Biyombo távozása megborítja-e a Raptorst?

A keleti döntős Toronto Raptorsnak egy nagyobb távozója volt mindössze a nyáron, Bismack Biyombo, de az ő lelépése elég sokat jelenthet a kanadaiak eredményessége szempontjából - az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő szezonra.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks


Nem nagy meglepetés, hogy jóval kisebb volt a mozgás a nyáron a Torontónál, hiszen az eddig tárgyalt három csapattal ellentétben ők bejutottak a rájátszásba, nem mellesleg a keleti döntőig meneteltek, ahol nyertek két meccset a Cleveland Cavaliers ellen is - ezen a linken megnézhetitek az off-szezon mozgásaikat. Az egy komolyabb távozójuk is inkább kényszerű volt - Bismack Biyombót nem tudták megtartani az anyagiak miatt, egyébként jó eséllyel kifizették volna neki ezt a pénzt, amit kapott, ha megoldható lett volna a kollektív szerződés alapján.

A kezdő tudja-e legalább tartani a tavalyi teljesítményét?

Biyombótól függetlenül az alapjáték nem nagyon fog változni a most következő idényben sem - Kyle Lowry és DeMar DeRozan azt csinálnak majd, amit akarnak, kettejük támadójátékára fog épülni Dwane Casey rendszere, ahogy az utóbbi években is.

Lowry nagyon sokat fejlődött az előző szezonban, legfőképpen annak köszönhetően, hogy lefogyott, és nála minden jel arra mutat, hogy ezt fogja tudni tartani - jövő nyáron kiléphet kontraktusából, új szerződésért is játszik tehát, az elég nagy motiváció azért. DeRozan egy kicsit más kérdés. Egyrészt mert megkapta az 5 éves maximumot, bár ezt akkora "demotivációnak" nem érzem az esetében. Az viszont kicsit kérdőjelessé teszi a szezonját nálam, hogy gyakorlatilag semmit nem változott a játéka (Lowrynál a fogyás elég komoly változás volt a korábbiakhoz képest), és egyik szezonról a másikra az 50-53%-os TS-sávból kitört 55%-ra. Ez utóbbi már jó egy 1-2. opciótól, de ha visszaesik 53%-ra környékére, az több győzelmet jelenthet mínuszban a kanadaiaknak.

Jonas Valanciunastól nagyobb javulást várni fölösleges, hiszen Lowry és DeRozan a támadások alfája és omegája, de a litván középjátékosnál az is üdvözítő lenne, ha a riói olimpiát, illetve az ott mutatott teljesítményét el tudná felejteni. Egyébként továbbra is a pattanózás és a DeRozanék által kihagyott helyzetek visszarakása lesz a feladata - nem mintha nem lenne képes ennél többre, de a Raptorsnál ezt a jelenlegi felállásban biztosan nem fogja kihozni magából hosszabb távon. DeMarre Carroll viszont jelenthet előrelépést 2015/16-hoz képest, hiszen szinte végig sérüléssel bajlódott, összesen 26 meccset bírt - védekezésben sokat dobhat a csapaton, de DeRozanéknek is nagy segítség lehet a triplázása miatt, egy kicsit nagyobb teret nyithat a két hátvédnek.

Kivel, vagy inkább hogyan pótolják Biyombót?

Lowryék mellett egy igazi nagy fegyvere volt tavaly a Raptorsnak, ez pedig a cserék védekezése volt - a Cory Joseph-re és Biyombóra épülő hátsó alakzat nem egy mérkőzést tudott megfordítani a Torontónak az alapszakaszban, márpedig ennek az alakzatnak a kulcsa távozott most. A lehetséges jelöltek közül Lucas Noguiera szerintem egy komoly célokat kitűző csapatban nem lehet rotációtag - arra jó, hogy sérülés esetén beugorjon, de borzasztóan inkonzisztens, fizikálisan pedig nem elég ahhoz, hogy rendszeresen 15-20 perceket kosarazzon, ráadásul fontos feladata legyen. Pascal Siakam hasonlóan energikus játékos, mint Biyombo, de négyes (ő hasznos kiegészítő lehet, de nem veheti át a távozó center helyét), Jakob Poeltl pedig hozzá hasonlóan szintén újonc.

Ha a Poeltl-Noguiera kettős közül választani kell, akkor szerintem az osztrák lesz az, aki kapni fog játékidőt, a brazil vagy azonnal, vagy idővel ki fog hullani ebből a keretből, de Poeltl más típusú C - sokkal képzettebb, mint Biyombo (igaz, ehhez azért sok mindent nem kell tudnia), hozzá hasonlóan nincs labdaigénye, viszont közel sincs annyira atletikus, nincs olyan lábmunkája, így például amit Biyombo tudott (a kisembereken is védekezni a periméteren), azt Poeltl nem fogja, a festékben hiába hasznos hátul is.

Jared Sullinger lesz-e a megoldás?

A Bostonból érkező erőcsatár szerintem kezdő négyes lesz, csak hogy Patrick Patterson maradhasson a cseresorban - onnan nagyon hasznos volt az előző idényben. Sullingert egyáltalán nem érzem jó fitnek DeRozanék és Valanciunas mellé sem, mert bár Scolánál nem rosszabb védő négyesben (ezt mondjuk a világ összes erőcsatára közül csak néhányan nem mondhatják el magukról), az argentin egészen jól triplázott, ő meg ezt nem tudja.

Ettől függetlenül szerintem Sullinger kulcsszerepet kaphat, mint a cseresor centere. Ötösben ugyanis egyáltalán nem annyira elveszett hátul az egykori bostoni, mint amennyire négyesben az - a kosár IQ-ja egészen jó, és kevesebbet kell mozognia, mint egy poszttal lejjebb. Támadásban amennyire nem jó fit négyesben Valanciunas mellett, annyira jó lehet ötös poszton a kintről veszélyes Pattersonnal párban (nem hatékony, de képzett támadójátékos, így pedig helye is lenne a palánk alatt). A Raptors ráadásul rengetegszer játszik small-ballt három hátvéddel, és ha Carroll most kibírja a szezont, akkor ő sokat lehet négyes - ugyanolyan jól passzol Sullinger mellé, ahogy Patterson, talán még egy fokkal jobban is.

Sullinger és Poeltl is ugyanazt a vonalat erősítenék. Velük a védekezés visszaesne Biyombóhoz képest, de a támadójáték sokat léphetne előre - Sullinger konkrétan a cseresor vezére lehetne ilyen szempontból, ami nagyon sokszor kellett volna az előző szezonban is, mert a kitűnő védelem mellé impontens támadójáték párosult. Az viszont biztosnak tűnik, hogy Biyombo hiányozni fog nekik, mert sokszor a meccseket is vele zárták le, annyira jó volt hátul, és ha kellett egy-egy nagy védekezés, akkor arra ő volt az ember - az ellenfél játékát ennyire elrontó ötösük most egyáltalán nem lesz.

Norman Powellből aktív rotációtagot csinál Casey?

A pad sokszor impotens támadójátékát Sullinger mellett Powell oldhatja meg, de vele kapcsolatban óvatosnak kell azért lenni. Az alapszakasz utolsó 16 meccsén 12.7 pontot átlagolt 47.8%-os triplával és kiváló védekezéssel (a PO-ban nem egyszer megkapta Paul George őrzését is, ami 6'4-es magasságát is figyelembe véve azért elég kemény...). Az egyetemi karrierje alapján ez a tripla nincs benne hosszútávon, de ha tudnak rajta dolgozni, és legalább 38-39% környékére beállna, az is tökéletes lenne a Raptorsnak. Hogy talál-e valahol neki helyet Casey, az már más kérdés, mert 10 fős rotációt nem nagyon szokott alkalmazni a mester - smallballban lehetne helye, de azt eddig általában Lowryval, Joseph-fel és DeRozannel oldották meg. Van egy supersmallball felállása is a Torontónak, amikor négy hátvéddel játszanak, de ezt kevésszer játsszák ahhoz, hogy Powell komoly hatással legyen a játékra, vagy hogy meglegyen a helye a fejlődésre és a bizonyításra.

Vagy borítja Casey az eddig használt rotációját és 10 főt használ rendszeresen, vagy sérülés kell Powellnek az állandó játékidőhöz, illetve a harmadik eset az, hogy Terrence Rosst kell kiszorítania - ez akkor mehet, ha Ross éppen rosszabbik formáját mutatja, de ha 39-40% körül triplázik a swingman, ahogy az előző idényben is, akkor nehéz lesz... Fontos lenne pedig, hogy legyen egy kreatív játékosuk a padról is, mert Lowry-t tehermentesíteni kellene - általában ő maradt fent a cserékkel a pályán (37.0 perc átlagban), mert egy támadásban potens játékosnak lennie kellett Joseph-ék mellett, hogy a fojtogató védekezés összességében érjen is valamit. Ez az ember lehetne Powell, legalábbis az alapján a rövid minta alapján, amit láttunk tőle.

Összességében nézve a Raptorstól túl sok meglepetést nem nagyon lehet várni. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy hozzák a tavalyi teljesítményüket, amivel kelet eleje megint biztosítva lenne számukra. Sullinger és Pöltl támadásban előrelépést, védekezésben visszaesést jelent Biyombóhoz képest, de DeRozan szinten tartásán, illetve Carroll egészségi állapotán is mehet vagy jöhet pár győzelem.

A legrosszabb verzióban DeRozan újra 51%-os TS-sel dolgozik, Lowry nem bírja, hogy ez lesz sorozatban a negyedik éve, mikor 35-37 percet kell játszania meccsenként. Carroll térde újra szétmegy, Valanciunas magánéleti és fejbeli gondjait pedig nem sikerül helyrerakni. Sullinger nemcsak a kezdő spacingjét teszi tönkre, de a padon sem tud elég hatékony lenni ötös poszton - nem csak a védekezés hullik szét, de a támadójáték sem lesz jobb egy fokkal sem. Powelltól csak kicsúszott 16 meccs volt az előző idény, Ross pedig azt az egy dolgot sem hozza, amit tud (triplák).

A legjobb verzióban Lowry és DeRozan ugyanarra képesek, amire tavaly is, Powell beverekszi magát a rotációba, Sullinger az új csapatában, a tripladobók mellett kategóriát lép előre hatékonyságban - Powell és ő a második sor vezérei lesznek támadásban, így hiába esik vissza a védekezés, összességében még így is előrébb lépnek. Valanciunas elfelejti az idei nyarat, Carroll pedig végigbírja a szezont.

Tipp: Kelet 2-3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus