Az időzített bombák kispadja

Nagyjából öt hét múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Los Angeles Clipperst elemezzük.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors


A Clippers off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta Jordan Hamiltontól ugyan megváltak, de leigazolták Pablo Prigionit és Chuck Hayest is, Nikoloz Tskitishvilit pedig meghívták az edzőtáborra.


Jelenlegi keret:
Paul - Redick - Pierce - Griffin - Jordan
Rivers - Crawford (nem garantált) - Stephenson - Johnson - Smith
Prigioni - Wilcox - Dawson - Hayes - Aldrich
Tskitishvili (ng)


Potenciálra szerintem nagyot léptek előre a nyár folyamán, de hogy ennek lesz-e látható eredménye vagy esetleg visszaüt a néhol túlságosan telített, máshol vékonynak tűnő roster, az egyelőre komoly kérdés.

Amit az egyértelmű pozitívumok között lehet emlegetni az Paul Pierce megszerzése, akivel szerintem egy új vezért szereztek, nagyon kellett ez a Clippersnek. A támadójátékuk egyébként is ligaelső volt az előző szezonban, ebben sok változás nem várható, hiszen a keret magja továbbra is ugyanaz, várhatóan ugyanazt a kosárlabdát is fogják játszani, mint eddig - hiába ígértek nagyobb szerepet DeAndre Jordannek, Blake Griffin és Chris Paul köré szerveződik majd a teljes támadójáték. Pierce-nek nem is itt lesz szerepe majd, hanem a PO-ban, azt ugyanis nagyon tudja, mikor mit kell mondani és csinálni, mikor kell a gárda élére állni - ezt láttuk az előző idényben is a Washington Wizardsnál. Bár eddig is voltak sztárjai a Clippersnek, egy ilyen vezér úgy kellett nekik, mint egy falat kenyér, mert erre Paul nem, Griffin pedig még nem alkalmas.

Ezen kívül azonban rengeteg a kérdőjel az együttessel kapcsolatban, gyakorlatilag a teljes pad egy időzített bombának tekinthető, és bár Doc Rivers nagyon ért a játékosok nyelvén, képes kordában tartani a nagyobb egokat, azért ez most elég nagy falatnak tűnik még a számára is. Jamal Crawford helyzete például teljesen bizonytalan annak ellenére is, hogy Rivers szerint megtartják - korábban ő szeretett volna minél előbb új szerződést, látván, hogy a sapka növekedésével mennyire elszállnak mostanában a fizetések, idén nyáron pedig a csapat részéről merült fel a hírek szerint az elcserélése, miután Lance Stephensont megszerezte az együttes. Crawford szerződésének utolsó évébe lép, így aztán biztosan igyekezni fog, de ezen a padon a nagy akarásnak nyögés is lehet a vége.

Ott van ugyanis Austin Rivers, aki 10 jó meccsért kapott egy új szerződést, de továbbra is egy scorer egyes, tehát pont abban jó, amiben Crawford is, a már említett Stephenson pedig nagyjából mindent tönkretehet. Félelmetesen gyenge szezont produkált a Charlotte Hornetsnél Born Ready, de ő nem az az önbizalomhiányos ember - minél kevesebbszer talált, annál többször próbálkozott, hátha sikerül formába lendülnie. Ha ezen nem változtat és a külső dobásai továbbra 20% alatt maradnak, katasztrofális következményekkel is járhat az ő játszatása. Azt is hozzá kell tenni, hogy egyrészt JJ Redick és úgy anblokk a dobóhátvéd poszton játszók sérülékenyek, így egyikük kiesése oldhatja a látszólagos feszültséget, hiszen azonnal lenne mindenkinek elég játékideje. Másrészt Stephenson jóval jobban hoz helyzetbe másokat, mint akár Rivers, akár Crawford, így ha menni fog neki a játék, folyékonyabb lehet a Clippers játéka a cseréknél is.

Stephenson megszerzésének még egy negatív következménye azért lehet: Spencer Hawesba és Matt Barnesba került. Előbbi távozása ugyan senkit nem hoz lázba, utóbbi viszont egy streaky, de nagyon sokszor nagyon hasznos 3&D ember volt, amikor ment neki a dobás - 36.2%-os triplamutatója volt, de a középutat szinte soha nem ismerte, vagy nagyon jó volt ebben vagy pocsék. Barnes távozásával szerintem védekezésben kicsit visszalépett a társaság, mert Wes Johnson egyszerűen gyengébb védő (és gyengébb támadó is), Stephenson pedig a jobb kiscsatárok ellen esélytelen volt korábban is - cserébe Pierce, amikor igazán számítani fog, egészen biztosan hasznosabb lesz elöl Barnesnál, de védekezésben köztük még nagyobb a különbség. Barnes elvesztése kulcs nem lesz szerintem, de nem biztos, hogy megérte lecserélni Stephensonra.

A paddal kapcsolatos kérdések számát nem csökkenti Josh Smith sem, akinek volt egy jó fél éve Houstonban, de ez még nem annulálja azt a másfelet, amit a Detroit Pistonsnál töltött előtte. Bár a Rocketsnél összeszedte magát és főleg védekezésben hozott jó dolgokat, ráadásul kiegyensúlyozottan, támadásban Texasban is pocsék hatékonysággal dolgozott összességében (50%-os TS és az utolsó négy évében egyetlen egyszer került e szint fölé, akkor is csak 50.1%-ig vitte). A rájátszásban azt is láthattuk, hogy olyan is van, mikor bejön neki minden, a Clippers elleni hatodik meccs negyedik negyedében ő volt az egyik főszereplő, de ez hosszútávon egyáltalán nincs már benne játékában, egy-egy ilyen negyedre pedig nem lehet alapozni, mert vagy bejön, vagy nem, ahogy visszahozhat egy meccset úgy el is mehet rajta egy PO-párharc.

Az ő teljesítményét már kulcsnak érzem, mert nagyon kell egy harmadik, Blake Griffin és DeAndre Jordan mellett bátran rotálható ember a magasposztokra - Pierce csak small-ball négyes lehet, de ott még nagyobb lyuk védekezésben -, erre pedig egyedül ő alkalmas most a keretből. Pont ezért kulcs az ő szereplése: amíg Riverst le lehet ültetni Prigioni miatt, aki hajlott kora ellenére is jóval aktívabb védő és jobb csapatjátékos, Stephenson és Crawford pedig egymás alternatívái lehetnek - ha az egyik jól játszik, akkor nem akkora gond szerintem, ha a másik nem -, addig Smith helyett nincs kit bevetni, Chuck Hayes és Cole Aldrich szerintem nem lehetnek egy bajnokesélyes csapat aktív rotációjának tagjai, a rájátszásban legalábbis biztosan nem.

Összességében nézve a kezdőben szerintem túl sok kérdés nincs, nagyjából belőhető, hogy mit várhatunk tőlük egyénileg és csapatszinten is - az alapszakaszban Wes Johnson kezd szerintem hármasban, Pierce-t a PO-ra fogják tartalékolni. Azt is láttuk már, hogy Crawford nemcsak a padról jó, de a kezdőbe is képes beilleszkedni. Stephensonnak viszont olyan a személyisége, hogy vagy befogadják vagy nem. Ha nem, akkor neki kellene némileg változnia, egy Pierce és egy Rivers mellett talán van is erre némi esély, de teljesen belőhetetlen, hogy mit fog csinálni, márpedig nemcsak játékban szedheti szét a csapatot, de az egységre sem biztos, hogy jó hatással lesz. Smith-en pedig nagyon sok minden áll vagy bukik, mert ha megint gyenge lesz, akkor egyrészt ő is képes a csapategységet is bomlasztani, másrészt Griffin és Jordan bele lesz állítva a földbe megint, legkésőbb a rájátszásban, ami már az előző PO-ban is végzetes lett a csapat számára. Smith mellett természetesen a rájátszásban a végjátékok és így Pierce szerepe is megnő, de ez részletesebben majd a PO-felvezető témája lesz.

Az alapszakaszban ugyanúgy a Top6 szerintem a reális nekik, mint a Warriorsnek - ott a motiváció és a sérülések, itt a szokásos sérülések mellett ez a kispad az, ami a bizonytalanságot adja, hiába a papíron jó állomány. A lehetőség a nagy dolgokra megvan bennük, alapvetően ha minden összejön, azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy megnyerik a divíziót vagy nagyon a Warriors nyakán lesznek, de a Thundernek például jóval könnyebb dolga lesz saját csoportjában, ha csak az alapszakaszt nézzük.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus