Az érdemi építkezés kezdete Philadelphiában(?)

A Philadelphia Sixers két éve gyakorlatilag a liga legalját jelenti. Vajon mostani draftjuk és Joel Embiid változtatni tudnak, fognak ezen?

A Philadelphia Sixers két éve úgy döntött, irányt vált, és a középszerűség helyett megpróbál a mélyből az Oklahoma City Thunder mintájára egy bajnokesélyes csapatot felépíteni. Egy évvel korábban indult el a gárda szétverése, miután egy négycsapatos cserében Andrew Bynumért és Jason Richardsonért feladták Nik Vucevicet, Mo Harklesst, Andre Iguodalát és egy első körös picket is. Katasztrófa lett a végeredmény, így 2013 nyarán érkezett az együtteshez Sam Hinkie, ő pedig azonnal továbbrombolt.

Jrue Holiday-t Nerlens Noelre és egy 2014-es első körös pickre cserélték, többi "értéküket", Spencer Hawest és Evan Turnert pedig bagóra váltották gyakorlatilag. Noel mellé a tavalyi drafton "önerőből" Joel Embiid és a Pelicans pickjén (pontosabban egy újabb csere után az Orlandóén) Dario Saric érkezett. Három nagy név, de ebből Noel játszott egyedül eddig a Sixersben, ő is csak egy évet - nagy szerencse, hogy ő viszont olyan erényeket csillogtatott védőoldalon, hogy ligaszinten is a legjobbak között lehet már emlegetni a nevét. Egy építőkocka a helyén.

Embiid elvileg képzett támadójátékos, palánk alatti mozgáskultúrjá és középtávolija tempója is van, védekezésben is kifejezetten komoly erősítés lehet az egyetemen látottak alapján - Noellel egészen "botrányos" palánk alatti légelhárítók lehetnek -, nagy probléma viszont, hogy egy lábcsonttörés miatt a teljes idényt kihagyta. Noel is rögtön egy év pihenővel kezdett, ez akár lehetne jó ómen is, de imádkozni lehet csak, hogy ne legyen krónikus gondja Embiidnek ezzel a lábtöréssel, magasembereknél az álmoskönyvek szerint nem jó előjel ez. Saricról egyelőre nem tudni, mikor hagyja ott a török Fenerbahcét, de jó esély van rá, hogy még nem idén nyáron.


Mi adott mellettük? Szerintem nem sok minden

Egy rakás fiatal alkotja még a Philly keretét, de nagy részükkel szerintem nem fogunk találkozni a ligában 2-3 éven belül. Aki érdekes lehet közül egy később, már komolyan vehető Sixersben, az a 2012-es 1/5-ös Thomas Robinson, aki szabadügynök, de mivel a Philadelphiánál kapta messze legtöbb lehetőségét, így jó esély van maradására. Pattanózó, energikus cserenégyesként lehet vele számolni. Ott van az év második felét kihagyó Tony Wroten, aki egy nagy sebességgel, de kis hatékonysággal dolgozó hátvéd.

Akikben még lehet valami az Ish Smith és Robert Covington. Utóbbi tripladobásban, előbbi a társak kiszolgálásában jeleskedik, de meglepődnék, ha egy komoly együttes nagyobb szerepet szánna neki, mint a harmadik számú irányító, vagy 5-6. számú swingman. Jerami Grant is érdemelhet esélyt még, hiszen tavaly a 39. helyen húzták ki, vagy az a Furkan Aldemir, akinek többéves, évi többmillió dolláros szerződést adtak, de a többieknek is voltak jó pillanataik.

Ettől függetlenül ha egy tényleg használható csere kikerül belőlük, akkor már jól járt a Sixers és sikeresnek mondható a rengeteg játékos kipróbálása. Robinson ötödik választottként egy év alatt megjárt három csapatot, egyelőre sehol nem tudott gyökeret verni. Wrotennél még mindig kérdőjel, hogy egy jó csapatban képes-e javítani a hatékonyságán, mert ha nem, akkor egy streetball játékos marad. Smith maximum harmadik számú irányító, és talán Covington az, aki olyan erényeket csillogtat (tripladobás), amit majd lehet használni - ő viszont kicsit több önbizalommal rendelkezik talán, mint kellene. Nem raknék arra nagy összeget, hogy mondjuk 2017 nyarán közülük bárki is a keretben lesz még.


Draft

Több lehetőség áll a Sixers előtt, de nagy valószínűséggel ők is kétesélyes választás elé néznek: az Emmanuel Mudiay, D'Angelo Russell kettős közül kerül majd ki draftoltjuk, a két magasembernek óriási szüksége lenne arra az irányítóra, akivel majd a következő években együtt játszanak majd. Ez főleg Noelre érvényes, ő egy Ish Smith-től is sokkal jobban játszott idén, és mindkét előbb említett játékos nagyon jól szolgálja ki a társakat. Mudiay jóval atletikusabb, de egyelőre teljesen fakezű, Russell éppen fordítva (41.1% tripla az Ohio State-n, de egyértelműen nem a gyorsaságából élt ott sem), úgyhogy Hinkie-ék eldönthetik, milyen típusú hátvédet akarnak. Hátvédet, ugyanis főleg Russell esetében kérdés, hogy kettes lesz-e végül vagy egyes, posztjától függetlenül viszont nagyon jól lát a pályán és játssza meg a társakat.

Nagy kérdés, mit tesznek akkor, ha a Minnesota Timberwolves vagy a Los Angeles Lakers otthagyja valamelyik magasembert a Karl-Anthony Towns, Jahlil Okafor duóból. Embiid és Noel mellé fölösleges lenne alapvetően a harmadik nagyember, de ekkora potenciálú centert nem biztos, hogy bent tudnak, bent akarnak hagyni. Ez az eset nagy dilemma lehet, még ha túl sok esély nincs is rá. Mást rajtuk kívül nem nagyon választanak majd szerintem, sem Mario Hezonja, sem Justise Winslow nem lehet opció szerintem esetükben, a jövő Sixersének játékot szervező kisemberét sokkal fontosabb lehet most nekik behúzni - Mudiay-t és Russellt egyébként is külön kategóriának tartják az utánuk következőknél.

Öt plusz második körösük van (Orlando, Denver, New Orleans, Houston, Golden State), ezekkel és saját második körösükkel könnyen elképzelhető, hogy be fognak cserélni az első kör végébe, ha még elérhető lesz olyan ember, akit nagyon szeretnének - ennyi második körös nagyon vonzó lehet más csapatoknak, főleg hogy az első körösök fizetése fix és garantált, ráadásul garantáltan foglalja a helyet is a sapka alól, a második körösöké viszont nem.


Szabadügynökpiac

Ez az a rész, amivel szerintem a Sixersnek egyelőre nem érdemes foglalkozni és nem is kell majd. Tengernyi sapka alatti helyük lesz (nagyjából 34 millió dollár) úgy is, hogy JaVale McGee 12 millió dollárral nyomja a sapkát idei kivásárlása miatt. Hiába van azonban helyük igazolni, a játékosok nem fognak egy olyan csapattal leszerződni, amely két évet teljesen feladott, és előreláthatólag még legalább két évig igazán jó, PO-ért küzdő együttes nem lehet. 3&D swingmanekre nagy szükségük lenne - Khris Middleton, DeMarre Carroll, Wes Matthews, Danny Green és Arron Afflalo jöhetnek szóba leginkább - a magasemberek és Mudiay-ék miatt is, de szinte kizárt, hogy bárki is őket válassza, ha csak maximum szerződést nem adnak neki, szakmailag ugyanis a Sixers egyelőre nem opció egyikőjüknek sem, keresni fogják őket a Phillynél sokkal jobb csapatok is.

 

A Philadelphia szerintem még ezen a keleten sem lesz tényező a PO-ért folytatott küzdelemben, hiába nincs magasan a léc. Embiid és az 1/3-on húzott újonc viszont Noellel kiegészülve már nagyon vonzó és nézhető hármast alkothatnak. Ha Saric is átjön (és valószínűleg akkor is, ha nem), eredményektől függetlenül is a liga egyik legérdekesebb csapata lesznek, mert a jövő papíron az övék - hogy ténylegesen is az lesz-e, az pedig többek között azon is múlik, év közben tudnak-e olyan fejlődést mutatni, mint amit Noel mutatott idén. Ez az igazi rebuild, ami most indul, mert a pickek felhalmozása megtörtént, jól is csinálta Hinkie, a lehető legjobb helyzetbe hozta csapatát a sok top kategóriás pickkel, de a draftok, illetve a kiválasztott fiatalok folyamatos fejlesztése az a munka, amitől végül elválik majd, megérte-e a két év tankolás és összességében milyen munkát végzett a GM.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus