Az újoncok-másodévesek mérkőzések története

Vasárnap játsszák a liga történetének 63. All-Star mérkőzését, ám a főbb programok már magyar idő szerint holnap hajnalban elindulnak. Az első nagyobb érdeklődéssel követett események a hírességek mérkőzése, illetve azt követően a Rising Stars Challenge lesz, amelyben a legjobb újoncok és másodévesek két csapatra osztva ütköznek meg egymással. Ez utóbbi összecsapás történetét elevenítjük fel mostani cikkünkben!

20 évet kell visszamenni az időben az első ilyen kezdeményezésig: az 1994-es, minnesotai All-Star hétvégén rendeztek először különmeccset a fiataloknak - mivel 1999-ben nem volt gála a lockout miatt, így ez pontosan a 20. alkalom lesz, mikor ilyen mérkőzést rendeznek. 20 éve még csak az újoncok vetélkedtek egymással, két csapatra osztva, "Phenoms" és "Sensations" álnéven induló együttesekben.

Érdekesség, hogy előbbiben ott volt Chris Webber, aki a mostani gála egyik csapatát "draftolta", Isiah Rider, Sam Cassell, és a horvát kosárlabdázás két csillaga, Dino Radja és Toni Kukoc is, míg a túloldalon állt csatasorba például a Magic üdvöskéje, Anfernee "Penny" Hardaway, Nick Van Exel, Jamal Mashburn és Shawn Bradley.

Azóta is létező szabály, hogy nem 4*12 percet, hanem egyetemi keretek között, 2*20 percet játszanak a felek. Az első meccs nem hozott túl nagy pontzuhatagot, Webberék 74-68-ra nyertek, az MVP pedig Penny lett.

1995-ben még ugyanez a rendszer volt, 1996-ra viszont szétszedték a társaságot a keleti és nyugati konferencia alapján.

1997-ben rendezték az egyik legérdekesebb találkozót. Ekkor kelet keretében volt többek között Allen Iverson, Antoine Walker, Marcus Camby és Ray Allen (ráadásul Red Auerbach irányította őket), míg nyugatot erősítette Kobe Bryant, Derek Fisher, Shareef Abdur-Rahim és Steve Nash - Stephon Marbury sérülés miatt nem játszhatott. Kelet nyert 96-91-re, az MVP pedig nem a 31 pontos Bryant, hanem a 20 pontig és 9 gólpasszig jutó Iverson lett.

Mint azt már említettük, 1999-ben nem volt ilyen meccs, hiszen All-Star gálát sem rendeztek. 2000-ben meg is reformálták emiatt a mérkőzést, hogy az 1-gyel korábbi draftosztály is képviseltethesse magát, innentől kezdve játszanak újoncok és másodévesek ezen a találkozón. Az első ilyen összevetést rögtön meg is nyerték az újoncok (92-83), és ez volt az első hosszabbításos mérkőzés is.

Az elsőévesek között találhattuk Andre Millert, Elton Brandet, Lamar Odomot, és Steve Francist, míg a másik csapat keretét többek között Dirk Nowitzki, Mike Bibby, Paul Pierce, Cuttino Mobley és Jason Williams alkották - utóbbi hát mögötti, könyökös passza a gálák történetének egyik, ha nem a leglátványosabb mozzanata a mai napig. A két edző is különleges: Al Attles (újoncok) és Bill Russell (másodévesek). Az MVP a később Év Újonca díjat is nyerő Elton Brand lett.

Külön ki kell emelni a 2004-es találkozót, amikor a LeBron James, Carmelo Anthony, Dwyane Wade, Chris Bosh, Kirk Hinrich, Josh Howard, Chris Kaman fémjelezte újoncok a Rookie Challenge történetének addigi legnagyobb ruháját kapták az Amare Stoudemire, Ronald Murray, Carlos Boozer, Yao Ming, Manu Ginobili és Tayshaun Prince vezette másodévesektől (142-118). (Egy évvel később úgy döntöttek, revansot vesznek az akkori elsőéveseken: 27 ponttal meg is verték őket (133-106).)

2007-ben volt a legnagyobb különbség a két gárda között. Akkor a Chris Pault, Deron Williamst, Andrew Bogutot, Monta Ellist, Danny Grangert, Andrew Bynumot és David Lee-t is felvonultató másodévesek 155-114-re iskolázták le a Brandon Royt, Andrea Bargnanit, Rudy Gayt és Adam Morrisont is magába foglaló újonc alakulatot. Az MVP Lee lett.

A 2012-es gálára változtattak a szabályokon: Charles Barkley és Shaquille O'Neal draftolt saját csapatába a legjobb újoncok és másodévesek közül. Mindkétszer a Team Chuck, azaz Barkley csapata győzött - 2012-ben 146-133-ra (MVP: Irving), tavaly pedig 163-135-re (MVP: Faried).

Mint ismeretes, idén Chris Webber és Grant Hill a két együttes "tulajdonosai", ők draftolták csapataikat O'Neal és Barkley helyett. A mostani meccsről, illetve a résztvevőkről bővebben még a mai napon, egy külön cikkben fogunk értekezni.

Az ún. Rising Stars Challenge, régebbi nevén Rookie Challenge rekordjai közé tartozik Kevin Durant 46 pontja (2009), John Wall 22 gólpassza (2011), DeJuan Blair 23 lepattanója (2010) vagy éppen Daniel Gibson 11 bedobott hárompontosa (2008). Vajon megdöntik-e bármelyiket is idén?

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus