Átalakult a Hornets, de marad-e jó védekezés?

A hónap végén kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Charlotte Hornetset vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves, TrailBlazers, Nuggets, Jazz, Thunder
Southeast: Heat, Wizards


A Hornets off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta Elliot Williamsnek, Jason Washburnnek, Sam Thompsonnak és Damian Wilkinsnek osztottak ki nem garantált szerződéseket.


Jelenlegi keret:
Walker - Lamb - Batum - Hawes - Jefferson
Lin - Hairston - M. Williams - Kaminsky - Zeller
Roberts - Daniels - Wilkins (nem garantált) - Thompson (ng) - Hansbrough
Harrison (ng) - E. Williams (ng) - (Kidd-Gilchrist) - Washburn (ng)


Nagyon érdekes csapat lesz az idei Hornets és az egyik legkevésbé belőhető előre, ugyanis az állomány összetétele nagyban ütközik azzal a stílussal, amit eddig Steve Cliffordtól és csapatától láttunk az utóbbi években. Eddig a Charlotte játéka teljesen egyértelműen a védekezésre épült, amit Clifford 1-1 jómunkásemberrel stabilizálni tudott a festékben, Michael Kidd-Gilchrist és a Gerald Henderson pedig a periméteren oldották meg az első szűrő szerepét. Most azonban egyik swingman sem áll majd a mester rendelkezésére (MKG fél évet kihagy egy labrum-szakadás miatt, Hendersont pedig elcserélték), ráadásul center posztról is elengedték legjobb védőjüket, Bismack Biyombót.

Hogy mi lesz a hátsó alakzattal, az az első kulcs, Clifford ugyanis borzasztóan jó rendszert tud összerakni, amiben még az Al Jefferson-szintű védők sem tűnnek használhatatlannak, de ez az állomány papíron alkalmatlan arra, hogy továbbra is Top10-ben legyenek hátul - tavaly kilencedik helyen végeztek 100 támadásra vetített kapott pontokat tekintve (103.5). Nicolas Batum szerintem fogja tudni pótolni Kidd-Gilchristet hátul, még ha a francia pocsék idényt is zárt legutóbb, és talán túl sok terhet kap magára egyszerre, Henderson viszont hiába nem volt semmiben kiemelkedő, Jeremy Lambnél, Troy Danielsnél és PJ Hairstonnál is jobb védő, így rögtön nem lesz olyan hatékony a periméter-szűrő, mint volt eddig. Az se segít sokat, hogy a padról Jeremy Lin fog beszállni, aki egyrészt sokszor játszik TO-gyárat, nagyon sok az eladott labdája, amiből jönnek a gyors kontrák, másrészt felállt védelemben sem a legbiztosabb pont, ahogy ha hármast kell játszania, akkor Marvin Williams sem.

Még ennél is nagyobb gond, hogy a magasembereknél nincs két olyan ember, akit jó szívvel össze lehetne rakni, és azok legalább elfogadható festékvédekezést csinálnának, a Spencer Hawes, Jefferson, Frank Kaminsky, Cody Zeller, Tyler Hansbrough ötös papíron borzasztóan fest ebből a szempontból. Ha Clifford rendszere továbbra is működni fog úgy, hogy maximum egy átlag feletti védőjük van (Batum), akkor a Hornets mestere szerintem egy polcra kerül Tom Thibodeau-val és a legjobb "hátsóalakzatokat" összerakó trénerekkel, ez ugyanis tipikusan a sz*rból várat esete lenne. A három alacsonyabb poszton legalább az atletikus képességek megvannak, hogy ki lehessen hozni többet az emberekből, de a palánk alatt a Hawes, Jefferson, Kaminsky trió ebből a szempontból is limitált - személy szerint elképtelhetetlennek tartom, hogy a liga első felébe tartozzanak ezzel a kerettel védekezésben, de még a Top20-hoz is erős tudatmódosító kellene.

Támadásban cserébe szintén teljesen mást láthatunk majd, mint eddig, abban viszont jelentősen előrelépett a Hornets a nyári változásokkal. Ebből a szempontból szerintem nem feltétlenül lesz hátrány MKG kiesése (összességében a védekezése miatt viszont az lesz), mivel Lambbel sokkal jobb lesz a spacing a kezdőben - a Lamb, Batum kettős ilyen szempontból kategória előrelépés a tavalyi Henderson, Kidd-Gilchrist duóhoz képest. Lin ugyan sokszor szokott butaságokat csinálni, de meghozhatja azt a lendületet a padról, amelyet a Hornetsnél az elmúlt idényekben nem nagyon láthattunk. Ha ehhez hozzávesszük, hogy több jól dobó magasembert is szereztek Hawes-zal és az első körben draftolt Kaminskyvel, akkor jól látható, hogy támadásban ez egy sokkal potensebb és a mai játéknak inkább megfelelő keret, mint volt az elmúlt idények során.

Van azért persze kérdés elöl is. Az eddigi támadójáték ugyanis Kemba Walkerre és Jeffersonra épült, ők pedig nem épp a leghatékonyabb játékosok - főleg ha a center sérült, akkor mindketten képesek pocsék százalékkal dolgozni. Alapvetően nem elég sok jó kinti dobó, hogy változzon ez a helyzet, ezt Clifford is tudja, így Batumnak nagyobb szerepe lesz, már le is nyilatkozta, hogy 1-2. opcióként tekint a francia kiscsatárra. Ez így rendben is van, de két probléma ennek kapcsán is felvetődik. Az egyik az, hogy Jefferson egy post up játékos, vele elzárás-leválást nem nagyon lehet játszani, csak bepasszolni neki a labdát, aztán majd megoldja egyedül. Vele Batum sok összjátékot nem nagyon fog szerintem játszani, ahogy Walkerrel sem, aki meg pocsék shooter - a triplája 33.3%-nál még sosem volt jobb, a középtávolija pedig kiszámíthatatlan, egyik évben 42% fölött, a másikban 37% alatt hoz.

Batum 1-2. opcióként használata szerintem jó ötlet, Kaminskyvel, Hawes-zal, Lambékkel működik is a dolog, de Walker vagy megtanul dobni, vagy őt fel lehet adni labda nélkül egészen nyugodtan - nyilván ezért is épült nagyrészt a betöréseire eddig a támadójáték -, Jefferson pedig egy egyszemélyes támadógép, aki szerintem az új hierarchia-rendszerbe nem igazán illik, neki ugyanis be kell passzolni a labdát, kell a játékszer a kezébe, különben szintén olyan, mintha nem lenne - plusz valószínűleg gyorsulni is fog a Hornets Linnel és Batum vezetésével, ebbe pedig Jefferson teljesen egészségesen sem illik papíron. A franciával a másik gond az lehet, hogy kicsit túl sok mindent bíznak rá. Alapvetően lehet vezér, láttuk már a válogatottban, de ez egy 82+X meccses szezon, ahol védekezésben is borzasztóan nagy szerep hárul majd rá így, hogy nincs Kidd-Gilchrist, és támadásban is neki kell vinni a prímet, ha minden a terveknek megfelelően alakul.

Összességében nézve az idei Charlotte egy sokkal szabadabb és valószínűleg jóval nézhetőbb együttes lesz, jelentősen jobb kinti dobással, lendületesebb és sokkal sokoldalúbb támadójátékkal - ez utóbbit mondjuk nem lesz nehéz teljesíteniük. Támadásban is vannak viszont olyan kérdések, amelyekre egyelőre pozitív választ szerintem nehéz adni, a védekezést pedig csak és kizárólag Clifford miatt nem lehet elmeszelni előre. Ha a tréner csodát tesz a hátsó részleggel, akkor azt sem tartom kizártnak, hogy PO-ba jussanak, de ha a 20. hely körül lesznek a 100 támadásra vetített kapott pontokban, szerintem még keleten sem fognak rájátszásba kerülni, reálisabb nekik egy keleti 9-12. hely.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus