Az áttörés éve jön Minnesotában?

Elkezdődött a 2017/18-as NBA alapszakasz, így végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük az idény során - ma először a nyáron jelentős erősítéseket végrehajtó Minnesota Timberwolves kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBullsBucks
Northwest: Thunder
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: WizardsHawksHeatMagic
Southwest: Rockets


A Minnesota nyaráról ezen a linken olvashattatok már. Azóta annyi történt velük, hogy leigazolták Aaron Brookst, mégis hosszabbítottak Shabazz Muhamaddal, miután nem talált magának csapatot, és kitették keretükből Melo Trimble-t.

Jelenlegi keret:
Teague - Wiggins - Butler - Dieng - Towns
Jones - Crawford - Muhammad - Bjelica - Gibson
Brooks - Georges-Hunt (TO) - Patton - Aldrich
Brown (tw)

A nyáron nagy átalakulások voltak, és nagy változások várhatóak játékban is, hiszen távozott például a többieket ligaelit szinten kiszolgáló Ricky Rubio, a Jeff Teague - Jimmy Butler felállással pedig egészen biztosan gyökeresen mást játszik majd a Timberwolves.

Rubiót megtarthatták volna attól függetlenül, hogy Butlert megszerezték, úgyhogy az egyértelmű, hogy Butler, valamint Andrew Wiggins és Karl-Anthony Towns köré építkeznek, ők szabnak majd fazont ennek a keretnek elöl - Rubio használható lett volna helyzetkialakításra, de ha az előbb említett hármasra akarnak alapozni, akkor mint shooter, pocsék fit lett volna a spanyol. A játékmester távozása meglátszódhat akár Townsék játékán is teljesítményén is (Rubio olyan szituációkban tudta megjátszani őket, ahonnan már nem volt nehéz dolguk, Butler pedig nincs ezen a szinten, hiába kiváló all-around játékos), de... Towns van olyan kosaras egyénileg támadásban, hogy így, Rubio nélkül talán még inkább ki tud majd teljesedni, egyszerűen azért, mert több mindent kell majd csinálnia, nehezebb helyzeteket kell megoldania, ez pedig egyáltalán nem baj.

Wiggins alapvetően is egy egy-egy gépnek tűnik eddigi karrierje alapján, de nála több kérdés is van azért. Egyrészt az, hogy Butler és Towns mellett mennyi labdája lesz, mert nagyon nem lesz egyszerű megosztani a szerepeket három ilyen ember között - Towns teljesen más stílus és poszt is, de összességében sokkal hatékonyabb kosaras, Butler pedig jelenleg mindent tud, amit ő, csak néhány dolgot messze sokkal jobban. A három ember közül egyértelműnek tűnik jelen állás szerint, hogy ő a harmadik számú vagy 1C opció, mégis megkapta az 5 éves maximumot - hogy ez mennyire lesz esetleg negatív hatással a játékára, motivációjára, azt meglátjuk. Az mondjuk hasznos lehet a csapatnak, hogy Thibodeau állandó elégedetlenkedésén túl most már Butler is ott lesz a fiatalok nyakán - ő Chicagóban is elvárta mindenkitől a maximumot, valószínűleg ez itt sem lesz másképp.

A támadójátékkal a kérdőjelek (Wiggins fejlődése, Rubio távozása) ellenére sem nagyon lehet gondjuk. Egyrészt mert Butler és Towns olyan képességekkel rendelkeznek, amik külön csapatban is halálosak voltak, most együtt nagyon nem lesz egyszerű levédekezni őket. A spacing nem kiemelkedő a Timberwolvesnál, de különösebb baj sincs vele - Wiggins és Butler is elfogadható triplavetők, igaz, egy 30% körüli szezonnál sem lepődnénk meg tőlük, Towns pedig már tavaly is 36.7%-kal triplázott, az egy ilyen centertől (aki egyébként a palánk alatt is kifejezetten eredményes, hatékony és képzett) óriási plusz, mert menni kell vele mindenhova, és ez rengeteg helyet nyithat Butlernek és Wigginsnek is.

Aki kérdéses még, az egyrészt Jeff Teague, illetve az ő szerepe. Teague egy all-around játékos - neki sincs jó keze, de annyira nem is rossz a tavaly 34.1%-os triplázása ellenére sem, tud irányítani, védelmet bontani, lényegében mindenre képes egy bizonyos szintig, csak azt nem látni, hogy itt mire fogják kérni a három nagy mellett. Ahhoz ugyanis nem elég jó dobó, hogy kiemelkedően jó hatásfokkal beverje a Butler-Wiggins-Towns trió miatt kialakuló triplahelyzeteit, az meg szinte lényegtelen, hogy mennyire hasznos játékszervező, mert túl sokat nem lesz a kezében a labda - a második szándékból megbontott védelmek esetén lehet nagy segítség, hogy szépen átlátja a pályát, de hogy alapvetően ezt mikor fogja tudni használni, az egyelőre homályos. Nála nagyon kellene az a 40%-os tripla, amit 2015/16-ban hozott Atlantában, mert ebben az esetben máris egyértelmű lenne, mi a feladata, de azt egyetlen egyszer láttuk tőle, egyébként megközelítőleg sem hozott ilyen statisztikát.

A másik kérdés az, hogy a paddal mi lesz. Jamal Crawford rengeteg labdát használ el, jórészt egy-egyekre, és az utóbbi három évében már nem igazán volt hatékony (52-53% TS körül mozgott). Aaron Brooks igazi vándormadár lett, Tyus Jonesnak pont Brooksszal kell majd harcolnia, miközben eddig sem kapott túl nagy szerepet, Muhammad Crawfordhoz hasonlóan egy-egy gép, csak kisebb volumenben és jobb hatékonysággal, Nemanja Bjelica meg borzasztóan hullámzó. Itt sincs egy triplaspecialista sem például, pedig a kicsit túlzsúfoltnak tűnő kezdő labdaproblémáin úgy lehetne a legkönnyebben segíteni, ha mondjuk Teague és Wiggins akkor kerülnek pályára, amikor Butler vagy/és Towns pihennek, így ők is kibontakozhatnak, a Timberwolvesnak pedig nem kell feltétlenül visszaesni a cserék pályára kerülésével.

Tom Thibodeau-nak lesz feladata ezzel, mert nem lesz egyszerű összecsiszolni a kezdőt a cserepadról érkezőkkel, de még ennél is komolyabb munka lesz a védekezéssel. Az érkezők közül Butler és Taj Gibson is kifejezetten jó védők, előbbi és Dieng ligaelitnek számíthatóaak, de Dieng teljesítménye ellenére a Minnesota a negyedik legrosszabbul védekező csapat volt az előző idényben - pedig Rubio a posztján szintén az NBA legjobbjai közé tartozik hátul. Csak attól biztosan nem fognak kategóriákat előrelépni (mert erre lenne szükségük a PO-hoz), hogy Butlert berakják a kezdőbe - óriási változásokra lesz szükség hozzáállásban főleg Townstól és Wigginstől, akiknek egészen botrányos évük volt ebből a szempontból (Muhammadnak is, csak az nem annyira lényeges, mint annak a két embernek az esetében, akire építkezni szeretnének).

Alapvetően semmi nem gátolja abban a magasembert, hogy jó legyen hátul is, az egyetemről egyáltalán nem úgy került ki, hogy pocsék védő lenne, de ebből villanatani kell valamit, mert csak akkor lehet belőlük valami, ha ő összeszedi magát - nem lehet kiküldeni a periméterre szaladgálni a jól dobó négyesekkel, így viszont Dieng nincs a palánk alatt, és sem a periméteren a váltásokat nem tudják normálisan megcsinálni, sem a festékben nincs egy légelhárító, a kisemberek életét megnehezítő emberük. Wiggins atletikus képességei alapján simán lehetne ligaelit is, mégis vállalhatatlan volt tavaly - neki is muszáj összeszednie magát, mert óriási lyuk volt az előző idényben ő is. Teague nem rossz védő, de a fontos dolgok nem ott dőlnek el - Townsnak és Wigginsnek 180 fokos fordulatot kell vennie, különben a Minnesota biztosan nem ér fel oda, ahova nagyon sokan várják őket, és ahol keretük alapján lehetne helyük.

Az is problémát okozhat, hogy a padon is alig-alig van használható védőjük - Gibson (vagy Dieng, attól függ, ki kerül a kezdőbe) mellett még az a Cole Aldrich számít annak, akit már árultak az elmúlt hetekben, és nem véletlenül, neki nem biztos, hogy túl sok játékideje lesz. Az sem véletlen, hogy Jared Dudley-val hozták őket szóba, mert a Jones-Brooks-Crawford-Muhammad-Bjelica ötös senkit nem fog megállítani, és bennük Jonest leszámítva nagyon bízni sem lehet, hogy majd fejlődnek, mint Wiggins vagy Towns. Ez főleg azért meglepő egyébként, mert Thibodeau-nál még egy-egy ember, leginkább az irányító lehetett rossz védő Chicagóban, de a többi poszton csak akkor éltek meg nála a játékosok, ha védekezésben használhatóak voltak, ezt a keretet pedig ő válogatta össze így.

Alapvetően a keret abszolút nem néz ki rosszul, sokkal több lehetőség van benne, mint Kevin Garnett távozása óta bármelyik Timberwolvesban, a támadójátékban pedig olyan kérdésekre kell választ kapniuk, amik nem tűnnek megoldhatatlannak. Tavaly 10. volt a Minnesota az előrejátékban, ebben bőven javulhatnak is ezzel az állománnyal, a rájátszásuk viszont a védekezésen fog múlni, ami Butlerrel és Gibsonnal némileg javult, de Towns és Wiggins nélkül annyit egészen biztosan nem fog, amennyit mondjuk egy pályaelőnyhöz vagy egy 5-6. helyhez kell majd. Vagy meglépi ezt a lépcsőfokot a két fiatal sztár, vagy nem - ezt most egyelőre még csak találgatni lehet, de éppen emiatt elég széles skálán mozoghat az, ahol végeznek.

A Warriors-Rockets duó sokkal jobb csapat náluk továbbra is, a Spurs rutinból is egészen biztosan többet tud, hiába vannak ott is problémás dolgok, a Thunder pedig jóval inkább two-way csapattal rendelkezik. Hogy utána mi lesz, az nagy kérdés, mert a Clippersnél is van mit összerakni Paul távozása után, a Jazznél is át kell építeni a játékot a Rubio-Hill/Hayward "csere" miatt, a Denvernek is meg kell lépnie azt a lépcsőfokot, amit nekik, a Pelicans semmivel nem volt náluk rosszabb az előző idény végén a Cousins-Davis párossal, a Portland pedig összeszokottabb, és nem olyan mélyről indul, ahonnan ők. A potenciál megvan a gárdában, hogy a Top4 után bárkit lenyomjon (az év végi elszámolásnál), de azok után, hogy tavaly nagy reményekkel vártam Thibodeau érkezését ehhez az együtteshez, most egy kicsit szkeptikusabb vagyok Butler megszerzése ellenére is - egyáltalán nem tartom biztosnak, hogy ők majd az OKC sarkát taposva fognak ott lenni a Top4 környékén.

Tipp: Nyugat 5-9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus