All-in? Kiestél

A Cleveland Cavaliers szezonjának mottója az All-in, így felmerül a kérdés, mikor ültetnek a pókerasztalhoz olyas valakit, aki tud is játszani?

Az előző idénynél döntőjénél járunk, ahol Steve Kerr és David Blatt játszanak Heads Up partit, ami gyakorlatilag négy Freeze-out torna végeredménye - olyan Texas Hold'em póker, ahol összesen ketten ülnek az asztalnál, és addig játszanak, amíg az egyik fél el nem szedi négyszer ellenfele összes zsetonját, ugyanabból a kiindulóhelyzetből. Blatt az előző körökben, főleg Tom Thibodeau ellen belehibázgat a stratégiába. Nagyot emel, mikor nem kéne, érthetetlen helyzetben dobni akar, de az ásza (LeBron James) kihúzza a bajból. A fináléban aztán az ász megmarad, de csak alacsony lapok jönnek mellé kézbe (se Irving, se Love), viszont okos játékkal az első három tornából 2-t megnyer így is. Az A3, A4 kombinációk aztán nem elegek a király-dáma (KQ), ász-király (AK), de még az egyszínű 9,10 párosítások ellen sem. A vége 4-2 Kerrnek, akit a floppok jobban kedvelnek a kötőlapjai miatt (Iguodala, Green, smallball).

Mi történik?

LeBron James a következő idény egyik WSOP selejtező-tornáján szól a főnöknek, hogy neki ez a Blatt nem jó, cseréljék le, ekkor érkezik Tyronn Lue, aki kis túlzással olyan, mintha én ülnék Daniel Negreanu vagy Phil Ivey helyére (mindketten pókerlegendák). Eljön a rájátszás, ahol az első három körben sorozatban két ászt kap a kezébe az új "mester", miközben a túloldalon a különböző színű K9 a legtöbb, amit ki lehet sajtolni a pakliból, a flopra viszont nem egyszer lejön a póker a Cavsnek (például Frye és az egész csapat agymenése a triplavonalon túlról). A Toronto ellen kétszer jön le 1-1 AK a Lowry-DeRozan párosra, meg is van a két vereség, de nem azért, mert egyszer-egyszer jó lapokat kap Dwane Casey, hanem mert a Clevelandnél az van, amit LeBron szajkózik: ez az All-in év, Lue meg mint egy jó katona, tolja befelé a zsetonokat ha kell, ha nem. Keleten azért összességében mindegy, ki mikor fogadja el, az ellenfelek edzőinek kezében tartott lapok soha nem jók eléggé (ezt a két torontói esetet leszámítva), aztán elérkezünk a történet elejének egyéves évfordulójához.

Jön Steve Kerr, aki dobálja az először kapott kettes-heteseket (Curry és Thompson az első meccsen), amíg nem kap a kezébe egy AK-t (Livingston, Green), és már mondja is a callt Lue teljesen amatőr játékára (állandó All-in), az első Freeze-out torna behúzva. Jön a második ütközet, ahol Lue megnézi a kártyáit, különböző színű 2,7 (az egész Cavs a második meccsen), de mivel mást nem tud, így mondja az All-int, jön is a zakó, ahogy kell. Hogy mi lesz a továbbiakban, azt nem lehet előre megmondani, valószínűleg jobb lapokat fog kapni az otthoni mérkőzéseken legalább, és adott esetben a 2,7-re is jöhet jó flop, csak borzasztóan ritkán. A versenyt végül jó eséllyel a Warriors nyeri.

Hogy mi az analógiával a gond?

Nem az, hogy James egy rosszabb pozícióból elvesztett verseny után engem ültet Phil Ivey helyére, hanem az, hogy alapvetően kártyalapok nem diktálnak, azokat használják. Ez működött Gregg Popovich-nál, működik Kerrnél, de működött LeBronnál is, Miamiben, amikor azt az említett főnököt, Pat Riley-t nem érdekelte, hogy a lap mit szeretne... Korábban kifejtettem már, hogy mennyire rossz üzenetnek tartom azt, hogy James válogat még edzőt is magának egy csapatnál, márpedig ez a véleményem azóta sem változott, ha pedig elbukja a Cavs a finálét, azt nem JR Smith-nek, Kevin Love-nak vagy Kyrie Irvingnek köszönhetik, hanem annak, hogy LeBron ezt a keretet és ezt a milliőt akaratoskodta össze a klubhoz. A pályán persze megszakad, csapata legjobb játékosa, de az előbb említett szempont miatt szerintem a Cavs bajnoki címeinek sírásója is egyben, nem csak a remények visszahozója.

A hírek szerint a Pat Riley-féle modellt akarja követni James a Cavsnél, a "mindenki azt csinálja, amit mondok, mert jobban tudom és kész" mottó jegyében. A gond az, hogy jövőre lesz fél évszázada(!!!), hogy Riley az NBA-ben játszik, dolgozik. A Blatt menesztésénél írt cikkemben azt írtam, hogy ha jobb edzőnek gondolja magát Kerrnél vagy Popovich-nál, az elég merész vállalás, de egy ennél nagyobb baklövése is lehet a clevelandiek ikonjának: ha azt gondolja, hogy tud annyit az emberek kezeléséről, egy csapat felépítéséről vagy a győztes klubok működésének elvéről akár a pályán, akár azon kívül, mint amennyit Pat Riley. Mert ha még így is lenne (nincs), azt játékosként nem ugyanaz felvezetni egy franchise-nál, mint elnökként, hiszen veled elvileg egyenrangúak fölött vagy egy és két szinttel is - na ez az a modell, ami soha nem fog működni ott, ahol emberek alkotnak egy csapatot/céget/vállalkozást.

Ennél a clevelandi All-innál nagyobb öngólt szerintem még nem sokat lőttek a profi sportok történetében. Mert mi van, ha idén nem nyer a Cleveland? Jövőre nem próbálják meg megszerezni a bajnoki címet? Vagy "De most aztán már tényleg All-in" lesz az új jelmondat? Az All-innak ugyanis az a tulajdonsága, hogy ha buksz, buksz mindent, és ha ez így lesz, akkor nem a csapat jelenthet csődöt elsősorban, hanem a James által felépített álomvilág.

Az nagyon nagy dolog lenne szerintem tőle, ha visszamenne sima "kártyalapba", és mivel LeBron lepett már meg korábban pozitívan, ezért nem zárom ki ennek a lehetőségét sem. Amellett azonban, hogy "nagy dolog"-nak titulálhatnánk ezt, szerintem a legelső jelző az "elengedhetetlen" ezzel a húzással kapcsolatban, mert akkor lesz újra bajnok James, ha rábízza azokat a feladatokat másokra, amihez nem ért. Ezzel az idei All-innal ugyanis más nem derült ki, csak annyi, hogy LeBron egy ütős kártyalap (nemhogy ász, hanem a képességei alapján a Texas Hold'emben nem létező Joker is akár), de mint pókerjátékos, kevés. Stephen A. Smith-szel ésszel élő ember nagyon kevésszer ért egyet, de az most szerintem ült az ESPN (egyik) bohócától, hogy ha ez a döntő is bukó (méghozzá így), akkor James elveszíti a "jelenlegi legjobb játékos" címet. És szerintem egyáltalán nem a 2/7-es döntőbeli mérlege miatt, hanem azért, mert Steph Curry nem megy fel az irodába is megmondani a frankót, neki elég az, ha a pályán ászként viselkedhet és "használják".

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus