Az első Phil Jackson-féle New York Knicks

A tavaly kinevezett Phil Jackson elnök első éve a takarításról és a várakozásról szólt - idén nyáron elkezdheti az építkezést is.

Az egykori edzőlegenda, Phil Jackson első komoly vezetőségi munkáját kapta, amikor a New York Knicks elnökének nevezték ki tavaly márciusban. Sok mozgástere még nem volt, így megtette, amit meg kellett: megtartotta Carmelo Anthony-t (ez szerintem nem volt hibás döntés, ingyen elengedni óriási butaság lett volna, elcserélni meg szinte bármikor el lehet a későbbiekben is). Volt egy szerintem egyértelműen rossz húzása: Jose Calderont "benyelte" a Dallas Maverickstől Tyson Chandlerért és Raymond Feltonért. Spórolt ugyan valamennyit erre a szezonra, de Calderon szerződése egy évvel hosszabb és nagyobb is, mint Feltoné, így idén nyáron már hátrányt jelent.

Év közben perememberekért és egy második körös draftjogért elengedte azt a JR Smith - Iman Shumpert duót, akik a most nagydöntőre készülő Cleveland Cavaliers leghasznosabb kiegészítői közé tartoznak. Smith lehívhatta volna játékosopcióját, Shumpert pedig korlátozott szabadügynök lesz a nyáron, tehát mindketten pénzt vittek volna el az idei sapka alól, de összességében nézve azért Jackson eddigi munkája finoman fogalmazva sem túl fényes, hiszen Calderonnal a spórolós terveinek nem tett eleget, Shumpertékkel meg hasznos kiegészítőket vesztett a semmiért - még ha Smith botrányosan gyenge is volt idén a New Yorkban.

Jön azonban az első nyár, amikor virítania is kell valamit PJ-nek és meg is van erre a lehetősége, hiszen ezt a keretet már úgy alakítja, ahogy ő akarja. Összesen két ilyen off-szezonja lesz szerintem, az idei és a következő nyár, mert ha itt nem tud valami nagyot letenni az asztalra, szerintem a tavaly kötött ötéves szerződését nem tölti ki, és érkezik mindenki kedvence, Isiah Thomas. Az alapvetően bajos, hogy azt a Triangle-t erőlteti, ami szerintem idejétmúlt, plusz Byron Scotthoz hasonlóan azt vallja, hogy a kinti dobásokkal nem lehet bajnokságot nyerni - az előző évek tendenciája nem ezt mutatja -, de lássuk, mi adott számára, hogy felépítse, amit elképzelt.


Melo és...

...semmi, a kiscsatár mellett nem sok minden van, amivel komoly terveket szövegethet egy csapat. Calderon épp a Triangle-be illő irányító lenne, jó kinti dobással, de fénykorában is a liga legrosszabb védője volt egyes poszton, ez a sérülésekkel és a kor előrehaladtával javulni biztosan nem javult. Tim Hardaway Jr. egy nem hatékony scorer, Cleanthony Early (a korai clevelandi Melo, bocs...) eddig sokat nem mutatott, Langston Galloway pedig hiába igen, az ő teljesítménye nem sokkal mérvadóbb, mint mikor valaki az idei Phillyben mutatott jó dolgokat. Utóbbi kettőből lehet valami, semmi nem derült még ki róluk egy komolyan vehető csapat szempontjából, de Hardaway szerintem teljes zsákutca már, Calderonban pedig csak reménykedni lehet, hogy egészséges tud maradni.

Anthony az egyetlen, akivel stabilan lehet számolni, de őt nagyon nehéz megítélni, szerintem feleslegesen sok és indokolatlan jelző száll el az irányába mindkét oldalról. Ami számok alapján bizonyítható: soha életében nem volt megközelítőleg sem olyan scorer, mint LeBron James, Kevin Durant, de akár mint James Harden vagy Steph Curry idén. 22-28 pontos átlaga és az, hogy gyakorlatilag végtelenféleképpen képes pontot szerezni, megtévesztő. Soha egyetlen szezonban sem volt jobb a TS%-a, mint 56.8% - ez például pontosan megegyezik Curry leggyengébb évével, az elsővel. Nyilván nem ugyanolyan ez 18, 22 vagy 28 pontnál, de nagyon nagy a differencia hatékonyságban az elit első számú opciók és közte.

55-56% között mozgott legtöbbször a TS mutatója, ami azért jóval jobb, mint a ligaátlag, jónak mondható, de nem ligaelit, soha nem is volt az, ez szerintem vele kapcsolatban a legnagyobb tévhit. Ettől függetlenül az sem igaz szerintem, hogy ne lenne használható játékos akár egy bajnokesélyes csapatban is. Egy jó scorer, aki ráadásul clutch is (volt jó ideig, ha az utóbbi 1-2 évét nem nézzük egy gyenge Knicksben), ezt okosan lehetne használni, mert a repertoárja viszont tényleg a legszélesebb az egész NBA-ben. Nem vezér szerintem, mert másokat maga körül nem tesz jobbá (soha nem tett még karrierja során), és vokálisan sem tud hatni a többiekre - ez részben szerintem annak is köszönhető, hogy ő leginkább scorer, nem all-around játékos.

Ilyen szempontból szerintem egy az egyben Dwight Howard, aki szintén sok savat kap, szintén jó játékos (elit lepattanózó, védekezésben még mindig óriási zavart tud kelteni az ellenfélnek a festékben), de nem vezéralkat. A jó hír az, hogy nem csak vezér játékosok lehetnek bajnokok, egyszerűen a helyén kellene kezelnie az aktuális csapat GM-jének és edzőjének is az ilyen embereket. Melo mellé nagyon kellene egy Chauncey Billups, aki elfogadta, hogy Anthony az első számú opció, de amikor lassítani kellett, ő fogta meg a csapatot, ha el lehetett engedni mindenkit, akkor ő eresztette szélnek a társaságot a pályán, ha pedig kicsit ráncba kellett szedni a gárdát, akkor ő szólalt meg, és azért nála haptákba vágta magát mindenki. Ha a Knicks akar valamit, szerintem Carmelo mellé egy ilyen embert szereznie kell.


Draft

A draft negyedik helyén könnyen elképzelhető, hogy a Karl-Anthony Towns, Jahlil Okafor, Emmanuel Mudiay, D'Angelo Russell négyesből azt választják, aki ott maradt, de nagyon sokat mondogatják velük kapcsolatban Justise Winslow-t és Willie Cauley-Stein neve is előkerült már, mivel a védekezést legalább annyira össze kell rakni az előző idény alapján, mint a finoman szólva is kezdetleges támadójátékot. Gyakorlatilag teljes lutri, hogy mit fog csinálni a Knicks, és még az is bőven benne van a pakliban, hogy elcserélik a picket, ha kaphatnak érte egy-két használható embert, abból ugyanis nincs ugye sok jelenleg a keretben.

Második körösük a Houstonnál van, ráadásul a jövő évi első körösük sincs meg, úgyhogy lejjebb cserélés is benne van a pakliban - volt már erről szó, a hírek szerint egy plusz jövő évi első köröst akar a New York, ha valaki pár drafthellyel előrébb, az ő helyükön akar játékost választani.


Szabadügynökpiac

Posztfüggetlenül szerintem a legtöbb névre ők fognak rámozdulni, velük az összes nagyobb szabadügynököt össze fogják kötni, már akiket eddig nem. Ilyen volt Greg Monroe, akire esélye is van szerintem a csapatnak, mert még viszonylag fiatal, 1-2 "rebuild" év még belefér neki, New York nagy piac, maximumot tudnak neki adni (nagyjából 30 millió dollárnyi sapka alatti helyük lesz a negyedik picket is figyelembe véve), a Traingle-be, mint jól passzoló magasember, nagyon szépen illik, gyakorlatilag tökéletes párosítás lennének. Védekezésben lehetnének gondok, de Cauley-Stein draftolása ezeket meg is oldhatná akár.

A Marc Gasol, LaMarcus Aldridge-féle vonulatra szerintem azért nincs túl sok sanszuk, amiért a Los Angeles Lakersnek sem: az ilyen korban lévő sztárok már nem dobnak ki az ablakon 1-2 évet sem. A hírek szerint a második vonalra is erősen rá fognak mozdulni, például Paul Millsapre és DeMarre Carrollra az Atlanta Hawksból vagy éppen Tobias Harrisre az Orlando Magicből. Senkit nem lehet náluk kizárni, az összes szabadügynök "veszélyben van", hiszen Calderon vagy lesz, vagy nem (ha kivásárolják a stretch provision segítségével, akkor további 4.5 millió dollárral több sapka alatti helyük lehet idén), Melo pedig hármast és négyest is tud. Kivétel nélkül az összes posztra szerződtethetnek embereket és kell is nekik.

Ami a Lakersszel szintén hasonló, hogy mint nagy piac, előkészíthetik a terepet az idei igazolásokkal a jövő nyárra is, hiszen ott nagyon sok csapatnak, így a Knicksnek is azonnal lesz helye egy maximum szerződésre vagy egy nagyjából ekkora kontraktus kiosztására. Hasznos kiegészítők most is kellenek nekik, hiszen Melo személyében az első számú scorerük már megvan. Nagy kérdés viszont, hogy a játékosok közül ki és mennyire veszi őket komolyan - mindenki szerint nagyon jó hely New York, a Madison Square Garden is és minden nagyon jó, de ezek egyelőre csak szavak. Mindenesetre ahogy majdnem mindenhol, úgy itt is nagy szükség lenne 3&D swingmanekre - Carroll nagy húzás lenne és szerintem az egyik legtöbb esélyük nekik van rá (ha kitömik rendesen pénzzel), ha a kiscsatár távozik Atlantából.

 

Összességében nézve azért Jackson helyezete nem rossz, mert 30-34 milliónyi sapka alatti hellyel kell megpróbálnia New Yorkba csábítani játékosokat, nem lehetetlen feladat. Nem feltételnül kell a legnagyobb nevek közül 1-2-t leigazolnia, sokkal többre mennének szerintem 3-4 kevésbé hype-olt, de a rendszerbe illő, hasznos játékossal. Nem hiszem, hogy egy nyár alatt fel lehet húzni egy egész csapatot úgy, hogy akár csak a keleti elithez tartozzanak, de PO-ba jutó gárdát össze lehet rakni ennyi hellyel, és meg lehet alapozni egy esetleges újabb jó nyarat jövőre. Megszámlálhatatlan mennyiségű "ha" van velük kapcsolatban, de egy, a vezetőségi posztot még csak most ízlelgető elnökkel, 30 millió dollárny sapka alatti hellyel és 5 igazolt játékossal rendelkező csapatnál ez már csak így szokott lenni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus