Deadline értékelő - Northwest divízió

Február 23-án lezárult az idei trade deadline az NBA-ben, cserélni tehát ebben a szezonban már nem lehet többet, maximum igazolni. Nézzük a Northwest divíziót, hogy ki mit csinált vagy éppen nem csinált az utolsó napon, napokban, hetekben.

A korábban tárgyalt divíziók: AtlanticCentral, Southeast


Utah Jazz

A Jazz nem lépett semmit, de nem is nagyon volt arról szó, hogy bármilyen irányban gondolkodnának lépésen - csak Derrick Favors került szóba, hogy felmérik majd a piaci értékét, illetve Shelvin Macket nem adták oda a Cleveland Cavaliersnek, de ennyi történt pletyka szinten náluk. Nem is indokolta semmi a váltást, hiszen nyugat 4-5. helyén tanyáztak már régóta, és idén nagyot kellene dobbantaniuk, mert nyáron több fontos játékosuk is leléphet - George Hill mellett Gordon Hayward is oda igazolhat, ahova akar, a pénz mellett pedig egy ígéretes csapat talán már nem lenne nekik elég a maradásra, egy jó eredményt elérő, a PO-ban is bizonyító társulat viszont az lehet.


Oklahoma City Thunder

Érkezett: Doug McDermott, Taj Gibson, 2018-as második körös (CHI)
Távozott: Cameron Payne, Joffrey Lauvergne, Anthony Morrow

A Thunder a Bullsszal kötött egy cserét, amelyben látszólag nem sokat bukhatnak. Morrow lényegében pályán tarthatatlan volt - hiába dob jól, minden másban átlagon aluli, idén ráadásul 29.4%-kal szórt kintről az OKC-nél, az vállalhatatlan egy csak erre tartott kosarasnál. Payne-ből jó irányító lehet idővel (vagy az lesz, vagy nem, tehetséges srác, de lényegében semmit nem mutatott még), de hogy ez nem Westbrook mögött jött volna ki belőle, az borítékolható - az idei 20, Thundernél töltött mérkőzésén sem tudott meghatározó lenni, ami nem meglepetés, függetlenül a sérülésétől. Lauvergne a nyáron érkezett Denverből, egy hasznos kiegészítő és semmi több - nála sokkal hasznosabb kiegészítőt szereztek a posztra Sam Prestiék.

McDermott egyelőre kicsit sem kiegyensúlyozott triplázó, nem is megy neki a Thundernél töltött pár meccsén, de 25 éves és ez még csak a harmadik idénye a ligában. Egyrészt több fantázia van benne, mint a 31 éves Morrow-ban, másrészt már most jobb játékos - mivel a pályán lehet tartani, nincsenek olyan szintű gyengeségei, mint elődjének, ezzel sokat javíthat Billy Donovanék spacingjén. Payne helyére nem jött senki (illetve Norris Cole-t igazolták Kínából a deadline után), de elvileg Oladipo irányít, amikor Westbrook nincs a pályán (ilyen szintű pénzt is kapott a nyáron a hosszabbításánál), így ez nem túl komoly faktor. Gibson viszont messze a legjobb forgatókönyv, ami Lauvergne-ből valaha lehet - mintahozzáállása van, jól pattanózik, jól védekezik, bedobja a leosztásokat, a középtávolikat, harcol a palánk alatt is, de hangja nincs akkor sem, ha egy labdát sem kap. Vele megvan az az erőcsatár, akit a végjátékban is fent lehet tartani Adams mellett, mert több kategória a különbség az ő védekezése és Kanteré között.

Az egyetlen szépséghiba nála van, a szerződésével - McDermott még jövőre is újoncbérért fog játszani, Gibson azonban a nyáron bárhova igazolhat. A Thunder tudja neki a legtöbb pénzt adni, de érte valószínűleg sok nagyon jó csapat is be fog jelentkezni - komoly kérdés, hogy csak fél évre hozták-e át vagy esetleg a 31 éves játékos karrierje érdemi részét már itt fogja lehúzni. Ha lelép, akkor sincs nagy gond Oklahoma Cityben, egész egyszerűen azért nem, mert túl sok mindent nem adtak fel érte és McDermottért. Egy második körös érkezett még, ami ugyan nem sok, de ezt a picket sem ők adták, így a deadline-nál egyértelmű nyertesnek lehet őket tekinteni - függetlenül attól, hogy a csapatnak az utóbbi pár meccsen nem jöttek a győzelmek.


Denver Nuggets

Érkezett: Mason Plumlee, 2018-as második körös (POR), Roy Hibbert
Távozott: Jusuf Nurkic, 2017-es Top5 védett első körös (MEM), 2019-es 31-55 védett második körös (DEN)

A Denvernek két cseréje volt, amiből a másodikat egyszerűbb megmagyarázni: nem adtak semmit Roy Hibbertért, akinek az 5 milliós lejáró szerződésével elérték a fizetési minimumot - a center semmi másra nem fog kelleni nekik. Az viszont már nagyobb kérdés, hogy mit szerettek volna a másik üzlettel.

Az addig világos, hogy Nurkicot nyugodtan feladhatták Nikola Jokic térnyerésével, a két játékost nem lehetett egyszerre a pályán tartani, így a bosnyákot fölösleges volt padoztatni. Plumlee viszont ugyanúgy problémás Jokic-csal párban, ahogy Nurkic volt, mivel védekezni nem tud, így pedig amennyit esetleg a kifejezetten jó passzkészsége a konyhára hoz az egyik oldalon, azt azonnal viszi is a másikon - vele csak még gyengébben védekezik az ebben a szegmensben egyébként sem erős Denver (de finoman fogalmaztunk...).

Valószínűleg úgy gondolkodhattak a vezetőségben, hogy Plumlee idén többet tud hozzátenni a csapat eredményességéhez, mint Nurkic, ők pedig mindenképpen szeretnének idén rájátszásba kerülni - a sok fiatalnak rengeteg tapasztalatot jelenthetne, ha belekóstolnának a PO világába. Más nem lehetett az oka annak, hogy adtak még egy idei első köröst is Nurkic mellé, aki alapból "nettó" jobb játékos, mint az érkező Plumlee, ráadásul utóbbinak most nyáron kell új szerződést adni, előbbinek pedig csak 2018 nyarán kellett volna.

Egy 20. hely környékére szóló draftjog (és az elherdálása) persze nem fogja megrengetni a világot, de egy értékes cserealapot szórhatott el Tim Connelly a semmire. Ha ugyanis idén nem jutnak rájátszásba, akkor Nurkic mellett a pick a semmire ment el - ennél nagyobb hibát már csak akkor követne el a Nuggets GM-je, ha sok pénzért hosszabbítana azzal a Plumlee-vel, aki a coloradóiak hosszútávú terveiben Jokic mellett egyszerűen nem szerepelhet. Ha meglesz a PO, Plumlee pedig néha hozzá tud tenni valamit ehhez, akkor csak simán túlfizette Connelly - ez se jó persze, de még mindig vállalható, és Plumlee a 2.3 milliós fizetéséhez képest még lehet hasznos, 10+ millió dolláros bérrel már nem.


Portland TrailBlazers

Érkezett: Jusuf Nurkic, 2017-es Top5 védett első körös (MEM)
Távozott: Mason Plumlee, 2018-as második körös (POR)

A Blazers volt az előbb, a Nuggetsnél tárgyalt csere másik főszereplője, az ő oldalukról pedig egyértelműen nyereség a csere, azon egyszerű oknál fogva, hogy semmit nem akartak Plumlee-tól ezt a szezont követően.

Nurkicban alapvetően is több fantázia van, mint echte centerben (és mint kosarasban), mivel Plumlee-nek igazából posztja sincs, a bosnyák pedig sokkal jobban védekezik és képzettebb a post move-okat tekintve is, mint elődje - főleg a védekezésére van nagy szükség Portlandben, igaz, annyira nem jó védő Nurkic se, hogy össze tudja rántani az egész hátsó alakzatot. Egyelőre félelmetesen jó a bosnyák új állomáshelyén, ráadásul egy fokkal nem passzol gyengébben Plumlee-nál - így egyetlen olyan szegmense sincs a játéknak, amiben kevesebbet hozna.

Nurkic nagy kérdőjele az erőnléte és ezzel párhuzamban az egészségi állapota - komoly gondjai voltak azzal korábban, hogy nagyobb feladatok mellett huzamosabb ideig bevethető legyen. Ha azonban ma lesérülne, ezt a cserét akkor is megnyerné a Blazers, miután Plumlee-ért kaptak egy első körös draftjogot - ez alapvetően is érthetetlen a Nuggets részéről, mivel ennyit patikamérlegen sem ér Plumlee, úgy meg pláne nem egészen érhető, hogy egyértelmű volt, egyáltalán nem akar Plumlee-val hosszabbítani a Blazers.

Könnyen előfordulhat, hogy Nurkic-csal hosszú időre hasznos vagy akár ennél is jobb kezdő centert kapott a Blazers, ebben az esetben a "kegyetlen nagy", "hatalmas", "óriási" és hasonló jelzőket lehet odatenni a "lehúzás" szó mellé - ha sérülések miatt nem lesz megoldás, akkor csak egy sima rablás volt ez Neil Olshey-tól.


Minnesota Timberwolves

A Timberwolvesnál Ricky Rubio távozásáról volt több hír is, felmerült, hogy Reggie Jacksonért cserélik a Detroithoz, illetve ennél is több pletyka merült fel a New York Knicksszel és Derrick Rose-zal kapcsolatban. Végül nem adták oda Rose-ért egy az egyben, ettől függetlenül egyértelmű, hogy Tom Thibodeau nem vele képzeli el a folytatást - hiába jó védő és szolgálja ki jól a társakat, majdnem biztos, hogy Towns és Wiggins kezébe kerül majd a labda a legtöbbet a jövőben is, így melléjük egy más típusú irányító jobban illik majd. Rubio a nyáron távozhat, 2 éves, évi 14-15 milliós kontraktusa egészen vállalható kezd lenni az új sapkával.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus