Deadline értékelő - Atlantic divízió

Csütörtökön lezárult az idei trade deadline az NBA-ben, cserélni tehát ebben a szezonban már nem lehet többet, maximum igazolni. Lássuk először keletet, azon belül is az Atlantic divíziót, hogy ki mit csinált vagy éppen nem csinált az utolsó napon, napokban, hetekben.

Boston Celtics

Danny Ainge nem lépett semmit, ami újfent furcsa volt, de egyrészt még nem végzetes, másrészt bizonyos szempontból érthető. A két kinézett emberük közül Paul George-ról mindenki tudja, hogy vagy marad a Pacersben, vagy 2018-ban a Los Angeles Lakershez igazol, innentől rá akkor sem volt érdemes komoly ajánlatot tenni, ha elérhetővé tette az Indiana - egy esetet kivéve, ha bíznak abban, hogy két PO alatt meg tudják arról győzni, hogy jó helye van neki Bostonban is. Mivel egy rájátszást ellőttek ebből, így az szinte biztos, hogy George-ot kihúzhatják a kívánságlistáról.

Butlerrel kapcsolatban tartották az álláspontjukat, miszerint nem szeretnék odaadni érte Jae Crowdert is, de a Bullsnak megvan az az előnye, hogy Butler egyrészt nem akar távozni a csapattól (míg George nagyon úgy tűnik, hogy készül a lelépésre, ha csak valami csoda nem történik Indianában egy év alatt), másrészt egy évvel hosszabb szerződése van, még 2+1 évre van lekötve Chicagóba, így aztán a Bullsnak nem kellett feltétlenül lépnie, nem is tették.

Maradt szerintem egy esélye Ainge-nek még, a most következő nyár, amikor egy várhatóan Top4-es draftjog kerül hozzájuk. Ezzel még lehet kereskedni, de kihúzni Lonzo Ballt vagy Markelle Fultzot Isaiah Thomas mögé szerintem már akkora luxus, amekkorát egy keleti top, de nem igazán bajnokesélyes csapat nem engedhet meg magának - nem mellesleg 2018 nyarán lejár Avery Bradley, Thomas és Marcus Smart szerződése is, előbbi kettő pedig korlátozások nélkül igazolhat bárhova, a kifejezetten olcsó rosternek ott egészen biztosan vége is lesz.

Ha van valami, ami érthetetlen volt, akkor az szerintem Terry Rozier betartása egy esetleges Serge Ibaka-féle cserében. Rozier jó gyerek, meg aranyos vízhordó, de a harmadik számú irányító és nagyjából az ötödik számú hátvéd a csapatban, Ibaka pedig kezdő erőcsatárnak jöhetett volna védekezni, pattanózni, és még dobni is tud - és most az egyik keleti riválist erősíti már. Az lehet, hogy nem lett volna bajnokesélyes vele sem a Celtics, de hogy Roziert sajnálták érte, az szerintem erős túlzás Ainge-től - Ball vagy Fultz ledraftolása esetén még annyit sem fog érni Rozier, mint most, és Ibaka nem lőtte volna agyon a nyári sapka alatti helyet sem, hiszen lejáró.
 

Toronto Raptors

Érkezett: Serge Ibaka, PJ Tucker
Távozott: Terrence Ross, Jared Sullinger, 2017-es lottery védett első körös (TOR), két második körös

A Toronto volt talán az egész deadline legnagyobb nyertese - két nagyon hasznos, a sztárok mellé kifejezetten jól illő és tapasztalt kiegészítőjátékost szereztek körülbelül a semmiért. Serge Ibaka a tökéletes fit Jonas Valanciunas és a két kezdő hátvéd mellé is, nem igényel labdát sem, így elöl-hátul pazarul illeszkedik a csapatba, az első kör végébe szóló pick mellett távozó Terrence Rosst pedig azzal a PJ Tuckerrel pótolták, aki bár gyengébb shooter, de jobb védő, és sokkal kiegyensúlyozottabb, mint az egykori zsákolókirály. Tuckerért nem sokkal többet adtak fel, mint két vekni kenyér, hiszen a két másodikkörös mellett az a Jared Sullinger távozott, aki alig játszott a Raptorsnál, és amikor pályára lépett, akkor sem igazán látszódott, hogyan illene ebbe a keretbe.

Komoly upgrade-et hajtott végre szerintem mindkét poszton a csapat, innentől Casey és a játékosok feladata, hogy ebből mi lesz látható a pályán. Mindkét érkező lejáró egyébként, de azt már tudni, hogy Ibakát hosszútávra meg akarja tartani a Raptors - ez náluk erősen a tulajdonosi körön fog múlni, mert Kyle Lowryval is új szerződést kell majd kötni, várhatóan komoly luxusadóban fognak úszni.


New York Knicks

A Knicks sem lépett semmit. Carmelo Anthony nagyon szeretne a csapatnál maradni, és mivel no-trade-je van, ez döntő faktor - a nyáron kiderül, hogy mennyire van ez így, elképzelhetőnek tartom, hogy az off-szezonban a Clippersszel összehoznak valamit. Derrick Rose cseréjéről volt még szó, méghozzá Ricky Rubióért, de abból sem lett semmit - ellentmondó információk jöttek ki arról, hogy a Minnesota szeretett volna-e még valamit Rose vagy a New York akart valamit Rubio mellett, de végül nem lett belőle semmi, az 1-on-1 cserére pedig a végén a Timberwolves mondott nemet.

Rubio egyébként szerintem jobban illett volna Melo, valamint Kristaps Porzingis mellé is, mert egyrészt jobb védő, mint Rose, másrészt sokkal inkább mások kiszolgálását helyezi előtérbe, míg Rose egy scorer - ez a lett magasember fejlődése szempontjából nem lett volna probléma, Melo pedig akkor hatékony scorer, ha nem magának csinálja meg a helyzeteket, hanem catch-and-shootból dolgozik, ez pedig Rubio mellett adott lehetett volna. A spanyol is rengeteget sérült azonban, sorozatos bokaproblémái voltak az utóbbi években, így félmegoldás lehetett volna Rose helyett, de labilis félmegoldás.

Ha a Knicks vetyengett a Rose-Rubio cserén, és későn mondott igent, akkor egyértelműen az dönti el, hogy hibáztak-e vagy sem, hogy a nyáron kit és mennyiért fognak szerezni egyes posztra - Rubióval a fedélzeten erre már nem lett volna pénzük, de komoly játékost máshova sem tudtak volna igazolni, most viszont kicsit több mint 20 millió dollárjuk lesz, miután többek között Rose lejár.


Philadelphia Sixers

Érkezett: Andrew Bogut, Justin Anderson, 2017-es Top18 védett első körös (DAL), Tiago Splitter, második körös, opció egy másik második körös cseréjére
Távozott: Nerlens Noel, Ersan Ilyasova

A Sixers kicsit érthetetlen lépésre szánta el magát, hiszen Nerlens Noelt lényegében Justin Andersonra cserélték, az még akkor is komoly visszaesés, ha Noel korlátozott szabadügynök lesz a nyáron. Andrew Bogut ki lesz vásárolva, az első körös pick pedig úgy Top18 védett, hogy két második körös lesz belőle, ha nem megy át - és szinte kizárt, hogy a Mavs a Top12-ben végezzen a tabellán az év végén az egész ligát tekintve. Teljesen egyértelmű, hogy azon múlik a csere megítélése, hogy Noel tud-e egészséges maradni, illetve Anderson mennyit tud fejlődni az új környezetben (Dallasban egyáltalán nem tette, de volt egyszer egy Rondo-Crowder csere...), de ez így első ránézésre komoly lehúzásnak tűnik a Mavs részéről.

Nem mellesleg a Sixers nem oldotta meg Jahlil Okafor sorsát sem, hiszen ha a center nem tanul meg védekezni, ugyanúgy pályán tarthatatlan lesz majd Ben Simmons és Joel Embiid mellett (eddig is több kárt csinált hátul nélkülük is, mint amennyi hasznot hozott elöl), úgyhogy tőle még mindig szabadulni kellene. Azt nem tudni, mekkora volt Noel iránt a kereslet, de minimális időt próbálkoztak Noellel és Embiiddel egyszerre a pályán, most pedig borzasztóan kevésért adtak tovább egy olyan játékost, aki az előző idényben egy rettenetesen gyenge Phillyben is bődületesen jó évet hozott védekezésben.

Ilyasova távozása rövidtávon visszavetheti őket, a török egészen jól játszott a Sixersnél, de lejáró szerződéssel rendelkezett, így a nyáron várhatóan távozott volna egyébként is. Az érkező Splitter is lejáró, tehát fizetésben nem okoz gondot a nyáron, ha a Philly el akar kezdeni komolyan igazolni, az 1+1 második körös pedig nagyjából az, amit Ilyasováért kapni lehetett - ezzel a cserével nincs akkora gond, főleg a Noel-féle tranzakciót is nézve. Rövidtávon ez, valamint Simmons és Embiid jegelése segíthet a tanknak, ami a draft szempontjából jó lehet nekik - ha be tudnak csúszni a Lakers alá, akkor pedig duplán nyernének vele, hiszen az aranysárga-lilák pickje csak akkor kerül át hozzájuk, ha Top3-on kívül lesz.


Brooklyn Nets

Érkezett: 2017-es lottery védett első körös (WAS), KJ McDaniels, Marcus Thornton, Andrew Nicholson
Távozott: Bojan Bogdanovic, Chris McCullough, 31-55 védett második körös

A Nets két kisebb cserét hajtott végre. A másodikban KJ McDanielst megszerezték a semmiért (egy olyan második körös pickért, ami nem fog átmenni a Rocketshez), az elsőben pedig Bojan Bogdanovicot és Chris McCullough-ot váltották be lényegében egy első körös pickre - Marcus Thorntont már kivásárolták, Andrew Nicholson pedig sok vizet várhatóan itt sem fog zavarni, mint a középtávoli tempójába szerelmes erőcsatár.

McDanielsszel ők is megpróbálkozhatnak, az nem fáj senkinek, és hátha náluk ki tudnak belőle valamit hozni - lehetősége várhatóan lesz, azért a Netsnél a konkurencia nem olyan borzasztóan nagy. A másik cserét nem mostanában lehet megítélni, hiszen a játékosmegfigyelőkön és a játékosok fejlesztésével foglalkozó stábon fog leginkább múlni, hogy mit hoznak ki a pickből, ami jelenleg a 24. helyre szól - nem túl jó hely, de Caris LeVertnek is voltak egészen biztató meccsei már, a horvát scorerért pedig ez egyáltalán nem rossz ellenérték. A távozó Bogdanovic korlátozott szabadügynök lesz a nyáron, és még ha a nyáron hosszabbítottak volna vele, várhatóan akkor sem élte volna meg Brooklynban, hogy a Netsből újra komolyan vehető csapat legyen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus