a szakadék széléről kellett visszakapaszkodni az együttesnek a PO-ért. Náluk azonban ez a "sérülések" felütés is csak egy közhely, mert alapvetően nem sérülékeny egyik vezérük sem - Tony Allent leszámítva, aki a védekezés motorja, de a rendszer nélküle is hatékonyan működik -, így itt még csak ezt sem nagyon lehet kockázati tényezőként kiemelni.

Összességében nézve a többi csapathoz képest a Grizzlies gyakorlatilag egy nyitott könyv, évek óta ugyanazt játsszák, minimálisan változott a keretük is. Ez persze azt is magában hordozza, hogy szinte semmivel nem lett több variációs lehetőségük támadásban, de évekkel ezelőtt kijelölték ezt a grit&grind irányt, ettől nem tántorítanak, ennek a "kampánynak" pedig Barnes az arca lehetne. Talán azt lehet kérdőjelesre venni náluk, hogy sikerül-e vagy akarják-e idén beépíteni Jarell Martint. Ő abból a szempontból teljesen Green másolata, hogy egyrészt kiscsatár és erőcsatár poszton bevethető, másrészt nem tud kintről dobni - az szinte biztos, hogy a lejáró szerződésű Green utódjának őt szánják, mint a pad pontfelelős magasembere.

Ettől függetlenül a nyugati Top6 szerintem biztos nekik, ha nem sérül le a fél keret, aztán viszont hogy a PO-ban végső sikerért lehet-e küzdeni az ő játékstílusukkal... Szimpatikus, hajtós csapat, de mondhatni nem erre halad a liga, erről bővebben viszont majd a rájátszás előtt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus