Az ember, aki egy meccsen mindkét csapatnak dobott pontot

37 évvel ezelőtt elkezdtek egy meccset, amit csak négy és fél hónappal később fejeztek be, történt azonban közben egy csere.

November 8-a egyik leghíresebb momentuma az NBA-ben 1978-hoz kötődik, amikor a Philadelphia Sixers és a New Jersey Nets kezdtek bele egy később történelmivé váló találkozóba. A Philly két hosszabbítás után nyert 137-133-ra, ám ez a végeredmény feledés homályába merült egy incidens miatt.

A harmadik negyedben ugyanis a Nets sztárja, Bernard King reklamált egy ítéletet, ami miatt technikait kapott. Ez volt neki a második, így be kellett mennie az öltözőbe, de felrúgott egy széket még az oldalvonal mellett, ami miatt újabb technikait adott neki Richie Powers játékvezető, a harmadikat a mérkőzés folyamán. Kevin Loughery, a New Jersey vezetőedzője játékosa védelmére kelt, ő is kapott azonban emiatt két technikait, ami neki is a második és a harmadik volt a meccsen. A Nets kispadjára az akkor segédedzőként is dolgozó Phil Jackson ült le (aki egyébként 14 percet játszott is a meccsen), csapata pedig óvást nyújtott be a ligának, a szabályok szerint ugyanis egy találkozón egy játékosnak vagy edzőnek maximum két technikait lehetett kiosztani, utána ki kellett küldeni.

Az akkori commish, Larry O'Brien helyt adott a Nets óvásának. Powerst 5 meccsre eltiltotta fizetés nélkül, mivel nem a liga előírásainak megfelelően cselekedett, a mérkőzést pedig 84-81-es Philly-vezetésről kellett folytatni úgy, hogy a harmadik negyedből még 5 perc 50 másodperc volt hátra. A találkozót 1979. március 23-án játszották le, ám nagyjából hat héttel korábban történt még egy fontos dolog. 1979. február 7-én cserélt egymással a Sixers és a Nets: Al Skinner és Eric Money New Jersey-ből átkerültek Philadelphiába, cserébe a Philly Harvey Catchingset és Ralph Simpsont adta némi készpénzzel együtt.

Skinner a találkozó egyik felében sem játszott, Catchings csak a "maradék" 17 perc 50 másodpercben dobott pontot, a Nets színeiben 8 egységet szerzett, míg Simpson a november 8-ai részben szerzett szintén 8 pontot. Az egyetlen ember, aki mindkét csapat színeiben betalált, Money volt, aki eredetileg 37-ig jutott a duplahosszabbításos mérkőzés alatt, de abból 14-et töröltek, míg a Philly színeiben 4 pontot dobott. Az újrajátszott meccsen egyébként újra a Sixers nyert, ezúttal rendes játékidőben 123-117-re. Money ezzel mind a mai napig az egyetlen játékos lett az amerikai major sportok történetében, aki egy meccsen mindkét csapat színeiben pontot tudott szerezni, és ez volt az egyetlen alkalom, hogy egy (itt rögtön három) játékos egy mérkőzésen mindkét együttesnél pályára lépjen.

Money később le is nyilatkozta, hogy valószínűleg nagy szerepet játszott ez későbbi életében is, hiszen erről ismerték az emberek, nem arról, hogy hat év alatt 12 pontos átlaga volt az NBA-ben. Nagyon sokan kérdezgették, rengeteg alkalommal el kellett mesélnie ezt a történetet, azt viszont nagyon sajnálja, hogy semmilyen ereklyét nem tartott meg arról az összecsapásról.

 

Még egy dolgot ki lehet emelni november 8-ával kapcsolatban, a Sacramento Kings ugyanis 1992-ben ezen a napon tört meg egy több mint 18 éves sorozatot - 43 vesztes idegenbeli mérkőzés után sikerült legyőzniük a Los Angeles Lakers gárdáját. A Kings ezt megelőzően 1974. október 20-án nyert utoljára az aranysárga-lilák pályáján, még Tiny Archibald vezetésével verték ellenfelüket a Great Western Forum csarnokban 105-95-re, de akkor még Kansas City-Omaha Kings néven futottak, nem kevés idő telt el azt követően az újabb idegenbeli sikerig. 1992. november 8-án a Mitch Richmond, Wayman Tisdale duónak köszönhetően nyert a Kings 124-114-re.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus