Beviszik-e a nagy nevek a Knickst a PO-ba?

Teljesen felforgatott csapattal kezdi meg az idényt a New York Knicks együttese, de vajon mennyit ér 2016-ban Joakim Noah, Derrick Rose vagy éppen Brandon Jennings? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

A Knicks nyári mozgásairól írtunk korábban - ezen a linken elolvashatjátok, mi történt velük ebben az off-szezonban.

Az 5 maradó és az új vezetőedző mutatja, hogy a korábbi évekből azért kár kiindulni esetükben, de nem csak emiatt nehezen belőhető csapat a New York. Carmelo Anthonyt és Kristaps Porzingist nem nagyon kell szerintem bemutatni, kettejük játéka kifejezetten jól illik egymás mellé, a Triangle-ben is használható volt, és jó eséllyel Jeff Hornacek új játékában is az lesz - ha az új tréner a Triangle elemeit ötvözi kicsit a kinti dobásokra építő, Phoenixben tőle már látott taktikával. Az érkezők közül Courtney Lee az, akivel szemben szerintem nem sok kérdés lehet - jó kis 3&D kettes lesz, aki nagyon kell is ennek a csapatnak, hiszen nincs labdaigénye, de a spacingen segíthet dobások nélkül is, védekezésben pedig elvégzi a piszkos munkát a sztárok mellett, gyakorlatilag telitalálat.

Meddig bírja Joakim Noah?

A legrizikósabb (szerződése miatt) és egyben legfontosabb nyári szerzemény a francia, aki rengeteg gondot megoldhat egyszemélyben. Védekezésben Robin Lopezzel sem volt gond, Noah az előző két évét pedig nem teszi ki az ablakba, de most újra ötös poszton lehet (Pau Gasol mellett sokszor kellett a négyeseket fognia, az a sérüléseivel együtt nem ment neki), másrészt amíg Lopez egy jó iparos, addig Noah vocal leader is egyben, sokkal jobban segíti a többieket hátul, ez pedig rengeteget számíthat a csapatvédekezésben. Porzingis mellé egészen kiváló mentor (a lett játék mellett hozzáállást is tanulhat tőle), és ketten együtt egy jó védekezés alapját jelenthetik is.

Támadásban sosem a pontszerzéséért szerették, viszont még az előző, kifejezetten pocsék szezonjában is volt 3.8 gólpassza meccsenként, ami 21.9 perc alatt nagyon jó egy centertől - Marc Gasol mellett talán a liga legjobban passzoló ötöse. Bár Hornacek kinevezésével valószínűleg nem teljesen a Triangle-t fogja erőltetni a Knicks, de már az új tréner is lenyilatkozta, hogy fognak belőle használni elemeket, a Triangle-ben pedig kulcsszerepe van annak, hogy a magasemberek hogyan passzolnak. Noah-t továbbra sem a támadójátéka miatt fogjuk elsősorban emlegetni, sokkal inkább a védekezése, a pattanózása és a soha meg nem alkuvó hozzáállása miatt, de pont a Triangle-ben akár még elöl is kulcsszerepe lehet - annyi biztos, hogy nagy hátrányt nem fog jelenteni, mert Porzingisnek jó keze van, egy fakezű magasember meg elfér a pályára minden csapatban.

Ez az idilli állapot azonban pont addig tart, amíg Noah meg nem sérül, a padról meg a rehabközpontból ugyanis sokat nem fog tudni hozzátenni a játékhoz. A korábbi években nagyon sokat bajlódott a talpínszalagjával, volt gond a térdével is, az előző idényben pedig szétment a válla. Az előző hat szezonban egyszer bírt 80 meccset, egyébként 67 volt a maximum, amit pályán tudott tölteni. Nincs krónikus baja elvileg semmivel, viszont mindene megsérült már kis túlzással, ami megsérülhetett. 31 és fél éves, nem olyan nagyon öreg még tehát, de a Knicks PO-ja fog szerintem azon múlni, hogy mennyi találkozót bír, mögötte ugyanis borzasztóan vékony a felhozatal - rengeteget bukik a New York, ha ő nem bevethető.

Lesz-e Rose-Jennings csere a kezdőben?

Noah egészségi állapota mellett a legnagyobb kérdés az egyes poszt - nem is az, hogy melyik korábban sztárként kezelt játékos nyeri vissza csúcsformáját, hanem hogy nem okoznak-e nagyobb károkat, mint amennyi hasznot.

Derrick Rose szerintem zsákutca - megszerzése Noah meggyőzése miatt lehetett fontos, de sorozatos sérülései óta borzalmas játékos lett, akit a nevén kívül sok minden nem tart a ligában. Ha visszanyerné MVP-formáját, amit nagyjából ki lehet zárni, azzal sem lenne sokkal előrébb a Knicks, mert Melo mellett lenne még egy labdadomináns scorer, így Porzingist teljesen háttérbe szorítanák akarva akaratlanul. Jelenlegi állapotában viszont egyértelműen több kárt csinál, mint hasznot, mert amikor meg is tudja bontani a védelmet, akkor is gyenge százalékkal fejezi be az akcióit a gyűrű közelében, a többiek kiszolgálása pedig soha nem volt erőssége. Semmilyen labda nélküli játéka nincs, miután dobni nem tanult meg az utóbbi években sem - erre apellálni szerintem fölösleges, már a felugrást is rossz technikával oldja meg. A Triangle-ben lehetne hasznos akár (Melo mögött második számú periméteremberként), de olyan vékony határon kellene megtalálniuk a megfelelő egyensúlyt a labdaelosztásban, hogy szerintem erre egy szezon kevés - az idény végén lejár a szerződése.

Brandon Jennings játéka egykor hajazott Rose-éra, azzal a különbséggel, hogy neki nem nagyon jöttek a csapatsikerek mellé, illetve hogy egy fokkal jobb dobó. Azt is hozzá kell tenni ez utóbbihoz, hogy random váltakoztak nála a 33 és a 37%-os hármast hozó idények, amiből nagyon nem mindegy, hogy melyiket látjuk majd most. Szerintem az ő játéka ezzel a külső dobással egy fokkal jobban is illene a kezdőbe, a Detroitnál az Achilles-szakadása előtt pedig elképesztően jó időszaka volt - igaz, nagyjából mindössze két hét, de abban a két hétben úgy játszott, ahogy egy vezér irányítónak kell.

Hajlok arra is, hogy nem fog megtörténni a Rose-Jennings váltás soha, maga az érintett is lenyilatkozta már, hogy Phil Jacksonnal az Év Hatodik Embere címet tűzték ki neki célul. Ha azonban Rose-nak úgy megy a játék, ahogy ment Chicagóban, és erre több mint reális esély mutatkozik (azért a Knicksben a kezdőcsapat sem olyan sokkal erősebb, mint volt a Bullsban, már ha egyáltalán erősebb, a keret pedig papíron jóval vékonyabb, mint az előző években a Chicago), akkor nem zárom ki, hogy mégis megcserélik a két irányítót.

Ki fog lendületet hozni a padról?

A Knicks legnagyobb baja az lehet, hogy borzasztóan rövid a padjuk. Hátvéd posztokon Sasha Vujacic lesz bevethető még Jennings mellett, aki azért így 2016-ban jó eséllyel már több kárt csinál, mint hasznot, ha egy PO-ban is komolyabb álmokat dédelgető együttesről beszélünk, illetve Justin Holiday van még legit cserének. Az egykori szolnoki, majd a Golden State Warriorsnél NBA-bajnoki címet is nyerő játékos okozhat meglepetést, de nehéz megítélni, mire lehet képes egy csapat aktív rotációjában - tavaly az év vége felé, mikor kezdett már elszállni a Bulls, voltak jó meccsei, ráadásul pont az a 3&D kosaras, aki kell Jennings és Rose, de akár Melo mellé is. Az viszont még nem eldöntött eddigi karrierje alapján, hogy ha nem az alapszakasz utolsó 10 meccsén vetik be, akkor tud-e akár csak 10-15 perces állandó kiegészítőember lenni, van-e ehhez elég jó kosaras. Ha igen, akkor talán a periméterrel nem is lesz gondja a Knicksnek.

Ott van még hármas poszton Mindaugas Kuzminskas, akiről nem tudunk semmit ilyen szinten, plusz ugyanez igaz Willie Hernangomezre is. Európában sem voltak annyira meghatározó játékosok, Kuzminskas rengetegszer képes volt eltűnni akár meccsekre is, nulla NBA tapasztalatuk van, és Porzingisszel ellentétben (aki szintén európai kiegészítőként jött át), nekik azért a játékukban nincsenek olyan egyértelmű fegyverek, mint a lettnek. Van bennük lehetőség, de azon sem kell csodálkozni, ha semmit nem tudnak hozzátenni a gárda eredményességéhez. Mellettük a két biztosabb pont Lance Thomas és Kyle O'Quinn. Thomas egy egész pofásan védekező, jó kis stretch négyes is lehet akár a 40%-os triplázásával, O'Quinn pedig legalább megbízható - neki akkor is jó eséllyel nagy szerepe lesz, ha a Knicks smallballozni fog Melóval 4-esben, Porzingisszel 5-ösben. Nem túl biztató viszont, ha ők ketten a pad biztos pontjai...

Ha lesz 1-2 sérülés, és egy Rose-zal, Anthonyval, Noah-val felálló keretnél azért ezzel számolni kell, akkor minimálisra, vagy még annál is szűkebbre csökken Hornacek rotációs lehetősége. Ezt tartom a keret legnagyobb bajának, de azt is hozzá kell tenni, hogy mindent egy nyár alatt nem lehet megoldani, arra nem volt reális esélyük, hogy jó kezdőt és hasznos, mély padot is össze tudjanak rakni.

Összességében nézve szerintem az alapelképzeléssel nincs gond a New Yorknál. Noah-val, Porzingisszel és Lee-vel egészen jó védekezést össze lehet rakni, a francia mellett megnézheti 'Zingis, hogy mi az, hogy "irányítjuk a hátsó alakzatot", ráadásul Melónak is jót fog tenni, hogy neki csak a pontszerzéssel kell törődnie, vocal leader már lesz a keretben, méghozzá Noah. Támadásban a kezdőjük alkalmas a Triangle-re és a hagyományos, 2-2-re és kinti dobókra alapuló játékra is - a kérdés az, hogy milyen arányban tervezik ezt mixelni, illetve hogy Rose-ból játékos lesz-e még, a 47%-os TS-ével ugyanis hiába bont védelmet, a csapat kerékkötője lehet. Hasonlóan komoly kérdés, hogy ő és Noah meddig bírják ki egészségesen, mert a pad azonnal mínuszba megy át, amennyiben ők ketten hiányoznak - és ha ők bevethetőek, akkor sem túl veretes a névsor.

A legjobb forgatókönyv szerint minden fontosabb játékos bír legalább 70 meccset, Rose felhúzza 50%-ra a TS-ét (még mindig botrányos a szám, de még így is sokkal jobb lenne, mint az utóbbi években bármikor), miközben valami csoda folytán 34-35%-ra tornássza fel a tripláját. Hornacek jóval jobban megtalálja a hangot a kerettel, mint tette azt akár Derek Fisher, akár Kurt Rambis (nincs nagy feladata...), nem ragaszkodik a folyamatos Triangle-höz, viszont alkalmanként eredményesen használja (ez egyrészt Jackson szempontjából is fontos lehet, az állásinterjún biztos megemlítette Hornaceknek, másrészt ez a keret tényleg alkalmas lehet arra is). Noah a pontszerzésben nem javul vissza korábbi szintjére, de elöl-hátul tanár így is, Porzingist nem éri el a sophomore slump, a tripláját javítja, Melo pedig 24-25 pont körül átlagol az 55%-os TS környékén.

A legrosszabb esetben Noah-nak megint valami komolyabb baja lesz, Rose pedig megint eljátssza, hogy 10-ből 3 meccset fixen kihagy, így mire visszarázódna, újra meg is sérül (a Bulls előző szezonja...). Ebben az esetben Porzingisszel kezdenek ötösben, smallball felállással (Triangle-t csak vele lehet játszani, O'Quinn azért ehhez kevés), a pad viszont minden meccsen óriási hátrányt szed össze a csapatnak, mert se Kuzminskas, se Hernangomez nem lesz faktor még első évében, Jenningsnek meg egyedül kell megoldania az egyes posztot. Jennings sem javul szinte semmit az orlandói félszezonhoz képest, így a Knicks papíron hiába sokkal jobb csapat, mint az előző években, gyakorlatilag semmivel nem jön össze nekik jobb helyezés vagy mérleg.

Én Noah-ban nagyon hiszek, és szerintem ha ő egészséges marad, akkor teljesen függetlenül minden mástól, előre is fognak lépni. Ha nem, akkor viszont kuka, mert Rose-ban viszont semmi fantáziát nem látok már, és a legjobb játéka sem biztos, hogy annyira kell ennek a keretnek, a két európaiból ha lesz valami, az sem az első évben fog kijönni, Vujacic már a Lakersnél is neccesen volt hasznos kiegészítő, így leginkább csak Thomast és O'Quinnt lehet forgatni a kezdőkkel, ami borzasztóan kevésnek tűnik, ebben ki is fáradhat bőven a kezdő (hiszen a padról igazán kreatív ember csak egyes poszton jöhet, mindenki más a többiekből, tehát a kezdőből él)... Ha Noah kibírja a szezon nagy részét (ezt megjósolni semmilyen szinten nem lehet), akkor a PO-ra van esélyük, ha viszont nem bírja ki, akkor azért ez a keret szerintem Rose-zal, Jenningsszel, illetve a két maradó FP-vel együtt is kevés lesz (és nagyon kevés), a konkurencia óriási, ennél mélyebb kerete pedig rengeteg klubnak van.

Tipp: Kelet 7-9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus