Átalakul vagy csak tovább mélyül a Celtics?

Kevesebb mint egy hónap múlva jön az NBA draftja, kezdődik tehát az "új idény". Idén is végigvesszük a játékosbörze és a szabadügynök piac előtt, hogy mely csapatok hogyan állnak, mik a lehetőségeik a nyárra, hova kellene erősíteniük - ma a keleti konferenciát az alapszakaszban megnyerő Boston Celtics a soros.

A korábban tárgyalt csapatok:

Atlantic: Philadelphia SixersNew York Knicks, Brooklyn Nets


A Boston elég nehezen kapott lábra az alapszakaszban (december közepén 13-12-vel is álltak), de végül 53-29-cel behúzták nemcsak divíziójukat, hanem az egész főcsoportot, és a PO-ban is a konferencia döntőjéig meneteltek, ahol egy meccset el tudtak venni a Cleveland Cavalierstől. Az azért a címvédő ellen látszódott, hogy "helyezésileg" közel vannak a tophoz, egyébként viszont van egy elég nagy szakadék köztük és az igazi bajnokesélyesek között, úgyhogy további változások szükségesek ahhoz, hogy a Celticset a végső győzelemre esélyes gárdák között lehessen emlegetni. Danny Ainge GM nemrég talán legkonkrétabb nyilatkozatát tette ezzel kapcsolatban, úgyhogy most végigvesszük, mik az opciói.

A Boston Celtics fizetési listája!

Két eset áll fenn velük kapcsolatban, de mindkét esetben léphetnek nagyon sok mindent.

1. Ainge elhiszi, hogy van keresnivalója a Celticsnek a Warriors-LeBron érában is, és mindent megpróbál annak érdekében, hogy rövidtávon minél jobb esélyük legyen a bajnoki címre.

Ebben az esetben is van több opció, hiszen csere útján és a szabadügynökök közül is válogathatnak. 76.2 millió dolláron állnak a jelenlegi állapot szerint, de ez lehet 65 millió is, ha elengedik Demetrious Jacksont, Jordan Mickey-t és Tyler Zellert, de lemehetnek 61 millió alá is akár, ha Kelly Olynyk QO-ját visszavonják. Utóbbi kevéssé valószínű, de nagyobb hal elérhetősége esetén egészen biztosan megtennék, míg Zeller jövője jó eséllyel meg van pecsételve a Celticsnél - ha sapka alatti hely kell, ki fogják rakni, ha pedig egy cserébe kell a 8 millió dolláros, de ingyen kivágható szerződése, akkor el fogják cserélni, egyedül az lenne meglepő, ha maradna a következő idényre is.

Az erősítési lehetőségek közül három nevet emlegetnek a legtöbbet. Gordon Hayward szabadon igazolható lesz, így az ő megszerzése fájna a legkevésbé, hiszen "csak" sapka alatti hely kell hozzá, más nem, azt pedig meg tudja oldani a Boston. Hayward együtt dolgozott a Butler egyetemen Brad Stevensszel, kiváló kapcsolatot ápolnak, de az azért komoly kérdés, hogy el akar-e jönni Utah-ból, ahol láthatóan szintén kiváló csapatot építettek az elmúlt években. Rajta kívül az idén leigazolható játékosok közül leginkább Blake Griffin nevét dobták be többször is a Celticshez, de ő pont nem az a típusú All-Star frontcourt játékos (a hírek szerint erre megy rá a Boston idén nyáron), akivel egyről a kettőre léphetnének. Két ilyen cserealanyről rengeteg szó esett már a szezon közben is tavaly is, de...

Paul George-dzsal az a probléma, hogy jövő nyárra már belebegtette, hogy vagy marad a Pacersnél, vagy a Los Angeles Lakershez igazol. Ennek egyenes következménye, hogy igazán megfizetni senki nem akarja, áron alul meg az Indianának nincs értelme feladni őt, amíg van arra is sansz, hogy marad az együttesnél. Jimmy Butlerrel meg az a gondja a Bostonnak, hogy a Chicago Bulls rendesen megkéri az árát, hiszen neki még 2+1 év hátra van a szerződéséből, egyáltalán nem kötelező elboltolniuk legjobb játékosukat. A felmerülő nevek közül egyértelműen Butler lehetne a legjobb megoldás, hiszen LeBron James ellen kell építkezni, Kawhi Leonard után pedig Butler volt az az utóbbi években, aki Jamest leginkább kordában tudta tartani, már úgy, ahogy.

De ha Butlert meg is szerzik, a Clevelandhez közelebb csak akkor kerülhetnek, ha Al Horfordot nem ötös poszton erőltetik a pattanózása miatt, hanem egy védekezésben keményebb, jobb pattanózót szereznek (erre egyébként lehetne is pénzük, mert Butlert például jó eséllyel úgy hoznák el Chicagóból, hogy nagyjából ugyanannyi fizetésük ki is menne, mint amennyi bejön). Ebből a típusú centerből viszont szinte csak és kizárólag Nerlens Noel lesz piacon, és ő is korlátozott szabadügynök lesz, a Dallas Mavericks pedig szinte biztosan tartani fogja - és egyébként is lutri az egészségi állapota, nagyon óvatosan kell vele bánni. Ha nincs változás a palánk alatt (illetve annyi, hogy Ante Zizic érkezik majd Európából), akkor a Boston ugyanolyan esélytelen a Cavs ellen, mint idén.


2. Ainge belátja, hogy amíg James keleten van, a Warriors meg úgy áll fel, ahogy, bajnokok reálisan sosem lesznek, csak akkor, ha mindkét nagyágyúnál több sérült is van.

Na ebben az esetben lehet érdekes a Celtics nyara (és ez egyébként a reálisabb), mert akkor annyi biztosnak tűnik, hogy az 1/1-et megtartják, nincs se George, se Butler, és ha az 1/1-en jön Markelle Fultz, akkor el lehet gondolkodni, hogy kit cseréljenek el. A hátvédsorból ugyanis Avery Bradley, Marcus Smart és Isaiah Thomas is szerződéseik utolsó évébe lépnek, és egyikük sem lesz olyan rettenetesen olcsó - Smart legalább korlátozott szabadügynök lesz, de Thomasnak előre be lehet vésni a maximumot, miután tavaly nyáron, mikor kijöttek az új sapkával az új fizetések, azonnal kiírta twitterre, hogy akkor lehet készíteni a teherautókat 2018-ra... Bradley pedig ebben az évben jelentősen növelte az ázsióját, akár 15-20 millió között is lehet az éves bére.

Annak nincs sok értelme, ha nem hisz a bajnoki címben, hogy betáblázza magát, mert ha Thomasék új fizetéseihez hozzávesszük Horford évi 30 millióját, akkor már teljesen mindegy, mennyire jó a szerződése például Jae Crowdernek még 2020-ig, semmire nem mennek vele az igazolásoknál - nem mellesleg Thomas csereértéke a védekezése ellenére is egészen magasan lehet, szóval ha kicsit át akarja alakítani a dolgot Ainge, akkor itt el is kezdheti. Thomas, Smart és Bradley elcserélése is reális opció egyébként ebben a forgatókönyvben, de Horfordot sincs sok értelme ott tartani - ő öregszik ki legkorábban ebből a keretből, és ha a LeBronék utáni korszakra koncentrál a Celtics, akkor vele kár számolni.


A megoldás szerintem valahol a kettő között lesz, egész egyszerű indokok miatt. A Celtics reálisan nem lesz bajnokesélyes a következő években, hiába keleti topcsapat - a Cavstől még pár szint elválasztja őket, de egy Thomas-Butler-Hayward-Horford négyessel sem tudnák megugrani ezt a szintet, még mindig olyan támadható pontjaik lennének (irányító és center poszt védekezése, pattanózás), amiket simán büntet a Cleveland. Szétrobbantani viszont nem fog egy keleti elsőt Ainge - bár azt is hozzá kell tenni, hogy ha van nem szívbajos, alámerülni hajlandó GM, akkor az ő, de itt most szerintem meglepő lenne, ha mindenkit értékre váltanának még akkor is, ha jelenleg a liga 3-4. helye az egyetlen megcélozható eredmény számukra, annál komolyabb dolgok nem.

Jó eséllyel az lehet a forgatókönyv majd, hogy draftolnak az 1/1-gyel, Thomast pedig megtartják mellé, megnézik, mit tud ez a páros. Kihúzhatnak a jelenlegi kerettel és Fultz-cal még egy évet, megnézik például, hogy a deadline-nál ki lesz elérhető, mert fél év alatt rengeteg dolog változhat a ligában, és olyan játékosok, akiket most még nem lehet megszerezni, lehet, hogy februárban már eladósorban lesznek. Ezzel gyakorlatilag a jövőt nem lövik el (sőt, Fultz-cal készítik elő a váltást és a James utáni érát is, Zizic-csel pedig lesz egy jól pattanózó centerük végre), de a jelenben is megadják maguknak a halvány esélyt, hátha... igazi időhúzó megoldás lenne, de egyértelműen jó opciók nincsenek Ainge előtt, azt pedig ő is elmondta, hogy kapkodni nem fog, mert az utolsó lépést a legnehezebb megtenni, és ilyenkor hibázik a legtöbb franchise.

Annyi biztos, hogy a Celticsre oda kell figyelni a nyáron, mert a kiváló eredményeik mellett a draftjogokkal egészen pazarul állnak (az idei 1/1 mellett náluk van a jövő évi Brooklyn Nets első körös is), és van bőven sapka alatti helyük a nyáron. Ainge számára viszont még tovább zárul az a bizonyos ablak, amiben ezek a borzasztóan jó lehetőségek megvannak - záros határidőn belül el kell döntenie, hogy merre akar továbbmenni és kikkel. Thomasék szerződései miatt proaktívnak is kell lennie, azt nem engedheti meg, hogy ingyen távozzon az irányító egy év múlva, de azt sem, hogy úgy lőjje tele nagy szerződéssel a sapkát, hogy igazából Thomasnak már a helyettese is megvan. Hogy mi lenne a legjobb, azt úgyis csak a jövő fogja eldönteni, de megint a nyár egyik főszereplője lesz a Celtics, és idén talán már nemcsak feltételes módban lehet ezt kijelenteni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus