All-Time csapatok - Central

All-Time csapatokról szól a mostani uborkaszezon - a Central csapatainak legjobb 10 fős kereteit raktuk össze.

Az utóbbi hetek egyik legnagyobb "cicaharca" Shaquille O'Neal és Scottie Pippen között zajlott. Ezen apropóból hatrészes sorozatunkban a liga 30 csapatát vizsgáljuk, megpróbáljuk összerakni a szerintünk legjobb 10-es kereteket vezetőedzőkkel együtt - leginkább az nyom a latba a kiválasztásnál, hogy adott csapatnál hogyan szerepelt egy-egy játékos, az összkarrier csak második, de szintén nézett szempont. Kezdjük először a Central csapataival, tehát a Chicago Bullsszal, a Cleveland Cavaliersszel, a Milwaukee Bucksszal, a Detroit Pistonsszal és az Indiana Pacersszel.

(Az egyszezonos emberek egyik csapatnál sincsenek figyelembe véve)

 

Chicago Bulls

Jerry Sloan, Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman, Artis Gilmore
Derrick Rose, Reggie Theus, Toni Kukoc, Horace Grant, Joakim Noah

Vezetőedző: Phil Jackson

A Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman triót nem nagyon kell magyarázni Phil Jacksonnal a kispadon, minden idők legjobb csapatának váza volt ez a névsor. Jerry Sloan egy kis "csalás", hiszen ő dobóhátvéd volt, de a franchise első nagy sztárjaként szerintem helye van az All-Time ötösben, kétszer volt All-Star és négyszer az All-Defensive első csapat tagja (plusz kétszer a másodiké). Ha a Triangle-t nézzük, Artis Gilmore talán kicsit "sok" hozzá támadásban, de az ABA egyik legnagyobb sztárja volt és a Bullsnál is 19 pontot, 11 pattanót és 2 blokkot átlagolt, center poszton ehhez megközelítőt sem hozott más.

A padon Derrick Rose-nak az elmúlt három éve ellenére is egyértelműen helye van, mint Jordan mellett az egyetlen MVP, ugyanígy került be nálam Joakim Noah, mint Jordan mellett az egyetlen Év Védője a franchise történetében - aki ráadásul évek óta a csapat motorja és (második) arca. Horace Grant az első three-peat harmadik számú embereként helyet kellett, hogy kapjon, ahogy a 90-es évek egyik legjobb cserejátékosa, Toni Kukoc is ott van a padon. Reggie Theus a Sloan utáni, Jordan előtti korszak meghatározó embere volt Gilmore mellett (2 All-Star, 18.8 pont, 5.6 gólpassz, 3.4 lepattanó).

Kimaradók: Ron Harper, Chet WalkerBob LoveLuol Deng, Orlando Woolridge.

 

Cleveland Cavaliers

Mark Price, Kyrie Irving, LeBron James, Larry Nance, Brad Daugherty
Andre Miller, Ron Harper, John "Hot Rod" Williams, Anderson Varejao, Zydrunas Ilgauskas

Vezetőedző: Lenny Wilkens

A kezdőből LeBron Jamest nem sokáig kell tárgyalni. A magasembereknél Larry Nance és Brad Daugherty is meghatározó emberei voltak a 80-as évek végén, 90-es évek végén szinte állandó PO-szereplő, egyszer a keleti döntőig is eljutó együttesnek. Utóbbi jóval jobb statisztikákat hozott (5 All-Star, 19.0 pont, 9.5 pattanó, 3.7 gólpassz), mint az elmúlt 20 év egyik Cavs-arca, Zydrunas Ilgauskas, ezzel kerül be nálam az All-Time kezdőbe. A hátvédeknél szerintem Mark Price helye a legbiztosabb, mint minden idők egyik legjobb büntetődobója (90.4% karrierátlag), aki sokkal jobban szolgálta ki a társakat, mint Kyrie Irving és jóval hatékonyabb pontszerző is volt (59.1 TS% a Cavsnél töltött 9 szezon alatt).

Irving és Ron Harper között szerintem csak szimpátia alapján lehet dönteni: utóbbi karrierjéről már tudjuk, hogy 5 bajnoki címmel teljes lett, de azt kiegészítőként szerezte. Jobb védő volt, mint Irving, ráadásul ő játszott is kettest, nem csak én tenném be arra a helyre, sokoldalúbb kosárlabdázó is volt, Irving viszont 3-szoros All-Star és All-NBA harmadik csapattag is (ebből semmit nem hozott Harper), még csak pályafutása elején van és egy bajnokesélyes csapat második számú embere.

A cseréknél egyértelműen helye van Harpernek szerintem Andre Miller mellett, aki itt pazar játékosnak tűnt pályafutása elején (folyamatosan fejlődő statisztikák, összesítve 14.5 pont, 8.2 gólpassz, 4.2 pattanó és egy gólpasszkirály cím). Kiscsatárban alig-alig volt felhozatal LeBron mellett, így három magasember került be. Az említett Ilgauskas, a szintén említett 80-as, 90-es évek csapatának harmadik számú magasembere, John Hot Rod Williams (12.9 pont, 7.1 pattanó, 1.8 blokk), illetve az elmúlt időszak egyik meghatározó embere, LeBron első és második "uralkodása" alatt, előtt és közben is a gárda mellett kitartó, a csapatot összesen 11 éve szolgáló brazil Anderson Varejao.

Kimaradók: Lenny Wilkens (mint játékos), Terrell Brandon, World B. Free, John Johnson.

 

Detroit Pistons

Isiah Thomas, Joe Dumars, Grant Hill, Dennis Rodman, Bob Lanier
Chauncey Billups, Dave Bing, Dave DeBusschere, Ben Wallace, Bill Laimbeer

Vezetőedző: Chuck Daly

Chuck Daly, Isiah Thomas és Joe Dumars helye szerintem megkérdőjelezhetetlen, hiszen a franchise történetének legfényesebb korszaka fűződik a nevükhöz, a Bad Boys Pistons két bajnoki címének döntő MVP-iről, illetve a mindenkit kezelni tudó mesterről van szó, akire egyébként a Dream Teamet is rábízták később. A fénykorában lévő Grant Hill szerintem a csapat történetének 3 legjobb játékosa között van. Dennis Rodman itt is helyet kap a Bulls után, mint többek között az Év Védője díj kétszeres nyertese, Bob Lanier pedig a 70-es évek egyik legjobb játékosa volt a teljes ligát nézve (22.7. pont, 11.8 pattanó, 3.3 gólpassz, 2.0 blokk).

A Pistons történetének két meghatározó centere, Ben Wallace és Bill Laimbeer is ott vannak nálam a 10-es keretben - Wallace a négy Év Védője címmel (amivel csúcstartó az egész ligában), Laimbeer pedig azzal, hogy Rodmanék mellett az első két bajnoki címben elévülhetetlen érdemeket szerzett. Chauncey Billups a legutóbbi aranygyűrű megszerzésénél volt vezér, igazi vándormadárból a liga egyik legjobb karmestere lett itt. Dave Bing a 60-as évek második, illetve a 70-es évek első felében volt 6-szoros All-Star (22.6 pont, 6.4 gólpassz, 4.2 pattanó), míg Dave DeBusschere korának egyik legjobb védője volt, itt 3-szor lett All-Star (16.8 pont, 11.7 pattanó), később pedig New Yorkban a két bajnoki címet szerző csapat szerves része volt.

Kimardók: Bailey Howell, Kelly TripuckaGene ShueGeorge Yardley.

 

Milwaukee Bucks

Oscar Robertson, Sidney Moncrief, Ray Allen, Glenn Robinson, Kareem Abdul-Jabbar
Sam Cassell, Michael Redd, Marques Johnson, Bob Dandridge, Terry Cummings

Vezetőedző: Don Nelson

A kezdő kicsit alacsony lett, de az egész Bucksból hiányoznak a meghatározó magasemberek egy-egy kivételt leszámítva. Az egyetlen bajnokcsapat két vezére és a "minden idők legjobb játékosai" listán is előkelő helyet elfoglaló Oscar Robertson és Kareem Abdul-Jabbar természetesen ott vannak. Sidney Moncrief a másik aranykorszak, a 80-as évek legnagyobb Bucks-sztárja volt, aki kétszer volt az Év Védője is. Ray Allen itt kezdett, nem is akárhogyan (3 All-Star, 19.6 pont), majd lett később minden idők legjobb tripladobója. Glenn Robinson pedig a 90-es és 2000-es évek Bucksának meghatározó alakja volt, a 80-as évek után az egyetlen főcsoportdöntőt felmutató együttes vezére.

Cassell ennek a Robinson-Allen-féle csapatnak a harmadik sztárja volt (19.0 pont, 7.2 gólpassz, 4.0 pattanó). Michael Redd a franchise történetének egyik legjobb scorere és Allen mellett egyik legjobb shootere (1 All-Star, 20.0 pont, 38.3% tripla). Marques Johnson a 70-es évek legvégén és a 80-as évek elején volt a csapat mindenese (5 All-Star, 21.0 pont, 7.5 pattanó, 4.7 gólpassz). Bob Dandridge a kezdetekkor volt Robertson és Jabbar segítője, majd a gárda vezére (3 All-Star, 18.6 pont, 7.3 pattanó, 3.2 gólpassz), később pedig a Washingtonnal is bajnok lett. Terry Cummings pedig a Moncrief-korszak erőcsatára volt, nem is akármilyen (2 All-Star, 21.7 pont, 8.3 pattanó)

A vezetőedző Don Nelson, mert bár Larry Costello bajnok lett Abdul-Jabbarral és Robertsonnal, Nelson 10 év alatt összesen egyszer nem jutott rájátszásba a csapattal, 3 főcsoportdöntőben is ott voltak, ő az örökranglista első helyezettje 1335 sikerrel edzőként és jobb a mérlege a Milwaukee-nál is, mint Costellónak (540-344, 61.1% vs. 410-264, 60.8%).

Kimaradók: Jack SikmaAndrew BogutVin Baker, Ricky Pierce, Brian Winters.

 

Indiana Pacers

Mark Jackson, Reggie Miller, Danny Granger, George McGinnis, Jermaine O'Neal
Paul George, Metta World Peace, Detlef Schrempf, Mel Daniels, Rik Smits

Vezetőedző: Slick Leonard

Két vitathatatlan név van a Pacers kezdőjében. Az egyik a franchise legnagyobb legendája és minden idők egyik legjobb shootere és clutch játékosa, Reggie Miller, a másik pedig az ABA-ben a csapattal két bajnoki címet szerző, ott 3 All-Starig és egy MVP címig jutó George McGinnis. Az állandó konferencia-döntős és egyszer a fináléba is bejutó, 90-es évekbeli csapat irányítója volt Mark Jackson, aki közte van annak az öt játékosnak, akik eljutottak 10.000 gólpasszig karrierjük során. Jermaine O'Neal hat All-Star gáláig vitte a 2000-es években (18.6 pont, 9.6 pattanó), Danny Granger pedig pont az őt követő korszakban volt a csapat arca, fénykorában egy kiváló scorer (18.2 pont, 5.2 pattanó, 56.4% TS).

A Pacersnél a Bucksszal ellentétben pont irányítóból nem volt túl sok korszakot meghatározó arc. Paul George-nak nálam már helye van az All-Time 10-esben 2 All-Star tagságával, valamint 2-2 All-NBA és All-Defensive csapatba jelölésével. Detlef Schrempf itt vált igazi mindenessé a 90-es évek elején (1 All-Star, 17.0 pont, 8.6 pattanó, 4.1 gólpassz). MWP, akkori nevén Ron Artest a franchise történetének egyetlen Év Védője díj nyertese. Mel Daniels McGinnis mellett az ABA-csapat sztárja volt, ő mindhárom bajnoki címnél ott volt és kétszer nyert pattanókirályi címet is (6 All-Star, 19.4 pont, 16.0 pattanó), Rik Smits pedig teljes, 12 éves karrierjét a Miller-féle csapatban töltötte (1 All-Star, 14.8 pont, 6.1 pattanó).

Több legendás név is volt a Pacers-edzők történetében, mint például Larry Brown, Larry Bird vagy Jack Ramsay, de ők 3-4 szezonig irányították a csapatot, míg Slick Leonard 12 esztendőn keresztül. 3 bajnoki címet nyert vele a csapat az ABA-ben, 2-szer voltak még ezen kívül döntősök és kétszer vesztettek a főcsoportdöntőben.

Kimaradók: Johnny Davis, Freddy LewisJalen Rose, Billy KnightRoger Brown, Chuck PersonHerb Williams.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus