Az újoncok nyári ligás teljesítményei: A Top15

Az előző évhez hasonlóan idén is végignézzük a most draftoltak nyári ligás teljesítményeit - az első részben az első kör első felével kezdünk.

Tavaly végignéztük, hogyan teljesítettek a nyári ligában a frissen draftolt játékosok, így most is megtesszük ezt. Hozzá kell azonban azt is tenni, hogy messzemenő következtetéseket véletlenül sem szabad levonni sem pozitív, sem negatív irányba - az gyakorlatilag minden idényben bebizonyosodik, hogy a nyári ligában hozott statisztikák vagy játék semmilyen szinten nem mérvadó azzal kapcsolatban, ki mire viheti vagy nem viheti az NBA-ben.


1/1, Markelle Fultz, Philadelphia Sixers
(3 meccs, 21.5 perc, 16.0 pont, 3.0 pattanó, 2.3 gólpassz, 37.5% tripla, 50% TS)

Fultz a két Utah-i meccsén kifejezetten jó scorer benyomását keltette - két meccsen mindössze 6 gólpasszt osztott ki, de azért a nagyoknál ez várhatóan másképp fog alakulni, a triplákat viszont 46.2%-kal szórta (6/13), a TS%-a pedig 58.5% volt úgy, hogy 20 pontot átlagolt. Az egy Las Vegas-i meccse húzza le a statisztikáit, amin egyébként meg is sérült a bokája, utána egyetlen egyszer sem lépett pályára.

1/2, Lonzo Ball, Los Angeles Lakers
(6 meccs, 32.5 perc, 16.3 pont, 9.3 gólpassz, 7.7 pattanó, 23.8% tripla, 48.8% TS, 3.8 eladott labda)

A nyári liga MVP-je lett a végső győztes aranysárga-lilák egyik legjobbja, de azért erősen felemás teljesítményt nyújtott. Szerzett több tripla-duplát is, de ezek közül a meccsek közül is előfordult, hogy pocsék dobóteljesítményt nyújtott, így azon a találkozón a TD ellenére sem volt hatékony - nemcsak az első mérkőzésen volt gyenge, volt két olyan meccse is, ami erősen lehúzza az összstatisztikáit. Ettől függetlenül az is látszik, hogy amikor nem érzi úgy, hogy még a 10. triplát is rá kell hajítani, mert majd hátha az bemegy, akkor kiválóan mozgat egy ilyen "utcáról összeszedett" gárdát is - a nagy tempójú játék feküdni fog neki a nagyoknál is, itt a kérdés az, hogy jobb védők ellen például mennyi eladott labdát fog a gólpasszai mellé felírni, hogy a dobását tudja-e stabilizálni, és ha igen, akkor mikor, illetve hogy védekezésben mit látunk tőle, mert a kifejezetten jó megmozdulások mellett igazán pocsék produkciót is láttunk tőle ilyen téren is. Az átlagainál azt is figyelembe kell venni, hogy utolsó meccse felét már kiülte vádlihúzódása miatt.

1/3, Jayson Tatum, Boston Celtics
(6 meccs, 32.4 perc, 18.2 pont, 8.8 pattanó, 33.3% tripla, 52.5% TS)

Tatum egészen jó és kiegyensúlyozott produkciót hozott, a Utah-i három és a Las Vegas-i három meccsén is nagyjából hasonló mutatókat produkált, és mérkőzésről mérkőzésre sem nagyon hullámzott. A triplát nem erőltette túl, összesen 2-szer próbálkozott vele meccsenként, a betörései, a középtávoli játéka viszont kifejezetten jó volt. Amikor nem ment neki a pontszerzés, akkor a pattanózásból vette ki a részét - ez utóbbi kulcsjelentőségű lehet a Celticsnél, ha tudja hozni a nagyok között is, és játéka alapján lehet belőle egy go-to-guy a végjátékokra, most is volt meccsnyerő középtávolija. Egy jobb térdsérülés miatt Vegasban csak három meccset játszott, idő előtt fejezte be az SL-t.

1/4, Josh Jackson, Phoenix Suns
(5 meccs, 35.0 perc, 17.4 pont, 9.2 pattanó, 1.2 szerzett labda, 1.0 blokk, 18.8% tripla, 47.8% TS)

Rengeteget vállalhatott annak ellenére is, hogy azért a Sunsnál nem ő volt az egyetlen magasan draftolt játékos a nyári ligás keretben, az pedig látszódott, hogy a támadójátéka még nagyon nyers - 1-2 alkalommal tudott hatékony lenni, de többször fordult elő, hogy ezt a szintet nem érte el, és a triplája is nagyon ritkán működött. Nála is ki kell azonban emelni, hogy 9.2 pattanót átlagolt, amire a Sunsban is nagy szükség lesz, neki egyébként is a védekezése az első számú erénye, azzal most sem volt probléma, harmadrészt pedig a Top5-ből leginkább rá igaz, hogy homlokegyenest mást kell majd játszania a nagycsapatban, mint amit itt - Bledsoe és Booker lesznek a támadójáték alappillérei, Jacksonnak közel sem lesz ennyi labdája, cserébe jóval kisebb figyelem hárul majd rá, ami várhatóan jó hatással lesz a hatékonyságára.

1/5, De'Aaron Fox, Sacramento Kings
(4 meccs, 21.3 perc, 11.8 pont, 3.0 gólpassz, 2.5 eladott labda, 2.3 szerzett labda, 12.5% tripla, 51.4% TS, 63.6% büntető)

Foxnak is voltak gondjai a hatékonysággal, de ez nála sem annyira meglepő, azért neki kellene fog még idő a nagyoknál is, George Hillt nem véletlenül igazolták mellé, de inkább elé. Triplával nem nagyon próbálkozott (meccsenként 2-vel), de a büntetőkkel is volt gondja, azt legalább az egyetemi 73.6%-ra kell hoznia, védekezésben viszont rettenetesen aktív volt most is, ezzel Dave Joergernél is jó pontokat szerezhet. Volt egy bokasérülése, azért nem játszott a Kings utolsó meccsén - és a negyedik találkozója is idő előtt ért véget, az átlagainál ezt is figyelembe kell venni.

1/6, Jonathan Isaac, Orlando Magic
(3 meccs, 18.6 perc, 10.3 pont, 8 pattanó, 1.7 blokk, 25% tripla, 50.8% TS)

Isaac a harmadik meccsén lesérült Orlandóban, akkor már csak 12 percet játszott, az azért erősen lehúzza a statisztikáit, de egyáltalán nem játszott rosszul, hozta, amit vártunk tőle - nincs triplája, de pattanózik, blokkol, és a gyűrű közelében a pontokat is hozza, még ha nem is az első számú feladata. Az nagy kérdés, hogy mi lesz vele a nagyoknál ilyen alkattal, mert borzasztóan vékony, most is egy csípősérüléssel szállt ki, és túl sokáig biztosan nem tud egészséges maradni, amíg nem pakolnak rá izmot, de azt sem szabad elsietni.

1/7, Lauri Markkanen, Chicago Bulls
(3 meccs, 32.8 perc, 14.0 pont, 9.0 pattanó, 24% tripla, 44.9% TS)

Markkanennek összesen 3 meccse volt Vegasban, abból sok következetést nem szabad levonni, de azért két dolog látszódott. Egyrészt egészen jól pattanózott, úgyhogy nemcsak egy sima shooter magasember. Másrészt viszont az is világossá vált, hogy akkor lesznek használható meccsei, amikor menni fog neki a tripla - Denzel Valentine-nal karöltve volt egy vállalhatatlan mérkőzése ilyen szempontból, ami nagyban lehúzta az összstatisztikáját annak ellenére is, hogy a másik két találkozón teljesen vállalhatóan játszott (0/10 volt azon a meccsen, 6/15 a másik kettőn triplából, a 40% már bőven jó lenne a Bullsnak).

1/8, Frank Ntilikina, New York Knicks

A francia játékos a bajnokság befejezése után azonnal átrepült Amerikába, de az első New York Knicksnél töltött edzésén térdsérülést szenvedett - elvileg nem súlyos a dolog, de a nyári ligát így is kihagyta.

1/9, Dennis Smith Jr., Dallas Mavericks
(6 pont, 25.9 perc, 17.3 pont, 4.8 pattanó, 4.2 gólpassz, 2.8 eladott labda, 34.6% tripla, 58.2% TS)

Lonzo Ball mellett leginkább róla szólt a Las Vegas-i nyári liga, az nem véletlen, hogy a Bovadánál már Ball mögött rá adják a második legkisebb oddsot az Év Újonca díjra. Nagyon energikus játékot hozott Vegasban, ráadásul egy fokkal jobb triplaszázalékot is produkált, mint az a Derrick Rose, akihez sokszor hasonlítják (hogy ezt mennyire tudja majd tartani hosszútávon, az kiderül). Nagyon meggyőző volt Smith a védelemmegbontást nézve, és az egyik leginkább NBA-re kész játékosnak tűnt a gyűrűközeli befejezéseivel, illetve a 7.3 kiharcolt büntetőjével meccsenként - az 58.2%-os TS egészen kiváló, még ha a nagyoknál azért más lesz a rajta lévő emberek védekezése és a palánk alatti légvédelem is.

1/10, Zach Collins, Portland TrailBlazers
(3 meccs, 23.5 perc, 6.3 pont, 5.7 pattanó, 2.0 szerzett labda, 2.0 blokk, 16.7% tripla, 34.7% TS)

Collins borzasztóan szenvedett azon a kicsivel több mint két meccsen, amit a pályán töltött - a harmadik mérkőzést egy jobb combsérülés miatt idő előtt fejezte be, de esetében sokat nem rontott a statisztikákon az, hogy ott már alig lépett pályára. Támadásban rettenetes volt, egyáltalán nem találta a helyét, és hiába jön ehhez a 2-2 szerzett labda és blokk hátul, összességében nagyon messze volt attól, hogy hatékonynak lehessen nevezni. A kérdés az, hogy a nagyoknál mikor és hol tudják majd fejleszteni, mert ha a Blazers PO-ra tör (márpedig arra fog), akkor az első kör végén húzott Caleb Swanigan sokkal több játékidőt kaphat akkor is, ha Collinsban nagyobb a potenciál - lesz még vele munka bőven, de ezt a drafton is lehetett tudni.

1/11, Malik Monk, Charlotte Hornets

Monk bokasérülést szenvedett még a draft előtti privát edzéseken, ezért nem lépett pályára a nyári ligában.

1/12, Luke Kennard, Detroit Pistons
(5 meccs, 30.7 perc, 17.2 pont, 4.2 pattanó, 2.4 gólpassz, 47.8% tripla, 57.4% TS)

Kennard volt az egyik legjobb idei draftee a mostani a nyári ligában, az Orlandóban döntőt játszó, ott a Dallastól hosszabbításban kikapó Pistons legjobbja volt. Gyakorlatilag mindent igazolt, amit vele kapcsolatban lehetett előre is tudni - borzasztóan jó keze van, ez húzta fel ennyire a TS-mutatóját is, mivel nemcsak 48%-kal szórta a hármasokat, de 2.2 bedobott triplája volt meccsenként. Emellett egész jól szervezett is, igaz, a dobása jóval fontosabb lesz majd a nagyok között. Az nem derült ki igazán, hogy mekkora lyuk lesz a profiknál védekezésben, mert arra ez a szint nem megfelelő lakmuszpapír, de a nyári ligája pazarul sikerült.

1/13, Donovan Mitchell, Utah Jazz
(5 meccs, 28.4 perc, 20.4 pont, 2.4 pattanó, 2.6 gólpassz, 4.4 szerzett labda, 2.8 eladott labda, 31.4% tripla, 50.7% TS)

Mitchellnek nagyon sok lehetősége volt a Utah-i három és a Vegas-i két meccsén, és ez azért hullámzó teljesítményt hozott ki belőle - volt két abszolút kiugró meccse, az egyiken 37 pontos Las Vegas-i nyári ligás rekordot dobott például, de voltak olyan találkozói is, amikor csak tüzelt, nem töltött, és rengeteg labdát elhasználva jutott csak el sok pontig. A Jazznél még akkor is jóval kisebb szerepe lesz várhatóan (legalábbis eleinte), ha Gordon Hayward lelépett, de a Utah támadójátékába azért kellene fognak olyan emberek, akik tudnak lendíteni egyedül is a csapaton, és ez idővel lehet Mitchell. A 4.4 szerzett labdája kiemelkedő még, nagyon jó kis two-way hátvéd lehet belőle idővel, ha kordában tartják vagy kordában tartja magát és a mezőnykísérleteit.

1/14, Bam Adebayo, Miami Heat
(7 meccs, 30.0 perc, 16.7 pont, 8.4 pattanó, 1.4 blokk, 51.6% TS, 79.1% büntető)

Az idei 1/14-es többször is kifejezetten pozitív csalódás volt, de azért nem volt teljesen egyértelmű nála a kép. Leginkább a büntetőzése kiemelendő - abszolút nem lehet majd hackelni, meccsenként 9.6-szer állhatott a vonalra, annak majdnem a 80%-át be is dobta. Más kérdés, hogy a mezőnyszázalékával voltak gondok, Orlandóban például 35.2%-kal dobott csak innen, ami egy centertől teljesen vállalhatatlan teljesítmény. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy amíg itt sok labdát kapott, addig a Heatnél jó eséllyel nem nagyon fognak rá játszani - majd pattanóznia kell elöl és esetleg Dragicék leosztott zsugáit kell pontra váltania, de üres helyzetekből, így a hatékonysága sokat nőhet.

1/15, Justin Jackson, Sacramento Kings
(6 meccs, 32.3 perc, 16.7 pont, 3.3 pattanó, 2.3 gólpassz, 23.7% tripla, 47.8% TS)

Jacksonnak volt 1-2 jó meccse, de rá is igaz az, ami mondjuk Josh Jacksonra vagy Adebayóra - jóval kisebb szerepe lesz a Kingsben, így a mostani statisztikái nem mérvadóak. Az látszódott, hogy másokból egészen jól tud élni, de amikor neki kellett megcsinálnia a helyzeteket, akkor azért hatékonynak nem volt nevethező, összességében ez látszik a mutatóin.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus