Csupa kérdés a Celtics, de vajon mikor lesznek válaszok?

Másfél hónapon belül kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a másodjára a Boston Celticset vizsgáljuk

 

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Philadelphia Sixers


A Boston off-szezon lépéseiről is írtunk már július végén, ezen a linken átnézhetitek újra, mi történt velük a nyáron. Azóta gyakorlatilag semmi érdemlegeset nem csinálták: Zoran Dragicot szélnek eresztették és kiosztottak négy edzőtábor-szerződést Coty Clarke-nak, Corey Waldennek, Malcolm Millernek és Levi Randolph-nak.


Jelenlegi keret:
Smart - Bradley - Crowder - Lee - Johnson
Thomas - Turner - Jones III - Sullinger - Zeller
Rozier - Hunter - Jerebko - Mickey - Olynyk
Walden (nem garantált) - Young - Miller (ng) - Randolph (ng) - Clarke (ng)


Nem zártak rossz nyarat, de azt se lehet mondani, hogy olyan nagyon jól teljesítettek volna, sokkal kevesebb kérdőjel ugyanis nincs a gárda körül, sőt. A dolog ott kezdődik, hogy jelenleg 16 garantált szerződésük van, így egy valakitől meg kell szabadulniuk ezek közül a játékosok közül, mert az alapszakaszra 15 fő a maximális keretlétszám. Ez ugyan a legsürgősebb megoldandó kérdés, de messze nem a legnagyobb, sőt, ennél csak komolyabb válaszutak elé fog kerülni a franchise és annak vezetősége.

Az irányítók közül ki marad? Marcus Smart már bekerült egy cserepletykába a nyár folyamán (Nerlens Noelért odaadták volna), úgyhogy hiába ő néz ki az első számú egyesnek, még az ő helye sem biztos. Isaiah Thomast olcsón szerezték és kitűnő scorer hatodik emberként, de Terry Rozier volt a csapat első választottja az idei drafton, jobb védő már most is Thomasnál és még sokkal jobb lehet - nyilván sem őt, sem RJ Huntert nem azért választották ki, hogy utána a padon "rohadjanak", hiszen így sem a pályán nem termelnek hasznot, sem a tárgyalóasztalnál, ha egy cserében szeretnék őket továbbpostázni.

Kettes és hármas poszton is ugyanez a kérdés: kit áldoznak be egy nagyobb cserében és kivel számolnak hosszabb távon? Jae Crowder helye új szerződésével elég biztosnak tűnik, de neki fejlődnie kell, főleg külső dobások terén, hogy legit kezdő legyen egy jobb Celticsben is - igaz, fizetése legalább lehetővé teszi, hogy csereként is nyugodtan számolhassanak vele. Evan Turner és Perry Jones III új szerződésért játszanak. Előbbi jól szerepelt tavaly, mert ha scorerként egy lépést nem is tett előre, 5 gólpassz és 5 pattanó fölött átlagolt, hasznosan játszott összeségében - ha lejáró kontraktusa ellenére is a csapatot tudja megint előtérbe helyezni, az kifizetődhet szerintem neki a nyár folyamán is. Jones III cseberből vederbe került: nem Kevin Durant mögött kell padoznia, de a konkurencia is jóval nagyobb most.

Jonas Jerebko 1+1 éves szerződést kötött, ő szerintem egyértelműen cserealapnak kell, ha nagyobb fizetésű játékosra akarnak majd mozdulni, mert akkor jól jöhet 5 milliós "kvázi" lejárója (a következő idénye csapatopciós). Hunterről ejtettünk már szót - játékideje egyelőre nem nagyon lesz, hiszen csak harmadik számú dobóhátvéd. Avery Bradley pedig szerintem ugyanaz a kategória, mint Crowder: komolyabb, bajnokesélyes csapatnál nem biztos, hogy kezdő lehet, jelenlegi állapotában szinte biztos nem, ha nem szedi össze a külső dobását, és biztosan nem deal-breaker, ha oda kell adni egy cserében.

A magasposztokon sincs eltérés, hiszen David Lee lejáró, ő új szerződésért játszik és azért, hogy bebizonyítsa, valamennyire meg tudja még közelíteni azt a dupla-duplát átlagoló játékost, aki egykoron volt. Amir Johnson 1+1 éves szerződése kitűnően alkalmas egy cserére, ahogy Jerebkóé is, ráadásul Lee és Johnson mindketten erőcsatárok, egymás mellett egyáltalán nem biztos, hogy működni fognak, egymás mögött meg nem nagyon jut elég játékidő egyiknek sem. További kérdés a túl sok játékoson túl, hogy Jared Sullinger le tud-e végre fogyni vagy képtelen magát olyan fizikai formába hozni, hogy hosszabb ideig egészséges tudjon maradni? Neki is a következő szerződése múlhat ezen, hiszen lejár az újonc kontraktusa és amennyire tehetségesnek indult, annyira nem fejlődött eddig szinte semmit.

Tyler Zellernél a Crowder-Bradley-féle kérdést lehet feltenni: ügyes, hasznos, de kezdő lehet-e? Crowderékkel ellentétben nála ráadásul a fizetés is elszállhat, 10 millió dollárokról beszélgetnek az esetében, ami még az új sapkánál is túlzás lenne egy cserejátékosnak, mert egyelőre a komolyabb centerek ellen ő is kevés, hiába volt a legjobb opció ötös poszton tavaly. Jordan Mickey nagyon pozitív benyomást keltett a nyári ligában, kapott is egy négyéves szerződést annak ellenére, hogy második körös draftolt volt, de sérülések nélkül nem lesz játékideje, ahogy a tavaly még aktív rotációtag Kelly Olynyknél sem látni egyelőre, hol kap majd lehetőséget.

Az egyetlen teljesen egyértelmű pozitívum, hogy Brad Stevens irányítja az együttest, a tavalyelőtt a Butler egyetemről szerződtetett tréner az előző szezonban bizonyított, hogy bármilyen káoszba is kerül Danny Ainge-ék folyamatos cserélgetése miatt, ő rendszerezni tudja a dolgokat, tudja motiválni a játékosokat. Stevens újhullámos edző, több a szokásostól eltérő megoldása volt tavaly és nagyon pozitív benyomást tett az egész szakmára. Bizonyos dolgokat azonban ő sem fog tudni megtenni: egyrészt hogy a rendes játékidő 48 percnél hosszabb legyen, másrészt hogy 5 embernél többet küldhessen a pályára egyszerre - ezek valamelyikére lenne szükség ahhoz, hogy mindenkinek legyen elég játékperce a Celticsnél.

Borzasztóan sokan vannak egyelőre a keretben olyanok, akik használhatóak tűnnek, de mivel igazi franchise player egy sincs (talán Smart lehet az, de ez is nagyon kérdőjeles még és a megszellőztetett Noel-cseréből látszik, hogy ezt Ainge is így gondolja), ezért mindenki cserélhető és senki sincs biztonságban. Ezt a közeget oldhatja Stevens, de 15 embert nem tud folyamatosan rotálni, így pedig egyes emberek csereértéke is folyamatosan csökken - egy első körös draftjog például többet ér, mint a fél éve nem játszó Rozier, hiába takarja a két dolog ugyanazt, csak fél év eltéréssel, és hiába mutatott nagyon jó dolgokat az irányító.

Annyi a kérdés a Celticsnél, hogy szerintem megmondhatatlan, mire lesznek képesek. Ha nagyon nagy mázlijuk van - tudják hozni már év elejétől kezdve azt az összeszedett és állandó játékot, amit az előző szezon második felében mutattak, a Bucksnál nem jön be Michael Carter-Williams/Greg Monroe, a Raptorsnál pedig az új, inkább védekezésre építő stílus -, öt csapat akkor is egyértelműen előttük van nálam (Cavs, Bulls, Heat, Hawks, Wizards). A realitás talaján maradva a külön említett két csapat is jobbnak tűnik jelenleg, úgyhogy a jelenlegi keretet nézve a Boston a PO-ért küzdhet. Ainge állandó sztárhajhászását nézve viszont megmondhatatlan, milyen kerettel fejezik be az idényt, nem is túl egészséges az, ahogy most van felépítve a csapat, úgyhogy sötét ló a Celtics és az is marad, amíg nem kapunk arra választ, kik mennek, kit tudnak megszerezni és ha marad a jelenlegi állomány, kik fognak egyáltalán játszani és mennyit?

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus