Be tud-e jutni a PO-ba a Mavs védekezéssel?

A Dallas Mavericks a nyár folyamán védekezésben nagyot lépett előre Andrew Bogut és Harrison Barnes megszerzésével, de mi lesz a támadójátékukkal? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunderJazzTimberwolvesNuggets
Pacific: KingsWarriorsLakersClippersSuns
Southwest: Spurs, Rockets

 

A Dallas off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már - azóta leigazolták még Keith Hornsbyt, CJ Williamst és nemrég Jaleel Cousinst, tehát három olyan embert, akik közül valószínűleg senkit nem fogunk látni az idény során.

Támadóból védő csapat lesz a Mavs?

A nyáron több nagy távozójuk és érkezőjük is volt, a mostani keret azonban az egyre lassulú Dirk Nowitzki ellenére is kifejezetten pofás lehet védekezésben, márpedig erre öt éve, 2011/12 óta nem volt példa (akkor voltak 8. 100 támadásra vetített kapott pontok alapján).

Óriási előrelépés lehet Andrew Bogut érkezése Zaza Pachuliához képest, aki aranyos meg jó gyerek volt, kiegészítő szerepkörbe nem is rossz, de az ausztrál a liga egyik legjobb rim protector védekező centere - összességében a legjobb volt hátul az előző alapszakaszban a Defensive Real Plus Minus stat alapján. Bogutnak vannak gondjai a smallball ellen, azzal ki lehetett venni az előző két döntőben például, de alapvetően borzasztóan hasznos játékos hátul, aki irányítja is a többieket, nemcsak a saját munkáját végzi el. Szintén előrelépés lesz Harrison Barnes Chandler Parsons helyett. A Golden State-től érkező kiscsatár nagyjából semmit nem bizonyított, kivéve egy dolgot: jobb védő Parsonsnál, jobbak az adottságai is, és jobban oda is teszi magát.

Ha ehhez a két emberhez odavesszük Wesley Matthewst, aki Achilles-szakadása után 78 mérkőzésen játszott, tehát kibírta az idényt, akkor elég jó alapokra építkezhet a liga egyik legjobb vezetőedzője, Rick Carlise. Matthewsnál és a másodéves Justin Andersonnál is várható előrelépés - előbbin azért nagyon látszott még a szezon első felében a súlyos sérülése és a kihagyás, utóbbi pedig újoncként nyilvánvaló hibákat vétett, de alapvetően egy kiváló 3&D alapanyag, akit ráadásul Matthews, Barnes és alacsony szerkezet esetén mindkettejük mellett is lehet játszatni.

Hogy egyes poszton Deron Williams, Devin Harris, JJ Barea vagy Seth Curry átjáróház, az azért vajmi keveset számít, ha a fent említett 3-4 játékossal egy jó rendszert tud összetenni Carlisle, amelyben megvan, hogy mikor ki segít be az ellenfél irányítójára, illetve Bogut ebből a szempontból aranyat ér, mert a festékbe érkező kisembereket is kiválóan zavarja. Dirk védekezése is ugyanúgy "maszkolható" egy Matthews-Barnes-Bogut sor mellett, ráadásul a mai trendeknek megfelelően nagyon sok hármas játszik erőcsatárként, úgyhogy Barnest is lehet tologatni ide-oda, matchuptól függően. Lehettel kezdtem azonban Bogut játékra gyakorolt hatását...

Kibírja-e nagyjából a teljes idényt Bogut?

... mert addig vannak szerintem versenyben a rájátszásért (vagy adott meccsért), amíg az ausztrál bevethető, egy momentummal sem tovább, nulla helyettese van ugyanis - nem biztos, hogy összességében a legfontosabb embere ennek a csapatnak, de nálam ő a "legpótolhatatlanabb". Nowitzki helyett sem nagyon tudnak hasonló stílusú játékost betenni (Dwight Powelltől elnézést...), de a német ikon impactje már kisebb, mint Boguté, aki nélkül a védekezés alapjaiban omolhat össze, zseniális Carlisle ide vagy oda. Márpedig Bogut hajlamos 15 meccseket kihagyni idényenként, az pedig egy ilyen szoros nyugati mezőnyben azt is jelenti nálam, hogy alulról fogják a PO-vonalat nézegetni.

Salah Mejrit, illetve az előbb említett Powellt tudják beküldeni a helyére, de ezek a játékosok 10-15 perces cserének is épphogy elmennek egy olyan csapatban, ami nyugati rájátszást akar, nemhogy legalább 20-25 perces kezdők legyenek. Mindketten egész jó számokat hoztak egyébként védekezésben, de Boguthoz képest óriási lenne a visszaesés (Mejri például jó blokkoló, de a váltásoknál és vokálisan köze sincs az ausztrálhoz), Quincy Acy pedig inkább csak lelkes, mint jó védő.

Ki lesz a vezér támadásban, és a szoros meccsek végjátékában?

Azért is lenne fontos, hogy Bogut a szezon nagy részében bevethető legyen, mert a támadójátékban vannak megválaszolandó kérdések, és nemcsak a kívülállók, hanem valószínűleg Carlisle számára is.

Azt nem látni, hogy mi lesz az alap, de a tréner bizonyított az elmúlt évtizedben, hogy össze tud rakni hatékony támadójátékokat - 2008 óta, mióta átvette a gárdát, egyetlen egyszer voltak 22-ek, egyébként mindig a liga első felébe, általában az első harmadába tartoztak, függetlenül a játékosállománytól. Azt is nézni kell azonban, hogy Nowitzkire már nem lehet úgy építeni, ahogy korábban, Deron Williamsre ugyanez elmondható, Matthews egyelőre csak fogadkozott, hogy majd ő megmutatja, hogy ki tud lépni a hasznos role player szerepkörből, de nem tette meg (Achilles-szakadás után meglepő is lett volna), Bogut pedig kiváló passzoló, de nem több ma már. A nyári pénze alapján egyértelműen Barnes lesz majd az első számú ember, de Carlisle elmondta, hogy majd csak idővel - nagyjából 4-5. opció volt eddigi karrierje során, és nem lehet bedobni azonnal a mélyvízbe, annyira valószínűleg nem is jó játékos még jelenleg, az pedig biztos, hogy nem elég kiegyensúlyozott hozzá.

Azt nem lehet mondani, hogy támadásban halott a kezdőötös, de az óriási problémának tűnik, hogy egyetlen olyan ember sincs, aki konzisztensen, meccsről meccsre tudja hozni magát, képes másoknak is helyzetet teremteni, vagy egyáltalán magának. Nagyot kell majd alkotnia a trénernek, hogy csapatjátékban olyat mutasson ez a gárda, amivel mégis ellensúlyozni tudja a néhol megkopóban, néhol meg még csak kialakulófélben lévő egyéni képességeket, illetve azt, hogy meccseket lezáró embere igazából továbbra is csak Nowitzki van - valószínűleg Barnesra is bíznak majd ilyen feladatot, de az egyelőre kétséges, hogyan oldja ezt meg, főleg a döntőben mutatott produkciója után.

A padról JJ Bareának nagy éve volt tavaly (10.9 pont, 38.5% tripla, 4.1 gólpassz), ha ugyanannyit tud hozni, az már szerintem bőven elég lesz (ő ráadásul magának meg tudja csinálni a helyzetet), érkezett még a tesójához hasonlóan triplaspecialista Seth Curry, Harris talán összekapja magát - a kisembereknél vannak legalább tartalékok a cserék között, de nekik is kell megoldani majdnem minden scoringot a második sorban, mert a Mejri, Powell, Acy sor ebbe nem fog beleszólni. Itt megint az első évében visszafogott, de elvileg egészen jó kezű Anderson lehet egy X-faktor, de ő sem első számú ember, inkább egy kiváló kiegészítő lehet majd idővel.

Jó esetben Bogut 75 meccs környékén bír, Matthews pedig visszatér legjobb portlandi évei szintjére, így a védekezés kifejezetten fojtogató lesz velük és Barnesszal. Elöl ugyan nincs igazi vezér, de Bogutot leszámítva mindenki 14-17 pont között átlagol, Dirk pedig arra még mindig kapható, hogy szoros meccsek végjátékában nyerőember legyen, ha a mérkőzések közben annyit már nem is tolják, mint korábban. A padról Barea, Harris és Anderson is 10 pontot, vagy legalábbis ennek a környékén hoz, így a jobb védekezéssel együtt belefér, hogy a korábbi évekhez képest a támadójáték visszaesik.

Rossz esetben Bogut 65 mérkőzés környékén vagy ezalatt teljesít, így gyakorlatilag a szezon legalább egyötödét kihagyja, a védekezés pedig ezeken a találkozókon kuka, Barnes érkezése és Matthews formája ide vagy oda. A támadójáték ugyan Carlisle miatt működik valamennyire, de az összes szorosabb mérkőzést, vagy azoknak a legnagyobb részét elveszítik, mert nincs kihez fordulni a végjátékban. Mivel támadásban egyetlen húzóemberük sincs, ezért alapvetően gondjaik vannak egész évben a helyzetteremtéssel is, szenvednek, és az egyre gyorsuló liga tempóját sem tudják tartani, még a PO sem lesz meg.

Én a védekezésükben hiszek és valamennyire a támadójátékukban is, de az csak és kizárólag Carlisle miatt van, aki rendszeresen bizonyított az elmúlt években. Bogut viszont egy olyan lutri, amitől már a Warriorsnek is ki volt a ... Nincsenek krónikus gondjai, de minden évben menetrendszerűen összeszed valamilyen sérülést, és annyira nem jó ez a Mavs, hogy 15 meccset alapból ledobjanak amiatt, hogy lényegében senkivel nem tudják pótolni az ausztrált - ezt szerintem Carlise se tudná ellensúlyozni, bármekkora edző is.

Tipp: Nyugat 7-10.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus