Deadline értékelő - Southwest divízió

Február 23-án lezárult az idei trade deadline az NBA-ben, cserélni tehát ebben a szezonban már nem lehet többet, maximum igazolni. Nézzük végül a Southwest divíziót, hogy ki mit csinált vagy éppen nem csinált az utolsó napon, napokban, hetekben.

A korábban tárgyalt divíziók: AtlanticCentralSoutheastNorthwest, Pacific


San Antonio Spurs

Semmit nem léptek, és nem is nagyon volt ott a nevük pletykákban - Tony Parkertől vagy nem akarnak szabadulni, vagy nem kell senkinek, de a lényeg az, hogy maradt. Egyedül Andrew Bogut neve merült fel náluk az ausztrál center kivásárlása után, de a hírek szerint Bogutnak a Cavs volt az első számú terve, őket is választotta végül.


Houston Rockets

Érkezett: Lou Williams, Marcelinho Huertas, 31-55 védett későbbi második körös
Távozott: Corey Brewer, 2017-es első körös (HOU), Tyler Ennis, KJ McDaniels

A Rocketsnek három cseréje volt, de ezek közül csak egy lényeges: Corey Brewerért és az idei első körösükért megszerezték Lou Williamst. Ennél sokkal jobb cserét nem nagyon húzhatott volna Darryl Morey, hiszen Williams egy nagyon gyenge Lakersben is elképesztő hatékonysággal (60.5% TS) dolgozott idén, és ha nem is tartja eddig a szintet a Rocketsnél, de Houstonban is hatékonyan dolgozik (55.8% TS). Kelleni fog egy kis idő, mire hozzászokik ő és Eric Gordon is ahhoz, hogy egyiküknek sincs annyi labdája, mint korábban, de az már James Hardenen múlik, hogy mindkettejüket rendszeresen etesse, és Harden ebben idén eddig nagyon jó.

Nem adtak fel érte semmit, hiszen egy várhatóan 27-28. helyre szóló draftjog mellett az a Corey Brewer ment, akinek egy kicsit még rosszabb is a szerződése, mint Williamsé (ugyanúgy a jövő évre is érvényes, de fél millióval többet keres Brewer), és aki D'Antoni rendszerében nem nagyon találta a helyét - nem volt most se kiegyensúlyozott, és sokszor alig kapott lehetőséget. Egy bajnoki címre hajtó csapat a liga egyik legjobb cserejátékosát ennél kevesebbért nem nagyon tudja megszerezni, ez biztos, ráadásul Williams szerződése jövőre is potom pénzért él még (7 millió dollár). Hogy jackpot lesz-e a tranzakció, az nyilván attól függ, hogy mennyire zavarja meg Williams az eddig jól kiépített hierarchiát, illetve hogy a segítségével meddig jut a Rockets a PO-ban, de ez így elsőre hibátlan húzás.

Az Ennis-Huertas csere, illetve KJ McDaniels elpasszolása csak arra kellett, hogy rosterhelyet szabadítson fel a Houston esetleges későbbi szerződtetésekre, plusz McDaniels elcserélésre egy 3.5 millió dolláros TPE-t is kreált számukra - Huertast ki is vásárolták nem sokkal a deadline után. Volt náluk is szó Bogutról, végül az nem jött össze, de itt is okosan nyitott magának lehetőséget Morey - más kérdés, hogy utána nem sikerült úgy feltölteni a helyet, ahogy szerette volna (Isaiah Taylorral szignóztak csak azóta), de ez már nemcsak rajta múlott, a TPE-t pedig egy naptári évig még felhasználhatják cserére vagy igazolásra.


Memphis Grizzlies

A Memphis nem lépett semmit, ami azért meglepő talán, mert kicsit a senki földjén mozognak - PO-csapatnak jók, de komolyabb eredményekre nem, ahhoz közel sem elég kiegyensúlyozottak. Valószínűleg szeretnék látni, hogy Chandler Parsons össze tudja-e szedni magát a térdműtétei után, és ha igen, akkor vele együtt mire képes a gárda. Nyáron Zach Randolph, Tony Allen és Vince Carter is szabadügynök lesz - valószínűleg Parsonstól függően alakítják majd a dolgokat, nem akartak elkapkodni semmit, és igazából nem is volt hova a deadline-nál, mert az elitbe nem tudtak volna fellépni.


Dallas Mavericks

Érkezett: Nerlens Noel
Távozott: Andrew Bogut, Justin Anderson, Top18 védett 2017-es első körös (DAL)

Egyet lépett a Mavs, de az annál nagyobbra sikerült, miután sikerült megszerezniük Nerlens Noel személyében egy olyan centert, akivel akár hosszú időre is meglehet a védelmük középpontja a festékben.

Lényegében nem sokat adtak érte, mert Justin Anderson nem igazán fejlődött Rick Carlisle kezei alatt - ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne belőle máshol játékos, lásd Jae Crowder, de Dallasban láthatóan nem haladt semerre. Boguttal hosszútávon egyáltalán nem számolhatott a gárda - az ausztrál center nem egy ilyen átalakuló együttesnél akart játszani, a szezon végén lejárt a szerződése, és többször adott hangot annak, hogy nem a Mavsnél képzeli el a jövőjét hosszútávon. A draftjog pedig csak nevében első körös, mivel Top18 védett - ha bejut a rájátszásba, 4 csapatot még a PO-mezőnyből is meg kellene előznie az alapszakaszban a Mavsnek ahhoz, hogy átkerüljön a pick, erre gyakorlatilag semmi esély nincs, ebben az esetben pedig két második körös kerül majd át.

Mivel a Dallas egy félig átalakuló csapat, amely inkább már a jövőjét építgeti Harrison Barnesszal, Seth Curryvel és a többiekkel, de azért szeretnének még rájátszást is Dirk Nowitzki utolsó éveiben, így nekik telitalálat volt Noel, aki mindössze 22 esztendős, de már nemcsak a potenciállal lehet számolni nála - tavaly egészen félelmetesen jó idényt produkált a borzasztóan gyenge Philadelphia Sixersben is védő oldalon. Ha csak azt a teljesítményt tudja hozni Noel, lényegében megvan, amit a Mavs keresett - egy nem hackelhető, elit atléta és védő center, akivel 10+ évig lehet számolni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel csak 4.4 milliót keres, Bogutnak pedig 11 milliós bére volt, ezért egy 6.6 millió dolláros TPE is keletkezett a texasiaknál, azzal még lehet majd igazolni vagy cserélni.

Más kérdés, hogy zsákutcába is vihetik magukat Noellel, aki fimonan szólva is sérülékeny - egy éves kihagyással kezdte a karrierjét, mint majdnem mindegyik philadelphiai magasember mostanában, de tavaly is kihagyott 15 találkozót, és idén is sérülten nyitotta a szezont. A nyáron új szerződést kell neki adni, mert korlátozott szabadügynök lesz, és várhatóan nem keveset fog keresni. Ha komoly egészségügyi problémái lesznek a jövőben is (amire nála bőven megvan a sansz), akkor a capspace-t egy olyan emberre lőhetik el, akire nem igazán lehet építeni, ezt a kockázatot viszont vállalniuk kell - előkelő draftjog nélkül ilyen szintű fiatalt nem tudnak máshogyan szerezni. Nagyban függ tehát a csere végkimenetele attól, hogy mennyit bír Noel, de sokat nem adtak fel érte - a kockázat inkább majd az lesz, hogy mennyit kell neki fizetni a nyártól kezdve.


New Orleans Pelicans

Érkezett: DeMarcus Cousins, Omri Casspi
Távozott: Tyreke Evans, Buddy Hield, Langston Galloway, Top3 védett 2017-es első körös (NOP), 2017-es második körös (PHI)

Erről a cseréről írtunk már részletesebben - ezen a linken olvashattok róla. Az világos, hogy nem fejezheti be itt Dell Demps a csapat átalakítását, ez a jelenlegi eredményeket nézve egyértelmű, mert ha Cousins és Davis egyszerre a pályán vannak, nem működik a csapat. Más kiegészítők kellenek melléjük és Jrue Holiday mellé, és talán más edző is - a nyáron el kell cserélniük Omer Asikot, Alexis Ajincát, Solomon Hillt és talán E'Twaun Moore-t is (előbbi kettő tökéletesen fölöslegesen foglalja a helyet, utóbbi kettő 20 milliójából pedig lehet talán jobbat szerezni), de hogy hogyan, az majd az off-szezont váró cikk témája lesz.

Hogy miért kell tovább folytatnia Dempsnek a továbbépítkezést? Mert ez a csere még nagy bukó is lehet a Pelicansnek, ha 2018 nyarán Cousins úgy dönt, távozik, márpedig az ellenkezőjéről valószínűleg csak egy működő, eredményeket szállító csapattal lehet majd meggyőzni. Megoszlanak a vélemények, hogy lehet-e a center köré jó együttest felépíteni, de ha a GM letette mellette a voksát, akkor utána tovább kell csinálnia, amit elkezdett.

Ha Demps nem alakítja át drasztikusan az állományt (nem Hollis Thompson, Jordan Crawford és Wayne Selden fogják megoldani a gondokat) akár további draftjogok elcserélésével is (jó eséllyel csak így lehet kiszórni Asikékat valamelyik elfekvőbe, mondjuk a Brooklyn Netshez), akkor lényegében semmi mást nem csinált, mint másfél évnyi Cousinsért kiszórt egy lottery picket meg egy tehetséges dobóhátvédet - az így utólag nem fog jól mutatni. Ez a csere és a következmények tehát egyértelműen azon múlnak, hogy mit fog még csinálni a jövőben Demps, mert hátra nem dőlhet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus