Bajban a Clippers?

Legjobb játékosát, Blake Griffint 2-6 hétre vesztette el a Los Angeles Clippers, de vajon mekkora gondot okozhat ez a csapatnak?

Tegnap éppen a nyugati rájátszásért harcoló gárdákról elmélkedtünk, nem sokkal később pedig robbant a bombahír: Blake Griffin jobb könyökét meg kell műteni, így erőcsatárát határozatlan időre elvesztette a Los Angeles Clippers. Az első hírek 4-6 hetes felépülési időről beszéltek, majd csapatközeli forrásokra hivatkozva több újságíró is azt állította, Doc Riversék abban reménykednek, hogy kéthetes kihagyás elég lesz, ezt követően pedig visszatérhet a sztár - azt is hozzátették, hogy a Clippersnél is tudják, nagyon könnyen elképzelhető, hogy hat hétre veszítik el Griffint a beavatkozással.

Hogy ez mit jelent pontosan? Azt, hogy a kuruzslók, ráolvasók és javasasszonyok egész sorát fogadhatja fel azonnal Rivers és Steve Ballmer tulajdonos, semmi máson nem múlik ugyanis a szezonjuk, mint Griffin felépülésén.

Az egész idény folyamán nyögvenyelős volt a Los Angeles-iek játéka. Többször voltak fellángolásaik, olyan meccseik, amelyek bizakodásra adtak okot a szurkolók számára, hogy esetleg előreléphet a gárda az előző idényhez képest - január legvégén egy 20-assal verték például a bajnok Spurst idegenben is -, de összességében nézve eddig csalódástkeltő volt játékuk. Mondhatni olyanok voltak, mint keleten a Chicago Bulls, 33-15-ös mérlegük ellenére sem tudott róluk senki egyértelműen pozitívumként beszélni. Három találkozót buktak zsinórban - kikaptak a Netstől is egy borzasztó végjátékban, a Cleveland és a Toronto viszont tükörsimán intézte el a csapatot -, majd jött Griffin sérülésének híre és a tegnap esti megsemmisítő vereség az Oklahoma City ellen.

Nincs így sem jó formában a csapat, de még borúsabb az összkép, ha a következő hetek sorsolására tekintünk. A következő két hét:

Mavs (idegenben), Rockets (otthon), Spurs (o), Kings (o)

Óriási mázlijuk lenne, ha Griffin csak két hétre esne ki, mert az azt jelentené, hogy felére, harmadára csökkenne az általános felépülési idő. Nem túl nagy a realitása annak, hogy ez így lesz, hiszen kisebb probléma esetén egészen biztosan elnapolták volna a beavatkozást a nyárra - az, hogy a szezon ezen szakaszában kell az erőcsatárnak kés alá feküdnie, azt mutatja, hogy valószínűleg rövid időn belül kikerülhetetlen volt a műtét. Ezt a szakaszt Griffin nélkül papíron 1-3-mal vagy 0-4-gyel hozza le a Clippers, de van még 5.5 meccs előnyük (33-19) a 9. helyezett New Orleans (27-24), illetve 6.5 meccs fórjuk a 10. Oklahoma City Thunder előtt (26-25), nagy gondba így még valószínűleg nem kerülnének a kéthetes "pihenővel".

Grizzlies (o), Rockets (i), Grizzlies (i), Bulls (i), Timberwolves (i), Blazers (o), Warriors (i)

Ez viszont a következő két hét programja számukra, ami megint egy 1-6-os, ne adj' Isten még ennél is gyengébb szakasz lehetne számukra. Az erőcsatár nélkül a nyugati topcsapatok és a Bulls ellen szinte esélytelenül lépnének parkettre, de a Kevin Martinnal, Nikola Pekoviccsal, Ricky Rubióval erősödő, gyakorlatilag teljesen kipihentnek mondható Minnesota ellen sem biztos, hogy ők az esélyesek idegenben. Ha összehoznak egy 2-9-et az általános felépülési idő legoptimistább időpontjáig - tehát 4 hét alatt -, abban az esetben már szorul is a hurok a nyakuk körül, ennyi idő alatt a Thunder és a Pelicans is 1-2 meccsen belülre kerülhetnek hozzájuk. Ha a legrosszabb forgatókönyv jön be - és ez csak a vakszerencsén múlik -, akkor a

Timberwolves (o), Thunder (i), Mavericks (i), Rockets (o), Hornets (o), Kings (i), Wizards (o), Pelicans (o)

programot is Griffin nélkül kell lenyomniuk úgy, hogy már csak 11 meccsük marad hátra az alapszakaszból.

Szerintem ha 5 hetet kihagy az erőcsatár, akkor - ha csak valami csoda nem történik velük, nem tudnak egy teljes kispadot felhúzni veterán minimumokkal és nem nyújtja mindenki a legjobbját - idén nem jut PO-ba a Clippers. Az öthetes periódusba ugyanis még a Rockets elleni meccsig tartó négy mérkőzés számít bele, ami megint egy 1-3 vagy 0-4 az erőviszonyokat vizsgálva, egy 3-12-es szakaszt pedig nem bírnak ki nyugaton. Az teljesen egyértelmű, hogy a Thunder és a Pelicans sem fogja megnyerni az összes meccsét ebben az időszakban, de pont eléggé mászhatnak a nyakukra ahhoz, hogy az egyébként sem túl nyugodt csapat tovább kapkodjon.

Komoly szerkezeti gondok is vannak. Egész évben és tavaly is téma volt már az, hogy nincs a bajnokesélyesek szintjén komoly vehető hármasa a gárdának, ez pedig egy ilyen húzónév kidőlésénél, mint Griffin, még jobban előtérbe fog kerülni, hiszen valakiknek át kellene venniük a szerepét, pontjait, ebben pedig Matt Barnes nem sokat fog segíteni. A kispadon gyakorlatilag már senki nincs, aki nyugodt szívvel bevethető lenne, mivel JJ Redick állandó hátfájásokkal küzd, és most sem tud pályára lépni, így Jamal Crawfordnak kell a helyére beugrani - vagy Austin Riversnek, de akkor nemcsak hármas, hanem kettes poszton is van egy hatalmas lyuk a kezdőben.

Paulnak nincs rendes cseréje azzal, hogy Jordan Farmar nem vált be, míg a magasembereknél Spencer Hawesnak kell előlépnie Griffin helyére, de mögötte és DeAndre Jordan mögött sincs senki Big Baby Davisen kívül. Vékony volt a Clippers kerete egyébként is, de ezzel a sérüléssel még nagyobb a baj.

Hogy mit tudnak tenni? Semmit. Cserealapjuk gyakorlatilag nincs, Crawfordot, Pault vagy Jordant pedig hiába bocsájtanák áruba, hiába erősítenének bizonyos posztokon az értük kapott ellenértékkel, egy újabb lyukat kreálnának a csapaton, előrébb nem lennének. A szabadügynökökben reménykedhetnek, Amare Stoudemire vagy Kevin Garnett esetleges ideigazolásában, amellyel legalább magasposztokon előrelépnének - ha egyesben és főleg hármasban nem is történne változás -, de Amare esetében a Dallast szinte biztos befutónak tartják az amerikai újságírók, míg Garnett, ha ide is írna alá - Riversszel való jó kapcsolata miatt elképzelhető -, már nagyon messze van attól a kosarastól, akinek még komoly ráhatása volt a játékra.

Még nagyobb probléma, hogy draftjoguk sincs, hiszen az idei első körös védettség nélkül megy Bostonba - a Celtics-drukkerek elkezdhetnek erősen imádkozni egy lottery-pickért -. a 2017-es pedig védettséggel ugyan, de már Milwaukee-ban van. Az idei draftjog elvesztése hatalmas gondot jelent egyébként a csapatnak - ez a pick ment Doc Rivers elengedéséért cserébe anno 2013 nyarán. Bár az biztos, hogy a tankolás semmi esetre sem fordul meg a fejükben, ettől még kicsúszhatnak a legjobb 8-ból, és akkor legalább a nyáron egy fiatallal erősödhettek volna, így viszont ezt a "vígaszdíjat" elbukták.

Maradt tehát az imádkozás, az amerikai orvostudományba vetett hit, és az, hogy talán villant valamit Doc Rivers is végre. Az egész idény mellett ugyanis az ő megítélése került leginkább veszélybe Griffin kidőlésével. Hatalmas blama lenne még a megfelelő kiegészítő személyzet és a vékony keret ellenére is, ha egy Paul-Griffin-Jordan trióval nem tudna PO-ba kerülni, és ha trénerként nem is vonnák kétségbe tudását, elnökként végzett munkája miatt még a mostaninál is több kritika érné - egyébként teljesen jogosan, hiszen a rövid pad teljes mértékben az ő sara. Hogy ez ne így történjen, ahhoz most edzőként vissza kell csempésznie valamit a bostoni időkből, kihozni a meglévő állományból a legtöbbet, mert komoly külső segítségre már nem számíthat. A Clippers szurkolói és játékosai is csak benne bízhatnak, miközben Griffin mielőbbi felépülésében reménykednek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus